Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Andre Breton

Ići dole

Andre Breton

Počalji od Still_dreaming taj Čet Feb 02, 2012 3:50 amAndre Breton (fr. André Breton) je bio francuski pesnik i kritičar. Rođen je u Ornu, u Francuskoj, 19. februara 1896. godine. Osnivač je i teoretičar nadrealizma, koji je istrajao na prvobitnoj liniji, raskrstivši kasnije s većinom svojih nekadašnjih prijatelja.

Prvi učitelji su mu bili Malarme, Rembo i Bodler, dok nije došao u Pariz da studira medicinu. Tu su mu prijatelji postali Pol Valeri i Apoliner. Zatim se, kroz ličnu evoluciju, odvaja od dotadašnje literature i traži od nje ‚‚stvarni red misli u odsustvu svake kontrole razuma''. ‚‚Izmeniti svet'', kazao je Marks, ‚‚izmeniti život'', kazao je Rembo, ‚‚izmeniti umetnost'', kazao je Breton.

Prvu zbirku pesama ‚‚Brdo smernosti'' objavio je 1919. godine, a iste godine je osnovao s Lujom Aragonom i Filipom Supom reviju „Literatur“ (fr. Litterature), u kojoj je 1921. štampan njegov poznati nadrealistički tekst ‚‚Magnetna polja'' (Champs magnétiques), pisan zajedno sa Supom. Godine 1924. objavio je prvi nadrealistički manifest. Ograđuje se 1936. godine od marksističke struje u pokretu, a 1941. godine sklanja se u Ameriku, nakon što je Petainova cenzura zabranila njegovu ‚‚Antologiju crnog humora''. U Pariz se vraća 1946. godine, a sledeće organizuje međunarodnu izložbu nadrealizma.

Počeo je s nadrealistima, ali se tokom vremena od njih odvaja i ostaje sam, samo s malom grupom svojih pristalica, rasturenih po svetu. Na njegovu poeziju može se zgodno primeniti misao Žerara de Nervala: ‚‚San je drugi život u nama'', jer je on pesnik ‚‚čudnih spletova snažnih halucinacija''. Za Bretona je slika ključ vremena i dela.

Umro je 28. septembra 1966. godine u Parizu.

Ostala dela: ‚‚Nađa'', ‚‚Luda ljubav'', ‚‚Magična umetnost'', ‚‚Izgubljeni koraci'' itd.


Amor fati

Live today
avatar
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22035
Muški Jarac Godina : 30
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu