Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Najdraži citati

Strana 2 od 3 Prethodni  1, 2, 3  Sledeći

Ići dole

Re: Najdraži citati

Počalji od ms.k taj Ned Feb 02, 2014 2:10 pm


I do believe in poetry. I believe that there are creatures endowed with the power to put things together and bring them back to life.

Hélène Cixous

avatar
ms.k
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 3738
Ženski Datum upisa : 20.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Najdraži citati

Počalji od Still_dreaming taj Pet Feb 07, 2014 1:53 pm

Na ekranu bi se pojavio natpis ‚‚u koloru" i ostajao tako pet-šest minuta. Slijedila je emisija koja se nije razlikovala od drugih jer smo te godine, 1973, 1974. ili 1975, svi ili skoro svi imali crno-bijele televizore. Natpis ‚‚U koloru" upozoravao je da postoje i drugi ljudi, mislili smo - sretniji, koji svijet vide drukčije, iako ga gledaju istim očima. ‚‚U koloru" je nestalo, neprimjetno i neznano kada, nakon što je Jugoslavenska radio-televizija većinu svojih emisija počela emitirati u boji. Još nekoliko godina kasnije sintagma ‚‚kolor televizor" značila je nešto veliko i važno, potvrdu socijalnog statusa, ljepotu zelene trave s prijenosa nogometne utakmice, drukčija i ljepša lica ljudi koji su se zvali Mirjana Jančić, Mebrura Topolovac, Vladimir Levak, Slavko Budihna, Mufid Memija, Rinko Golubović, Mića Orlović, Kamenko Katić...

Najelegantniji crno-bijeli televizor se zvao ‚‚Crni biser". Dok je bio isključen ekran mu nije bio mutno zelen kao u drugih televizora, nego je bio crn. I sve drugo je na tom televizoru bilo crno. Njegova kutija bila je naprosto idealna da se na nju stavi najljepši heklani miljejčić čiji je jedan kraj bio prebačen preko ugašenog ekrana, kao čuperak kose na licu usnulog princa. Na miljejčiću je bio najvredniji suvenir koji se mogao naći u kući. Obično nešto što je jednom neko donio iz inostranstva: plastična gondola s gondolijerom ili figurica bika probodenog na koridi ili uspravni metalni tanjurić s gravurom Aje Sofije. Televizor se obilno uključivao oko sedam navečer. Prethodno bi majka uredno presložila miljejčić, porodica je pobožno posjedala na svoja mjesta, otac je pušio i duboko uzdisao, djeca su sklopila ruke na krilima i čekala crtani film u sedam i petnaest.

Kažu da je prvi veliki bum u prodaji kolor televizora nastupio u martu 1974. i to zaslugom Josipa Katalinskog i trinaeste minute utakmice sa Španjolskom kada je savladao velikog Iribara i odveo Jugoslaviju na svjetsko prvenstvo. Tada su odlučni očevi digli kredite, majke nisu smjele reći niti riječi jer se u njihovim očima čitalo ludilo vjerskih fanatika koji znaju da nijedne pare ovoga svijeta ne mogu platiti dan kada će s nogometnom reprezentacijom otići u raj. Na kraju svjetskoga prvenstva bili smo osmi, kredit se otplaćivao još godinu dana, ali je porodici ostajao kolor televizor za kojeg je otac, kao po pravilu, izgubio interes.

Odlučnih očeva bilo je malo. Više je bilo onih koji su, jednostavno rečeno, bili previše siromašni. Kolor televizor je, naime, jedno vrijeme koštao kao trećina novog fiće. Njima Josip Katalinski nije mogao pomoći, nego su morali čekati neka druga vremena u kojima će kolor televizor biti jeftiniji ili na neki drugi način ‚‚prkositi siromaštvu jasnoće", kako je to lijepo rekao Branko Miljković u pjesmi o Titu.

Tako se, recimo, bila pojavila folija koja je od običnog, crnobijelog televizora mogla učiniti nešto što je barem sličilo televizoru u boji. Radilo se o običnom zelenom najlonu koji bi se nalijepio na ekran i koji su, navodno, preporučivali očni doktori jer, kao, poništava štetne utjecaje televizora na vid. Naravno, taj zeleni najlon radnička klasa nije kupovala radi zdravlja, nego zato što se zeleni svijet činio nekako prihvatljivijim i šarenijim od crno-bijelog. Tu foliju zvali su ‚‚filter". Posjedali bi oko televizora s filterom, evo već vidimo jednu takvu porodicu iz rudarske kolonije u Kaknju (godina 1975.), pa su započeli s  cjelovečernjim uvjeravanjima samih sebe kako kolor televizor i nema nekog smisla jer se za hiljadarku - što je vrijedilo dvije kutije cigareta - dobije čarobni ‚‚filter" s kojim vidiš baš sve u koloru. Zajebali su tako garavi rudari medjunarodni kapitalizam i loše socijalističke plaće. I neka im je vječno hvala na tome.

I jos jedna mala, ali važna fusnota ili historijska uzgrednica: Na ‚‚crne bisere" se nisu naljepljivale folije. Naime, Crni biser je bio najskuplji crno-bijeli televizor, pa ga sirotinja nije ni imala, a oni koji su ga imali pri pojavi ‚‚filtera" već su skupili dovoljno novca ili kreditne odvažnosti i kupili prave kolor televizore. Novac im je omogućio da više vjeruju blagodatima kapitalizma nego svojoj mašti.


Miljenko Jergović, ‚‚Crni biser"


Amor fati

Live today
avatar
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22039
Muški Jarac Godina : 30
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Najdraži citati

Počalji od ms.k taj Ned Feb 23, 2014 12:21 pmUvek sećanje na najjednostavnije trenutke, one koji su lišeni sjaja, pokazuje nemogućnost da se uništi ljubav.

Pol Elijar
avatar
ms.k
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 3738
Ženski Datum upisa : 20.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Najdraži citati

Počalji od ms.k taj Čet Mar 20, 2014 1:15 pm


. . . Ležao je na goloj crvenoj zemlji, zureći u Sunce. Tucet krvavih muha smjestilo se po njegovu tijelu, iako se činilo da ih on ne osjeća. Daenerys ih otjera i klekne uz njega. Oči mu bijahu širom otvorene ali nisu vidjele, i znala je odmah da je slijep. Kad je šapnula njegovo ime, činilo se da je ne čuje. Rana na njegovim prsima bila je zaliječena koliko je to bilo moguće, ožiljak koji ju je prekrivao siv, crven i užasan.

. . . 'Oči mu slijede Sunce, iako ga ne vidi. Može donekle i hodati. Ide kamo ga povedete, ali ne dalje. Jede ako mu metnete hranu u usta, pije ako mu iscijedite vodu na usne. '

Dany nježno poljubi svoje sunce-i-zvijezde u čelo, i ustane da se suoči s Mirri Maz Duur.

'Tvoje čarolije su skupe, maegi. '

'On živi' , reče Mirri Maz Duur. 'Tražili ste život. Platili ste za život. '

'Ovo nije život . . . '

Mirri Maz Duur ništa ne odgovori.

'Hoće li biti kakav je bio? ' , zahtijevala je Dany.

'Kad Sunce izađe na zapadu i zađe na istoku' , reče Mirri Maz Duur.

'Kad se mora osuše i planine odnese vjetar poput lišća. Kad Vaša utroba ponovno oživi, a Vi rodite živo dijete. Tada će se vratiti, ne prije. '

'Spasila sam te. '

'Spasila me? . . . Recite mi opet, što ste spasili. '

'Tvoj život. '

'Pogledajte svog khala i vidjet ćete što život vrijedi, kad svega drugog nestane. ' . . .George R.R. Martin

avatar
ms.k
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 3738
Ženski Datum upisa : 20.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Najdraži citati

Počalji od Ivana_ taj Sub Apr 12, 2014 8:05 am

''Iz noći koja me obavija, crna kao najdublj jama, zahvaljujem se Bogu, koji god da jeste, na ovoj neosvojivoj duši. U okrutnim kandžama okolnosti nisam posustao, niti naglas zaplakao. Pod udarima mogućnosti - moja glava je krvava, ali ne i pognuta. Izvan ovog mesta gneva i suza vreba samo užas senke, ali će me zle godine opet tražiti i pronaći neuplašenog. Nije bitno koliko je uska kapija, koliko je ispinjena tragom neuspeha... Ja sam gospodar svoje sudbine, ja sam kapetan svoje duše.'' William Ernest Henley (Invictus)


She was one of the few souls that made me wonder: What it was to LIVE?
                           
avatar
Ivana_
Ugledni forumaš
Ugledni forumaš

Broj poruka : 3051
Ženski Jarac Godina : 30
Lokacija : Zvezdana prašina
Datum upisa : 11.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Najdraži citati

Počalji od ms.k taj Sre Apr 23, 2014 3:27 pm


She never looked nice. She looked like art, and art wasn't supposed to look nice; it was supposed to make you feel something.

Rainbow Rowell
avatar
ms.k
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 3738
Ženski Datum upisa : 20.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Najdraži citati

Počalji od ms.k taj Pon Apr 28, 2014 2:22 pm


Iskreno verujem, ako postoji Pakao, da je dole malo žena. One su malo više nagore, zavode anđele, pretvarajući ih u demone. Kao Lilit, prvotna žena, koja je i Lucifera zavela. Moguće je da sam s njom igrao šah, u ratu, kad nije bilo suparnika za igru. Nervirala ju je moja smirenost. Vrtela se okolo i povlačila surove poteze. Imala je crnocrvenu haljinu od tila, čipkaste čarape i haltere, nad kojima je bio čardaš. I zavodila me, plešući uz muziku sirtakija i flamenka. Ličila je Selanovoj Fugi. Nikad je nisam upoznao, ali znam načine na koje treba da igram u tom meču.
Muškarac koji ne umre sa imenom neke žene na usnama, sigurno neće u Raj.Radomir D. Mitrić

avatar
ms.k
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 3738
Ženski Datum upisa : 20.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Najdraži citati

Počalji od ms.k taj Ned Maj 11, 2014 12:56 pm


Jedan san

Stojim ja na terasi, a pored mene muškarac. Ne vidim ga, ali znam da je neko svet. I ja onda njega pitam kad ću ja umrijet. A on pokaže rukom ispred nas i pita: vidiš li ti sve ove ljude dole. Ja pogledam, dole more ljudi. Vidim, kažem. E, kad svi oni umru, onda ćeš i ti, kaže on. Bogami ću se načekat, kažem ja. Nećeš, kaže on, brzo to ide…(Za Farah Tahirbegović, san nane Fahrete, zapisao Nenad Veličković onako kako je stigao do njega. Umjesto posljednjeg pozdrava, na dan dženaze u Zenici, Sarajevo, juni 2006.)
avatar
ms.k
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 3738
Ženski Datum upisa : 20.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Najdraži citati

Počalji od Ivana_ taj Uto Maj 20, 2014 3:55 am

Ja bih - brzopleto, i s vrha glave, mogao sada objasniti svoj osećaj trećerazrednom mudrošću da vreme sve leči. Ništa ono ne leči. Vreme razara. Vreme je krvnik. Zato što sam ruševina, prašnjava i zatrpana, ja ponovo mogu da se sećam. Posle dvadeset godina. Da se sećam i da se čudom čudim svome postupanju kao ludosti nekog drugog čoveka koji... zlotvorski radi protiv samoga sebe...

S. Selenić, Očevi i oci


She was one of the few souls that made me wonder: What it was to LIVE?
                           
avatar
Ivana_
Ugledni forumaš
Ugledni forumaš

Broj poruka : 3051
Ženski Jarac Godina : 30
Lokacija : Zvezdana prašina
Datum upisa : 11.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Najdraži citati

Počalji od ms.k taj Uto Sep 09, 2014 8:39 am


Kad smo podizali naš manastir u Australiji nismo imali para da unajmimo zidara, pa sam morao da naučim da zidam. I tako, kad sam završio svoj prvi zid, pažljivo ređajući cigle jednu na drugu, odjednom ugledah — o ne! — da sam zabrljao kod dvije.

Sve cigle stajale su u savršenoj liniji, ali dvije sam iskrivio. Izgledale su grozno. Čitav… su zid kvarile. Katastrofa!

Jako sam se zbog toga nervirao i mrzio svakoga ko bi prokomentarisao taj zid. Onda sam jednoga dana prolazio sa posjetiocem i on zastade i pogleda onaj zid.

‚‚Baš je lijep ovaj zid”, reče nehajno.

‚‚Gospodine”, odvratih mu iznenađen. ‚‚Jeste li možda zaboravili naočare u kolima?”

Ono što je on odgovorio potpuno je promijenilo moje gledanje na taj zid, na mene samoga i na mnoge druge dijelove mog života.

Rekao je: ‚‚Da, ja vidim te dvije krive cigle. Ali isto tako vidim i onih 998 ravnih.”

Adžan Bram
avatar
ms.k
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 3738
Ženski Datum upisa : 20.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Najdraži citati

Počalji od ms.k taj Čet Sep 18, 2014 8:49 am

Ja ne tražim od ljubavi da me izleči od usamljenosti. Moja osećanja suviše su jaka da bi zavisila od bilo koga ... Ako jedno drugome pružamo užitak, tim bolje ... Ali užitak dolazi i prolazi, a moja bezgranična sreća zauvek će biti tu ...Alexandre Jardin, "Mademoiselle Liberté"
avatar
ms.k
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 3738
Ženski Datum upisa : 20.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Najdraži citati

Počalji od ms.k taj Čet Sep 25, 2014 10:48 am

...Sve zaslužuje da živi.
avatar
ms.k
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 3738
Ženski Datum upisa : 20.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

"Message in a Bottle" - Garrett's 1st Letter to Catherine

Počalji od ms.k taj Uto Nov 04, 2014 1:09 pm


Dear Catherine,

I’m sorry I haven’t talked to you in so long. I feel I’ve been lost… no bearings, no compass. I kept crashing into things, a little crazy, I guess. I’ve never been lost before. You were my true North. I could always steer for home when you were my home. Forgive me for being so angry when you left. I still think some mistake’s been made… and I’m waiting for God to take it back. But I’m doing better now. The work helps. Most of all, you help me. You came into my dream last night with that smile… That always held me like a lover… rocked me like a child. All I remember from the dream… is a feeling of peace. I woke up with that feeling… and tried to keep it alive as long as I could.

I’m writing to tell you that I’m on a journey toward that peace. And to tell you I’m sorry about so many things. I’m sorry I didn’t take better care of you… so you never spent a minute being cold or scared or sick. I’m sorry I didn’t try harder to find the words… to tell you what I was feeling. I’m sorry I never fixed the screen door. I fixed it now.

I’m sorry I ever fought with you. I’m sorry I didn’t apologize more. I was too proud. I’m sorry I didn’t bring you more compliments… on everything you wore and every way you fixed your hair. I’m sorry I didn’t hold on to you with so much strength that even God couldn’t pull you away.

All my love,

Garrett___________________
.. Garrett's 1st Letter to Catherine
.. "Message in a Bottle"
avatar
ms.k
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 3738
Ženski Datum upisa : 20.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Najdraži citati

Počalji od Ivana_ taj Uto Nov 04, 2014 8:35 pm

''Every great magic trick consists of three parts or acts. The first part is called "The Pledge". The magician shows you something ordinary: a deck of cards, a bird or a man. He shows you this object. Perhaps he asks you to inspect it to see if it is indeed real, unaltered, normal. But of course... it probably isn't. The second act is called "The Turn". The magician takes the ordinary something and makes it do something extraordinary. Now you're looking for the secret... but you won't find it, because of course you're not really looking. You don't really want to know. You want to be fooled. But you wouldn't clap yet. Because making something disappear isn't enough; you have to bring it back. That's why every magic trick has a third act, the hardest part, the part we call "The Prestige".
"


She was one of the few souls that made me wonder: What it was to LIVE?
                           
avatar
Ivana_
Ugledni forumaš
Ugledni forumaš

Broj poruka : 3051
Ženski Jarac Godina : 30
Lokacija : Zvezdana prašina
Datum upisa : 11.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

"Message in a Bottle" - Garrett's 2nd Letter to Catherine

Počalji od ms.k taj Sre Nov 05, 2014 12:19 pm


Dear Catherine,

There isn't an hour in my life without you in it. I mend the boats, test them. And all the while the memories come in like the tide.

I was thinking today of when we were young and you left our world for a bigger world. I was a lot more scared than I would admit. I fought my fear by telling myself you'd come back someday and trying to think of the first thing I'd say when I saw you again. I must have tried out 100 possibilities. What did I finally say? Not much. My mouth wouldn't work, except to kiss you. When you said, 'I'm here to stay', that said it all. Well, I'm doing it again. I keep imagining what I'd say to you if somehow you came back.___________________
.. Garrett's 2nd Letter to Catherine
.. "Message in a Bottle"
avatar
ms.k
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 3738
Ženski Datum upisa : 20.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

"Message in a Bottle" - Catherine's Letter to Garrett

Počalji od ms.k taj Čet Nov 06, 2014 5:21 am


To all the ships at sea, and all the ports of call. To my family and to all friends and strangers...

This is a message, and a prayer. The message is that my travels taught me a great truth. I already had what everyone is searching for and few ever find --- the one person in the world who I was born to love forever. A person, like me, of the Outer Banks and the blue Atlantic mystery. A person rich in simple treasures. Self-made. Self-taught. A harbor where I am forever home. And no wind, or trouble or even a little death can knock down this house.

The prayer is that everyone in the world can know this kind of love and be healed by it. If my prayer is heard, there will be an erasing of all guilt and all regret and an end to all anger.

Please, God.

Amen.___________________
.. Catherine's Letter to Garrett
.. "Message in a Bottle"
avatar
ms.k
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 3738
Ženski Datum upisa : 20.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Najdraži citati

Počalji od Still_dreaming taj Ned Feb 22, 2015 9:29 am

Josif je bio pravi gospodin i umetnik. Sve je u njemu postajalo oblik. Manje je škola učio nego njegov otac, ali je više znao i mogao. Sirova tvoračka snaga seoskih gazda pretvorila se najzad u darovitost i izrađenu osetljivost. Ne zna svet kako su skupi ti daroviti sinovi bivših seljaka i seoskih gazda! Ili iscvetaju na nekom ogranku koji se mnogo udaljio od stabla, ili se stablo obali na zemlju, zatruli, ali iz jednog čvora se izvija divna grana, i treperi, dok se od samoće i treperenja ne umori i ne sasuši.

Isidora Sekulić, ‚‚Vlaovići" (‚‚Kronika palanačkog groblja")


Amor fati

Live today
avatar
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22039
Muški Jarac Godina : 30
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Najdraži citati

Počalji od ms.k taj Sre Okt 14, 2015 12:19 pmIt was one of the October days when to breathe the air is like drinking wine, and every touch of the wind against one's face is a caress.
Sarah Orne Jewett


There's something daring about holding eye contact because it's no longer a "my eyes fell on you by accident", but rather something else.
Unknown


The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched. They must be felt with the heart.
Helen Keller


Please understand. Please know and understand. I'm going to make love to you forever.
Ernest Hemingway
avatar
ms.k
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 3738
Ženski Datum upisa : 20.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Najdraži citati

Počalji od ces@ric@ taj Sre Okt 14, 2015 7:53 pm

"Samo oni koji se plase da zauzmu neki stav u zivotu prihvataju na sebe ulogu dobre duse. Uvijek je neuporedivo lakse vjerovati u sopstvenu dobrotu, nego se sukobiti sa drugima i boriti se za svoja prava.
Sigurno je lakse otrpiti uvredu ne uzvrativsi je, nego smognuti hrabrost i upustiti se u borbu sa jacim od sebe; uvijek mozemo reci da nas baceni kamen nije pogodio, a onda tek nocu, u samoci, dok nas sustanar ili supruznik spava, oplakivati, u potaji, svoj kukavicluk!"

Paulo Coelho, "Djavo i gospodjica Prim"


Danas je Dan nasih prava. Recimo glasno: NE POSTOJI BUREK SA SIROM!
avatar
ces@ric@
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 11820
Ženski Datum upisa : 03.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Najdraži citati

Počalji od ms.k taj Ned Okt 18, 2015 12:51 pm

"You're in a car with a beautiful boy, and he won't tell you that he loves you, but he loves you. And you feel like you've done something terrible, like robbed a liquor store, or swallowed pills, or shoveled yourself a grave in the dirt, and you're tired. You're in a car with a beautiful boy, and you're trying not to tell him that you love him, and you're trying to choke down the feeling, and you're trembling, but he reaches over and he touches you, like a prayer for which no words exist, and you feel your heart taking root in your body, like you've discovered something you didn't even have a name for."  (Richard Siken)
avatar
ms.k
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 3738
Ženski Datum upisa : 20.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Najdraži citati

Počalji od ms.k taj Ned Okt 25, 2015 12:29 pm


"There is one spectacle grander than the sea, that is the sky;
there is one spectacle grander than the sky, that is the interior of the soul."

Victor Hugo

avatar
ms.k
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 3738
Ženski Datum upisa : 20.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Najdraži citati

Počalji od ms.k taj Čet Maj 26, 2016 3:06 am

"You have to grow from the inside out. None can teach you, none can make you spiritual. There is no other teacher but your own soul."
Swami Vivekananda
avatar
ms.k
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 3738
Ženski Datum upisa : 20.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Najdraži citati

Počalji od Dora_Mar taj Pet Dec 09, 2016 1:11 pm

Gotovo sam ubedjen da nikad nisam budan. Ne znam da li ne sanjam kad živim ili ne živim dok sanjam, i nisu li san i život u meni dve izmešane, ukrštene stvari čijim se medjusobnim prožimanjem obrazuje moje svesno biće.Ponekad, usred aktivnog života u kome, kao i svi drugi ljudi, jasno sagledavam sebe, okrzne me neko čudno osećanje sumnje; ne znam da li postojim, osećam da je lako moguće da sam nečiji tudji san, učini mi se, s gotovo telesnom opipljivošću, da bih mogao biti lik iz nekog romana, koji se kreće, nošen dugim talasima pripovedačkog stila, kroz stvarnost jedne opštirne pripovesti.

Zapazio sam više puta da pojedini likovi iz romana dobijaju za nas značaj koji nikad ne bi mogli da dostignu naši poznanici i prijatelji, oni koji s nama pričaju i koji nas slušaju u vidljivom i stvarnom životu. I zato mi se javi, kao u snu, pitanje nije li sve u ovom svekolikom svetu samo naizmenični niz snova i romana, poput malih kutija u većim kutijama koje su, opet, umetnute u druge, još veće – nije li sve samo jedna priča sazdana od mnoštva priča, kao u „Hiljadu i jednoj noći“, koja se raspliće i razmotava, lažljiva, u večitoj noći.

Ako mislim, sve mi izgleda besmisleno; ako osećam, sve mi izgleda čudno; ako želim, ono što želim sakriveno je negde duboko u meni. Uvek kad se nešto pokrene u meni, uvidjam da to nisam ja pokrenuo. Ako sanjam, samom sebi ličim na nešto što drugi pišu. Ako osećam, ličim na platno koje drugi slikaju. Ako želim, imam utisak da su me utovarili u kamion kao nekakvu robu i da se vozim, kao po sopstvenoj volji, prema nekom mestu na kome uopšte ne želim da budem, barem ne pre no što do njega stignem.
Kako je sve zbrkano! Neuporedivo je bolje gledati nego misliti, i bolje čitati nego pisati! Ono što vidim, može da me obmane, ali ga barem ne smatram delom sebe. Ono što čitam, može da mi se ne dopadne, ali ne moram da se kajem što sam ga napisao. Kako sve postaje bolno ako o tome mislimo potpuno svesni da mislimo, kao duhovna bića u kojima se odigralo ono drugo udvajanje svesti zahvaljujući kome znamo da znamo. Iako je dan prekrasan, ne mogu da prestanem da mislim. Da mislim, ili osećam il nešto treće što se zbiva medju kulisama gurnutim u stranu. Čamotinja sutona i zapuštenosti, sklopljena lepeza, zamor od prinude da se živi…

Fernando Pesoa, Knjiga nespokoja
avatar
Dora_Mar
Ugledni forumaš
Ugledni forumaš

Broj poruka : 2797
Ženski Vodolija Godina : 26
Lokacija : negdje...
Datum upisa : 17.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Najdraži citati

Počalji od ThePoet taj Pet Dec 16, 2016 11:35 pm

,,Mogao bih da napišem traktat o privremenosti. Svakodnevno se pojavljuju teme, ali ne želim da ih razvijam u eseje, kao ranije.
U Varšavi je, na početku okupacije, otvorena kafana preko puta Glavne stanice, koja je nazvana ,,Privremena". Ko god je prolazio pored nje smeškao se: Nemci su ovde privremeno. Ipak, ostala je pet godina. Ali, želim da odem dalje od ovih očiglednosti. Prihvatamo kao privremenost određeni period svog života, uslove, ljude koji nas okružuju, jer se pretpostavlja da negde postoji pravi život, a da je ovaj sadašnji surogat.
Česlav Miloš


najukusnija je sirova misao
avatar
ThePoet
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6720
Muški Devica Godina : 26
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Najdraži citati

Počalji od Dora_Mar taj Sub Dec 17, 2016 1:44 pm

Cesto mi se cini da nije sve izgubljeno na vetrovima i bespucima.
Cesto me obraduje misao da je ocaj, haos i bludnja samo nuzan prelazni oblik.
Cesto mi se cini da osecam kako izlazim, jos nesiguran i slomljen, iz svega sto je bilo, i
da stajem na cvrsto mesto, van sebe, odakle pocinje pucati vidik, sirina i sloboda.
Cesto mi se pricinjava da sam jak i stalan, da sam vec dovoljan sam sebi, da sam se
izvio nad ropstvom tela i vlasti sudbine i da samo treba da sednem i polozim ruku na
dela i da radim, vedra duha i smirena srca, dugo, ustrajno i odusevljeno kao stari
zlatari. Cesto mi se pricinjava.
Ali me dan jos cesce povuce sa sobom, pa se lomim i previjam od nemila do netraga,
od coveka do coveka, od lazi do lazi i od bola do bola

Ivo Andric
avatar
Dora_Mar
Ugledni forumaš
Ugledni forumaš

Broj poruka : 2797
Ženski Vodolija Godina : 26
Lokacija : negdje...
Datum upisa : 17.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Najdraži citati

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 2 od 3 Prethodni  1, 2, 3  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu