Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Predbračni ugovor

Ići dole

Predbračni ugovor

Počalji od Still_dreaming taj Sub Sep 28, 2013 7:26 am

Bitna prednost predbračnog ugovora je to što eventualni razvod brzo i jednostavno protekne i što će imovina koju unesete u brak ostati sigurno vaša i posle braka.

Predbračni ugovor štiti bogatijeg supružnika. To je obično budući supružnik koji je vlasnik imovine velike vrednosti ili firmi, odnosno onaj  kome se imovina može uvećavati vremenom usled finansijskog obrta kapitala. Naime, zaključivanjem predbračnog ugovora budući supružnik može da ograniči drugog supružnika da u slučaju eventualnog razvoda ne dobije onaj deo imovine koji je prvi supružnik uneo u brak.

Tačnim navođenjem i preciziranjem šta je čije, kod eventualnog razvoda mnogo se skraćuje sam brakorazvodni proces.

U spojleru je primer ugovora (prva dva člana se odnose na nabrajanje pokretne i nepokretne imovine supružnika pre stupanja u brak, pa navodim od 3. člana).

Primer predbračnog ugovora:

Član 3.

Imovina koju je supružnik stekao pre sklapanja braka predstavlja njegovu posebnu imovinu.

Imovina koju jedan od supružnika stekne u toku trajanja braka, nasleđem, poklonom ili drugim pravnim poslom kojim se pribavljaju isključivo prava, predstavlja njegovu posebnu imovinu.

Imovina koju je supružnik stekao u toku trajanja braka deobom zajedničke imovine odnosno nasleđem, poklonom ili drugim pravnim poslom kojim se pribavljaju isključivo prava predstavlja njegovu posebnu imovinu.

Ako je tokom trajanja zajedničkog života u braku došlo do neznatnog uvećanja vrednosti posebne imovine jednog supružnika, drugi supružnik ima pravo na potraživanje u novcu srazmerno svom doprinosu.

Ako je tokom trajanja zajedničkog života u braku došlo do znatnog uvećanja vrednosti posebne imovine jednog supružnika, drugi supružnik ima pravo na udeo u toj imovini srazmerno svom doprinosu.

Član 4.

Supružnici su saglasni da međusobno koriste stvari koje čine nepokretnu i pokretnu imovinu navedenu u članu 2. ovog Ugovora u obimu koji je uobičajen za korišćenje te stvari.

U slučaju prestanka braka prestaje i međusobno pravo korišćenja pokretne i nepokretne imovine drugog supružnika.

Član 5.

Imovina koju su supružnici stekli radom ili korišćenjem prava intelektualne svojine u toku trajanja zajednice života u braku predstavlja njihovu zajedničku imovinu.

Na svu pokretnu i nepokretnu imovinu koju supružnici steknu u toku trajanja bračne zajednice različitim načinima sticanja ili radom (ostvareni prihodi, kupovina, vođenje poslova domaćinstva, staranje o deci, staranje o imovini, igre na sreću kao i druge okolnosti od značaja za održavanje ili uvećanje vrednosti zajedničke imovine) primenjivaće se pravilo da svaki od supružnika ima pravo na 50% imovine, uključujući i imovinu stečenu igrom na sreću, osim ako supružnik koji je ostvario dobitak u igri na sreću ne dokaže da je u tu igru uložio posebnu imovinu.

Član 6.

Zajedničkom imovinom supružnici upravljaju i raspolažu zajednički i sporazumno s tim što se smatra da poslove redovnog upravljanja supružnik uvek preduzima uz saglasnost drugog supružnika.

Supružnik ne može raspolagati svojim udelom u zajedničkoj imovini niti ga može opteretiti pravnim poslom među živima.

Član 7.

Ako je posle prestanka zajedničkog života u braku došlo do uvećanja vrednosti zajedničke imovine, svaki supružnik ima pravo na potraživanje u novcu odnosno pravo na udeo u uvećanoj vrednosti srazmerno svom doprinosu.

Član 8.

Smatra se da su supružnici izvršili deobu zajedničke imovine ako su u javni registar prava na nepokretnostima upisana oba supružnika kao suvlasnici na opredeljenim udelima.

Smatra se da je upis izvršen na ime oba supružnika i kada je izvršen na ime samo jednog od njih, osim ako nakon upisa nije zaključen pismeni sporazum supružnika o deobi zajedničke imovine odnosno bračni ugovor, ili je o pravima supružnika na nepokretnosti odlučivao sud.


Deoba zajedničke imovine

Član 9.


Deobom zajedničke imovine se smatra se utvrđivanje suvlasničkog odnosno supoverilačkog udela svakog supružnika u zajedničkoj imovini.

Deoba zajedničke imovine može se vršiti za vreme trajanja braka i posle njegovog prestanka.

Član 10.

Supružnici mogu zaključiti sporazum o deobi zajedničke imovine (sporazumna deoba).

Ako supružnici ne mogu da se sporazumeju o deobi zajedničke imovine, deobu zajedničke imovine vrši sud putem sudske deobe.

Pretpostavlja se da su udeli supružnika u zajedničkoj imovini jednaki.

Veći udeo jednog supružnika u sticanju zajedničke imovine zavisi od njegovih ostvarenih prihoda, vođenja poslova u domaćinstvu, staranja o deci, staranja o imovini, te drugih okolnosti od značaja za održavanje ili uvećanje vrednosti zajedničke imovine.

Veći udeo u sticanju zajedničke imovine utvrđuje se u istoj srazmeri za sva prava i obaveze u trenutku prestanka zajednice života u braku.

Veći udeo jednog supružnika u sticanju pojedinog prava iz zajedničke imovine može se utvrditi samo ako je to pravo ekonomski samostalno u odnosu na ostala prava iz zajedničke imovine, a supružnik je u sticanju tog prava učestvovao i prihodima od svoje posebne imovine.

Član 11.

Pravo na deobu zajedničke imovine imaju supružnici, naslednici umrlog supružnika i poverioci onog supružnika iz čije se posebne imovine nisu mogla namiriti njihova potraživanja.

Član 12.

Stvari za ličnu upotrebu jednog supružnika pripadaju mu u isključivu svojinu bez uračunavanja u njegov udeo ako njihova vrednost nije nesrazmerno velika u odnosu na vrednost zajedničke imovine i vrednost stvari za ličnu upotrebu drugog supružnika.

Ako je vrednost stvari iz stava 1. ovog člana nesrazmerno velika, one pripadaju u isključivu svojinu supružniku sa uračunavanjem u njegov udeo.

Član 13.

Stvari namenjene detetu pripadaju u isključivu svojinu supružniku koji vrši roditeljsko pravo bez uračunavanja u njegov udeo.

Ako roditelji vrše roditeljsko pravo zajednički, nad stvarima namenjenim detetu imaju pravo zajedničke svojine.

Član 14.

Stvari za vršenje zanata ili zanimanja jednog supružnika pripadaju mu u isključivu svojinu sa uračunavanjem u njegov udeo.

Član 15.

Predmeti domaćinstva na kojima jedan supružnik nakon prestanka zajednice života u braku ima državinu u trajanju od najmanje tri godine pripadaju mu u isključivu svojinu sa uračunavanjem u njegov udeo.

Član 16.

Za sopstvene obaveze preuzete pre ili nakon sklapanja braka odgovara supružnik koji ih je preuzeo svojom posebnom imovinom, kao i svojim udelom u zajedničkoj imovini.

Član 17.

Za obaveze preuzete radi podmirenja potreba zajedničkog života u braku, kao i za obaveze koje po zakonu terete oba supružnika, odgovaraju supružnici solidarno svojom zajedničkom i posebnom imovinom.

Supružnik koji je iz svoje posebne imovine podmirio zajedničku obavezu ima pravo na naknadu od drugog supružnika srazmerno njegovom udelu u zajedničkoj imovini.

Član 18.

Ovaj Ugovor se zaključuje na osnovu člana 29. i člana 188. Porodičnog zakona Republike Srbije.

Ugovorne strane saglasno izjavljuju da su upoznate da se ovim Ugovorom isključuje zakonski režim zajedničke imovine i da ih je sudija na ovo upozorio.

Na sve što nije regulisano ovim Ugovorom primenjivaće se Porodični zakon, Zakon o obligacionim odnosima, Zakon o nasleđivanju i Zakon o osnovama svojinskopravnih odnosa.

Ovaj Ugovor stupa na snagu danom zaključenja braka u skladu sa propisima od kada ima punu pravnu snagu.U mnogim zemljama predbračni ugovor je odavno počeo da se primenjuje, ali ni u jednoj nije opšteprihvaćen. Što se tiče Srbije, retko ko se odlučuje na sklapanje predbračnog ugovora. Bar ja nisam čuo za nekoga da je sklopio predbračni ugovor.


Šta vi mislite o predbračnom ugovoru?
Kako gledate na njega?
Znate li nekoga ko je sklopio predbračni ugovor?
Da li biste ga vi sklopili?


Amor fati

Live today
avatar
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22039
Muški Jarac Godina : 30
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Predbračni ugovor

Počalji od male taj Sub Sep 28, 2013 8:08 am

To je jako korisna stvar koja bi rešila mnoge probleme koji nastaju nakon razvoda. Takođe, osujetilo bi spermolovke kojih ima k'o kusih pasa... Mad
avatar
male
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6152
Muški Lokacija : Kragujevac
Datum upisa : 15.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Predbračni ugovor

Počalji od ces@ric@ taj Sub Sep 28, 2013 10:32 am

To je za mene nesto kao "Cist racun = duga ljubav".
U danasnje vrijeme svi ljudi koji stupaju u brak bi to trebali, po meni, potpisati.
Mogu ja voljeti nekog, biti zaludjena tom osobom, ali ja ne znam sta buducnost nosi i tip sam osobe koja u potpunosti vjeruje samo sebi i nikom drugom.
Ne razumijem zene koje se vrijedjaju, drame, skacu kad im se predlozi predbracni ugovor. Iskreno govoreci, njihova reakcija mi vise lici na reakciju sponzorusa, nego neke razumne osobe.


Danas je Dan nasih prava. Recimo glasno: NE POSTOJI BUREK SA SIROM!
avatar
ces@ric@
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 11820
Ženski Datum upisa : 03.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Predbračni ugovor

Počalji od Troja taj Sub Sep 28, 2013 11:01 am

U zemlji u kojoj živim predbračni ugovor se smatra normalnom stvari. Tačno je da i ovdje neki smatraju da je potpisivanje takvog ugovora smrt romantike i priznanje unaprijed da se očekuje da se taj brak može raspasti. Surova stvarnost je da mnogi brak zaista koriste da se obogate na račun svojih bivših supružnika. Mogu da shvatim da se bogataši žele zaštiti ovakvim ugovorom od mogućnosti da ih neko iskoristi.

Mislim da ja ne bih imala nikakav problem potpisati ovakav ugovor. Nekada se pitam medjutim da li je zaslugu partnera za zajednički uspjeh zaista tako lako definisati da bi predbračni ugovor dobro zaštitio prava oba supružnika.
avatar
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 15857
Ženski Lokacija : London
Datum upisa : 08.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Predbračni ugovor

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu