Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Aleksandar Tišma

Ići dole

Aleksandar Tišma

Počalji od Still_dreaming taj Pet Feb 03, 2012 11:27 amAleksandar Tišma je rođen u trgovačkoj porodici, 16. januara 1924. godine u majčinom rodnom selu Horgošu. Osnovnu školu i ginaziju pohađao je u Novom Sadu. Zahvaljujući majci, mađarskoj Jevrejki, vrlo rano je počeo da uči strane jezike — nemački, francuski i engleski.

Posle položene mature i popravnog ispita iz latinskog, u jesen 1942. godine na peštanskom Filozofskom fakultetu upisao je romanistiku. Kada su Nemci u proleće 1944. godine potpuno preuzeli vlast u Mađarskoj, Tišma je sa ostalim peštanskim studentima bio upućen u radne logore, njegova grupa na kopanje rovova. Tamo je proveo tri meseca. Po povratku u Novi Sad počinje da radi kao novinar u ‚‚Slobodnoj Vojvodini". Vojsku služi u Mostaru i Sarajevu, a od oktobra 1947. godine radi u beogradskoj ‚‚Borbi''.

U književnosti se prvi put javlja u svojoj 27. godini. Pisao je poeziju i prozu, a u svom književnom opusu bio je zaokupljen savremenom tematikom, koju je obrađivao modernim izrazom.. Prvu zbirku pesama ‚‚Naseljeni svet" objavio je 1956, pa je usledila zbirka ‚‚Krčma", da bi se tek nakon nje ‚‚pronasao" u prozi koja ga je vinula u besmrtnost. Tu su knjige pripovedaka ‚‚Krivice", ‚‚Nasilje", ‚‚Povratak miru", ‚‚Škola bezbožništva" i potom romani: ‚‚Za plavom devojkom", ‚‚Knjiga o Blamu", ‚‚Upotreba čoveka", ‚‚Begunci'', ‚‚Kapo'', ‚‚Široka vrata'', ‚‚Koje volimo'', ‚‚Ženarnik'', ‚‚Vere i zavere" i zbirka putopisa ‚‚Drugde". Za roman ‚‚Upotreba čoveka", 1976. godine, dobio je ‚‚Ninovu nagradu". Dela su mu prevedena na dvadesetak svetskih jezika, a i sam Tišma prevodio je sa mađarskog i nemačkog jezika. Jedan od njegovih prevoda bila je knjiga ‚‚Besudbinstvo" nobelovca Imrea Kertesa. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti, stalni član saradnik Matice srpske, kao i počasni član Berlinske akademije nauka i umetnosti. Preminuo je u Novom Sadu 16. februara 2003. godine.


Amor fati

Live today
avatar
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22039
Muški Jarac Godina : 30
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Aleksandar Tišma

Počalji od Still_dreaming taj Sre Jul 29, 2015 10:53 am

Dan nakon što sam završio sa čitanjem Andrićeve ‚‚Gospođice" uzeo sam da čitam "Upotrebu čoveka" i oduševio se (i u isto vreme stresao) kod prve dve reči. Citiram, ‚‚Gospođičin dnevnik je omanja duguljasta sveska s tvrdim koricama..." Kako jezoizazivajuća slučajnost.

I već mi se dopada. Svaka glava je jedan jedini pasus koji se proteže na nekoliko stranica i u kom se likovi i događaji nadovezuju jedan na drugi i u skladu sa onim što je ‚‚tema'' (ako se tako može reći) glave. Tako je bar u prvoj ‚‚glavi", jer sam samo nju zasad pročitao. Sve teče, sve klizi, a opet rečenice su najčešće duge desetak redova. Sve se brzo smenjuje, pa konstantno imam utisak da lebdim, da promičem pored događaja, da sam iznad svega toga i da sve to posmatram kao da sam u Borhesovom Alefu. Fenomenalan osećaj.


Amor fati

Live today
avatar
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22039
Muški Jarac Godina : 30
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Aleksandar Tišma

Počalji od Still_dreaming taj Čet Jul 30, 2015 10:02 am

‚‚Gospođičino doseljenje u Novi Sad: stupanje brodolomnika na kopno. Na kopno neslavno: gde su najvaljaniji urođenici oni društveno najniži: taljigaši i zidari nadničari, jer rade previše i za suviše mali novac da bi se mogli predati porocima. Svake subote se okupljaju u kuhinji u koritu gde im je žena nasula vrele vode, presvuku se u čisto, pa idu u krčmu, da se napiju i da po povratku ženu istuku i oplode. Svi ostali nose u sebi otrov nedovoljne pregaženosti: nečemu teže."


‚‚Upotreba čoveka"

Opčinjen!


Amor fati

Live today
avatar
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22039
Muški Jarac Godina : 30
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Aleksandar Tišma

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu