Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Teofil Gotje

Ići dole

Teofil Gotje

Počalji od Still_dreaming taj Pet Feb 03, 2012 8:49 amTeofil Gotje (fr. Théophile Gautier) je francuski pisac. Rođen je u Tarbu 30. avgusta 1811. godine. Po poetskom stilu bio je romantičar, ali ga je teško svrstati samo u tu kategoriju. Osnivač je teorije larpurlartizma, pripadao je krugu pesnika Parnasovske škole, a bio je blizak i idejama simbolizma.

U mladosti se bavio slikarstvom, ali se pod uticajem Viktora Igoa opredelio za pesništvo. Kao književnik, pored poezije, bavio se i pripovedaštvom, pisao je putopise, fantastične romane i priče. Bio je još teoretičar umetnosti i novinar. Isprva je oduševljeni pristalica romantizma, a kasnije se pridružuje ekscesima romantičara i traži poeziju bestrasnu i impresonalnu. Njegove slike i skulputre često su izvori njegovih inspiracija. Kao kritičar je impresionistički deskriptivan, ne ulazeći u analize, a objavio je više od 2000 feljtona. Predhodnik je Bodlera i parnasovaca. Prema njemu, svrha umetnosti je traženje i stvaranje lepote, a pesnik mora biti ravnodušan prema političkim, socijalnim i moralnim problemima.

Postavke larpurlartizma celovito su uobličene tek posle pojave njegovog romana „Gospođica de Mopen“ (1836). U predgovoru romana, Gotje naglašava da je umetnost po prirodi nezainteresovana, da ne sme da služi nikakavom korisnom cilju, jer ‚‚sve što je korisno - to je ružno'', a kako umetnost teži lepom koje ‚‚ne može ničemu da služi'', svrha umetnosti je u njoj samoj. Gotje, isto tako, smatra da je dosezanje lepog moguće postići tek kroz rad na uobličavanju umetničkog dela, pošto je lepo skriveno u složenoj formi.Štaviše, književno delo je utoliko lepše ukoliko je proces njegovog stvaranja praćen naporom i teškoćama.

Šarl Bodler mu daje epitet ‚‚besprekornog pesnika i savršenog čarobnjaka francuske pisane reči", posvećujući mu svoju zbirku pesama ‚‚Cveće zla''. Umro je 23. oktobra 1872. godine u Neji sir Senu.

Dela: ‚‚Emajli i kameje", ‚‚Roman mumije", ‚‚Putovanje u Španiju", ‚‚Istorija romantizma".


Amor fati

Live today
avatar
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22039
Muški Jarac Godina : 30
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu