Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Rečnik tradicionalnih simbola

Zid :: Društvo :: Kultura

Ići dole

Rečnik tradicionalnih simbola

Počalji od Liza_N. taj Uto Nov 26, 2013 4:33 am

Od vajkada su ljudi, suočavajući se sa moćnim silama, čije im je poreklo bilo nepoznato i koje su izmicale njihovom razumevanju, nastojali da ih uobliče u jedan čvrst kosmogonijski sistem - ne da bi ih ukrotili, jer to naprosto nije bilo zamislivo, već da bi njihovo delovanje učinili predvidljivim, i, samim tim, manje opasnim po sebe i svoju zajednicu.

Najčešće su ih pri tom personifikovali - po svom liku i obličju, ali i služeći se faunom i florom iz svoje neposredne životne okoline, jer drugih uzora nisu imali - kao božanstva sa svim atributima ljudskih svojstava; te personifikovane sile bile su im utoliko bliže, i razumljivije, što su bliže bile ljudskoj prirodi. Hirovita, svirepa, ravnodušna, svemoćna, božanska bića, rođena iz čovekove mašte, iz njegovog teskobnog doživljaja sveta i haotičnog životnog iskustva, bila su deo sistema, što je, čak i u najranijim ljudskim saznanjima, uvek bilo dobrodošlije nego odsustvo svakog sistema. Sve civilizacije, uostalom, pogotovo one najranije, uvek us na tome temeljile svoj praistorijski, pa i istorijski hod.

Nije, međutim, bila dovoljna ta antropomorfna identifikacija čoveka i njegovih božanstava, jer se brojne pojave, naizgled skrivenih moći, nisu samo time mogle objasniti. Lep mitski svet, stoga, počela su naseljavati i brojna niža božanstva, ograničenih, ali, ipak dejstvenih moći, sa kojima se takođe moralo živeti u prećutnom skladu i slozi. Bogu božje, a caru carevo, u jednom širem smislu značilo je integralno poštovanje, u okviru datog sistema, personifikovanih sila prirode čija se moć, za dugo vremena, nije mogla izbeći, niti smela osporiti. Klasična kazivanja o Prometeju i njegovom bratu, kao i lepoj Pandori, gotovo nedvosmisleno nas na to upućuju i upravo su ona postala ishodište brojnih simbola.

Suviše ćemo uprostiti stvari - možda i ozbiljno grešiti - ukoliko stanemo na stanovište da su takvi simboli nastali kao projekcija ljudske nesposobnosti da naučno objasne svoj svet. Moguće je da su upravo ti simboli, svojom duhovnom i imaginativnom snagom, služili kao bitan oslonac ljudskograzvoja: stožer koji je čoveku služio kao putokaz ka dosezanju božanskog. Za nas su, danas, simboli samo davnašnji, mitski san, prožet bezmernim lepotama; međutim, ne zaboravimo da su za čoveka prošlosti predstavljali duhovno uporište i da su predstavljali pretpostvaku njegove unutrašnje ravnoteže, kao i odnosa sa beskrajnim, zagonetnim spoljnim svetom. Jer, iskustvo nije samo ono što doživljavamo, već i ono na šta nas upućuju naša maštanja.

Moderna naučna saznanja upućuju nas da su simboli, pomoću kojih smo univerzalizovali doživljaj sveta, tek izraz naše podsvesti, ili kolektivnog nesvesnog. Međutim, za ranog čoveka, koji nam je svojevremeno te imbole iznedrio, oni su predstavljali stvarnost i stvarni život. Moguće je da su Dekart, sa svojim racionalizmom, i Frojd i Jung sa svojim teorijama o podsvesnom i nesvesnom, znatno unapredili ljudsku misao; ali, pošto su u pitanju samo tumačenja - nesumnjivo dalekosežna i osnovana, koja danas presudno utiču na poimanje sveta koji nas okružuje - ostaje i dalje pitanje nije li nas savremeni racionalizam odsekao od nekih naših blagodetnih korenova.

Žika Bogdanović - predgovor ,,Malom rečniku tradicionalnih simbola" (Libretto, Beograd, 2000)

Simboli su svuda oko nas, i u nama.
...ko kroz šumu ide čovek kroz simbole... - Bodler
Setite ih se koliko god možete, zapišite, nebitno da li znate njihovo značenje.
Ukoliko imate neki rečnik, podelite pojedine odrednice sa nama.


Always believe that something wonderful is about to happen...
avatar
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Rečnik tradicionalnih simbola

Počalji od Liza_N. taj Sre Nov 27, 2013 8:06 am

Mandragora- Predstavlja simbol velike majke. U egipatskoj tradiciji - simbol ljubavi. U grčkoj tradiciji - začaravajuća biljka, Kirkin amblem. U hebrejskoj - označava začeće i plodnost. U veštičarenju - moć magije.

Šah- Kraljevska životna igra. Označava sukob između duhovnih moći svetlosti i tame, deva i asura, anđela i demona koji se bore za gospodarstvo nad svetom. Crno-bela ili crveno-bela šahovska tabla simbol je naizmeničnog delovanja svih osnovnih dualiteta u manifestaciji: pozitivnog i negativnog, dana i noći, Sunca i Meseca, muškog i ženskog, vremena i prostora... 64 polja su mandala Šive u preobražujućem vidu i temelje se na osnovnom obliku hrama ili grada, koji označava vaseljenu u svim mogućnostima. Predstavlja vaseljensko savršenstvo. Indijska kružna šahovska tabla je simbol beskonačnosti i kola rađanja i smrti. Svaka partija je jedna epoha, a odlaganje figura je razdoblje nemanifestacije. Kralj je Sunce, srce; predstavlja sile zakona i reda, a kretanje mu je ograničeno manifestacijom. Kraljica ili vezir je Mesec; predstavlja duh i slobodno se kreće. Biskup (lovac), ili slon, predstavlja vladare duhovnog sveta i hod mu se zasniva na trouglu; kretanje po belim poljima je intelektualni put, via positiva, a po crnim ili crvenim je pobožni put, via negativa; dijagonalno kretanje je egzistencijalno i žensko i pod vladavinom Jupitera. Rok (top), kula ili kola, jeste svetovna vlast, vladari ovog sveta. Ima kvadratno kretanje koje simbolizuje materiju i zemlju i pod vladavinom je Saturna. Vitez (skakač), konj, inicijant je i služi se intelektualnim i pobožnim putem, ali bez duhovne moći. Skok mu predstavlja skok intuicije i pod vladom je Marsa. Pioni predstavljaju običnog čoveka i pokušavaju da pređu tablu preko sedam stupnjeva inicijacije, da bi dospeli do osmog polja, mete inicijantove. Omo polje simboliše ponovo zadobijeni raj, prosvetljenje, i pion osvaja slobodno kretanje. Pioni su pod vladom Venere i Merkura.


Always believe that something wonderful is about to happen...
avatar
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Rečnik tradicionalnih simbola

Počalji od Ivana_ taj Čet Maj 22, 2014 11:04 pm

Bršljan - Jedan od uobičajnih Dionisovih ukrasa, zelen je u svako doba pa je simbol trajnosti biljne snage i postojanosti želje. Onima koji su posedovali grančice bršljana jamčile su božju zaštitu. Možda je bršljan zato i postao ženski simbol koji otkriva potvrdu za zaštitom. 
Dionis se služivo bršljanom, kao i lozom, da bi žene koje nisu prihvatale njegov kult doveo u stanje mističkog zanosa. 
Bršljan je bio posvećen i Atisu, u kojeg je bila zaljubljena Kibela, boginja zemlje i žetve. Prikazivao je večiti krug umiranja i rađanja, mit večitog povratka.

Božur je u Kini simbol bogatstva i časti zbog držanja cveta i njegove crvene boje. Njegovo ime meu-tan obuhvata reč tan (cinober) - prah besmrtnosti koji ga veže uz feniksa. U jeziku često dolazi do zamene smisla zbog pogrešnog shvatanja izraza pocrveneti kao božur, taj cvet je postao simbol stida. Donedavno se božur upotrebljavao i kao lek, a neki smatraju da je simbol praznoverja.


She was one of the few souls that made me wonder: What it was to LIVE?
                           
avatar
Ivana_
Ugledni forumaš
Ugledni forumaš

Broj poruka : 3049
Ženski Jarac Godina : 30
Lokacija : Zvezdana prašina
Datum upisa : 11.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Rečnik tradicionalnih simbola

Počalji od polly88 taj Pet Okt 09, 2015 7:43 am

Delfin

Delfin je životinja snažnog mističnog značenja. Živi u vodi, ali je sisavac, ima nevjerojatne sposobnosti komuniciranja, privlačno obličje i lice koje kao se smije, a koje ga čini pozitivnim, prijateljskim i uglavnom duhovnim simbolom.
Predstavlja božanski dar i poznavanje mora. Zaštitnik je moreplovaca i potonulih brodova, kralj ribara i morska snaga. Označava čini povezane s vodom, sigurnost i povjerenje, okretnost, ravnotežu, promjenu, slobodu, natprosječne sposobnosti komuniciranja...

Dva delfina okrenuta na suprotne strane predstavljaju dvojnost prirode.


Delfin i sidro predstavljaju ubrzavanje i usporavanje - zajedno čine razboritost i um, međustanje između dvije krajnosti kao što su brzina i sporost.


(iz knjige Sve o simbolima, Andrew T. Cummings)


Gnothi seauton!
avatar
polly88
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6402
Ženski Blizanci Godina : 29
Lokacija : across the universe
Datum upisa : 28.07.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Rečnik tradicionalnih simbola

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


Zid :: Društvo :: Kultura

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu