Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Kosta Trifković

Ići dole

Kosta Trifković

Počalji od Still_dreaming taj Pet Feb 03, 2012 9:32 am



Kosta Trifković je bio srpski književnik. Rođen je 20. oktobar 1843. godine u Novom Sadu kao jedinac oca Atanasija i majke Ane Trifković. Tu je učio osnovnu školu i gimnaziju, a pomorsku školu na Rijeci. Jedno vreme je bio mornar. Kad je video da mornarski život nije tako romantičan kakav mu je izgledao, on ga napušta i na Rijeci završava gimnaziju. Posle je završio prava i postao prvo opštinski činovnik, a docnije advokat u Novom Sadu, gde je živeo sve do smrti 1875. godine.

Trifković je život posvetio našoj oskudnoj dramskoj književnosti, i to komediji. Pozorištu se sasvim posvetio poslednjih godina svoga života i napisao oko petnaest pozorišnih dela: ‚‚Izbiračica'', ‚‚Školski nadzornik'', ‚‚Čestitam'', ‚‚Ljubavno pismo'', ‚‚Francusko-pruski rat'', ‚‚Mladost Dositeja Obradovića'' i ‚‚Na Badnji dan''. Prerađivao je i tuđe, mahom nemačke, lake i šaljive pozorišne komade: ‚‚Milo za drago'', ‚‚Tera opoziciju'' i druge. Okušao se i u pripoveci i lirskoj poeziji. Napisao je još i znatan broj humorističnih priča i crtica po ondašnjim listovima i časopisima.

Trifković nije viši satiričar ili moralni cenzor koji slika karaktere, tipove i naravi i izvrće ih podsmehu. To je, unekoliko, radio Jovan Sterija Popović. Trifković nema njegove dubine i zamaha, zaustavio se na najlakšoj vrsti komedije, na komediji intrige, u kojoj je sva komika u radnji i situacijama, a ličnosti i njihov unutarnji život su sporedni, tu su samo da upotpune okvir komičnih situacija. Tako u „Ljubavnom pismu" cela komika proističe iz toga što jedno pismo slučajno zaluta u jedan džep u kome mu nije bilo mesto. U njegovim komedijama je prikazana novosadska čaršija, sitni ljudi, sa sitnim i bezazlenim strastima i navikama. Trifkoaić je i sam na nivou te čaršije, hoće da je zabavi i nasmeje i da se i sam sa njom zabavi, prijatno i lako. U takvu vrstu komedije on je uneo neobično živ i duhovit dijalog i retku veštinu komponovanja. Komika je tu površna, neumetnička, ali prijatna ipak i vrlo zanimljiva. Njegove komedije su ispunjavale originalni pozorišni repertoar sve do pojave Branislava Nušića.

Umro je u Novom Sadu, 19. februara 1875. godine.


Amor fati

Live today
avatar
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22039
Muški Jarac Godina : 30
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu