Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Koliko je bitan zdrav doručak?

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Koliko je bitan zdrav doručak?

Počalji od f-lady taj Pon Maj 10, 2010 2:40 pm

"Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju" i "Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, večeraj kao prosjak", samo su neke od izreka koje nam od davnina ukazuju na važnost ovog obroka.
Doručak je jedan od onih obroka koji ljudi danas često preskaču.
Nakon buđenja šećer u krvi je nizak, pa ako ne pojedemo doručak, brzo postajemo umorni i lako razdražljivi, jer ne možemo nahraniti mozak s potrebnom količinom šećera. Kako bismo povisili šećer u krvi trebalo bi da jedemo, ali ne i da posegnemo za jakim stimulansima, kao sto su crna kafa, čaj, cigarete ili nešto slatko jer to naglo i previše podiže šećer. Učinak takve ishrane traje i tera na loš odabir hrane koja će ponovno brzo ublažiti glad i to pri povećati šećer u krvi. Dobar doručak je prvi korak u izlazu iz ovoga kruga.
Zdrav doručak bi se trebalo sastojati od proteina i vlakana. Proteine možete dobiti iz nemasnog mesa, jaja ili soje, a vlakna iz žitarica, voća i povrća. Dobar primer zdravog doručka je tvrdo kuvano jaje, narandža, činijica celih žitarica sa malo nemasnog mleka.
Spisak namirnica koje bi trebalo imati u kuhinji da biste sproveli u delo vašu novu odluku:
- Jogurt
- Voćni sok
- Tost hleb (najbolje od integralnog brašna)
- Posna šunka
- Niskomasna pavlaka
- Marmelada od voća sa smanjenim sadržajem šećera
- Kornfleks/musli
- Industrijski pravljene pločice od žitarica i voća (bonžita i slični proizvodi)
- Voće (jabuke, narandže, banane, sveže ili sušene kajsije i šljive, suve smokve...
- Paradajz, zelena salata, krastavci (zavisno od sezone)

Doručkujete li ujutru?
Koliko obraćate pažnju, na kako mnogi nutricionisti kažu, najvažniji obrok za ceo dan?
Šta čini Vaš doručak?

f-lady
Odvažni član
Odvažni član

Broj poruka: 652
Ženski Lokacija: Beograd
Datum upisa: 25.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Koliko je bitan zdrav doručak?

Počalji od nexstosic taj Pon Maj 10, 2010 3:00 pm

za doručak sebi napravim jedan dobar sendvič, a ručam u menzi.
a u sendvič prvo ide obavezno meso, pa cvekla i kupus. stavim malo majoneza i dodam neko voće ili povrće za kasnije, recimo šargarepe, jabuku ili pomorandžu (a može i kupus, samo da je bude naseckan bez ostalih aditiva). E na kraju ide pola litra soka, i toliko, doručak je gotov.

nexstosic
Član za primer
Član za primer

Broj poruka: 1416
Muški Ovan Godina: 24
Datum upisa: 05.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Maja taj Pon Maj 10, 2010 3:44 pm

Potpuno se slažem kad ljudi kažu da je doručak najvažniji obrok tokom dana. To je dobro potkrepljeno i naučnim istraživanjima.
Na žalost, ja obično preskačem doručak, popijem samo kafu i jedem nešto tek oko podne. E to "nešto", je problem, jer obično zbog nedostatka snage pojedem neki kolač ili keks,bitno da ima puno šećera. Tek popodne imam "normalan" obrok, mada i tada moram da se kljukam, jer nemam apetit.
Ali opet se trudim da u ishrani imam i meso,povrće ,voće, mlečne proizvode...

Maja
Moderator
Moderator

Broj poruka: 5693
Ženski Datum upisa: 20.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od zanesena taj Pon Maj 10, 2010 4:48 pm

Obavezno doruckujem prije izlaska iz kuce i poslije dorucka jedem neko voce...i najcesece doruckujem kornfleks...
Ako slucajno prekocim taj obrok zbog obaveza cijeli dan sam gladan bez obzira sto ostale obroke jedem redovno....
Tako sam navikla od polaska u skolu i nikad nisam izgubila naviku...

zanesena
Počasni član
Počasni član

Broj poruka: 2503
Ženski Ribe Godina: 29
Datum upisa: 17.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od f-lady taj Pon Maj 10, 2010 8:55 pm

Ja licno doruckujem redovno i pravilno. Navikla sam da ako ustajem za skolu u 6 i 30, doruckujem, bez preskakanja u 7. Kada sam po podnevna smena dok ustanem sacekam sat, pa samo rucam, ali kada zapravo ustanem na vreme, dan zapocnem kako bi trebalo. :P:

f-lady
Odvažni član
Odvažni član

Broj poruka: 652
Ženski Lokacija: Beograd
Datum upisa: 25.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja taj Sre Apr 13, 2011 1:56 pm

Ja obavezno doruckujem. Ako radim napravim sendvic sa puterom, sirom i mesom. Ako ne radim jedem nekada kornfleks sa jako puno dodatih badema, ljesnjaka, oraha i slicnih "grickalica" i mlijekom. Osim toga, jedem i tostove, tijesto od krompira sa istopljenim sirom, dzem od jagoda i slicno.

Troja
Veteran
Veteran

Broj poruka: 5572
Ženski Lokacija: London
Datum upisa: 08.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od pahuljica taj Pon Jul 18, 2011 7:42 pm

Znam da je pozeljno doruckovati u prvih pola sata, do sat vremena po budjenju, ali to nikad ne radim.. :facepalm:
Pokusala sam da promenim tu svoju naviku, ali mi je mnogo bilo tesko, imala sam neke mucnine, pa sam odustala..
Ja zapravo imam dva obroka, nekad se dorucak stopi sa ruckom, a nekad rucak sa vecerom... ali zato tamanim voce i povrce... Prilicno sam zdrava... Poradicu na tome, nadam se uskoro... Sada sam na maminoj i svojoj kuhinji.. :mesi:

pahuljica
Zaslužni član
Zaslužni član

Broj poruka: 1526
Ženski Bik Godina: 21
Datum upisa: 17.06.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Miloš_88 taj Pet Sep 09, 2011 11:17 am

Kad smo kod doručka, kod mene je sve naopako. Ja za doručak jedem najmanje a čsto ga i nemam, dok naviše jedem kasno popodne :O
Znam da ne valja tako al' šta da radim kad mi je takav bioritam.. :blabla:

Sreća stvara prijatelje, a nevolja ih proverava.

Miloš_88
Počasni član
Počasni član

Broj poruka: 2529
Muški Škorpija Godina: 23
Datum upisa: 23.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od polly88 taj Pet Sep 16, 2011 8:27 pm

Uglavnom ne mogu jesti prije 9 sati, bez obzira na to kad sam ustala. Ako baš moram jesti prije (kako bih npr. popila neku tabletu), onda kao da hrana jede mene, a ne ja nju... jedva gutam...

Ako idem ranije na predavanja, ne doručkujem u stanu, nego tek u nekoj pauzi u kantini. Tamo je, naravno, hrana nezdrava - sendviči, krofne, štrudle i sl., ali je jeftino pa uglavnom tamo jedem. Ako su mi predavanja kasnije, doručkujem u stanu, ali najčešće to bude nešto nabrzaka spremljeno i pojedeno "s nogu". I inače jedem dosta malo za doručak.

Kada sam kući, redovito doručkujem, oko 9, pola 10, ali opet malo... U zadnje vrijeme pazim da to bude zdrava hrana, uglavnom mliječni proizvodi, ponekad žitarice i voće.

Life is a song... sing it. Life is a game... play it. Life is a challenge... meet it. Life is a dream... realize it. Life is sacrifice... offer it. Life is love... enjoy it.

polly88
Moderator
Moderator

Broj poruka: 1489
Ženski Blizanci Godina: 23
Datum upisa: 28.07.2010

Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu