Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Običajno pravo

Zid :: Društvo :: Kultura

Ići dole

Običajno pravo

Počalji od male taj Uto Maj 31, 2011 5:29 am

Običajno pravo je kodeks običaja koji ima karakter neformalnog prava. Antropologija i etnologija pokazuju da je običajno pravo nastalo pre pojave države i državnog prava. Prema istraživanjima i životnoj praksi snaga običajnog prava izvire iz tradicije i spremnosti zajednice da sankcioniše svako ponašanje koje odstupa od običajnih normi, kao i da podrži ona ponašanja koja su s njima u skladu. U savremenom društvu uočava se konzervativnost običajnog prava u mnogim socijalnim zajednicama.
Običaj je dugotrajno i ustaljeno ljudsko ponašanje koje prati svest o njegovom poštovanju (lat. Mores sunt tacitus consensus populi longa consuetudine inveteratus). Među pravnim piscima postoji saglasnost o konstitutivnim elementima običaja. Prvi element je psihički (unutrašnji) i nazvan je pravnom svešću ili svešću o nužnosti (opinio iuris или opinio necessitatis). Radi se o tome da postoji neko pravilo koje se redovno poštuje i koje ima snagu pravnog pravila. Drugi konstitutivni element običajnog prava je materijalne prirode i zasniva se na samoj dugotrajnosti ponašanja (longa consuetudo). Ta praksa je spoljni izraz prvog elementa (pravne svesti) i ima istu ulogu kod običaja koju ima objavljivanje kod pisanog prava. U slučaju da nedostaje jedan od ta dva elementa, može da postoji samo jedna vrsta društvenog običaja, ali ne i običajno pravo.

Mene pogađa kada se krše neka običajna prava. Šta ću kada sam emotivac i nostalgičar. :sorry: U današnjim domovima se, uglavnom, ne zna ko vozi traktor a ko otvara kapiju. Više žena ne pere noge u plekanom lavoru mužu i svekru. Mrzim ovu demokratiju! Mad
avatar
male
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6153
Muški Lokacija : Kragujevac
Datum upisa : 15.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Običajno pravo

Počalji od Troja taj Uto Maj 31, 2011 10:20 am

Ne znam sta bi u Srbiji obicajno pravo reklo o podjeli imetka izmedju partnera koji zive zajedno duze vremena nevjencano, ali u Engleskoj su im prava slicna kao i onima koji su se vjencali. U Engleskoj je, stavise, akt vjencanja u potpunosti prihvatljiv kao zamjena za pisanje testamenta, jer ako zelite da ostavite svu imovinu bracnom partneru to se podrazumijeva ako ste se vjencali, cak i ako ne postoji testament koji to potvrdjuje.

Interesuje me da li bi se i krvna osveta mogla smatrati nekim vidom obicajnog prava?

Uzgred budi receno, ja ne znam zasto tvoja zena nece da ti pere noge u lavoru, to je izuzetak, druge zene peru svojim muzevima noge. :)
avatar
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 15903
Ženski Lokacija : London
Datum upisa : 08.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Običajno pravo

Počalji od male taj Uto Maj 31, 2011 10:31 am

Troja ::Interesuje me da li bi se i krvna osveta mogla smatrati nekim vidom obicajnog prava?
Naravno. 'Beš zatvor, će mu ja sudim! (smajli koji oštri jatagan)
Troja ::Uzgred budi receno, ja ne znam zasto tvoja zena nece da ti pere noge u lavoru, to je izuzetak, druge zene peru svojim muzevima noge. :)
Možda zato što smrde? Mad
avatar
male
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6153
Muški Lokacija : Kragujevac
Datum upisa : 15.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Običajno pravo

Počalji od Ika taj Uto Maj 31, 2011 12:15 pm

Male:
Možda zato što smrde?
:buahahhaha: Moguće je...

Što se običaja tiče, sve su manje poštovani. Gube se - opet u skladu sa vremenom u kom živimo.
Primer:

Toliko o običajima... :)
avatar
Ika
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 4253
Muški Lav Godina : 32
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 09.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Običajno pravo

Počalji od ThePoet taj Pon Avg 20, 2012 3:33 am

Ciceron je davno rekao ‚‚O tempora, o mores!" što se prevodi kao ‚‚O vremena, o običaji" ili češće ‚‚Čudnih li vremena, čudnih li običaja!".
Svako doba ima svoje običaje i oni se menjaju kako se menja čovečanstvo. Bilo bi apsurdno primeniti običajno pravo koje su poštovali naši preci pre ko zna koliko godina. Ljudi, jednostavno, više tako ne funkcionišu. Bilo bi van svake pameti da se, recimo, danas primenje Dušanov zakonik.
Običaje treba čuvati, ali najviše u sećanjima. Apsurdno je danas na Badnji dan jesti na slami (kao što se nekad radilo), kokodakanje oko stola, večera na podu i slično. Ne treba zaboraviti kako je naš narod radio nekada, ali samo u knjigama i zapisima, istorijskim filmovima i slično.
Svaka zemlja treba da drži do svoje tradicije i da sačuva ono što se može uklopiti u današnje vreme. Ne vidim nikakvu potrebu da se zadrto zahteva da se poštuju običaji koji su se poštovali pre par vekova.
Iako common law ili običajno pravo postoji u engleskom i američkom pravnom sistemu, to nema veze sa ‚‚pranjem nogu muževima" i slično. To je odlika vremena kada su žene bile podređene muškarcu, a danas to, svakako, nije slučaj. Običajnom pravu se Britanci i Amerikanci okreću kako bi znali kako da se ponašaju u sudu i kako da presude po sličnosti sa nekim slučajem iz prošlosti. Međutim, to pravo dopušta izmene i drugačije presude.
U Srbiji se previše zahteva na nekakvoj tradiciji i ne dopušta se napredak. Tradicija se ne mora poštovati po svaku cenu.
Ako svaki čovek u selu bije ženu, moram onda i ja? Ne bih ja baš toliko tugovao za običajnim pravom.
Ovako kako je određeno u temi, izgleda da zajednica u kojoj živim ima pravo da sudi o mom ponašanju i da mi presudi zato što kršim običaje. Tu nema individualnosti, a ja ne želim da budem deo krda.


najukusnija je sirova misao
avatar
ThePoet
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6720
Muški Devica Godina : 27
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Običajno pravo

Počalji od male taj Ned Sep 09, 2012 6:56 pm

Nije možda za ovu temu, ali ugledah malopre nešto:
ces@ric@ ::Vase misljenje o kucanicama/domacicama?
Nejasno je zašto hrvat kaže "idem doma svojoj kućanici", a srbin kaže "idem kući svojoj domaćici". Mad
avatar
male
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6153
Muški Lokacija : Kragujevac
Datum upisa : 15.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Običajno pravo

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


Zid :: Društvo :: Kultura

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu