Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Anatol Frans

Ići dole

Anatol Frans

Počalji od Still_dreaming taj Pet Feb 10, 2012 8:14 amŠta može hladna i gola istina protiv blistavih čari laži.

Anatol Frans (Jacques Anatole François Thibault) je bio francuski književnik. Rođen je u Parizu, 16. aprila 1844. godine, u porodici poznatog pariškog knjižara, rano ulazi u svet knjiga, među kojima će kao književnik i bibliotekar provesti ceo svoj život. Alfred Drajfusova afera, u kojoj se oštro založio za reviziju procesa, znači prekretnicu u njegovom životu i stvaranju - izlazi iz knjiške izolacije, pristupa socijalistima i prelazi na ideološki angažovanu književnost.

U prvom radoblju svog književnog rada Frans je pre svega esteta i diletant, te objavljuje stihove u duhu Parnasa, impresionističke kritike i romane, u kojima, bez obzira tretira li savremenu (‚‚Zločin Silvestra Bonarda", 1881) ili istorijsku tematiku (‚‚Tais", 1890; ‚‚Pečenjarnica kraljice Pedik", 1893. i dr), dominira skepticizam i esteticizam.

Nakon Drejfusove afere, daje oštru društvenu kritiku u ‚‚Savremenoj istoriji"' i u nizu filozofsko-satiričkih romana (‚‚Ostrvo pingvina", 1908; ‚‚Bogovi žeđaju", 1912, ‚‚Pobuna anđela", 1914). Napisao je i nekoliko dela autobiografskog karaktera (‚‚Knjiga moga prijatelja'', 1885; ‚‚Mali Pjer'', 1918. i dr.).

Mada nije nikad postigao široku popularnost, Frans je bio jedan od najistaknutijih književnika krajem 19. i početkom 20. veka i glas svesti svoje generacije, a skepticizmom, duhovitošću i ironijom, rafiniranim smislom za lepotu i izvanrednim stilom, privlači i danas intelektualnu književnu publiku. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost za 1921. godinu. Član Francuske akademije postao je 1896 i bio je njen član sve do svoje smrti - 12. oktobra 1924. godine.

Ostala dela: ‚‚Crveni ljiljan", ‚‚Život u cvatu"

Sanjajte! Bez sna život više nema smisla i ne nudi više zanimljivosti. Tako je korisno i lepo biti sanjalica, naročito ako čovek ume da dogradi svoje snove i da im naučnu strukturu. Sanjajte i, oh, ne budite suviše razumni! Ne budite mudrica. Mudrovanje je najniža vrlina. Sanjajte i ne plašite se da ćete graditi kule u vazduhu, da će vas smatrati utopistima… Utopist! To je uobičajena uvredljiva reč koju ograničeni duhovi bacaju velikim duhovima i kojom se gone gospodari misli – oni koji svojom maštom dostižu neslućene visine!


Odlomak iz govora Alatola Fransa francuskim studentima na otvaranju Kuće studenata 1910. godine u ParizuAmor fati

Live today
avatar
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22039
Muški Jarac Godina : 30
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu