Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Dalijevi "Božanstveni svetovi" u Beogradu

Ići dole

Dalijevi "Božanstveni svetovi" u Beogradu Empty Dalijevi "Božanstveni svetovi" u Beogradu

Počalji od Maja taj Uto Avg 10, 2010 5:10 am

Na izložbi grafičkih dela Salvadora Dalija, koja će biti otvorena 2. septembra u Muzeju "25. maj" u Beogradu, biće predstavljeno više od 200 radova tog umetnika iz njegovih opusa "Biblija Sacra" i "Božanstvena komedija".

Dalijevi "Božanstveni svetovi" u Beogradu V179208p0

Koordinator izložbe Jaša Gabrijan kaže da će na izložbi "Božanstveni svetovi" biće predstavljeno više od 100 Dalijevih grafika iz opusa "Božanstvena komedija" iz 1964. godine, kao i 106 Dalijevih grafika opusa "Biblia Sacra" iz 1967. godine.

"Beogradska publika će imati priliku da vidi i dve potpune dekompozicije drvoreza i šest originalnih knjiga 'Božanstvene komedije', markice italijanske vlade koje su objavljene za godišnjicu Danteovog rođenja, naslove svih izloženih radova", rekao je on.

Prema njegovim rečima, na izložbi će biti predstavljeni i stihovi uz "Božanstvenu komediju", biografija Dantea, objašnjenje opusa "Biblia Sacra", objašnjenje opusa "Božanstvene komedije", kao i objašnjenje dekompozicija.

Gabrijan je istakao da je izložba do sada bila predstavljena u Sloveniji, na Bledu i u Mariboru, i u Njujorku, kao i da su Dalijevi radovi koji će biti prikazani deo zbirki raznih galerija ali i privatnih kolekcionara.

"Izložba ima specifičan edukativni karakter, jer se posetioci kroz ilustracije upoznaju sa sadržajem Biblije i 'Božanstvene komedije', a zbog same tehnike, ovi radovi zauzimaju vrlo posebno mesto u Dalijevom stvaralaštvu", rekao je on.

Izložba u Muzeju "25. maj" u Beogradu biće otvorena do 15. novembra.

Izvor:Mondo

Maja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6121
Ženski Datum upisa : 19.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dalijevi "Božanstveni svetovi" u Beogradu Empty Re: Dalijevi "Božanstveni svetovi" u Beogradu

Počalji od Still_dreaming taj Uto Sep 14, 2010 11:04 pm

E da, hoću ovo da vidim... Je l cena ulaza pristupačna studentima? :D

Hoće neko da mi pravi društvo? :)


Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22079
Muški Jarac Godina : 32
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dalijevi "Božanstveni svetovi" u Beogradu Empty Re: Dalijevi "Božanstveni svetovi" u Beogradu

Počalji od Maja taj Sre Sep 15, 2010 1:36 pm

Still_dreaming ::
Hoće neko da mi pravi društvo? :)

Hoću ja. viannen_39.gif

Maja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6121
Ženski Datum upisa : 19.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dalijevi "Božanstveni svetovi" u Beogradu Empty Re: Dalijevi "Božanstveni svetovi" u Beogradu

Počalji od Maja taj Sre Sep 15, 2010 1:54 pm

Malo kasnim sa ovim , jer je izložba već otvorena..

Dalijevi "Božanstveni svetovi" u Beogradu Bibliasacra
Na izložbi koja će trajati do 14. novembra prvi put u Srbiji biće predstavljeno više od 200 grafičkih listova iz dva najobimnija Dalijeva opusa "Biblija Sakra" i "Božanstvena komedija", najavljeno je iz Muzeja istorije Jugoslavije,u organizaciji slovenačke galerije Deva Puri .
Biće izložene i dve potpune dekompozicije drvoreza "Božanstvene komedije" (70 grafičkih listova), šest originalnih knjiga "Božanstvene komedije", kao i markice italijanske vlade posvećene 700. godišnjici rođenja tvorca tog dela Dantea Aligijerija.
Dalijeve ilustracije za Bibliju čini 105 litografija, urađenih po gvaš originalima. Bibliju je 1969. godine objavila izdavačka kuća "Rižoli" u Milanu.
"Biblija Sakra" se smatra najobimnijim objavljenim Dalijevim delom. Autor ga je stvarao između 1963. i 1969. Naručilac je bio Dalijev prijatelj i pokrovitelj Đuzepe Alberto, koji je sebi postavio zadatak da umetnika vrati veri u Boga.

Dalijevi "Božanstveni svetovi" u Beogradu Biliasacra2

Dali je u izradi ilustracija koristio i posebnu tehniku - buletizam, svoj sopstveni izum. Arkebuzu (vrstu starinskog pištolja) punio je kapsulama s bojom i ispaljivao ih na prazan papir. Spontane fleke koje je tako dobio uključio je u ilustracije.
Kada ga je italijanska vlada na 700. godišnjicu Danteovog rođenja angažovala da ilustruje posebno izdanje "Božanstvene komedije", Dali je izjavio da to delo oslikava njegov lični duhovni razvoj.

Kasnije je, međutim, rekao da "Božanstvenu komediju" nikada nije čitao.

Dali je za "Božanstvenu komediju" napravio 101 akvarel. Italijanski Državni poligrafički institut objavio je prvobitno knjigu sa sedam reprodukcija akvarela u punoj veličini.
Komunistička partija Italije protestvovala je, međutim, protiv "rasipanja novca", a nacionalisti su se bunili što Danteovo delo ilustruje Španac.
Na kraju je vlada izdala samo seriju suvenirskih poštanskih marki koje će moći da se vide na izložbi.
Projekat je 1959. godine preuzela i finansirala francuska izdavačka kuća Editions d'Art Les Heures Claires.
Delo su izvodila dva visoko kvalifikovana gravira za posebne vrste drvoreza - ksilografiju. Delo je pod umetnikovim nadzorom rađeno od 1959. do 1963. godine, a objavljeno je u Parizu u šest knjiga.
Na izložbi u Beogradu moći će da se vide grafički listovi iz francuskog izdanja.

Ovako obimna izložba Dalijevih radova pre Beograda, bila je postavljena samo u Sloveniji, na Bledu i u Mariboru, kao i u Njujorku.

Cena individualne ulaznice za izložbu je 450 dinara, dok ulaznice za đake i studente (uz važeće školske legitimacije), za penzionere idecu mlađu od 10 godina, kao i za grupe od više od 10 ljudi koštaju 300 dinara.

Izvor:RTS

Maja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6121
Ženski Datum upisa : 19.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dalijevi "Božanstveni svetovi" u Beogradu Empty Re: Dalijevi "Božanstveni svetovi" u Beogradu

Počalji od Maja taj Sre Okt 20, 2010 5:30 pm

Dalijevi "Božanstveni svetovi" u Beogradu Dali11 Biblia Sacra i Božanstvena komedija su već kao literarna dela izuzetnokompleksna i neiscrpan su izvor novih i novih tumačenja i komentara. Nije beznačajno za Dalija da je i sam želeo da da svojevrstan komentar velikim delima literarne istorije u obliku ilustracija. Ovim delima je dodelio svojevrsnu nadgradnju, koja ne olakšava razumevanje teksta, već ga dodatno komplikuje. Kod Božanstvene komedije je problematično već samo razvrstavanje ilustracija u korpus trilogije, jer prema prvobitnoj podeli, po kojoj svakoj pesmi Komedije pripada po jedna ilustracija, ona u više slučajeva ne odgovara i zbog toga smo pri postavljanju izložbe pratili noviju podelu nemačkog stručnjaka Volfganga Everlinga, koji je detaljnim proučavanjem teksta pronašao odgovarajuća mesta za ilustracije, i dodao im citate iz Komedije. Posmatrača podstiče već sam obim oba ciklusa, kao i stilska raznovrsnost i prilagođavanje likovnog izraza pojedinačnim ilustrovanim prizorima, a uz poznavanje tekstova posebno podstiče umetnikov lični pogled na Knjigu nad knjigama i srednjovekovno literarno umetničko delo, čije vreme nastanka pojedini stručnjaci stavljaju u 1309. godinu, tačno 700 godina unazad.

Dalijevi "Božanstveni svetovi" u Beogradu Dali21 Dalijeve ilustracije za Biblia Sacra čini 105 litografija, urađenih po gvaš originalima. Biblija je bila izdata 1969. godine, od izdavačke kuće Ricoli (Rizzoli) u Milanu. Celokupni tiraž je 1677 primeraka, bez probnih otisaka. Biblija se smatra najobimnijim objavljenim Dalijevim delom. Autor ga je stvarao između 1963. i 1969. godine, a naručilac je bio Dalijev prijatelj i pokrovitelj Đuzepe Alberto, koji je sebi postavio zadatak da će umetnika vratiti Bogu a proučavanjem Biblije, nazad u okrilje rimokatoličke crkve. Ilustracije se zasnivaju na širokoj raznolikosti slika, baziranih na hrišćanskoj ikonografiji, a i na ikonografiji klasične mitologija. Pri detaljnijem pregledu dela, veoma je očigledna i Dalijeva spontanost pri stvaranju ilustracija, jer je koristio posebnu tehniku – buletizam, njegov sopstveni izum, pri kojoj je arkebuzu (vrstu starinskog pištolja) punio kapsulama napunjenim bojom, i ispaljivao ih na prazan papir. Efekte (spontane fleke) je zatim uključio u ilustracije. Svaku ilustraciju prate i tekstualni odlomci iz Starog i Novog Zaveta.

Dalijevi "Božanstveni svetovi" u Beogradu Dali31 Nešto sasvim drugo ga je guralo u istraživanje Danteovog sveta i njegove Božanstvene komedije, jer se Dali već decenijama bavio tim srednjovekovnim literarnim genijem. Kada ga je italijanska vlada 1950. godine, na sedamstotu godišnjicu Danteovog rođenja, angažovala da za posebno izdanje Božanstvene komedije naslika ilustracije, izjavio je da delo oslikava njegov lični duhovni razvoj. Kasnije je kontraverzno izjavio, da Komediju nikada nije čitao.
Za ilustracije je Dali napravio 101 akvarel između 1950. i 1952. godine. Italijanski Državni poligrafički institut je 1954. godine objavio knjigu sa sedam reprodukcija akvarela u punoj veličini, u obliku litografija sa uzorcima stranica teksta. Odmah je naišla na neodobravanje. Komunistička partija je protestvovala protiv rasipanja novca, koji je neophodan za bolje namene, a nacionalisti su nasuprot tome protestvovali što delo najznačajnijeg italijanskog pesnika ilustruje Španac. Na kraju je vlada izdala samo seriju suvenirskih poštanskih markica (markice će takođe moći da se vide na izložbi).
Posle posredovanja izdavača Joseph Fore, 1959. godine projekat je preuzela i finansirala francuska izdavačka kuća Editions d Art Les Heures Claires. Delo su izvodila dva visoko kvalifikovana gravira za posebne vrste drvoreza -ksilografiju. Slika pri ovom postupku, za razliku od klasičnog drvoreza, nije urezana u ploču, već su iz ploče izrezani oni delovi kojih nema na grafici. Delo je pod umetnikovim nadzorom rađeno od 1959. do 1963 godine, i nastalo je 3500 ploča za sto otisaka (oko 35 boja za jednu grafiku). Delo je izdato u Parizu u šest knjiga : prvo Raj, a zatim i Čistilište i Pakao, za koji je bilo najviše interesovanja. Bilo je izdato 4798 knjiga, a u Francuskoj je zajedno sa serijama grafika bez teksta izašlo 5346 odštampanih serija Dalijevih ilustracija. Luksuznim knjigama (33) su dodati neki od originalnih akvarela, zbog čega im je danas nemoguće ući u trag. Na izložbi će moći da se vide grafički listovi iz francuskog izdanja.

Ovako obimna izložba Dalijevih radova pre Beograda, bila je postavljena samo u Sloveniji, na Bledu i u Mariboru i u Njujorku. Izložba ima specifičan edukativni karakter – kroz ilustracije se gledalac upoznaje sa sadržajem Biblije i Božanstvene komedije, a zbog same tehnike, ovi radovi zauzimaju vrlo posebno mesto u Dalijevom stvaralaštvu.

Izvor: Sajt Muzeja istorije Jugoslavije

Maja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6121
Ženski Datum upisa : 19.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dalijevi "Božanstveni svetovi" u Beogradu Empty Re: Dalijevi "Božanstveni svetovi" u Beogradu

Počalji od Maja taj Uto Nov 02, 2010 8:29 pm

Izložbu ilustracija Salvadora Dalija videlo 17.000 posetioca

Izložbu "Salvador Dali: Božanstveni svetovi", na kojoj je predstavljeno više od 200 ilustracija tog španskog slikara, do sada je u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu, videlo preko 17.000 posetilaca, saopštili su organizatori. Izložba će biti otvorena do 14. novembra.

Organizatori su najavili da će 5. novembra u Institutu Servantes u Beogradu biti organizovan filmski dan "Dali na filmu", u okviru koga će biti prikazano četiri filma, na kojima je Dali radio kao koscenarista i scenograf.

U okviru ciklusa "Dali na filmu", biće prikazani filmovi "Andaluzijski pas" (Un Chien Andalou) i "Zlatno doba" (L'Age d'Or) Luisa Bunjuela iz 1929. godine, "Moontide" Arčiea Majoa iz 1942. godine i "Spellbound" Alfreda Hičkoka iz 1945. godine.

Na izložbi u Muzeju istorije Jugoslavije, prvi put u Srbiji predstavljeno je više od 200 grafičkih listova iz dva najobimnija Dalijeva opusa - "Biblia Sacra" i "Božanstvena komedija", koji potiču iz privatnih kolekcija iz Francuske i Španije.
Izložene su i dve potpune dekompozicije drvoreza "Božanstvene komedije" u 70 grafičkih listova, šest originalnih knjiga tog dela s Dalijevim ilustracijama u francuskom izdanju, kao i markice italijanske vlade posvećene 700. godišnjici rođenja njegovog tvorca Dantea Aligijerija.
Dalijeve ilustracije za Bibliju čini 105 litografija urađenih po gvas originalima. Bibliju je 1969. godine objavila izdavačka kuća "Rizoli" (Rizoli) u Milanu. "Biblia sacra" se smatra najobimnijim objavljenim Dalijevim delom. Autor ga je stvarao između 1963. i 1969. godine.

Dali je za "Božanstvenu komediju" napravio 101 akvarel. Delo je, povodom 700. godišnjice rođenja Dantea Aligijerija, naručila italijanska vlada, a po umetnikovim nadzorom rađeno je od 1959. do 1963. godine i objavljeno je u Parizu u šest knjiga.

Dalijevi "Božanstveni svetovi" u Beogradu Dali2h

Dalijevi "Božanstveni svetovi" u Beogradu Bibliasacra

Dalijevi "Božanstveni svetovi" u Beogradu Dali1

Dalijevi "Božanstveni svetovi" u Beogradu Dali1m

Maja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6121
Ženski Datum upisa : 19.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dalijevi "Božanstveni svetovi" u Beogradu Empty Re: Dalijevi "Božanstveni svetovi" u Beogradu

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu