Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Abdulah Sidran

Ići dole

Abdulah Sidran

Počalji od Still_dreaming taj Pon Avg 27, 2012 8:31 amAbdulah Sidran je bosanskohercegovački pesnik, prozaist i filmski scenarista. Rođen je 2. oktobra 1944. godine, u selu Binježevo, kod Hadžića.

Osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet pohađao u Sarajevu. Uređivao je omladinske listove i časopise, predavačke tribine, itd. Do aprila 1992, kad je počeo rat u njegovoj domovini, bio zaposlen na TV Bosne i Hercegovine, kao „vodeći dramaturg“. U književnosti se javio sredinom sedamdesetih godina, pesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju „šezdeset-osmaškom“. Za svoje pesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća „Svjetlost“, Zmajeva nagrada, itd.) U ratu objavljena, knjiga njegove poezije „Sarajevski tabut“, nagrađena je izuzetnim priznanjem, „Nagradom slobode“, PEN-centra Francuske. Izbori iz njegove poezije, u prevodu na nemački, francuski, italijanski, objavljeni su u Austriji, Francuskoj, Italiji (Insel bin ich, im Herzen der Welt, Cercueil de Sarajevo, La bara di Sarajevo). Za italijansko, dvojezično izdanje, dobio je nagradu „Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo“. Jedan je od najznačajnijih filmskih autora (scenarista) u eks-jugoslovenskoj kinematografiji („Sjećaš li se, Doli Bel?“, „Otac na službenom putu“, reditelja Emira Kusturice, „Kuduz“ Ademira Kenovića, itd.). Kao filmski autor, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Član je Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu. Živi i radi u Sarajevu i Goraždu.

Važnije pesničke zbirke:
„Šahbaza“ (Sarajevo, 1970), „Kost i meso“ (1976), „Sarajevska zbirka“, (Sarajevo, 1979), „Bolest od duše“ (Nikšić, 1988), „Sarajevski tabut“ (Sarajevo, 1993), „Bivši drugari“, „Bosna“, ‚‚Da je u svemu tinjao barem...“, „Djevojčica iz Ulice Prkosa“, „Hoće li išta o meni znati“, „Mora“, „Planeta Sarajevo“, „Sarajevska molitva“, „Sarajevske priče“, „Zašto tone Venecija“, ‚‚Morija” (Sarajevo, 2007, 2008)

Prozna autobiografija „Otkup sirove kože“.


Amor fati

Live today
avatar
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22035
Muški Jarac Godina : 30
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Abdulah Sidran - Potrebno mi je, dušo

Počalji od Still_dreaming taj Pon Avg 27, 2012 8:35 am

Potrebno mi je, dušo


Potrebno mi je, s vremena na vrijeme, da vjerujem
kako nekog volim, na cesti, neku blagu ženu po
hodu prepoznajem, i trpim, kao zbog nje. Pa kad
legne noć u moju sobu, na sto i postelju -
- zamišljam: ona će ujutru stići, mehko
ključ u tužnoj bravi okrenuti, nad postelju mi se
nadnijeti, kao majka - čist oprez u
brižnom kretu, čednost u živoj ruci, pod kojom
oči otvaram, i dodirujem je, govoreći: ‚‚Potrebno
mi je, dušo, s vremena na vrijeme, da vjerujem kako nekog
volim, i ljubim, u jutrima ovim, punim strave, a pustim..."


Amor fati

Live today
avatar
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22035
Muški Jarac Godina : 30
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu