Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Tuš

Ići dole

Tuš

Počalji od Still_dreaming taj Ned Okt 20, 2013 12:50 am

Tuš, ili „kinesko mastilo“ je vodeni rastvor pigmenta. U upotrebi je najčešće u crnoj boji, i to je „originalni tuš“, mada ga ima i u svim bojama. Vodootporan je, a pravi se tako što se pigment od crnog ugljena meša sa raznim želatinima ili lepkom.

Tuš se prvo upotrebljavao u Kini i otuda i naziv „kinesko mastilo“, a prema kineskoj legendi izumeo ga je kineski filozof Tien-Lcheu 2697. godine pre nove ere. U Egiptu se tuš upotrebljavao za ispisivanje hijeroglifa na papirusima.

Pri kraju 11 veka, Eraklus, u svom delu ‚‚De Coloribus et Artibus Romanorum" piše upustva za pravljenje nekoliko vrsta tuša, uključujući i pravljenje „kineskog mastila“, koje je napravljeno od čađi, smole ili drveta. U zavisnosti od toga koje je boje drvo, mogli su se napraviti i tuševi u boji. 1581. godine u Engleskoj počinje prva ručna proizvodnja „kineskog mastila“ — tuša. U Evropi se tuš pojavljuje u široj upotrebi tek u 18. veku.

U Kini, Japanu i Koreji je u upotrebi i presovani tuš — „kineski tuš“, koji, osim u crnoj, osnovnoj boji, može biti i u drugim bojama.
Presovani tuš se trlja u maloj kamenoj posudi, i tu se pigment, koji se dobio struganjem o kamenu podlogu, meša sa vodom. Gustinu tuša određuje sam umetnik. Ovako pripremljen, tuš se na papir ili platno nanosi četkom. U Kini i Japanu, na ovaj način se ispisuju tekstovi — kaligrafija, a prave se i crteži na papiru i tkanini. Najbolji papir za crtanje je ručno rađeni papir od pirinča, zbog svoje strukture i načina na koji prima tuš, a kada je u pitanju tkanina, najbolja podloga je, za crteže četkom, svila.


Tehnike crtanja tušem

Crtež perom se izvodi metalnim ili ptičjim perom (od guske, gavrana ili labuda). Ptičja pera imaju oštar i elastičan šiljak koji je osetljiv na pritisak ruke, pa se, baš zbog toga, laganim dodirivanjem podloge ili jačim pritiskom na nju, dobijaju linije različitih debljina i oštrina. Metalna pera — perca, kojih ima različitih debljina, ostavljaju oštar i jasan trag, pa zato i sam crtež deluje jasno, čisto i oštro, sa puno kontrasta i napetosti. Unakrsnim linijama, njihovim debljinama (što se postiže pritiskom pera na podlogu) i tačkama mogu se dočarati strukture i teksture različitih materijala. Metalna perca se stavljaju u držalo od drveta ili metala. Kao materijal u crtanju najčešće služi crni tuš, zatim tuš u boji, mastilo i sepija (boja od sipe). Kao podloga, za ovakvo crtanje potrebne su finije vrste glatkog papira.

Crtež drvcetom se izvodi na sličan način kao i perom, ali umesto pera se upotrebljavaju tanka, više ili manje zašiljena drvca. Od vrste drveta, kao i od debljine drvceta, zavisi kakva će biti linija crteža. Mnogi umetnici, zbog toga što su u stanju da sami naprave tačno ono što im odgovara, služe se ovim načinom crtanja. I kod ove tehnike podloga za crtanje treba da bude finija vrsta glatkog papira, a crta se pomoću crnog tuša, tuša u boji, mastila i sepije.

Crtež četkom se izvodi tako što se tuš, tuš u boji, mastilo ili sepija nanose na papir četkom. Četke su različitih debljina, a pritiskom četke na podlogu po kojoj se crta stvaraju se međutonovi, svetlije i tamnije nijanse. Papir kod ovakvog načina crtanja mora biti papir koji relativno brzo upija tuš, mada se i na glatkom papiru, zbog proklizavanja četke, mogu dobiti razni efekti.

Lavirani tuš se izvodi tako da se suvom četkom ispira naneseni namaz tuša koji se po potrebi nanosi ponovo. U principu se mogu lavirati sve vrste slikarkih tehnika.U ovu temu postavljaćemo umetnička dela rađena tušem.
*Ako je autor poznat, napišite njegovo ime, naziv dela i godinu nastanka.


Amor fati

Live today
avatar
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22035
Muški Jarac Godina : 30
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu