Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Smak

Ići dole

Smak

Počalji od Maja taj Pet Avg 13, 2010 4:19 am

Smak je jugoslovenska i srpska rok grupa koju je osnovao gitarista Radomir Mihajlović Točak sa bubnjarom Slobodanom Stojanovićem Kepom i basistom Zoranom Milanovićem u Kragujevcu 1971.

Početak

Grupa Smak je ime dobila po dramskom kolažu koji se u vreme kada je grupa nastala izvodio u Kragujevcu.
Slobodan Kominac Koma bio je pevač u prvoj postavi Smaka i jedan od njenih osnivača. Pre Smaka je svirao gitaru i pevao u kragujevačkim grupama ,,Džentri" i ,,Senke". Sa izvesnim muzičkim obrazovanjem, Kominac je imao iskustva u komponovanju. U prvo vreme, on je bio šef grupe Smak određujući repertoar za igranke. Grupu napušta u dva navrata, da bi definitivno otišao iz Smaka u leto 1973. godine.
Drugi originalni član grupe jeste Miša Nikolić. On je bio orguljaš u prvoj postavi Smaka. U Kragujevac je dolazio svakog vikenda iz Beograda u kom je studirao Muzičku akademiju. Grupu je napustio u leto 1972. godine.

Teški Smakov avion

Prvu stabilnu postavu iz 1974. su činili: Radomir Mihailović Točak (gitara), Slobodan Stojanović Kepa (bubnjevi), Zoran Milanović (bas gitara), Boris Aranđelović (vokal) i Laza Ristovski (klavijature).
Aprila 1973. godine Smak sa domaćinom Gitarijade u Požarevcu - grupom ,,Dijamanti" deli prvo mesto, da bi u leto iste godine pobedili na festivalu POP muzike u banatskom selu Sanad. U oktobru, nakon čitave serije promenjenih pevača, u grupu dolazi Boris Aranđelović. On prolazi na audiciji i to tako što je svojim visokim tenorom dobro otpevao pesmu ,,Child in Time" engleske grupe Deep Purple.
Marta 1974. Smak objavljuje prvi singl. 10. novembra 1974. imaju svoj prvi nastup u Beogradu i to na rođendanu emisije Veče uz radio. U Domu Sindikata nastupaju zajedno sa beogradskom Pop mašinom i drugim grupama. Nekoliko dana kasnije, na samostalnom koncertu u sali Heroja na Filološkom fakultetu imaju više nego uspešan nastup. Tada prvi put sa njima nastupa mladi orguljaš iz Kraljeva Lazar Ristovski, koji postaje redovan član Smaka januara 1975.

Krajem januara 1975. Smak nastupa sa mađarskom grupom Omega u beogradskom Domu sindikata, da bi u februaru iste godine nastupili na rok večeri u Opatiji, i nakon toga u Zagrebu na smotri najboljih ju-gitarista ,,Kongres rok majstora", gde Točak na čuđenje mnogih nije izabran među četvoricu najboljih, i to samo zato što nije bio ekskluzivac zagrebačkog ,,Jugotona".

Aprila 1975. događa se nešto do tada nesvakidašnje na jugoslovenskom diskografskom tržištu. Izlaze dva ista singla u različitim izdavačkim kućama. I zagrebački SUZY, a i RTV Ljubljana su imale ugovore sa ,,Smakom", te su požurile da objave singl sa tada apsolutnim muzičkim hitom, instrumentalnom kompozicijom pod nazivom ,,Ulazak u harem". U maju, Smak kreće na turneju sa Bijelim dugmetom i istočnonemačkom rok grupom Phadys na svirke po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Krajem maja Smak nastupa na festivalu BOOM u Zagrebu, a ubrzo nakon toga pristupaju snimanju debi albuma koji je nazvan ,,Smak". Svih pet pesama sa tog albuma je doživelo da se nađu na zvaničnim i nezvaničnim Smak kompilacijama ,,The best of".

Bili su predgrupa grupi Deep Purple na njihovom koncertu u Beogradu 1975. Nakon hit singla i odličnog koncerta sa Deep Purple, izdali su prvi album, koji se našao na listi ,,Top 50" najprodavanijih jugoslovenskih albuma svih vremena.

Početkom 1976. su objavili mini-ploču ,,Satelit" na kojoj se nalazila istoimena hit pesma, bluz pesma ,,Šumadijski bluz". U ovom periodu su snimili kratak film ,,Smak u Njujorku", na kojem je snimljena njihova mala turneja po SADU, kao deo promocije ploče ,,Satelit". Te godine takođe Točak objavljuje svoj prvi solo album ,,R. M. Točak", koji je postao najprodavaniji album u Jugoslaviji 1976. Sledeći njihov singl ,,Ljudi nije fer/El Dumo" je objavljen krajem 1976.

Neočekivani uzlet

Posle velikog uspeha Smakove muzike Ristovski je odlučio ipak da svira u grupi ,,Bijelo dugme".
Miki Petkovski iz grupe ,,Breg" dolazi na mesto klavijaturiste i snima sa Smakom njihovu najpoznatiju ploču ,,Crna dama", koja se takođe nalazi u ,,Top 50" najprodavanijih jugoslovenskih albuma svih vremena. Naredne godine Petkovski odlazi iz grupe zbog služenja vojnog roka u JNA i snima sa članovima iz grupa ,,Smak" i ,,Leb i sol", Lazom Ristovskim, Gordanom Ivandićem i perkusionistom Dejvid Mosom svoj prvi solo album ,,Ko zna", koji nije doživeo značajan uspeh. Subotičanin Tibor Levai je bio sledeći klavijaturista, sa kojim su snimili ploču ,,Stranice našeg vremena" 1978. i engleske verzije ovih albuma ,,Black Lady" i ,,The Pages of Our Time". U to vreme, Točku postaju problem njegovi tekstovi kojima ostatak grupe nije zadovoljan, pa u veoma i nategnutoj lošoj atmosferi u jesen 1978. godine snimaju album ,,Stranice našeg vremena" koji pomalo podseća na progresivnu fazu ,,Korni grupe". Posle izlaska ploče grupu napušta Tibor Levai, da bi iz Smaka krajem 1978. otišao i Točak. Kao povod za razlaz u domaćoj štampi se navodilo insistiranje R. M. Točka na njegovim tekstovima, kao i da na engleskoj verziji albuma nađu tekstovi Dejvida Mosa sa čim se ostali članovi grupe nisu složili. Smak u to vreme ima nekoliko nastupa sa Dadom Topićem i klavijaturistom Krisom Nikolsom (ex TIME), a u kombinaciju ulazi i gitarista Srđan Miodragović (Mirni ljudi). Ubrzo izlazi iz grupe i seli se u Nemačku.

Početkom 1979. u grupu se vraća Točak i sa sobom dovodi Lazu Ristovskog koji je razočaran lošom prodajom ploče koju je snimio sa bubnjarem Ipetom Ivandićem, kao i lošim stanjem u Bijelom dugmetu. U to vreme, Smak sporazumno raskida ugovor sa nemačkom firmom ,,Bellaphon" i snimaju sa Dadom Topićem singl ,,Na Balkanu".

Početkom 1980. Smak priprema ploču ,,Rok cirkus" na kojoj je trebalo da se ostvari kompromisno viđenje svih članova. U produkciji Dade Topića napravili su hard rok orijentisano muzičko delo sa očiglednim komercijalnim pretenzijama. U to vreme panka i novog talasa, Smak je delovao potpuno anahrono, i oni juna 1981. odlučuju da prestanu sa radom. Na Kalemegdanu u Rokoteci drže oproštajni koncert pred oko 6.000 vernih fanova, i na istome izvode deo materijala sa tek snimljenog albuma ,,Zašto ne volim sneg". Ova ploča u početku zamišljena kao Točkov solo projekat, na kraju je na insistiranje PGP RTB objavljena pod imenom Smak. Zato na njoj ne peva Boris Aranđelović, nego se umesto njega pojavljuju Dado Topić i beogradski pevač Živanović-Hoze. Album je atmosferom koju nosi prilično turoban i mračan jer ga je Točak posvetio svom preminulom bratu.

Ipak je neponovljiv 1981. - ...

Originalna postava se opet okupila 1981. i sa Dadom Topićem i Živanovićem-Hozeom kao pevačima su snimili album ,,Zašto ne volim sneg", gde je naslovna numera bila posvećena Točkovom preminulom bratu. Album je trebalo da bude objavljen kao drugi Točkov solo projekt, ali su izdavači (PGP RTB) smatrali da će se bolje prodavati ako bude izdat pod imenom grupe Smak. Nakon toga su se (opet) razišli, a Laza Ristovski je ponovo prešao u Bijelo dugme. 1982. Boris Aranđelović snima svoj prvi solo album ,,Iz profila" sa članovima Smaka, bivšim gitaristom Ju Grupe Batom Kostićem, bivšim bubnjarom Korni grupe Vladimirom Furdujem i sa tada džez saksofonistom Jovom Maljokovićem.
Točak je u periodu `80 svirao najviše sa svojim džez - rok R.M.T. Triom u kome su bili basista Lola Andrijić i bubnjar Dejvid Mos. Pri tom snimio je dva singla ,,Marš... Na Drinu" i ,,Specijalka/Mantija".

1986. sa novim klavijaturistom Milanom Đurđevićem snimili su ploču ,,Smak 86", ali su se nakon toga ponovo razišli.

Četvrti povratak Smaka se odigrao 1992. Tada su uglavnom svirali koncerte po Srbiji i izdali koncertni album ,,OdLIVEno" (na albumu gostuje Pera Džo, jedan od najboljih srpskih usno harmonikaša). 1992. i 1993. Točak je sa svojom grupom ,,TEK" promovisao svoj drugi solo album i muziku za film ,,Vizantijsko plavo" iz 1993., za koji je osvojio nagradu "Kristalna prizma" za najbolju muziku iz filma.

Konačno, 1994. Smak se ponovo pojavio, ali ovaj put sa Točkom i Kepom su svirali mladi muzičari: Dejan Stojanović Kepa Junior (drugi bubnjar), Dejan Najdanović Najda (vokal), Vlada Samardžić (bas) i Milan Milosavljević Mikica (gitara). Smak je sa ovom postavom objavio album ,,Bioskop Foks". Tri godine kasnije Vlada Samardžić je napustio Smak i otišao na muzički koledž Berkli u SADu, zamenio ga je Slobodan Marković Sale. Poslednje albume, za sad ,,Live without audience" 1998, ,,Egregor", 1999, Live 3. mart 2000. Kragujevac Klub ,,La Cinema" 2000 su snimili sa njim.

Uticaj

Smak je bio, pre svega, poštovan zbog Točkove gitarske virtuoznosti, u početku najviše po uzoru na Džimija Hendriksa i zbog zanimljive i snažne, mada ne uvek i uspešne, fuzije hard roka, džeza, progresivnog roka, džez roka sa snažnom bluz osnovom, sa Aranđelovićevim vokalnim falsetom koji je rado korišćen u duelima gitare i glasa. ,,Ulazak u harem", instrumental inspirisan folkom, proslavio je Radomira Mihailovića Točka kao jednog od gitarskih heroja i legende muzičke scene bivše Jugoslavije tokom sedamdesetih godina dvadesetog veka. Dok su albumi ,,Crna dama" iz 1977. i "Stranice našeg vremena" iz 1978. bile vrlo cenjene od strane obožavalaca progresivnog roka i čak su bili izdavani za englesko tržište. Njihovo okupljanje od druge polovine osamdesetih promenilo je pravac grupe ka fuziji. Nakon povratka 1994, pre svega Točkova i Kepina ideja je bila da se Smak vrati ka džez roku. Kao poređenje se mogu iskoristiti sličnosti u stilu sa izvođačima kao što su Led zepelin, Dip perpl, Tejst, Dubi braders, Karlos Santana i Leb i sol.


Maja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6121
Ženski Datum upisa : 19.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Smak - Daire

Počalji od Maja taj Pet Avg 13, 2010 4:25 am

Daire

Negde iz daleka čuju se daire,
mesečevom rekom dolaze cigani.
Negde iz daleka...

Izvire u oku sjaj,
da li je java il’ san,
daire dajte mi vi,
navire pesma u meni.

Fenjeri se pale, vatra je u ljudima,
orošene lale leže na grudima
Fenjeri se pale...

Izvire u oku sjaj,
da li je java il’ san,
daire dajte mi vi,
navire pesma u meni.

Ako umrem sada kupite daire,
svirajte mi tiho, ali me nje pazite
Ako umrem sada...

Izvire u oku sjaj,
da li je java il’ san,
daire dajte mi vi,
navire pesma u meni.

https://www.youtube.com/watch?v=l3VGylw9iJo

Maja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6121
Ženski Datum upisa : 19.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Smak - Ljudi nije fer

Počalji od Maja taj Pet Avg 13, 2010 4:30 am

Ljudi nije fer

Ljudi nije fer
čovek živi kao ker
misli na sve
brani svoga tela greh
uvek plaća drugom ceh
ludom glavom ruši zid
vrlo kratak ima vid

Sad je čas beži od zla
ja sam pas ti si kao ja

Svako nosi žig
večno teče gorak med
ti si ko ja
voliš pesmu majski dan
čitaš balzakov roman
voliš dobar modni film
elegantan tvoj je stil

Sad je čas beži od zla
ja sam pas ti si kao ja

Ljudi nije fer
čovek živi kao ker
misli na sve
samo život nije laž
nosi neku čudnu draž
vino ljubav so i greh
život to je plač i smeh

Sad je čas beži od zla
ja sam pas ti si kao ja

https://www.youtube.com/watch?v=n6-D7AE755M

Maja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6121
Ženski Datum upisa : 19.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Smak - Miris nje

Počalji od Maja taj Pet Avg 13, 2010 4:35 am

Miris nje

Ko dodir svile šumi glas
plav i snežan miris nje

Rumen njenih obraza
miris njenih ramena
kao iz nemih filmova
milog toplog pogleda

Ko dodir svile šumi glas
plav i snežan miris nje

Smeštene čari u dečji lik
večni simbol na grudima
to je za oči pojava
lep trenutak prisustva

Ko dodir svile šumi glas
plav i snežan miris nje

Sitan pomer bokova
s one strane razuma
ako je dodir moguć tad
srce žudi bez razloga

Ko dodir svile šumi glas
plav i snežan miris nje

Igra kratkih pogleda
slike u mašti prave trag
sve što čini lepo je
sve što ćuti tačno je

Ko dodir svile šumi glas
plav i snežan miris nje

Maja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6121
Ženski Datum upisa : 19.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Smak - Plava pesma

Počalji od Nelly taj Uto Jan 11, 2011 5:41 amPlava pesma

Kako je drag tvoj lik
nežan i plav buket
upijaš moju moć
i ja sam tako slab

Vežeš mi oči i telo mi lomiš
ljubav je zločin jer ne znam ni ko si

Muči me ko si ti
šeboj il' žut leptir
zaželim krila let
al tonem jako slab

Očajan zutim i gledam u prazno
ljubav je zločin jer ne znam ni ko si

Veče uzdah šapat zov
gubim se u bolu svom

Kako je drag tvoj lik
nežan i plav buket
zaželim krila let
al tonem jako slab

Vežeš mi oči i telo mi lomiš
ljubav je zločin jer ne znam ni ko si

Veče uzdah šapat zov
gubim se u bolu svom
gubim se u bolu svom
gubim se u bolu svom
avatar
Nelly
Profi
Profi

Broj poruka : 362
Ženski Datum upisa : 06.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Smak - Satelit

Počalji od Liza_N. taj Ned Jun 19, 2011 8:26 am

Majo, ukrala si mi sve omiljene stvari... :)
Jedino još mogu postavljti njihove instrumentale (bar nema teksta! :D )

Ipak, jedna je ostala, prva koju sam čula od njih:

Satelit

O kad će doći dan
da sletim u Japan
da vidim sunčev dom
i s gejšom činim lom

Za ovaj dugi put
spremiću dukat žut
i njegov mio sjaj
dajem za ovaj raj

Želim u Mičigen
da vidim lady Ann
želim u Hollywood
da vidim lady Wood

Da imam dukat žut
ja bih na ovaj put
i njegov mio sjaj
dajem za ovaj raj

Isto rade sigurno u Bombaju
isto rade mladi k'o ja
Always believe that something wonderful is about to happen...
avatar
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Smak - Blues u parku

Počalji od polly88 taj Uto Jun 21, 2011 9:29 am

BLUES U PARKUsan, rajski dan
molio je sivi jad
boli ga
pa bez nade, bez nade
doziva svet
opet sam, sasvim sam
suza i žar
zelen majski blues
donosi dan

ptice, svako peva
čak i on

pčele, cvet u hladu
nije sam
opet voli
ljude, cveće dovoljno
za malo, malo sreće
nije sam
za malo, o kako malo
samo da zna
avatar
polly88
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6402
Ženski Blizanci Godina : 30
Lokacija : across the universe
Datum upisa : 28.07.2010

Nazad na vrh Ići dole

Smak - Možda postojim

Počalji od polly88 taj Uto Sep 27, 2011 9:19 pm

Možda postojim

Idem ulicom
i gledam ih
kako prolaze
kroz mene pored njih

idem nekud između njih
kao da vidim dalje od svih
i uvek se pitam kakav to glas
čujem u sebi možda postojim

u kući sedim
i gledam tv
opet oni

iskreno ja pitam postojim li
ovde i sada izuzev njih
i uvek se pitam kakav to glas
čujem u sebi možda postojim

da l' je svaka nada samo napor slep
ipak nije, ovaj svet je lep
i uvek se pitam kakav to glas
čujem u sebi možda postojim

iskreno ja pitam postojim li
ovde i sada izuzev njih
i uvek se pitam kakav to glas
čujem u sebi možda postojim

ja slutim
verujem
i nadam seGnothi seauton!
avatar
polly88
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6402
Ženski Blizanci Godina : 30
Lokacija : across the universe
Datum upisa : 28.07.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Smak

Počalji od male taj Uto Sep 27, 2011 9:51 pm

Ja ću dati svoj doprinos svojim sugrađanima. Evo reči pesme "Ulazak u harem":
:buahahhaha:
avatar
male
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6152
Muški Lokacija : Kragujevac
Datum upisa : 15.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Smak - Ulazak u harem

Počalji od Maja taj Uto Sep 27, 2011 10:36 pm

male, molim te nemoj to da radiš, zaista nije ok. Mogao si bar da postaviš link.
Pesma je bez reči, ali nepotrebne su kada svira Radomir Mihailović -Točak.


Maja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6121
Ženski Datum upisa : 19.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Smak

Počalji od male taj Uto Sep 27, 2011 11:15 pm

Pa valjda svi znaju da je bez texta?! Opšta kultura i tako to. A za link se slažem. smajli-a095.gif
avatar
male
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6152
Muški Lokacija : Kragujevac
Datum upisa : 15.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Smak - Crna dama

Počalji od polly88 taj Pet Jan 06, 2012 5:31 am

Crna dama

možda nisam ja ko apolon lep
crna dama zna al voli moj džep

viski i bunde i ruž i nobl svet
haljine duge i lov afera splet
kako da prekinem to i pobedim zlo
moćna i raskošna crna damo

dobio sam mat u igri sa njom
izgubio sve i novac i dom

krvave usne i bol i revolver
tužna i gluva je noć a prazan skver
želim da pucam u nju i prekinem sve
klečim dok duša mi vri al nemam snage

viski i bunde i ruž i nobl svet
haljine duge i lov afera splet
kako da prekinem to i pobedim zlo
moćna i raskošna crna damoGnothi seauton!
avatar
polly88
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6402
Ženski Blizanci Godina : 30
Lokacija : across the universe
Datum upisa : 28.07.2010

Nazad na vrh Ići dole

Smak - Epitaf

Počalji od polly88 taj Sub Avg 04, 2012 4:15 am

Epitaf

Ovde počiva on
drug onaj stari moj
zemlja njegov je tron
zlati je ptičji poj

i mir kao pusti glas
veje sad između nas

sati kaplju niz drum
mre mojih stopa sjaj
sam je putanje šum
zaborav mrači kraj

i mir kao pusti glas
veje sad između nasGnothi seauton!
avatar
polly88
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6402
Ženski Blizanci Godina : 30
Lokacija : across the universe
Datum upisa : 28.07.2010

Nazad na vrh Ići dole

Smak - Hladno je

Počalji od polly88 taj Ned Mar 10, 2013 1:38 am

Hladno je

Hladno je sve hladnije
ledeno je sve
pogledi se dodiruju
usne pokrio sneg

još sam ovde
šta deli nas
spusti most

hladno hladno je
sve osim tebe ovde hladno je
moje su reči ptice prazne
sve osim tebe ovde hladno je

hladno je sve hladnije
ledeno je sve
pogledi se dodiruju
usne pokrio sneg

još sam ovde
šta deli nas
spusti most

hladno hladno je
sve osim tebe ovde hladno je
moje su reči ptice prazne
sve osim tebe ovde hladno je

još sam ovde
šta deli nas
spusti most

hladno hladno je
sve osim tebe ovde hladno je
moje su reči ptice prazne
sve osim tebe ovde hladno jeGnothi seauton!
avatar
polly88
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6402
Ženski Blizanci Godina : 30
Lokacija : across the universe
Datum upisa : 28.07.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Smak

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu