Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Leb i sol

Ići dole

Leb i sol

Počalji od Still_dreaming taj Uto Feb 07, 2012 4:19 amLeb i sol je makedonska džez/rok/etno grupa, formirana 1. januara 1976. Leb i sol takođe su bili i jedan od najpopularnijih rok sastava na području bivše Jugoslavije.

Polovinom 1970-ih godina, relativno mala muzička scena u Skoplju uzrokovala je čestu saradnju među budućim članovima sastava Leb i sol. Vlatko Stefanovski (gitara) i Bodan Arsovski (bas gitara) još u petom razredu osnovne škole sviraju zajedno u sastavu VIS ‚‚Jegulje". Prvi značajniji rad njih dvojica imaju u džez-rok grupi ‚‚Breg“, koju je predvodio Miki Petkovski (klavijature). Na bubnjevima je bio Garabet Tavitjan - Garo, koji ubrzo odlazi na odsluženje vojnog roka, a Petkovski prelazi u sastav ‚‚Smak“ i ‚‚Breg“ prestaje sa radom.

1. Januara 1976. godine, Vlatko Stefanovski (gitara), Bodan Arsovski (bas gitara), Nikola Dimuševski (klavijature) i Dimitrie Čučurovski (bubnjevi), osnivaju sastav Leb i sol. Ime sastava potiče od tradicionalnog pozdrava koji je doslovno značio ‚‚Hleb i so", a koristio se često kao izraz inata i odlučnosti, kao na primer ‚‚Ja ću jesti samo hleb i sol, ali neću popustiti", međutim, takvo nešto nema veze sa imenom sastava. U studiju Radio Skoplja snimaju svoje prve snimke: ‚‚Etida br. 3", ‚‚Devetka" i ‚‚Pesma za nas". Njihova muzika sadržala je elemente roka, džeza i makedonske etno muzike. Kako je sastav muzički sazrevao tako je uticaj džeza postajao sve slabiji. Međutim, na koncertima sastav izvodi dugotrajne klasične džez verzije tradicionalnog etno-folka, kao što su numere ‚‚Jovano, Jovanke" i ‚‚Aber Dojde Donke", što je pubilika primala sa velikim oduševljenjem.

U aprilu 1977. godine prvi put nastupaju van Makedonije, kada sviraju kao predgrupa Dragi Mlinarecu u Novom Sadu. Iste godine nastupaju na omladinskom festivalu u Subotici, gde osvajaju nagradu i potpisuju ugovor sa diskografskom kućom PGP-RTB. Krajem avgusta kao predgrupa Bijelog dugmeta nastupaju na koncertu kod Hajdučke česme. Krajem godine učestvuju na 'BOOM' festivalu u Novom Sadu, a koncertne verzije njihovih pesama ‚‚Pod vodom" i ‚‚U senci", nalaze se na kompilaciji BOOM '77, koju 1978. godine objavljuje izdavačka kuća Suzi.


U septembru 1977. godine objavljuju svoj prvenac album ‚‚Leb i sol'', kojeg snimaju u studiju RTV Novi Sad. Album objavljuje izdavačka kuća PGP-RTB, a producent na materijalu bio je Josip Boček. Josip Boček bio je bivši gitarista sastava Korni grupa, a Stefanovski je bio njegov obožavatelj, tako da je saradnja nastavljena i na sledećim albumima. Materijal na albumu je pod velikim uticajem džez i rok tema, a od devet numera čak šest su instrumentalne. Svi članovi sastava su autori kompozicija, mada je Stefanovski najzaslužniji.

Leb i sol su prvenstveno bili koncertni sastav, kojima je nastup uživo služio za improvizacije i iskazivanje instrumentalne virtuoznosti, u kojima se nije prelazila granica dobrog ukusa.

Na Opatijskom festivalu, u proleće 1978. godine, izvode pesmu ‚‚Aber dojde Donke" sa kojom osvajaju nagradu za ‚‚Najbolji umetnički dojam i najuspješniju primjenu folklornog izraza". Ubrzo nakon toga dolaze na sam vrh rok sastava sa područja bivše Jugoslavije, a za pripremu materijala za novi album dobijaju mnogo bolje studijske uslove.


Drugi album pod imenom ‚‚Leb i sol 2'', izdaju 1978. godine, a objavljuje ga diskografska kuća PGP-RTB. Prateći uspešnost albuma prvenca, pored već uspešne kompozicije ‚‚Aber dojde Donke", tu su još instrumentali ‚‚Marija", ‚‚Akupunktura", ‚‚Uzvodno od tuge", a za vokalnu izvedbu pesme ‚‚Talasna dužina", tekst je napisao Vlatkov brat, Goran Stefanovski, koji će ubuduće sa njima nastaviti da sarađuje.

Leb i sol postaju vrlo popularni sastav krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, a njihova prva dva albuma, na kojima se nalazi materijal dostupan za širu publiku, smatraju se najzaslužnijima za to. Iako su se svi članovi sastava pokazali kao izvrsni muzičari, Vlatko Stefanovski dolazi do najjačeg izražaja kao izuzetan virtuoz na gitari. Časopis Džuboks 1978. godine prema glasanju čitalaca, proglašava ih sastavom godine.


Treći album pod nazivom ‚‚Ručni rad'' izdaju 1979. godine, a objavljuje ga izdavačka kuća PGP-RTB. Materijal snimaju u studiju B Radio Beograda, a na dve kompozicije gostuje saksofonista Mića Marković. Album je stilom bio lagano pod uticajem džeza, a autorstvo potpisuju opet sva četvorica. Neke od uspešnih su pesme ‚‚Kumova slama", ‚‚Ručni rad" i ‚‚Verni pas". Nakon objavljivanja albuma, Nikola Dimuševski napušta sastav radi stalnog radnog odnosa u zabavnom orkestru RTV Skoplje, a na njegovo mesto dolazi Miki Petkovski, međutim i on ih vrlo brzo, 1980. godine napušta i odlazi za Kanadu. Ostavši bez klavijaturiste, odlučili su da nastave da rade kao trio i počeli su pripremati materijal za sledeću ploču.


Njihov četvrti studijski album pod nazivom ‚‚Beskonačno'' izdaju 1981. godine, a objavljuje ga diskografska kuća PGP-RTB. Zadržali su svoj stil, a muziku su prilagodili triu. Na materijalu neke od značajnih numera su obrada stare makedonske pesme ‚‚Zajdi, zajdi jasno sonce", ‚‚Živa rana" od Vlatka Stefanovskog i od Bodana Arsovskog ‚‚Skakavac". Nakon objavljivanja albuma, sastav napušta bubnjar Garabet Tavitjan, a na njegovo mesto iz 'YU grupe' dolazi Dragoljub Đuričić.


Nakon kratkotrajnog angažmana u mjuziklu i pozorištu, 1982. godine u studiju Radio Skoplja snimaju svoj sledeći album ‚‚Sledovanje''. Album izdaje diskografska kuća PGP-RTB, a prvi put su sami producenti. Materijal se sastoji od pretežno vokalnih numera, a ‚‚Nosim tvoj žig" postaje veliki radijski hit. Između ostalih numera, još od značajnih je obrada narodne pesme ‚‚Mile Pop Jordanov". Toga ljeta dva i po meseca gostuju sa 'KPGT' pozorištem u Americi, gde nastupaju po raznim klubovima i sviraju sa sastavom 'Big Kantri'. Iste godine objavljuju dvostruki uživo album ‚‚Akustična trauma'', koji je ujedno i poslednji koji izdaje diskografska kuća PGP-RTB. Materijal na albumu sastoji se od koncerta održanog 13. aprila 1982. godine, u zagrebačkom 'Kulušiću', a miksovan je u M-2 studiju, RTV Skoplja.


Sledeći album ‚‚Kalabalak'' objavljuju 1983. godine, a izdaje ga diskografska kuća Jugoton (današnja Kroacia Rekords). Materijal snimaju sa gostima: Bobi Micev (klavijature) i Petar Kargov (saksofon). Sledeći album ‚‚Tangenta'' snimaju u septembru 1984. godine, u beogradskom studiju 'Akvarius'. Album 1984. godine objavljuje izdavačka kuća Jugoton, a producent materijala bio je Kevin Ajers. Muzički gosti su Laza Ristovski na klavijaturama i Nenad Jelić na udaraljkama. Veliki uspeh na radiju postigla je pesma ‚‚Kontakt je skup". 1986. godine objavljuju album ‚‚Zvučni zid'', sa kojim obeležavaju svoju desetogodišnjicu muzičkog rada. Album sadrži materijal za pozorište, film i televiziju, pa su tu teme za TV emisiju ‚‚Bušava azbuka", pozorišne predstave ‚‚Oslobođenje Skoplja", ‚‚Tumba, tumba divina", ‚‚Koštana" i za filmove ‚‚Šmeker'', ‚‚Za sreću je potrebno troje'' i ‚‚Srećna Nova 1949.'' Autori pesama su Stefanovski i Arsovski, a na materijalu učestvuju Garabet Tavitjan (koji se u međuvremenu vratio u sastav) i glumica i pevačica Ana Kostovska.


Nakon što je album objavljen, u sastav dolaze Goce Micanov na saksofonu i Kiril Đajkovski na klavijaturama. S njima dvojicom uskoro odlaze u studio i snimaju sledeći album ‚‚Kao kakao''. Album izlazi 1987. godine, a objavljuje ga diskografska kuća Jugoton. Ovim materijalom napravili su promenu u stilu i snimili deset vokalnih numera. Produkciju su radili Stefanovski, Arsovski i Braco Zafirovski, a kao muzički gosti učestvuju Bebi Dol, Ana Kostovska i Roni Vathen, koji je svirao irske gajde. Arsen Dedić je napisao tekst za pesmu ‚‚Femme Fatale", dok su ostale tekstove napisali Vlatko i njegov brat Goran Stefanovski. ‚‚Kao kakao'' ponudio je nekoliko vrlo zapaženih pesama, a to su ‚‚Skoplje" (koja je prvi put snimljena na makedonskom jeziku), ‚‚Kao kakao" (tekst pripeva preuzet iz knjige ‚‚Školica" od Hulia Kortasara), ‚‚Mamurni ljudi", ‚‚Čuvam noć od budnih" i ‚‚Femme Fatale". Vlatko Stefanovski u isto vreme snima muziku za filmove ‚‚Zaboravljeni'' i ‚‚Čaruga'' i gostuje na materijalu Željka Bebeka i zagrebačkog rok sastava ‚‚Film''.


Sledeći album ‚‚Putujemo“, izdaju 1989. godine, u istoj postavi, a objavljuje ga diskografska kuća Jugoton. Produkciju su radili sami, zajedno sa Bracom Zafirovskim, a muziku i tekst za osam numera napisao je Vlatko Stefanovski. Numeru ‚‚Sumorno proleće" komponovao je Bodan Arsovski, a tekst je napisao Goran Stefanovski. Na materijalu su ponovo nastupili muzički gosti, a to su Kaliopi kao prateći vokal, Zoran Jovanović na saksofonu i klarinetu i Kire Kostov na rogu. Pesma koja se izdvojila od ostalih i postala veliki hit je ‚‚Čukni vo drvo". U sastav se na mesto klavijatura vratio Nikola Dimuševski, koji je učestvovao i na snimanju albuma.

Nakon što su objavili album ‚‚Putujemo'', sledeće godine Vlatko Stefanovski i Bodan Arsovski osnivaju sopstvenu izdavačku kuću ‚‚Third Ear music''. Iste godine objavljuju i album pod nazivom ‚‚Zodijak'', na kome se nalazi muzika za istoimenu baletsku predstavu. Nakon što je album objavljen, nanovo ih napušta Garo Tavitjan i osniva džez sastav 'Paramecium', u kome još sviraju Igor Dimovski na gitari, Goce Micanov na saksofonu, Ljupčo Stojsavljević bas gitaru i na klavijaturama Valentino Skenderovski i Jovančo Arsovski.

U maju 1991. godine, u postavi Stefanovski, Arsovski, Dimuševski i Đuričić, odlaze na turneju po Sjedinjenim Državama i Kanadi. Koncert održan u prestižnom klubu 'CBGB', koji se nalazi u Njujorku, objavljuju CD Uživo u Njujorku (Live in New York). Album izlazi iste godine, a objavljuje ga diskografska kuća Third Ear music. Materijal sadrži i snimke sa probe u studiju 'Amerikan', snimke numere ‚‚Blagoslov" iz Makedonske pravoslavne crkve u Torontu, tema ‚‚Going back to Skopje" (snimljena u pokretnom studiju u Torontu) i obrada narodne pesme ‚‚Uči me majko, karaj me ", koja je snimljena u Skoplju u oktobru 1991. godine.

U proleće 1992. godine sviraju četiri koncerta, koji su totalno rasprodati, u beogradskom Sava centru, a nakon toga odlaze u amsterdamski klub 'Paradizo'. Dražen Vrdoljak u decembru 1995. godine organizuje koncerte u Zagrebu, Puli i Rijeci, a tada sa njima nastupa i Garo Tavitjan na bubnjevima.

1995. godine izdaju svoj poslednji album ‚‚Antologija''. Album je dvostruka CD kompilacija koja sadrži pregled njihove kompletne muzičke karijere do tada, a objavljuje ga diskografska kuća Third Ear music. Nakon objavljivanja albuma, svoj poslednji koncert Leb i sol održali su 13. decembra 1995. godine u Solunu u klubu 'Milos', nakon kojeg se razilaze.


Solo karijere

Nakon što je Leb i sol prestao sa radom, članovi sastava se okreću solo karijeri. Vlatko Stefanovski je još 1994. godine objavio album ‚‚Cowboys & Indians'', na kojem su mu pomagali Zlatko Oriđanski, Mahmut Muzafer, Goran Bregović, Goce Micanov i članovi sastava Nitjananda. Sadrži dvanaest numera koje se razlikuju u žanru, a producent je bio Braco Zafirovski. 1997. godine izdaje svoj treći CD ‚‚Gypsy Magic'', na kome se nalazi muzika za istoimeni film, kojeg je režirao Stole Popov.

Bodan Arsovski 1995. godine objavljuje CD ‚‚Endless view''. Na snimanju su mu pomagali Pece Atanasovski (gajde), Koki Dimuševski, Đole Miškovski (klavijature), Zoran Jovanović, Sabit Tahiri i Goce Micanov. Nastupaju pod imenom Ezgija bend, ali nakon smrti Pece Atanasovskog, Arsovski je uveliko smanjio nastupe sastava.

Iste godine Garo Tavitjan zajedno sa sastavom Paramecium, u Skoplju objavljuje CD Live, na kojem se nalaze snimci sa njihovih koncerata. Sledeći Garin CD sadrži uživo snimke sa koncerta održanog 25. aprilu 1995. godine u Skoplju u prostoru Kuršumli An. Garo, pored toga što objavljuje albume, takođe i komponuje muziku za balet i pozorišne predstave.

Tokom 1990-ih godina, bivši članovi sastav Leb i sol paralelno snimaju i objavljuju albume. Najviše se ističe rad Vlatka Stefanovskog koji je objavio osam solo albuma i sarađivao na projektima raznih izvođača i pisao muziku za film i pozorište. Za pozorišnu predstavu ‚‚Sarajevo'', koja je izvedena u Antverpenu, Vlatko je napisao muziku, a njegov brat Goran Stefanovski scenario, dok je reditelj bio Slobodan Unkovski. CD je objavljen 1996. godine jer Vlatko nije želeo da ga izdaje dok traje rat u Bosni.


U aprilu 2006. godine sastav se ponovo okuplja kako bi obeležili 30 godina svoga postojanja. Postavu koja je krenula na turneju po zemljama bivše Jugoslavije činili su Vlatko Stefanovski, Bodan Arsovski, Garabet Tavitjan i Koki Dimuševski. Vlatko Stefanovski kasnije odlazi iz sastava, a ostali članovi u novoj postavi (Arsovski, Dimuševski, na bubnjevima Srđan Dunkić i zamena za Stefanovskog Dimitar Božikov) 2008. godine objavljuju album ‚‚I taka nataka'', na kojem u dve kompozicije (‚‚Si zaljubiv edno mome" i ‚‚It's warming up") gostuje rok pevač Dado Topić.Amor fati

Live today
avatar
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22039
Muški Jarac Godina : 30
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Leb i sol - Nisam tvoj

Počalji od polly88 taj Pon Feb 27, 2012 11:16 pm

Nisam tvoj

Što se trudiš i sebe mučiš
čuvaj se, ostavi me
Dosta suza, dosta tuge
nisam ja za tebe

Ja nisam tvoj, ja nisam tvoj
mene mesto ne drži
Urazumi se devojčice
idi pusti me na miru

Ništa nemam da ti pružim
tužan sam i umoran
Samo ljubav znam da kradem
takav sam i to znaš

Ja nisam tvoj, ja nisam tvoj
mene mesto ne drži
Urazumi se devojčice
idi pusti me na miru

Ko bi znao šta se zbiva
u srcu mom i tvom
Reko sam ti ne volim te,
a lud sam za tobom

Ja nisam tvoj, ja nisam tvoj
mene mesto ne drži
Urazumi se devojčice
idi pusti me na miruGnothi seauton!
avatar
polly88
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6402
Ženski Blizanci Godina : 30
Lokacija : across the universe
Datum upisa : 28.07.2010

Nazad na vrh Ići dole

Leb i sol - Čuvam noć od budnih

Počalji od Still_dreaming taj Čet Mar 15, 2012 10:50 am


Čuvam noć od budnih


Sa desne strane noćas nema te,
a znaš da je krevet veći bez tebe.
Postelja čuva tvoje mirise
i stvari po sobi smeju mi se.

Kao na straži čuvam noć od budnih,
ja sam samo jedan od sinova bludnih.
Pravih se reči uvek kasno setim,
odgovor znam kad ostanem sam.


Sa desne strane noćas nema te,
a znaš da je krevet veći bez tebe.

Kao na straži čuvam noć od budnih,
ja sam samo jedan od sinova bludnih.
Pravih se reči uvek kasno setim,
odgovor znam kad ostanem sam.

I šta posle svega, isto pitanje:
da li me opet čeka skitanje?

Kao na straži čuvam noć od budnih,
ja sam samo jedan od sinova bludnih.
Pravih se reči uvek kasno setim,
odgovor znam kad ostanem sam.
Amor fati

Live today
avatar
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22039
Muški Jarac Godina : 30
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Leb i sol - Talasna dužina

Počalji od polly88 taj Pon Apr 02, 2012 11:30 pm

Talasna dužina

Znam te toliko godina
al ipak za mene si nejasna sasvim
Ti si uvek blizu al nikad tu
neuklopiva u sistem moj
al privlačna na način svoj

Tvoj stil tačno odgovara
strogim principima ukusa mog
Moram hitno nešto da preduzmem
da saznaš ti da postojim
i čekam na tvoje da

Koja je tvoja talasna dužina
koji su tvoji pogledi na svet
Koja je tvoja prosečna brzina
ti samo ćuti al doznaću ja sam

Mislim al baš ništa ne shvaćam
smišljam al sve to bez imalo veze
daj mi reci gde da pronađem
neki drugi pravac
i ključ za tvoj svet i stan tvoj

Koja je tvoja talasna dužina
koji su tvoji pogledi na svet
Koja je tvoja prosečna brzina
ti samo ćuti al doznaću ja samGnothi seauton!
avatar
polly88
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6402
Ženski Blizanci Godina : 30
Lokacija : across the universe
Datum upisa : 28.07.2010

Nazad na vrh Ići dole

Leb i sol - Čekam kišu

Počalji od polly88 taj Čet Maj 10, 2012 1:28 am

Čekam kišu

Šta je to s vremenom?
Priroda štrajkuje.
Šta je to s' ljudima?
Niko ne smeje se...

O ne
O ne
Čini li mi se...

Niko se ne javlja
Niko ne dolazi
I ti me iz navike
Poljubiš ponekad

O ne
O ne
Čini li mi se...


Čekam kišu, da nas zalije
Grehe naše da opere sve
Čekam nebo da se smiluje...

Suvo u vazduhu
Suvo u ustima
Suvo u grudima
Susa po džepovima

O ne
O ne
Čini li mi se...Gnothi seauton!
avatar
polly88
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6402
Ženski Blizanci Godina : 30
Lokacija : across the universe
Datum upisa : 28.07.2010

Nazad na vrh Ići dole

Leb i sol - Mamurni ljudi

Počalji od polly88 taj Pet Avg 10, 2012 8:33 am

Mamurni ljudi

Ja ustajem kasno
i sve mi je jasno
Da je napolju zima
i hladno je svima

Prespavati jutro,
prespavati vek
Kako li je tek

Ja ne pratim štampu
jer unapred znam
Na dobre mi vesti
ne miriše dan

Prespavati jutro,
prespavati vek
Kako li je tek

Mamurni ljudi
Ko vas to budi
Pravo na jastuk imamo svi

Mamurni ljudi...

Koliko je sati
ja neću da znam
Jer nije mi život
uvek radostan

Prespavati jutro,
prespavati vek
Kako li je tekGnothi seauton!
avatar
polly88
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6402
Ženski Blizanci Godina : 30
Lokacija : across the universe
Datum upisa : 28.07.2010

Nazad na vrh Ići dole

Leb i sol - Jovano Jovanke

Počalji od polly88 taj Sub Sep 08, 2012 9:48 am

Jovano Jovanke

instrumentalGnothi seauton!
avatar
polly88
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6402
Ženski Blizanci Godina : 30
Lokacija : across the universe
Datum upisa : 28.07.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Leb i sol

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu