Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Peter Paul Rubens

Ići dole

Peter Paul Rubens

Počalji od Ika taj Pet Avg 23, 2013 5:11 am(1577-1640)
Jedan je od najvećih majstora baroknog stila u slikarstvu koji je sjedinio najbolje tradicije severnog i italijanskog slikarstva. Stvorio je slike pune dramatike, čulnosti i sjaja boja. One obično prikazuju alegorije inspirisane mitološkom simbolikom. Živio je najviše u Antverpenu, ali je radio i u Francuskoj i Španiji.


Podizanje krsta - 1620, Luvr


Rubens je rođen u Nemačkoj gde su njegovi roditelji emigrirali za vreme vrskih progona protestanata iz Antverpena. Nakon smrti svoga oca on se vraća u Antverpen i studira slikarstvo. Na putu po Italiji studira slikarstvo na delima starih italijanskih slikara majstora renesanse od kojih naročito ceni Ticijana. Nakon povratka u Antverpen otvara slikarsku radionicu i postaje dvorski slikar. Kao uglednom građaninu često su mu poveravane diplomatske misije i tako je bio u Parizu, Madridu i Londonu gde i slika.


Podizanje krsta - 1610, ulje na platnu


Izuzetno bogato Rubensovo delo zastupljeno je u bogatstvu motiva, aktovi i mitološke teme, teme iz lova kao i mrtve prirode u kojima se očituje tradicija flamanske umetnosti u vreme baroka i svojim patosom i pokretom predstavlja najautentičnije izraze svoga vremena. Njegova paleta se karakteriše toplim bojama i tonovima koji bliješte sa njegovih platna sa do tada neviđenom žestinom kao da se uticaji koje je napravio mogu sagledavati ne samo u slikarstvu flamanskog baroka već u slikarstvu uopšte i mogu se pratiti sve do pojave Evgen Delakroa a upoređujući ga sa slikarem svih vremena nazvan je “slikarem tela” nasuprot Rembrantu koji je nazvan “slikarem duše”. Malo je umetnika u istoriji umetnosti bilo tako čuveno i uticajno u svoje vreme poput Rubensa.

Sveta porodica -1616 ulje na platnu


Značajna dela su mu "Autoportret sa prvom ženom"  (Helena Furman - Pinakoteka, Minhen) Njen lik i telo Rubens je ovekovečio na mnogim slikama, tri u Minenu.


Žene na njegovim slikama nisu idealizovane. To su krupne žene, uskih prsa i širokih bedara. tri skike rađene za katedralu u Antverpenu : "Podizanje krsta", "Raspeće" i "Skidanje sa krsta".Skidanje sa krsta - 1616-17
avatar
Ika
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 4253
Muški Lav Godina : 31
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 09.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu