Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Nobelova nagrada - plemenitost ili osećaj krivice?

Ići dole

Nobelova nagrada - plemenitost ili osećaj krivice? Empty Nobelova nagrada - plemenitost ili osećaj krivice?

Počalji od Still_dreaming taj Uto Feb 09, 2010 1:31 pm

NOBELOVA NAGRADA je godišnja novčana nagrada koja se dodeljuje pojedincima i organizacijama za izuzetan doprinos iz oblasti fizike, hemije, fiziologije ili medicine, književnosti, ekonomije i za mir. To je najprestižnija internacionalna nagrada, ali, ujedno, ova nagrada je i jedna od najkontroverznijih. Nju je ustanovio švedski pronalažač Alfred Nobel u svom testamentu, ostavljajući skoro sve svoje bogatstvo u fond za nagrade. Prve Nobelove nagrade dodeljene su 10. decembra 1901., tačno pet godina nakon Nobelove smrti.
Do danas je nagradu dobilo oko 800 dobitnika. Nagrada za određenu oblast može se dodeliti pojedincu, mogu je podeliti najviše tri osobe, ili je može dobiti neka institucija ili organizacija. Može se desiti da se nagrada za neku oblast ne dodeli, ali nagrada mora biti dodeljena bar jednom u pet godina.
Novac predviđen za Nobelovu nagradu se deli na jednake delove za svaku oblast, i danas pojedinačna nagrada izosi oko 1.5 miliona dolara. Pored novčane nagrade, dobitnici dobijaju i zlatnu medalju i diplomu. Dobitnici Nobelove nagrade se nazivaju i Nobelovi laureati.
Nobelovu nagradu za fiziku, hemiju, književnost i medicinu dodeljuje kralj Švedske na svečanoj ceremoniji u Stokholmu, dok nagradu za mir dodeljuje kralj Norveške u Oslu, glavnom gradu Norveške.
ALFRED BERNARD NOBEL je bio čuveni švedski hemičar i pronalazač dinamita. Rođen je 1833. godine u Stokholmu, glavnom gradu Švedske. Imao je još tri brata. Sa devet godina se sa porodicom preselio u Rusiju, gde je njegov otac Imanuel imao fabriku podvodnih mina, koje je sam izumeo. Njegov otac je izumeo i šperploču. Alfreda su podučavali privatni učitelji, a njegove studije su obuhvatale hemiju i pet savremenih jezika. Zanimala ga je upotreba eksploziva u građevinarstvu. Po povratku u Švedsku, Alfred je proučavao eksploziv i sigurnu upotrebu nitroglicerina. Onda se 1865. dogodila eksplozija u njihovoj fabrici, u kojoj je pored nekoliko radnika poginuo i Alfredov najmlađi brat Emil. Nobel je 1867. uspeo da stabilizuje nitroglicerin dodavanjem posebne gline, i tako je nastao dinamit. Osim dinamita, Alfred Nobel je izumeo i sintetičku svilu, gumu i još 352 druga izuma. Po njemu je hemijski element nobelijum dobio ime. Nije se nikada ženio. Umro je 1896. od moždanog udara.


-Godine 1888. francuske novine su greškom objavile vest o smrti Alfreda Nobela, osuđujući njegov izum dinamita i nazivajući ga ’trgovcem smrti’. Nobel nije želeo da se o njemu tako priča nakon njegove smrti, pa je odlučio da najveći deo svog bogatstva stečenog prodajom oružja, ali i sa naftnih polja u Rusiji, ostavi u Fond za dodelu Nobelove nagrade. U testamentu je predvideo da će se nagrada dodeljivati jednom godišnje, iz pet oblasti, ljudima koji su dali najveći doprinos čovečanstvu, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

-Alfred Nobel je napisao svoj testament na pocepanom listu hartije u Švedskom Klubu u Parizu pred svedocima, jer nije verovao advokatima.

-Mahatma Gandi, čuveni borac protiv nasilja, čak pet puta je nominovan za Nobelovu nagradu za mir, ali je nikada nije dobio, pošto je ubijen 1948., dva dana pre zatvaranja nominacija. Te godine nagrada za mir nije dodeljena pa se pretpostavlja da je bila namenjena Gandiju.

-Samo 34 dobitnika Nobelove Nagrade su bile žene.

-Marija Kiri je jedina žena koja je dobilla dve Nobelove nagrade: jednu za fiziku i jednu za hemiju. Njena kćerka, Iren, takođe je dobila Nobelovu Nagradu.

-Ivo Andrić je jedini naš dobitnik Nobelove nagrade. Nagradu je dobio za književnost 1961., za roman ’Na Drini ćuprija’.

-Malo je nedostajalo da prvi naš Nobelovac zapravo bude Nikola Tesla. On je bio nominovan zajedno sa poznatim američkim istraživačem Tomasom Edisonom još davne 1915. godine. Međutim, kako se njih dvojica nisu trpeli i nisu hteli da zajedno prime nagradu, nominacija je povučena.

-U Nobelovom testamentu nije bila predviđena nagrada iz oblasti ekonomije. Centralna Švedska Banka (najstarija centralna banka na svetu) je 1968.godine, povodom 300 godina svog postojanja, ustanovila ovu nagradu u čast Alfreda Nobela. Ova nagrada se dodeljuje od 1969.godine, a novac za nju daje sama Banka.

-Najmlađi dobitnik Nobelove nagrade je Lorens Brag, koji je imao samo 25 godina kada je 1915. primio nagradu za fiziku zajedno sa svojim ocem.

-Najstariji dobitnik Nobelove nagrade je Leonid Harvic, koji je sa 90 godina dobio nagradu za ekonomiju 2007.

-Le Duk To iz Severnog Vijetnama dobio je 1973. Nobelovu nagradu za mir, jer je učestvovao u pregovorima za okončanje Vijetnamskog rata, ali je odbio da primi nagradu, jer je rat u tom trenutku još trajao. Francuski književnik Žan-Pol Sartr koji je bio nominovan 1964. za književnost, takođe je odbio da primi nagradu jer je odbijao sve službene nagrade.

-Čak četiri dobitnika bila su primorana da obiju nagradu zbog odluka svojih vlada. Adolf Hitler zabranio je tri nagrade (Ričard Kun, (1900-1967) za hemiju 1938., Adolf Fridrih Johan Butenand, (1903-1995) za hemiju 1939. i Gerhard Domagk, (1895-1964) za fiziologiju/medicinu), a Staljin jednu - Borisu Leonidoviču Pasternaku (1890-1960), za literaturu 1958., koju je ovaj prihvatio, ali je onda bio prisiljen da je odbije. Svi oni su kasnije primili diplome i medalje, ali ne i novčani iznos nagrade.

-Džordž Bernard Šo je svoju nagradu primio, ali je odbio njen novčani deo.

-Jedina osoba koja je samostalno dobila dve Nobelove nagrade bio je Linus Pauling, 1954. za hemiju, a 1962. za mir.

-Jozef Staljin, koji je umro kao diktator SSSR-a, dvaput je bio nominovan za Nobelovu nagradu zbog svoje uloge u II svetskom ratu.

-Alfred Nobel je celog života imao fobiju da bi mogao da bude živ sahranjen, pa je zato naložio da njegovu smrt ustanove najmanje dva ugledna lekara, a da zatim bude kremiran.


Poslednji izmenio Still_dreaming dana Uto Feb 09, 2010 1:35 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22079
Muški Jarac Godina : 32
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Nobelova nagrada - plemenitost ili osećaj krivice? Empty Re: Nobelova nagrada - plemenitost ili osećaj krivice?

Počalji od Troja taj Uto Jul 26, 2011 4:30 am

Ironicno je da neki naucnici nisu mogli da prihvate novcani dio nagrade zbog politicara, koji su vjerovatno i te kako prihvatali novac kada im se nudio.

Takodje je ironicno da je nagrada za mir finansirana iz fondova koji su stvoreni prodajom eksploziva. Ali bolje i to nego da su te pare ulozene u dalji razvoj oruzja.
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 16124
Ženski Lokacija : London
Datum upisa : 08.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu