Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Duško Radović

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Ići dole

Duško Radović

Počalji od lunja taj Uto Sep 21, 2010 9:24 amDušan Radović je bio srpski pesnik, pisac, novinar, aforističar i TV urednik. Rođen je 29.novembra 1922. godine u Nišu. Bio je glavni urednik "Pionirskih novina", urednik Programa za decu Radio-Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista "Poletarac", novinar "Borbe" i od 1975. godine bio je urednik Studija B.

Umro je 16. avgusta 1984. godine u Beogradu.

Najširoj publici je poznat po aforizmima kojima je budio Beograđane na talasima Radija "Studio B", koji su kasnije objavljeni u tri knjige "Beograde dobro jutro".

Neke od njegovih pesama su postale hitovi za decu u izvođenju Dečijeg hora "Kolibri":

* Mrak
* Šta je na kraju
* Pesma o mleku
* Tatin muzičar
* Zdravica (Sve što raste htelo bi da raste...)

Poznatija dela

* Kapetan Džon Piplfoks (1953), radio-igra
* Poštovana deco (1954), pesme
* Smešne reči (1961), pesme
* Pričam ti priču (1963), pesme i priče
* Na slovo, na slovo (1963-1965), televizijska serija
* Če, tragedija koja traje (1969. sa M. Bećkovićem), poema
* Vukova azbuka (1971), pesme
* Zoološki vrt (1972), pesme
* Beograde, dobro jutro 1 (1977), aforizmi
* Beograde, dobro jutro 2 (1981), aforizmi
* Ponedeljak, Utorak, Sreda, Četvrtak (1983), poezija i proza za decu u četiri knjige
* Beograde, dobro jutro 3 (1984), aforizmi.
Dela ovog autora prevođena su na sve značajnije svetske jezike.

Radović je dobitnik naših najuglednijih nagrada: Neven, Mlado pokolenje, Nagrade zmajevih dečjih igara, Nagrade sterijinog pozorja, Sedmojulske nagrade, kao i diplome Međunarodne organizacije za dečju književnost Hans Kristijan Andersen.
avatar
lunja
Početnik
Početnik

Broj poruka : 54
Datum upisa : 20.09.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Duško Radović

Počalji od lunja taj Uto Sep 21, 2010 9:25 am

Sa vrha Beogradjanke se svako jutro, u 7:15, distribuirala beogradjanima dnevna doza Duška Radovića, uz zvuke melodije "U ranu zoru zoru kad svane dan". Beogradjani su ga godinama uzimali. Okupljeni po kuhinjama oko tranzistora na baterije, ili nove modele kasetofona kupljenih kod Poljaka na Bajlonijevoj iliti Bajlonovoj pijaci. Svako jutro svakog radnog dana, razgovor se prekidao kad se iz zvučnika začuo Duško Radović. Samo je džezvama za kafu i eventualno nadrndanim peračicama sudova bilo dozvoljeno, ili nije moglo biti zabranjeno, da narušavaju tu svečanu atmosferu kada Duško govori novi aforizam. Polako, natenane, kao karte u pokeru bi nam ih podelio po pet komada svako jutro i mi bi ih nosili sa sobom taj dan i delili dalje onima koji ih nisu čuli, ili se prave da ih nisu čuli. I tako godinama, samo po pet svako jutro. Rastezali smo Duška da bi nam duže trajao. Tačno smo znali da će nam jednog dana, kad ga ne bude bilo - mnogo nedostajati. Evo kako je to izgledalo... Noć je po beogradskim kotlinama ostavila gustu izmaglicu, koja ni sama nije znala šta hoće - da li da bude kiša, rosa ili slana. Sunce je bilo na "jedinici" i magla je još mogla da se zanosi. Medjutim, kad smo sunce uključili, najpre na "dvojku", pa na "trojku", magla je isparila, i evo našeg grada u lepom plavom jutru. Stari Beograd krenuo je u Novi, Novi u stari, kao i svakog jutra. Mostovi su puni automobila. I jedni i drugi misle da je bolje na drugoj strani. Kad utvrde da nije, vratiće se tamo odakle su pošli. Na Autobuskoj stanici Beograd zatrazen je tajm - aut. Autobusi se okupili oko svojih dispečera i dogovaraju se da predju na presing. Ratno ostrvo, kao kuče, otresa vodu u kojoj je doskora bilo. Bulevar Revolucije i ovog jutra teče nizbrdo. Žubore motori, grguću auspusi, cvrkuću kočnice. Sa obe strane procvetali crveni, žuti i zeleni semafori. Lepo letnje jutro. Pre nego što će joj se desiti ono što ce joj se desiti, Sava se uvija i uspija, kao da joj je prvi put, kao da ne zna da je iza okuke čeka stari probisvet Dunav. Vreme je za slatko i vodu, koji se još uvek služe samo u nerazvijenim i zaostalim delovima grada.
avatar
lunja
Početnik
Početnik

Broj poruka : 54
Datum upisa : 20.09.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Duško Radović

Počalji od lunja taj Uto Sep 21, 2010 9:28 am

Na plavom tiganju neba, sunce na oko.

Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još necemu, bilo bi neskromno. Rano jutros zatekli smo senku Palate Beograd daleko, čak na Palati pravde. Sad bar znamo kakva je to senka pala na ovu visoku pravosudnu ustanovu. Ne znamo dokle se Beograd računa u visinu. Za nas, sa najvišeg sprata Palate Beograd, moglo bi se reći da smo poreklom iz Beograda. Novi Beograd postrojio se za jutarnju smotru. Blokovi kao čete, grupe blokova kao bataljoni. Soliteri na Banovom Brdu vec su na položajima. Zeleni autobusi Gradskog saobraćajnog preduzeća žure prema zelenoj periferiji Beograda, odakle se vraćaju još zeleniji. Avala viri iza brdovitog beogradskog reljefa, visoko je podigla periskop, onaj televizijski toranj, i gleda šta se radi u gradu čiji je ona poetski simbol. Gde je, na primer, ona prva sirotinjska i proleterska iz Prokopa? Eno je, na Kanarevom brdu. Od rana jutra pije pivo i puši. A gde nam je ona druga, sirotinjska i proleterska, iz Jatagan - male? Ko zna gde je. Možda na Bulevaru San Mišel u Parizu. Na nebeskom roštilju Zemlja se vrti oko svog zamišljenog ražnja i peče na Suncu koje se ne gasi. Sunce je jutros uranilo da ga trošimo na ono od čega živimo, a dokolice mogu i u mraku. Suncokreti ga prate kao radari. Jedna zgrada u Kondinoj ulici liči na mašinu za pranje rublja. U nju su sinoć ušla prljava deca. Očekujemo da se jutros pojave čista. Da bi toj deci bio jasniji Pobednik na Kalemegdanu, možda je vreme da mu zamenimo rekvizitu. Mogao bi u jednoj ruci da drži loptu za košarku. To su poslednje bitke koje smo vodili i pobedonosno završili. Jutros rano, jedan trolejbus sa linije 11 izgubio se i nestao. Zelene je boje i odaziva se na ime Cane. Ako ga negde primetite, javite najbližim putnicima. Kuda ćete za vikend? Ako su vam majka ili otac u staračkom domu, mogli biste da ih posetite. Raspitajte se gde su i svakako otidite. Na Slaviji, na kraju Nemanjine ulice, visoko pod krovom oronule zgrade, suše se pelene. Dvadesetak belih pelena greje jako sunce. Blago onom koga u njih jutros budu povili.

Volite se kad niste zajedno. To je prava ljubav. Ko ume da se voli samo kad je zajedno, taj ne pravi pitanje s kim je. Ponesite na more sajlu. Da vas možemo dovući kad za to dodje vreme. Lako je nekim radnicima kafilerije da hvataju pse, kad nema za šta pas da ih ujede. Danas ćemo doručkovati ono što je ostalo od juče: malo mlakog i kiselog jutra. Nebo nad Beogradom se ubajatilo. Ako ćemo pošteno, Beograd ovog jutra ne izgleda bogznakako. Gledamo ga upitno a on nevoljno sleže ramenima Karaburme i Banovog Brda: danas mu ne ide, Beograd danas nema svoj dan. Kroz maglu naziremo kako, uz tanku pritku krana, raste ogroman soliter -siledžija, medju niskim i pitomim dušanovackim kućama i dvorištima. Šta li će on tu, tako besmisleno veliki i nezgrapan? Možda Dušanovac podiže spomenik Bori i Mandori, hrabrim i nesrećnim momcima, junacima prvih mirnodopskih tabanja i šorki, koji su orali drumove kad to nije bilo popularno. Sava sve više protiče kroz Beograd, a Dunav i dalje otiče pored Beograda. Ispod nas su velike košnice savezne i republičke administracije. Med će se deliti putem štampe, radija i televizije. Na Cvetnom trgu cveta cveće bez korenja. U strogom centru našlo se malo mesta samo za cvetove. Korenju je mesto na periferiji. Stanarima solitera od petnaest i više spratova predlažemo da stalno drže taoce, odgovorne drugove iz zajednice stanovanja i servisa za liftove. Pa kad im stane lift, da mogu da ih streljaju, makar očima. Oni koji mnogo znaju - malo govore. I obrnuto - najviše govore oni koji ništa ne znaju. To ima veze. Samo mišljenje može čoveka sprečiti da govori. Dan je i ovoga jutra krenuo uzbrdo, ulicama - Batutovom , Ruzveltovom, Takovskom, Cetinjskom, Francuskom, Sedmog jula, Tadeuša Košćuškog ... Kad posvršava poslove i kad se umori, spustiće se polako - Pariskom, Balkanskom, Nemanjinom, Birčaninovom, Vojvode Milenka, Miloša Pocerca ... Sve polako i nizbrdo, za suncem. Na krovove Beograda sletela su nova jata televizijskih antena.
avatar
lunja
Početnik
Početnik

Broj poruka : 54
Datum upisa : 20.09.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Duško Radović

Počalji od lunja taj Uto Sep 21, 2010 9:30 am

One kljucaju nevidljive televizijske talase i nose crno - bela i šarena jaja.

Na Čuburi se žuti saće improvizovanog zanatskog bazira. Stari beogradski majstori piju pivo i gledaju drvo koje raste na humci Kikevca. Ne da se stari Beograd. Dva ilegalca sa periferije probila su se u strogi centar i na krovu stare i otmene zgrade podigla golubarnik. Iz njega svakog jutra ispaljuju rafale golubova u nebo iznad Terazija. Zašto se kod nas ne otvore javne kuce? Bilo bi znatno jeftinije nego ovako. Samo onaj, ko nije bio u prilici da proba, ne zna koliko košta jedna obična i manja uvertira. Večeras će se ponovo odigrati jedna od ranijih utakmica izmedju Crvene Zvezde i Partizana .Prodavaće se one iste pogačice i kafa. Od kako postoji svet, danas je prvi put osvanula subota, 9. avgust 1975. Za našu planetu to je jedinstven rekord. Negde neko troši i rasipa ovaj avgust, a on se računa i nama, koji smo ostali u Beogradu. Električni merači vremena, na hotelu Slaviji, na Albaniji i u Brankovoj ulici, odbrojavaju nam impulse života. Iznenadićemo se kad za rođendan ili Novu Godinu dobijemo račun. Odakle im te cifre?!Nigde nismo bili, ništa nismo radili, nismo imali našta da utrošimo toliko života. Zaista: neki žive na sto strana io račun im je isti kao i nama, koji, takoreći, ne živimo. U prvim jutarnjim trolejbusima ima tri puta više žena nego muškaraca. Da li su sinoć uspele da pogledaju Gole i mrtve, ili su već kod golih mrtve zaspale? Neko je jutros srećan, presrećan, jer je našao mesto za parkiranje. Neko drugi je tužan i žalostan, jer mu se rodilo žensko dete. S one strane vam je sve što je bilo, ceo vaš život, od rođenja do ovog jutra. S ove strane vam je ono što će tek biti,od ovog jutra na dalje. Vreme prolazi i pretače život i slatko vino uspomena. Požurite. Neko je krenuo ko zna odakle, možda čak iz Hamburga, da se sudari sa vama. Sve vam u braku i kući škripi ali biste mogli da podmažete bar vrata. Kad čujemo ta vrata, imamo utisak da se radi o braku strave i užasa. Ovo kvarno jutro kao da je iščupano iz vilice noći, u zubnoj ambulanti, u Ivana Milutinovića ulici. Tumaramo po kalendaru, jedan dan dodaje nas drugom, nigde suvog mesta i sunca. Spopale nas neke magle i kiše, sve neki pogrešni, promašeni dani.

Za svoje godine, Beograd ovog jutra izgleda mnogo stariji. U parku kod Jugoslovenskog dramskog pozorišta neko je prepoznao drvo iz svog kraja i sada se jadaju jedno drugom: šta će ovde, gde se čak i voda plaća? U lepoj zgradi Geološkog zavoda, na ružnom mestu, ispod starog mosta, lonče već vri ... Šećer su stavili, još samo kafu. Kada ispiju kafu, analiziraće talog. Da vide - kome stoji nafta, a kome magnezit. Ako vam se danas ne radi, to je na vreme, mnogi se na to žale. Ovih dana, neke beogradske tetkice poćiće po trideseti put u osnovnu školu. Od silnog posla, nikako da je završe. Čuli smo da Novobeograđani iz milošte zovu četiri svoja solitera - četiri idiota. Gledamo odavde i nemožemo da pogodimo koji su. Svi su nam sumnjivi. Nemojte biti sebični. Udelite malo svojih žena i muževa onima koji ih nemaju. Kiša je kapala, i rosila, i padala, i lila, i pljuštala ... Samo još nije prestala.
avatar
lunja
Početnik
Početnik

Broj poruka : 54
Datum upisa : 20.09.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Duško Radović

Počalji od lunja taj Uto Sep 21, 2010 9:34 am

Stojimo na najvišem prozoru Palate Beograd, posmatramo naš grad pod jakom kišom i mislimo: ima li života na Marsu i je li čemu? Beogradski lekari okupljaju se polako po ambulantama, bolnicama i klinikama, navlače bele mantile i dogovaraju se šta da nam rade. Na poslužavniku Novog Beograda i ovog jutra služe napolitanke novih stambenih zgrada. Ako nije rano, pozajmite negde u komšiluku kafu, šećer i neku cigaretu. Sedite, smirite se i razmislite - kod koga biste danas mogli ručati. Ako vam deca kažu da su gladna, recite im da bi bilo bolje da uče. Ispričajte im ponovo kako ste se vi mučili dok niste stigli dotle da pozajmljujete tek 28. u mesecu. Na uglu ulica Narodnog fronta i Balkanske, u minijaturnoj prodavnici, manjoj od lifta, od rana jutra dežura prodavac srećaka i sreće. On sačekuje one koji su krenuli nizbrdo. Možda bi im jedna srećka mogla promeniti životni pravac. Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok. Ima mnogo rasparenih ljudi i mnogo neparnih kombinacija.

To je česta životna priča. Ili ste sami ili ste suvišni. Naš grad se pretvorio u veliku čekaonicu. Svi čekamo lepše dane. Četvrtak je prozviždao kao metak. Nigde ga nema. Ovo je opet početk dana koji se zove petak. Petak, peti septembar. Sunce, belo i hladno kao petodinarka, kotrlja se nebeskom nizbrdicom. Ko ga nađe njegovo je. Na beogradskim pijacama ovog jutra možete dobiti svež i hladan luk, sveže i hladno cveće, sveže i hladne novine, sveže i hladne cigarete. Nisko nebo, ružno jutro. Deco, ako vam je otac došao jutros umesto sinoć, evo vam razbrajalice kojom ćete ga malo razonoditi: ECI-PECI-PEC, JA SAM MALI ZEC, TI SI MALA PROPALICA, ECI-PECI-PEC! Na železničkoj stanici nosači i taksisti naplaćuju ulaznice svima koji na ta vrata ulaze u Beograd. Autobusi Jata, pre nego što prebace putnike u avione, naprave jedan krug ispred Crkve Svetog Marka. Za svaki slučaj. Beogradske ulice liče na nogavice farmerki, sa belim štepom preko šavova. Malo para kvari telo a mnogo para kvari dušu. Čovek je na velikoj muci. U čemu da čuva dušu ako pokvari telo?
avatar
lunja
Početnik
Početnik

Broj poruka : 54
Datum upisa : 20.09.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Duško Radović

Počalji od lunja taj Uto Sep 21, 2010 9:35 am

Šta da čuva u zdravom telu ako ostane bez duše? Blago babama i dedama, koji imaju unuke. Teško nama, koji imamo decu. Dan je okrugao kao Zemlja. Iznenadićete se kada na kraju današnjeg puta ugledate krevet iz koga ste jutros krenuli ili tek treba da krenete. Beograd je već toliki da jedva može ceo da stane u jedan dan. U Višnjici je novo jutro, petak, u Bariču nagađaju da li je sreda ili četvrtak. Neko je sinoć na Zvezdari ostavio otvorena vrata. A neko u Surčinu nije zatvorio prozor. I napravila se promaja. Lišće se umorilo i stari. Ono se naživelo svog malog i skromnog života.

Autobusi - samousluge jure gradom i skupljaju jučerašnje kusure. Na prozorima ženskog internata u Ulici proleterskih brigada sinoć je otvorena izložba srednjoškolskog standarda: maramica, peškira i drugih lepih stvari. Pošto ih sunce i košava osuše, izložba će biti zatvorena do večeras, kada se otvara nova. Poslednji je dan druge školske nedelje. Đaci još nisu stigli da ne uče, nisu imali dovoljno vremena. Jedan mali Beograđanin, sa visoke mansarde u centru grada, pitao je mamu - kada će i oni imati kuću na zemlji. U Beogradu je sve manje kuća na zemlji. Beograd se potrpao u liftove i krenuo uvis. Zašto u apotekama ne dozvoljavaju da se probaju lekovi, kao sir i kajmak na pijacama? Ljudi imaju para. Kupili bi kilo ili dve kile leka ako im se dopadne. Dan se budi, ali se leto lagano gasi. Pre nego što ponovo legnemo, moraćemo ustati. Takav je red. Sunce i hoće i neće, ali mi moramo. Jutros je nisko sunce preseklo svilenu traku Dunava i tako svečano otvorilo novi dan, prvi dan nove nedelje. Sunce se svakog jutra zaleti prečicom, međutim, kad primeti kafileriju i deponiju na Karaburmi, izbaci levi migavac i skrene na Kružni put. Šta li rade oni naši u Zoološkom vrtu? Možda misle kako smo mi uspeli u životu, a kako su oni ostali tamo gde su i bili. Na uglu ulica Ivana Milutinovića i Maršala Tolbuhina srušena je prizemna kuća, nečiji dom i draga uspomena. Ako vam večeras nestane svetla, zapalite sveću za njenu dušu. U samouslugama je prošla prva gužva. Kasirke doteruju frizure, pričaju šta su noćas sanjale i ogovaraju muževe. Pred Narodnom bibliotekom je red, ali za tramvaj. Red je i pred Narodnim muzejem, ali za autobus. Žene koje su se dobro udale, jutros idu kolima na posao. Voze ih muževi koji su se loše oženili. Oni koji nemaju ni škole ni kvalifikacija prvi se ujutru bude i žure da zauzmu kakve takve položaje. Kancelarije se polako pune. Otvaraju se fioke i rolo - ormani, podmazuju zumbe,

popravljaju gajtani od rešoa. Kad proradi ona ljuta administracija, imaće privreda da se puši. Evo nas u petkovom jutru, sa petkovim suncem na lepom petkovom nebu. Ovako su nekada izgledale samo nedelje i praznici, i to retko. A danas, evo, i petak blista vedar i ozaren. Zaista možemo biti ponosni onim što smo za ovo kratko vreme postigli. Ko ima lepe zavese, otvorio je prozore. A ko ima i lepu posteljinu, naslagao je preko prozora, pa nam se čini da se negede lepota i dobrota prelivaju, kao naraslo testo. Dva časovnika, jedan na Albaniji, drugi na hotelu Slavija, utrkuju se - koji će pre stići do kraja.
avatar
lunja
Početnik
Početnik

Broj poruka : 54
Datum upisa : 20.09.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Duško Radović

Počalji od lunja taj Uto Sep 21, 2010 9:38 am

U fudbalskom klubu Partizan danas će se uvežbavati spasonosna kombinacija: ovako, pa ovako, pa ovako i - gol. To je najjednostavnije i najefikasnije. Neko jutros sedi na klupi u Pionirskom parku, nema šta drugo da radi, pa misli ono što ga se ne tiče. Najveći beogradski ćorsokak, Bulevar Crvene armije, stao je kod benzinske pumpe u Grčića Milenka ulici i nema kuda dalje. Danas će profesori ponovo krišom pušiti Zetu da ih ne primete učenici koji puše Kent. Ako već tučete decu, tucite ih bez razloga, jer su svi drugi razlozi gluplji. Počela je sezona šljiva i knedli sa šljivama. Pošto jedu samo ono što ostane, majke i žene obično spreme malo više. Ono što ste sanjali bio je san. A ovo je sada java - lepi, blagi, vedri, topli, sunčani dan. Danas bi vam moglo biti lepo i dobro. Ako hoćete. Ako nećete - daleko vam lepa kuća. Na Petlovom brdu ili još dalje. Balkan počinje pred semaforom, u delu Auto - puta koji se zove Ulica Stevana Prvovenčanog. Tamo je od rana jutra skup Balkanaca. Što ispred semafora, što oko vulkanizera, što oko lubenica, što onako, bez veze i razloga, balkanski i najlepše. Ustanove za dnevni boravak očeva i muževa rade i danas. Medju prvima je otvorena Kasina na terazijama. Julino brdo pita Ulicu Majke Jevrosime: šta je sa Baba-Višnjinom? Sve je u redu. Baba-Višnjina se dobro drži. Trenutno je na Kalenića pijaci, sprema

zimnicu. Uniformisani čobani Gradskog saobraćajnog preduzeća isterali su stada automobila na beogradske trgove. Sa visoke katarke Palate Beograd gledamo i tražimo-ima li kraja ovoj lepoj, plavoj i sunčanoj suboti? Ne vidimo ga. Biće je za svakog zdravog i gladnog. Ova subota dušu je dala za lep i dobar život. Te subote, 20. septembra 1975. godine, više nikad neće biti. Svaki dan sviće zbog nečega. To se još ujutro ne mora znati. Ali će večeras mnogima biti jasno-zašto je morao svanuti i ovaj utorak, 23. septembar. Pod jedan vodoravno je i ovog jutra-Sava. Pod jedan uspravno-Palata Beograd, iz koje vas pozdravljamo. Pred šalterima Zavoda za zapošljavanje neko je i ovog jutra poranio i peva: Ima dana kada ne znam šta da radim… Ganute službenice lepe mu na čelo preporuke i adrese umesto hiljadarki. Danas će u Obrenovcu i Mladenovcu vršiti upis dece u pubertet. Prednost imaju deca koja nisu vukovci. U nekim beogradskim ulicama biće posečeno staro drveće. Na njihova mesta posadiće lepe mlade milicionare. Jutros budale pretiču idiote, jer ispred idiota nekim kretenima ne rade štop-svetla. Ringišpil na Slaviji radi. Automobili se vrte oko zelenog ostrva. U njima sede bivša deca, oni koji su počinjali na ringišpilima ispod Terazija, na Taš-majdanu i Zvezdari. Setite se, drugarice i drugovi, tih dalekih lepih dana i nasmešite se jedni drugima. Evo nam srede, fine gospodje, sa zlatnim brošem na plavoj haljini. Ko voli srede, neka uzme ovu, bice mu verna sve do nocas. Sunce nas greje, ali u sreh. Vise nas promasuje. i ono se izokrenulo. Sad greje onu praznu i mrtvu stranu neba. Kolekcionari dana i godina ne prave pitanje. Samo neka je dan i neka je zivot. Sta ce vam ta produhovljena faca, kao da ne znate sta vam fali, kao da imate para, a samo vam ideje nedostaju? Ne izigravajte intelektualca.
avatar
lunja
Početnik
Početnik

Broj poruka : 54
Datum upisa : 20.09.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Duško Radović

Počalji od lunja taj Uto Sep 21, 2010 9:38 am

Bili smo i mi gladni. Neko je taman jutros hteo da uci. Doslo mu, resio je, ali ne moze, ne dam u se, mora u
skolu. Hoce li trojka, sestica i sedmica celog veka tegliti svoje bracne drugove? Blago nezenjama, tramvajima dvojki, devetki i desetki. Zivot prolazi, a mi ne znamo sta bismo sa njim. Mrzi nas ili ne umemo da zivimo. Najradije bismo ga ustupili nekom drugom i uzivali gledajuci kako je lep nas zivot kad ga drugi zive. Ono sto ste propustili u zivotu, ne mozete nadoknaditi brzom, sumanutom voznjom. Ne preticite pametnije od sebe. Prava vozacka takmicarska disciplina zove se-ko ce duze, a ne ko ce brze voziti. Ako jos niste otplatili kola, mislite malo i na vase jadne zirante. Nemojte ih dovoditi u nepriliku da ne znaju da li da vise zale vas ili sebe. Ne zaboravite: Mnogi nikad vise ne bi vozili brzo, ali, na zalost, takvu priliku vise nece imati. Jutros je procvetao, a veceras ce uvenuti poslednji dan septembra. Jesen je, sezona kad se kolju male gipsane svinje i krade decja ustedjevina. Jutros u gradskom saobracaju svi imaju sitninu. Nije strasno, moze i sa sitninom dok nas greje ovaj nebeski dukat. Deca spavaju, a roditelji sapucu, dogovaraju se kako da ih vaspitavaju, da sve bude fino i kulturno i da ima efekta. A jedno zlato mamino sinoc je zaspalo sa cigaretom i progorelo jorgan. A jedna sreca mamina zaglavila je negde nocas i zaspala, kako je usla u kucu, ispod civiluka u antreu. A jednog pileta maminog jos nema.... Danas ce u Palati pravde biti podeljena izvesna kolicina pravde. Ko u tome oskudeva, mogao bi da pozuri. Zasto se ulicne korpe za otpatke ne podignu na visinu koseva za kosarku? Bila bi to provokacija kojoj niko od nase kosarkaske nacije ne bi odoleo. Kosevi bi bili puni, a Beograd cist. U Zemunu, na obali Dunava, kuva se i danas dobra riblja corba. Do corbe se stize ovako: ide se do centra Zemuna, a onda dalje za mirisom corbe. Morate imati neko, makar tajno mesto, gde cete praviti gluposti. Glupost je potrebna zdravlju. Sloboda da se prave gluposti je zdrava privilegija za koju se sami morate izboriti. U poslednjem trenutku, kad je vec izgledalo da nam nema spasa, kada su sinoc mnogi vecerali poslednju teglu slatkog i pomisljali na najgore-jutros nam je stigao PRVI. Ljubi ga sve sto skakuce sa prvog na prvi, kao sa kamena na kamen, i jedva odrzava ravnotezu. Jutros je poranila i kosava da nam pregleda prozore i zube i utvrdi kako dihtuju. Bulevar revolucije zakopcao se rajsferslusom do grla, do fontane na Trgu Marksa i Engelsa. Za jednu malu, srednje razvijenu zemlju mozda je malo mnogo da upraznjava sva cetiri godisnja doba. i tu smo se malo zaleteli. Jedno, eventualno dva, to bi jos i moglo. Ali cetiri, to je mnogo i neskromno. Sava i Dunav i ovog jutra dolaze i prolaze, a mi ne znamo sta da im radimo. U mnogim preduzecima uveden je obavezni topli obrok. Nekad je bilo obrnuto. Nekad su topli obroci bili obavezni kod kuce, a hladni na poslu. Kosava duva, neki drugovi se klate. Kalendar im broji dane, a sat im broji sate. Zene i deca jedva cekaju da im se vrate: Vratite nam muzeve, dajte nam tate! Makar primali licne dohotke umesto plate.
avatar
lunja
Početnik
Početnik

Broj poruka : 54
Datum upisa : 20.09.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Duško Radović

Počalji od Liza_N. taj Ned Okt 17, 2010 2:11 am

Evo jednog feljtona o Radoviću koji je izlazio u "Večernjim novostima", autora Milana Vitezovića.

MALI VELIKI ŽIVOT DUŠANA RADOVIĆA


OBLAKOVIT, ALI NE NATUŠTEN (1)

NJEGOV mali život, kako ga je sam imenovao, bio je veliki da veći nije mogao biti.

On više nije bio samo piasc. On je bio fenomen. NJegovo ime je Dušan Radović.

Dušan Radović, jedno obično srpsko ime i obično srpsko prezime, uz koje se sve neobično podrazumeva, bio je čovek čudesnog i čovek apsolutnih jednostavnosti. Za sve to samo je on zaslužan.

Pisao je i živeo.

Živeo je i pisao.

To je ta njegova saglasnost sa samim sobom, njegova životna simfonija.

Činio je to koristeći ljudskom zdravlju i rasopoloženju.

"Da ovaj čovek nije psotao Dušan Radović, on ne bi ništa ni postao, jer jedino što je on umeo da radi jeste da piše", pisalo je u jednom đačkom zadatku desetogodišnje učenice. Ovo je i najtačnije objašnjenje fenomena zvanog Dušan Radović.

Svi koji smo ga upoznali, svejedno kada, videli smo ga onako kako ga je na prvom susretu 1962. godine video Slobodan Stojanović, koji će o njemu napisati 1992. roman "Lav u Beogradu": "Čovek ćutljiv, malčice namršten, kao da ga unutra nešto tišti i boli. Pušio je cigaretu za cigaretom. Činilo se da će svakog trenutka zaspati."

Bio je (čini se!) skoro uvek mrgodan, da ne bismo, u svoj svojoj površnosti kakvi smo, onu vedrinu koja je izbijala iz njega i koju je nesebično nudio, olako uzeli.

Oblakovit, ali ne natušten, mrklast ali ne sumoran, natomršten ali ne i zlovoljan, namrdokašen ali ne mračan. Bio je prosto ono što je za njega govorio Dragoslav Mihailović: "Onaj nabureni Dušan Radović..."

NI tmurnijeg ni duševnijeg čoveka za koga se verovalo da mora imati "zlatno srce" čiji sjaj izbija u pesmama.

On je ono dečje durenje proneo, kao oličen namćorluk, kroz ceo život.
Teglio je toliku mrgodnost i bio nam dokaz koliko duševna može biti izgledna mrzovolja.

To je i razlog što su ga najbliži mu ljudi, prijatelji i književni sadrugovi, zvali iz milja - deda.

Pesnika Dušana Radovića nisu voleli psi i kamere.

Psi su se na njega bezrazložno razdraživali.

Oko njega je uvek bio lavež, isti onaj koji svi pamtimo kao strah iz detinjstva. Psi su mu na neki način bili dokaz da je ceo život proveo u detinjstvu.

I beogradske pudlice su na njega kevtale i sitni mopsići su na njega oštrili zube.

Isti odnos prema njemu imali su i rasni psi, i džukele, i lutalice.

Kada je išao da primi Andersenovu nagradu, ni tamo ga nordijski psi nisu ostavili na miru. Pričao nam je da su mu, tada, u jednoj usamljenoj šetnji, bili tamo najteži časovi u životu. Spopali su ga odjednom psi, a nisu znali srpski jezik kojim ih je terao od sebe.

Kamere, pak, nisu registrovale na njegovom liku odsjaj onog čudesnog što je u sebi nosio, bez obzira na ljubav kamermana i fotografa spram Radovića.

LJubivoje Ršumović je svu nemerljivu ljubav prema Radoviću preneo i u svoju veliku fotografsku strast. Ali su Duškove oči imale više bleska od Ršumovih bliceva.

Jedna od retkih, da ne kažem jedina, fotografija Dušana Radovića nema lice njegovog namćorluka. To je fotografija na kojoj on, u prisustvu Stevana Pešića, nišani nekom puškom u pravcu iz koga je fotografisan. Tog nišanjenja, izgleda, jedino se kamera prepala. Tako je u strahu popustila, te Duško ne liči na svoje druge fotografije. Zažmurio je Radović na jedno oko, a lice mu se, umesto strogoće strelca ili zanetosti lovca, razliva neka harlekinska topla tuga, sa prelivom skromnog osmeha. Ko vidi tu fotografiju poželi da se nađe pred otvorom ove puščane cevi.

MISAO da je karikatura unutrašnji portret čoveka možda je najbolje primeniti na Dušana Radovića na karikaturama Ranka Guzine, Iva Kušanića, Predraga Koraksića i ponajviše na karikaturama Dušana Petričića.

Ivo Kušanić je Radovića crtao ispisnički, sa generacijskom sentimentalnošću.
Predrag Koraksić je sa Radovićem podelio svoju nervozu, predstavljajući ga kao čoveka pod pritiskom savesti.

Ranko Guzina je pak Radovića gledao smireno, iz vizure šahiste, i crtao ga kao brižnog i mudrog čoveka. I kad ga je dao u nekoliko linija, ne omeđivši mu lik, te linije daju Radoviću autoritet i poštovanje.

Veran i živ lik pesnika Dušana Radovića može se smotriti u nizu crteža i karikatura Dušana Petričića, iscrtavanih između 1969. i 1984. godine. Sve s većom ljubavlju i većim poznavanjem pesnikovog karaktera.

Prve najavne i neosporive rečenice u slavu Petričićevog dara ispisao je Dušan Radović. Otad se Dušan Petričić starao da dokaze svog neiscrpnog dara pokaže na samom Radovićevom liku. Još nešto, Petričić je pristao da se sa Radovićem igra. To je karakter obojice.

Svi koji znamo Radovićeve knjige znamo i te crteže i karikature. Znamo li koliko odgovaraju liku i karakteru nacrtanog i koliko su u najkraćim i najosnovnijim crtama sadržaj dobro pročitane knjige!

U prvu knjigu troknjižja "Beograde, dobro jutro", uvodi nas Petričićeva karikatura Dušana Radovića kao petla koji je napravio gnezdo na vrhu Beograđanke i svedoči nam o nastanku ove knjige - budilnice.

U drugoj knjizi sreće nas onaj prodorni pogled Radovića zvezdočatca, koji nas fascinira i hipnotiše, koji nam ponire u dušu i koji će nam na njenim stranicama proročki saopštiti našu svakidašnju sudbinu.

Tu je i onaj čuveni crtež Radovića, koji je bio štampan i kao poster i kao razglednica, sa raskriljenim mađioničarskim kaputom, na kome je sijaset džepova, u kojima je po nekoliko tuceta svakojakih čuda.

Lično sam imao priliku da vidim Radovićevu kocku, koju je Petričić sačinio u jednom jedinom uzorku, ne znam kojim velikim povodom, valjda da mu da neku svoju nagradu, kutiju - kocku sa pesnikovim portretima na svakoj strani, gde pesnik u ustima, na pet strana kocke, ima po cigaretu. I kad se cigareta izvadi, onda se izvlači i traka sa čudesnim biranim ispisima iz njegovih knjiga.

U knjizi "Sedi da razgovaramo" dva Dušana, Radović i Petričić, ustoličila su se, voljom i perom drugog, na jednom ćirilskom slovu D.

Jedno D, kao pozornica, sa raskriljenom zavesom i iscrtanim likom Radovića kao deteta na "rampi", postalo je znak dečjeg pozorišta sa njegovim imenom. Ršumova i Petričićeva knjiga "Ko je ovo" (a to je Dušan Radović), prepuna je Petričićevih portreta Dušana Radovića, kojih je ponajviše u inicijalima.

Dobro jutro, majstore, Dušan Radović
OVI zapisi imaju za cilj da se legenda o Dušanu Radoviću pojmi i održi.

Ja se nadam da će oni koji su ga poznavali bolje od mene, koji su mu bili bliži i koji su, pretpostavljam, darovitiji od mene, ostaviti zapisane svoje uspomene na Dušana Radovića.

Neka im ovi zapisi budu podstrek više za to.

avatar
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Duško Radović

Počalji od Liza_N. taj Ned Okt 17, 2010 2:12 am

POLJANA DVA DUŠANA (2)

KADA je Dušan Petričić za svoje sjajne karikature dobio i drugi put nagradu "Pjer", koja se, između ostalog, sastoji i od plakete - medalje, svi smo mu, na dodeli, iskreno čestitali, otklanjajući time zavist nenagrađenih.

Činilo se da Petričić čeka samo šta će Radović reći.

Dušan Radović mu je čestitao na osoben način:

"Sad za svoj dar imaš Pjerov i avers i revers", rekao je i dodao tiše: "Nemoj opet da izjavljuješ kako sam te ja iskopao..."

"Jeste..."

"Nisam arheolog... mi smo samo u jednom lepom poslu saučesnici".

U tome saučesništvu bilo je i velike tajne, stvaranja pre svega, i zavere protiv nedarovitosti i mediokritetstva.

"Dušan Radović je obeležio i odredio mnoga moja razmišljanja i stavove, ukazao na prave stvari u životu", priznao je Petričić na novinarskim mučenjima: "One su čiste i jednostavne. A svi kao da se trude da se stvari iskomplikuju, a onda je sve manje jasno. U toj mutnoj vodi mediokriteti, naravno, fantastično uspevaju. Kad su stvari jasne, onda nema foliranata."

Među njima su stvari bile jasne i genijalne, bez truna foliranja. Nagovarali su jedan drugoga da isprobaju sve vrste smeha, panično se boreći protiv depresija koje su zahvatale ljude koji veruju da ne mogu ništa da učine, a pri tome neće prstom da mrdnu. Neprihvatajući izgledni sunovrat, oni su činili i učinili mnogo.

Petričić nije ilustrovao Radovića, oni su imali istu misao.

Kad bi se sabralo sve što su zajedno uradili, bila bi to velika slikovnica vremena.

Petričić ume da crtom izvuče Radovićevu dušu, da vrhom pera ubode onaj umni nerv i da pokaže koliko je Dušan duševan i tajanstven.

To je genijalno učinio pretvarajući u seriju crteža Radovićevu pesmu "Strašan lav", na kojima je "narogušen i ljut sav" - sam pesnik.

OVO je, ma kako to izgledalo paradoksalno, najbolje i najtačnije estetsko dešifrovanje pesnika Dušana Radovića i njegovog genijalnog pesništva.

"Bio jednom jedan lav...
Kakav lav?
Strašan lav,
Narogušen i ljuti sav" - nije li to pesma o umetniku i njegovom delu, možemo se upitati, i bez većeg prevođenja stihova sa ezopovskog jezika, primerenog vremenu nastanka pesme, koji je, ipak, više pesnički negoli ezopovski.

Jeste.

Konačno, taj lav koji sve može, on je i umetničko delo: crtež.

Kad to shvatimo ovako - dvojako, onda nam se u samoj pesmi otkriva i cenzor - ta gumica u ruci političkog hira, koji više nije detinjast i koji briše i delo i umetnika!

Zahvaljujući Petričićevim analizama u tušu, poima se bit Radovića.

NJegova biografija je u svemu što je zapisao. Tu je čudesno bogatstvo činjenica. On je svime zatrpavao sebe.

Sve druge činjenice su veoma oskudne. Rodio se u Nišu, 1922. godine. Majka Sofija, otac Uglješa, železničar. U Subotici je završio osnovnu školu i šest razreda gimnazije. u Beogradu završio Drugi svetski rat i postao izvođač književnih redova. Bio je urednik "Pionirskih novina", programa za decu Radio Beograda, programa kulture Televizije Beograd, obnovljenog časopisa "Poletarac" i proslavljeni autor Radija Studija B. Pisao je pesme, pesme za decu, radio-igre, priče, filmska i televizijska scenarija, pozorišne drame, satire i aforizme. Pisao je za novine i časopise i vodio polemike. Gde god je dobrodošao - bolje se našao.

"Sećam se dobro, čitave 1949. godine, ponavljao sam u sebi stihove `Bio jednom jedan lav... Kakav lav?` - samo ta dva stiha, ne znajući šta ću s njima. To mi je mirisalo i slutilo na nešto drugo. Kad mi se, najzad, otkačila čitava pesma, učinilo mi se da sam ozdravio, da se sa mnom i u meni nešto važno dogodilo, da sam rešio problem", posle te pesme Dušan Radović je znao kakav treba da bude i koji mu je pesnički put.

Pesma na koju je potrošena godina prva je vrednost svih Radovićevih pesničkih decenija.

Posle nje on je već bio u srpskoj književnosti.

U mnoštvu genijalnih pesama svaki veliki pesnik, a Radović to jeste, uvek ima samo jednu pesmu - koja je njegov pesnički fatum, njegov znak po kome ga razaznajemo i pamtimo. Tako su, recimo: "Santa Maria della Salute", znak Laze Kostića, "Možda spava", znak Vladislava Petkovića Disa, "Svakidašnja jadikovka", znak Augustina Tina Ujevića... "Strašan lav", je znak Dušana Radovića.

Zbunjuje da je "Strašan lav" jedna od tri prve Radovićeve pesme, uz "Pismo za lovca" i "Da li mi verujete".

Trećom pesmom sam pesnik je postavio pitanje svog poverenja pred čitaoce, što bez obzira na duhovitost pesme jeste veće i suštastvenije pitanje, pitanje vremena, teškog po narod i opakog po pesnike. Bilo je 1949. godine, u vreme strahovlade agitpropa i propisane pesničke konvencije, pa je pitanje poverenja bilo pitanje za pesnički preokret.

Mi danas znamo da su ove tri Radovićeve pesme međaši između starog i novog u srpskom pesništvu za decu. Radović, kome je najteže bilo s njim samim, kaže da su ga one uverile da može pisati pesme.

Međutim, pitanje je, nisu li one i prvi izdanak moderne srpske poezije posle Drugog svetskog rata i prvo pevanje izvan propisanih i ideološki podrazumevanih konvencija? Izdanak koji je najviše naš?

Usuđujem se ustvrditi - jesu.

Pesmom "Bio jednom jedan lav" počeo je razračun naše književnosti, našeg modernog pesništva, sa socrealizmom. Radović je shvatio kako se može odgovoriti tamo gde se ne može odgovoriti razumom i sumnjom.

JEZIK I LANCI
KNJIŽEVNOST socrealizma nije trpela ni razum, ni sumnju, niti ikakve estetske, a i druge prigovore. Na nju se jedino moglo odgovoriti samom biti književnosti - maštom, igrom duha i jezika, neponovljivošću i neodoljivošću. Radović je shvatio da se kovanjem i raskivanjem jezika raskiva dogma. Gde zvecka jezik, ne zveckaju lanci.

Bilo je to vreme kad se slušalo i prisluškivalo na više od dva uva, kada se pratilo i sledilo na više od tri noge, kad su mogli biti progutani i tramvaji i oblaci, a kamoli ljudi. Protiv takve nemani najbolje se išlo školskom gumicom mašte.

avatar
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Duško Radović

Počalji od Liza_N. taj Ned Okt 17, 2010 2:14 am

ENIGMA RAJKA TOKIĆ (3)

MODERNISTI su upotrebili Radovićevo pevanje do pobede, objavljujući mu pesme u "Delu", "Danasu" i u "Letopisu Matice srpske", ali njihovi kritičari nisu njegovo pesništvo razmatrali kao opšte pesništvo, ostavljajući ga u rezervatu dečje književnosti kojom se nisu bavili, jer su smatrali da su iznad nje.

Nažalost, ni tamo, na tom uskom rezervatskom planu, Radović nije vrednovan kako treba, jer rezervat ima rezervatske estetičare. Vrednovali su ga oni čije se vrednovanje malo ceni, estetski čuvari rezervata, omeđivači njegovog prostora.

Radovićevu pesničku veličinu su merili ljudi malih mera.

Gulivera su merili duhovni liliputanci.

Omeđeni svojom uskošću, oni su određivali njegovu širinu.

ljudi konvencija davali su mu atest da je izvan konvencija.

Ipak, bez obzira i s obzirom na sve hvale koje su o njemu rečene, mada od pojedinih više bi za njega radile pokudice, Dušan Radović je ovakvoj našoj kritici ostao nedokučiv i nedočitan, bar ovoj, koja se zove kritika književnosti za decu, koja zbraja nezbrojivo i po osnovnim računskim radnjama i koja meri na kilo.

Dušan Radović će kao pesnik biti objašnjen kad se Nikola Milošević (ili neko srodnog estetskog opsega) malo ostavi Dostojevskog i lati Radovićevih dela.

Naravno, ima i vrednih i temeljnih eseja o poeziji za decu Dušana Radovića, takvi su eseji Milana Pražića, Milovana Danojlića i Vladimira Milarića...

SLOBODAN Stojanović, toliko odan Radoviću da ga dobro razume, u retkom trenutku zicflajša, ispisao je osam stranica o jednostavnoj pesmi "Pouka" od četiri stiha i pokazao da se o svakoj Radovićevoj pesmi, savršenoj u jednostavnosti, može napisati i više stranica i da u njoj ostane još zagonetnog. A Radovićevih pesama za decu ima za solidna četiri toma.

"Kada su svi hteli da budu ozbiljni pisci, on je počeo da piše za decu i narod, onda kad su narod htela da budu jedino deca", najsažetije je Radovića ocenio pesnik Matija Bećković. "njegova poezija se samo uslovno može smatrati dečjom, a sve što je stvorio može se razumeti najmanje na jedan način. Prirodno, radosno, zdravo... - bile su najčešće među njegovim rečima. Bio je uveren da je dužnost poezije da obraduje i usreći čitaoca, a ne da ga ponižava i zbunjuje."

Sigurno je da je Dušan Radović, i s ovim i ovolikim vrednovanjem, na tronu savremene srpske poezije za decu. Samo što taj tron, oni koji vrednuju, ostavljaju u pomoćnoj zgradi, u dečjem paviljonu srpske palate pesništva.

Radović nam nije ostavio naslov prve pesme, koju je poslao redakciji poratnog dečjeg časopisa "Poletarac", koji će sam sa nostalgijom sedamdesetih godina obnavljati na zaista veličanstven i neponovljiv način, pa se ne zna da li je ona jedna od tri prvo objavljene pesme. Zna se, po Radovićevom svedočenju, da ga je ona na neobičan način zaposlila u redakciji ovog časopisa. Neobično je da ova pesma nije bila ni potpisana njegovim imenom. Radović je pričao da se, iz straha početnika, potpisivao ženskim imenom: Rajka Tokić.

Pesma je, u redakciji, odmah bila zapažena. Svi su nagađali: ko li je ta Rajka Tokić? Mora da je mlada, kad je potpuno nepoznata. Pretpostavljalo se da je lepa i i zagonetna, kao i njena pesma. Branko ćopić i Arsen Diklić, članovi redakcije, tada u godinama okretnim za mladim i lepim devojkama i ženama, spremali su se da odu u Kolarčevu 5, gde je Dušan Radović tada stanovao, da vide kako izgleda Rajka Tokić, da je upoznaju i da sa njom izmenjaju pesničke i druge impresije.

DO ovako pripremanog ovog upoznavanja, pretpostavljam komičnog, nije došlo, jer je, ipak, nestrpljivi mladi pesnik Dušan Radović savladao stidljivost i strah i svratio u redakciju, kod glavne urednice, Jelene Bilbije, da se raspita za pesmu i da otkrije da je Rajka - Dušan. Tako se i zaposlio u "Pionirskim novinama".

Pitao sam septembra 1969. godine Branka ćopića je li to tačno i da li se seća tog februara 1947. godine.

"Tačno je. Zaintrigirala nas ta Rajka Tokić", priznao je Branko ćopić i dodao, na samo njegov šeretski način. "Veliš da je bio februar, pa jest, mačji mjesec!"

Pitao sam i kakav je utisak ostavio sam Dušan Radović, u odnosu na očekivanu Rajku.

"Koliko su njegove pjesme bile posve nove, i koliko su nas zadivile, on sam nije. Rajka je bila Mrguda. Iako je bio mlad, izgledao je kao neko ko se već sjeća djetinjstva. Izgledao je kao neko kome treba pomoći. Tako je Jelena Bilbija predložila da ga zaposlimo, oduševljena što se njegov dan rođenja, 29. novembar, poklapa sa Danom Republike."

Branko ćopić se uverio da izgleda vara: "Brzo smo spoznali njegovu veliku duševnost, koju je mrgodnošću prikrivao, kao da se stidio što je pjesnik."

"Znate li da je i Matija Bećković rođen 29. novembra?", pitao sam dalje.
"Onda Dan Republike nema šanse. Oni će ga pomračiti", kazo je Branko ćopić u zabrinutoj šali.
Govorio je Dušan Radović kako ga greju sećanja na atmosferu njegovog malog, jednostavnog, čistog i lepog detinjstva. Kazivao je kako to ni u šta drugo i nije mogao pretočiti "do u jednostavnost, u neku lepu setu i u neku slatku gorčinu".
PRVU pesmu koju je kao devetogodišnje dete napisao bila je posvećena ocu. Prva pesma kojom je postao pesnik "Bio jednom jedan lav" ima uz lava i svog junaka sa gumicom. Brana je Duškov mlađi brat.
Trudio se da njegove pesme liče na detinjstvo jednostavno i čedno, onakvo kako je on hteo da pamti svoje detinjstvo, u doborj i zdravoj porodici.
Po Radoviću, u dobroj i zdravoj porodici otac treba da brine o prezimenu dece, a majka o imenu. Kad kaže prezime, Radović misli na obraz, na čast, na moral, na stamenost (u čvrstini i postojanosti), na sve ono u šta deca mogu da se zaklunju, da imaju ono što ih pred sobom i pred drugima obavezuje. A majka treba da brine o imenu, znači svakodnevno, o svakom detetu posebno. Tako je bilo u starim vremenima.
"čuvaj majku da ti duže traje", Radović se žestoko sporio sa vremenom koje polako ukida majku, a da "ne znamo ko će biti maćeha ove dece".
Kako je očinska briga o prezimenu izgledala u porodici Dušana Radovića svedoči ova anegdota...
Dušan je svog sina Miloša, kada je polazio u školu, savetovao:
"Nemoj da mi cmizdriš! Upamti, ti si Radović! Ako te neki dečak udari, udari i ti njega! I kvit! Samo nemoj prvi!"
Jednoga dana Miloš je iz škole došao uplakan.
"Šta je?"
"Udario me je jedan dečak."
"Jesmo li se dogovorili da ne cmizdriš? Ti si Radović! Jesi li i ti udario njega?"
"Zaboravio sam! Zato i plačem."BEZ PATETIKE
SUMNJIČAV prema svakoj patetici kao izvorištu laži, on je i istinistost svojih pesničkih misli proveravao parodiranjem!
Parodiranjem se lečio od oponašanja.
Tako je, primerice, na više načina parodiro dve najpatetičnije, ali i najkobnije pesničke misli veka: "U ovom svetu nije novo mreti, ali ni živeti nije najnovije" (Jesenjin) i "U ovom svetu, nije novo mreti, izgraditi život daleko je teže" (Majkovski). Parodiranjem se spasavao velikih reči, umišljenosti i sumnjive sentimentalnosti i bukvalnog zalaganja za dobrotu i nežnost. Time je postizao visok nivo mišljenja u mudrosti, veštini i kombinatorici.
Molio sam ga da mi otkrije glavnu misao svoje poetike. Odbio je, da mi ne bi rekao bilo šta. Ipak, jednom sa usput čuo: "Poezija mora biti mudrija od života."
Uvek mi se činilo da je Dušan Radović od deteta postao dečji pesnik, da je od praćke napravio hozentregere.


avatar
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Duško Radović

Počalji od Liza_N. taj Ned Okt 17, 2010 2:14 am

TUCITE SVOJU DECU (4)

RADOVIĆEVI naslovi su, koliko u službi pesničke igre, više šifra same poetike.

Radović je svoju poetiku najbolje i najkraće saopštio naslovom svoje prve pesničke knjige "Poštovana deco". U njemu je, prvo, Radovićeva želja da se deci direktno obrati, bez posredovanja starijih, roditelja, rodbine, vaspitača, učitelja... Drugo, ova sintagma obraćanja sadrži u sebi veliku odgovornost ovakvog obraćanja, u kojem je najvažnije poštovanje svih atributa detinjstva: slobode rasta, slobode pameti, slobode igre, slobode otkrivanja...

"Na slovo, na slovo..." prividno je naslov dečje igre, ali i svest da je glas, najmanji glas - atom ljudskog sporazumevanja, a time i pesničkog saopštavanja.

"Vukova azbuka", koju u budućim izdanjima valja pridodati uz "Na slovo, na slovo", jeste velika apoteoza pesnikova svom jeziku i onom koji je utemeljio i objasnio njegove zakone, ali i pokazivanjem da i sam jezik ima detinjstvo, u kojem je neodoljiv. "Vukova azbuka" je u osnovnoj ideji suprotstavljanje već vekovnoj težnji gramatičara, normativnih stražara, da Vukovo učenje o jeziku pretvore u dogmu, i poziv da se za decu piše onako kako misli i govori detinjstvo, bez logičkih brana i međa, bez didaktičkih uslova i zabrana.

Naslovom "Razne gluposti", Dušan Radović se borio za veliko i, po njegovom mišljenju, sveto đačko pravo na neznanje. Pravo na ono obično, a pre svega na ono veličanstveno neznanje, dovedeno do anegdota u dijalogu profesora i đaka (đačka je reč poslednja!), koje će se pamtiti celog života i po kojem je, od kolevke pa do groba, najlepše đačko doba. Naravno, tu je najviše pravo na istorijsko neznanje, sa primerima:

"Šta odgovori đak koji ne zna odgovor na pitanje: - Zašto je Karađorđe podigao Prvi srspki ustanak?

Prvo, sigurno da je imao razloga.

Drugo, da nije imao razloga, on to ne bi radio.

Treće, niko ništa ne radi bez razloga, a najmanje bi to učinio Karađorđe."

RADOVIĆ je tako dobro znao da niko ne može biti tako duhovit kao đak koji ne zna.

"Sedi da razgovaramo" naslov je za ravnopravnost i razumevanje. "Ko voli svoje dete ne može imati srca da ga vaspitava" zapisao je Radović. Jedino se s detetom, podrazumeva se, može s ljubavlju razgovarati. Tako čini i pesnik, jer:

"Dete je čovek
u odelu deteta".

U pesmici ove zbirke: "Dete i pas", čovek Dušan Radović podelio je sa decom svoj strah od pasa i pseće nerazumevanje obostranog straha, uveravajući decu u ono u šta sebe nikad nije uverio (što psima nije ni pokušao da pokaže!)

Na "Sedi da razgovaramo" i prirodno se nadovezuje naslov "Veliki i mali", savetnika za vaspitanje roditelja: "Samo deca koja ne slušaju mogu postati bolja od svojih roditelja".

Savetnik je izbor iz višegodišnjeg pesnikovog obraćanja velikim i malim u radio-emisiji "Beograde, dobro jutro: "Tucite svoju decu čim primetite da počinju da liče na vas".

U tom svakodnevnom obraćanju Radović je dao maha sebi kao satiričaru i, prirodno, savim prešao na stranu malih: "Ako već tučete decu, tucite ih bez razloga, jer su svi drugi razlozi gluplji".

Naravno, i njegovo razumevanje mladih podložno je istom razmatranju: "Teško je biti dete i biti dobar. Lakše je biti odrastao i razumeti decu".

O DUŠANU Radoviću se može govoriti i kao o visokoj školi srpskog pevanja za decu.

Nema te brige kojom ćemo biti dostojni naše dece. Taj kredo Radović je tuvio i pesnicima za decu.

Radović je bio veliki vaspitač pesnika za decu.

Učio ih je: da decu priznaju kakva jesu, a da ne nagađaju kakva deca treba da budu.

Do Radovića, deci je bilo lako podvaliti. Radović se starao, svojim nemerljivim darom, da bude sve teže deci podvaliti.

On je darovite pesnike naterao, kako to sam reče, da se stide, negdašnjeg lažnog sentimentalno-demagoškog odnosa prema deci. Naterao ih je da se koriste cinizmom i parodijom. Naterao ih je da, konačno, pojme da pridika nije estetska kategorija.

NJegovim stvaranjem, a time i staranjem, zašlo se u vreme, što bi on rekao, jedne "muške" poezije, u kojoj: svi bi da budu "lafovi", da deci pristupe bez distance. I to svoj deci, ne samo "dobroj".

U najkraćem, Radović je poeziju za decu sasvim odvojio od pedagogije, didaktike i svega što sa njima ide i preveo je u filozofiju, koja se može i životom zvati. Evo, dokaza iz njega samog:

"Kad sam bio mali,
ja sam bio mali,
nisam znao da sam mali
jer sam bio mali".

Ovu pesmu je Dušan Radović ponudio kao odgovor na pitanje "Detinjstva" (Vladimir Milarić): "Kako glasi vaša pesma o detinjstvu? I u kojoj svojoj pesmi nalazite ovu reč u svom čistom značenju?"

Ova pesma, koja se može uzeti kao moto Radovićevog dela i svih savremenih antologija srpskog pesništva za decu, ostala je izvan svih antologija, čitanki i Radovićevih zbirki, bilo da ih je on slagao ili su ih slagali drugi. Ona je danas Radovićev i naš paradoks. Ovde je, evo, citirana da se ne izgubi.

I koliko god da je, ipak, prerana Radovićeva smrt bila od onih velikih nepravdi koje su nas zadesile, ima neke pravde u tome da je opaka bolest sačekala da on završi svoju "Antologiju srpskog pesništva za decu".

Tako je jedno veliko i plodno razdoblje srpskog pesništva za decu, koje je početo Radovićevim pesmama, na kojima se stvorila jedna kristalna poetika, zaokruženo Radovićevim odbirom najboljih.

DUŠAN PO DUŠI

SVOJIM pesništvom za decu Dušan Radović je postigao sve ono što su hteli nadrealisti.

Dok je kod njih to sve delovalo iskontruisano, kod njega je to postalo prirodno.

Ono što je kod njih bilo usiljeno, kod njega je bilo spontano.

Ono što je kod njih daleko, kod Radovića je neposredno.

Ono što je kod njih bilo rogobatno, kod njega je skladno.

Ono što je kod njih bilo mehaničko, kod njega je bilo živo.

Ono što je kod njih odbijalo, kod njega je dobijalo magijsku privlačnost i neodoljivost.

Ono što je kod njih otkrivalo stvaralačku nemoć, kod Radovića je tu izbijala stvaralačka snaga i imagincija.

Ono što je kod nadrealista bilo po manifestima, kod Dušana je bilo po duši.avatar
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Duško Radović

Počalji od Liza_N. taj Ned Okt 17, 2010 2:16 am

DUŠA NAŠE NESANICE (5)


DUŠAN Radović je bio toliko odgovoran pesnik da je nerado definisao svoju poetiku.
Uvek je bio sigurniji da napiše pesmu nego da priča šta je njegova pesma.
Kako je često davao intervjue, bilo je puno pokušaja da se iz njega izvuče ključna definicija njegove poetike. Ali on je uglavnom u odgovorima okolišao. Sve iz straha da ne bude saglasan u definiciji sa samim svojim pevanjem i da ne ruši sam sebe.
Iz raznih intervjua mogle bi se izvući mnoge rečenice koje bi valjalo da liče na definiciju njegove poetike. Znatan broj tih rečenica može se naći naveden u ovoj knjizi.
Opredelio sam se da izdvojim jednu rečenicu iz onih misli koje je Duško Radović kazao Laslu Blaškoviću, dečjem pesniku, kojem je i preporuku za prvu knjigu napisao:
"Ja mislim da u poeziji, da u pisanju mora nešto da se kaže još bolje nego što je do tada rečeno."
To najviše što se iz Radovića moglo izvući.
Možda je najbolje opredeliti se za onaj čuveni referat "Dete i knjiga", koji je izgovorio 7. juna 1959. godine na Zmajevim dečjim igrama, na kojima je smatrao da dečji pisac mora superiorno da ismejava sve okolnosti u kojima je dete malo i slabo, kada je ovim rečima pokrenuo novo srpsko pevanje za decu: "Da se razumemo, ne mora dečji pisac pisati za odrasle. On treba samo tako zrelo i dobro da piše, kao za odrasle."
Radovićevo poimanje vrednog u dečjoj književnosti može se naći u nizu predgovora za knjige pesnika koje je zavoleo, a ponajviše u predgovoru za već kultnu knjigu "Olovka piše srcem".
"Dušan Radović mi se ukazuje kao pesnik koji je čitavo svoje stvaralaštvo zasnovao na slobodnim asocijacijama", zapazio je pesnik Stevan Raičković u svom zapisu tačnije od svih kritičara.
Iza ovog zapisa su godine Raičkovićevog poznanstva sa Radovićem, pa i vreme svakodnevnih popodnevnih kafenisanja u "Mažestiku" sedamdesetih godina.


KRENEMO li od ovog Raičkovićevog zapažanja, imamo u sintagmi slobodnih asocijacija i odgonetku za Dušana Radovića i za karakter njegovog dela. Tu je ono što ga je na stvaranje pokretalo, ali i ono što objedinjuje otvoreno, bez obzira na rasutost i raznorodnost, u jedno ipak celovito delo. Tu je koren onog što je Radović u svom delu: pesnik sloboda: Slobode su znak njegovog pesništva: sloboda jezika, sloboda igre, sloboda mišljenja, sloboda osećanja i sloboda saopštavanja.
Teško je utvrditi koje je tabue srušio, koje je granice prešao, koje je međe počupao, koje je zablude razbio, koje je dogme ismejao...
U stvari, Dušan Radović nas je oslobađao celog svog stvaralačkog života. Oslobađao nas je od gluposti, od vlasti, od rđavih navika, od neljudskih postupaka, od neosetljivosti za dobrotu... Oslobađao je decu, pisce, građane, književnost, zemlju...
Kao što je započeo svoje pevanje izvan pesničkih i političkih konvencija, Dušan Radović je tri i po stvaralačke decenije bio izvan svih konvencija:
"Meni je potrebno nešto da me isprovocira, da me inspiriše...", toliko sam ga puta čuo da govori, ili sam pročitao da je nekome izgovorio: "Budući da nemam nikakav literalni program, danas se bavim pisanjem svega - od nekrologa i TV kuvarica, do govora i reklama."
Uvek se to svodilo na isto, samo malo - drukčije. Neodoljivo.
Pisanje mu je bilo velika, pomalo nejasna, ali stalna potreba. Zato je svako pisanje smatrao velikim iskušenjem i zato se neprekidno iskušavao, istražujući paradokse pisanja i paradoks o piscu - sebi.
Iz njegovih nesanica razvila su se mnoga prijateljstva.
Morao je imati dosta prijatelja za dugi netreni dan.
Na radno mesto dolazio je pre početka radnog vremena.
On je sebe morao izvlačiti iz mrzovolja. Prvo je sebe oduševljavao onim čime će druge oduševiti. Tako je nastajalo "Na slovo, na slovo". Tako je nastao "DŽon Piplfoks". Tako je nastajao "Poletarac"...
Nesanica je bila njegov najverniji poslodavac.
Kada je počeo "Beograde, dobro jutro", ranoranilaštvo mu je dobrodošlo, i počeo je to da radi sa takvim oduševljenjem.
Znao je samo za sekund ili za samo koji delić sekunde da trene u hodu, za stolom dok diže kafu ka ustima, dok pali cigaretu, usred najuzbudljivijeg razgovora, pa i usred sopstvene rečenice, koju je nastavljao sa neprekinutom mišlju.
Kako se u dosetkama nismo štedeli, uvek sa merom, tešili smo ga Svetozarem Markovićem i njegovim "Pevanjem i mišljenjem". U vladajućoj materijalističkoj, odnosno socrealističkoj estetici i kad je htela da bude neideološka modernistička kritika, lajtmotiv je bila misao: "Pesnici su probuđeni deo naroda".
- Jesu, ali ja sam preterao... i zato sam pod stalnom ideološkom paskom - odgovarao je sa uzdahom.
Te nesanice su uvećavale Radovićev književni opus u svim vidovima literature u kojima se osvedočavao. Naročito u opusu aforizama "Beograde, dobro jutro", koji mu je i najobimniji i najčuveniji posle poezije za decu. On je nesanice u redove nizao.
Horhe Luis Borhes je govorio o strašnoj lucidnosti nesanica, Dušan Radović je tu lucidnost imao takoreći neprestano.
Posle svega mislim: Duško Radović je bio duša naše nesanice. Otelotvorena. On prvi nije mogao da zaspi nad sudbinom naše zemlje, a da ni sam nije znao zašto.JUTRA U "KASINI"

DUŠAN Radović je, valjda i celog života, a sigurno celog književnog života, patio od velikih, a hroničnih nesanica.
Na njih se nikome nije žalio, sem možda sebi samom, mada ih je sviknuto okapavao.
Ali ih nikako nije mogao sakriti i to se kod njega prvo spoznavalo.
Spavao je noću nakratko i obdan na trenove.
Nesanice su ga činile nesmirnikom, u njima je tajna njegovih ranoranilaštva i stalne pospanosti na licu koja mu je davala izraz prividne mrzovoljnosti.
Morao je znati šta će sa sobom da sam sebi ne bude nesnosan.
Bio je prvi čitalac svih dnevnih novina, što je činilo da, mnogo više od svih, bude u toku.
Decenijama je bio prvi gost jutarnjeg narodnog restorana hotela "Kasina" gde je počinjao da radi.

avatar
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Duško Radović - U špajzu

Počalji od Liza_N. taj Ned Okt 17, 2010 2:17 am

DOBRO JUTRO, MAJSTORE (6)

MNOGE genijalne stranice, čak možda i većinu, Dušan Radović je ispisao po porudžbinama, koje je, na njemu svojstven način, iznuđivao često, jer često nije ni para imao. To ga je teralo i da pokaže svu raznovrsnost svoga dara. Iz mladosti njegovog dara ostala je i ova anegdota:

Tadašnjeg urednika Programa za decu Radio Beograda Miroljuba Jeftovića stigao je na železničkoj stanici, negde je čovek putovao, a Radoviću je bilo hitno da mu potpiše ugovor za radio igru.

- Kako da ti potpišem ugovor za radio igru kad joj ni naslov nemaš, jebi ga - pokušao je da se odbrani Jeftović.

Radović se uhvatio za Jeftovićevu psovku: "Kako nemam? Imam: Kako su postale ružne reči".

Tako je nastao naslov za ugovor, a po ugovoru je nastala i antologijska radio igra.

Radovića su porudžbine obavezivale da poručeno uradi najbolje. To je odlika pravog majstora.

Tako je po porudžbini za Makavejevljev film nastala antologijska pesma "U špajzu" o mišu, siru i deranžiranju.

Radović je sebe smatrao lenjim čovekom i porudžbinama je pobeđivao lenjost.

Bilo mu je najteže da radi - u svemu ostalom nije bilo misterije.

Radović je svojim darom i radom demistifikovao književni poziv. NJegov božanski dar ne skriva se iza izjava o božanskom nadahnuću.

NJegovo pisanje je bilo uvek pisanje protiv dosade, zato njegovom daru nije bio potreban poseban književni program: "Treba najpre da vam je užasno dosadno, a zatim da pokušate da se spasete. Ja samo to radim. Bušim rupe na ledu da bih mogao da dišem".

JEDINI ideal bio mu je dobro urađen posao. On je, dakle, jedini idealist koji je ideal ostvarivao, a da taj ideal nije bio tortura drugih, već samo sebe!

Bio je Dušan Radović jedini idealista u čijem su ostvarenju ideala mnogi uživali.

Izjavljivao je da koketira sa mnogim poslovima. Strah i muka su mu donosili koncentraciju. Preuzimao je obaveze. Posle su one preuzimale njega. Hvatao ga je strah da ih neće ispuniti. Mučio je muku ispunjavajući ih.

Upitan čega se plaši, odgovorio je: "Pisanja i pasa. I jedno i drugo volim, ali se plašim".

Pisanjem je on morao ili da ujede ili da zagrize. Šta psi hoće - to već znamo.

Nešto je i zarađivao, radeći po porudžbinama. Ali se to na njemu nije videlo.

On, jednostavno, više nije bio samo pisac, on je bivao pojava. Bio je citat, reklama za vedrinu i za mrgodnost, sudija i advokat, grdnja i savet, nacionalni matičar i sredstvo za izjavu ljubavi...

Nije hteo sebe da kvalifikuje, to je protiv njegove biti.

Uvek je bio ono - što trenutno radi.

Ono na šta bi se drugi pisci teško usudili, Dušan Radović se lako usuđivao. Kad je drugim piscima bilo uglavnom lako, Dušanu Radoviću je uglavnom bilo teško.

Predlagao je da se sva umetnička udruženja kao crkva odvoje od države.

Izašao je sedamdesetih iz Udruženja književnika sa četrdesetoricom. Ali se nije vratio.

Pre nego što je izašao iz Udruženja pitao je javno Aleksandra Bakočevića, tad potpredsednika Vlade Srbije, zaduženog za umetnike: "Koji su razlozi društva da prvi kompromise sa najgorima?"

Opominjao je Radović da su propali svi oni koji su državu mazili i podržavali, pa, prema tome, umetnike treba mučiti da bi više mislili i bolje stvarali.

Umetnost je, po Radoviću, već bila toliko kompromitovana raznim mistifikacijama, da je on odbio da bude umetnik, nazvavši sebe dobrim književnim zanatlijom.

Ukazivao je da nije sva lepota i pamet u registrovanim umetničkim formama i to je svojim pisanjem pokazivao i dokazivao. Za njega je samo moderno moglo biti ono što stalno ima aktivni odnos prema savremenosti.

U TOM pisanju svega, opredeljen kao dobar književni zanatlija, istrajavajući na aktivnom odnosu prema stvarnosti, Dušan Radović se ostvario kao veoma složena književna ličnost. Kao pesnik za decu, pripovedač za decu, kao pesnik, kao pripovedač, kao dramski pisac, kao scenarista, pesnik primenjene poezije - songova i namenjene - epigrama, i, nadasve, kao jedan od vodećih satiričara.

U svemu je pokazao da ima odlična iskustva sa svojom pameću i ukusom.

Radovićev glas je bio sličan njegovom izgledu. Što rekao Dragoslav Mihailović, nekako naburen. Drugi bi rekli da je to glas mrzovoljnog i mrgodnog čoveka.

Sada kada razmišljam o Radovićevom glasu, ni sam ne znam zašto pomišljam da je verovatno takav glas imao čuveni glumac nemog filma Baster Kiton. Valjda pomišljam i zato što su verovatno slušaoci Studija B pretpostavljali po glasu izgled Dušana Radovića.

Taj glas je svojom naburenošću plenio nekom drugom toplinom i davao posebnu intonaciju onom što je Duško prvo pisao, pa potom pred mikrofonom izgovarao. Moglo bi se reći da je glas bio antiteza sadržaju izgovorenog.

Prve tekstove "Beograde, dobro jutro" prvo su čitali spikeri besprekornog glasa. Emisija je primila kultno značenje tek kad se oglasio sam pesnik, kad je Dušan Radović sam počeo da govori svoje tekstove. Verujem da i ono što je Radović napisao, a nije izgovorio, što je u knjigama, ima njegovu govornu intonaciju. U to me uverava i činjenica da sam često bivao sa Radovićem na književnim čitanjima i da pamtim njegove najčuvenije pesme njegovim glasom izgovorene.

Radović sam nije voleo svoj glas i pružao je otpor ideji da sam govori pred mikrofonom. Tako se i podvrgao stručnom testiranju govornih sposobnosti.

"Dobio sam tada takvu stručnu analizu glasa, da sam pre mogao na lečenje nego u program" - govorio je Radović, neprekidno se pravdajući na ovaj način.

U ŠPAJZU

U špajzu ima jedan sira
a parcov jede toga sira
bez obzira

A parcov jede toga sira
i baš ga njega mnogo briga
uglavnom da je njemu stiga

Al u taj parcov dođe boles
pređe u njega iz taj sira
i počme ga deranžirat

I počme njega deranžirat
i deranžirat i deranžirat
svakog dana deranžirat

Boli parcova njegov stomak
kao da ima jedno stvrdlo
i misli da će umreti odma

Možem misliti kako mu je
u njegov stomak kad ga vrtiavatar
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Duško Radović

Počalji od Liza_N. taj Ned Okt 17, 2010 2:18 am

MRAK OTVARA OČI (7)

"DUŠKO Radović živi život isključivo za svojim redakcijskim stolom", zapisala je novinarka Mina Selimbegović u uvodu za intervju.
U vremenu medija Dušan Radović je pisac medija. Pokazao se za sve savremenim. Sve što je novo dolazilo - laćao se toga. Dao je mnogo i radiju i televiziji, a da ništa nije uzeo. Mediji su mu uzimali godine i živce.
Najviše je dao vremenu novog radija. Prvo deci u Radio Beogradu. A zatim svima nama u programu Studija B.
NJegova emisija "Beograde, dobro jutro", bila je više od emisije.
"Zbilo se to 1975. godine na 23. spratu Beograđanke, zgrade koja dominira gradom. Učinilo mi se lepim da neko sa te visine gleda Beograd. Ja sam Beograđanku upoređivao sa minaretom i sebe sa onim hoxom koji svakoga jutra moli da imamo dovoljno vode, struje, mleka, nafte, kafe... I tako sam se oglasio... Posle toga više nisam mogao da prestanem..."
On se uzdigao do glasa naše savesti: "Našu zemlju najviše vole rukovodioci. Nigde nema bolje zemlje za rukovodioce nego što je naša". - Onda bi to i argumentovao bez uvijanja: "Propala je najveća fabrika odlivaka u Evropi. Najveće neznalice i lažovi u Evropi biće raspoređeni na neka druga rukovodeća mesta".
Učio je ljude da se posmatraju, da umeju da se vide, da se čude i raduju - drugim ljudima.
Iz naših snova i naših košmara, javljao nam se u rana jutra našim mislima, samo sada bistrim i duhovitim, često i zlovoljnim, a imale su rašta takve biti: "Na našem putu u budućnost neki su skretali levo, neki desno, a mi smo išli pravo, pravo i samo pravo, dok nismo najzad srećno stigli dokle smo stigli."
"Sava se više ne uliva u Dunav, već u Beograd", toliko je voleo Beograd, da ga niko kao on nije hvalio i kudio: "Površina Beograda podseća na površinu Meseca. Zajednički su im krateri i rupe, s tim što se na Mesecu odustalo od života, a u Beogradu još nije."
Pisao je kroz dogled, a napisano je stavljao pod lupu!
Bio je na katarci Beograda, a mogao je i na trg stići, jer se u simbol pretvorio.
GODINAMA smo nastavljali dane onim što nam je rekao Dušan Radović: "Plašeći se pametnih, boreći se protiv pametnih, stvar smo prepustili glupima. Činilo nam se da su oni manje opasni. Glupi su učinilo ono što su mogli. A to je ovo, danas i ovde".
Da nam kaže ono što misli Dušana Radovića je obavezivao ugled koji je stekao kod svog naroda. Iza tog ugleda se nije zaklanjao: "Pametni i dalje popuštaju. Nadamo se da glupi ne mogu biti toliko glupi, da to pametni ne bi mogli izdržati."
Bile su to puste nade, ali su nas u sebi održavale.
Glupi ne samo da su bili preko nada glupi, nego i moćni preko narodnih leđa: "Pametni uvek više liče na neprijatelje nego glupi. Svi koji su pametniji od nas moraju biti protiv nas."
Govorio je Radović, bez obzira na iskustva i posledice, održavao je nadu. I to što je govorio smataro je svojom rodoljubivom obavezom:
"Počeli smo da živimo kao oni protiv kojih smo se borili i koje smo pobedili i razvlastili. Kao da ih nismo mrzeli, kao da smo im samo zavideli."
Nekad nam se činilo da je samo on ovaj narod mogao probuditi: "Našu zemlju najviše vole rukovodioci. Nigde nema bolje zemlje za rukovodioce nego što je naša."
Nije bilo toga petla, a kamoli pisca koji bi se pre njega oglasio.
Po njegovom glasu dan se poznavao.
Bio je provokacija u etru. Misaona buba u uhu: "Trebalo bi do daljeg zabraniti sve govore. Neka svako uradi ono što je hteo da kaže."
Izdavao se za citiranje. Govorio je: "Mislim po kućama!"
Kada je morao da misli o istim stvarima, nije mislio na isti način!
Nije voleo da priča ispraznosti. Gogvorio je: "Sve je ovo žvakanje žvakaće gume. Bez gume."
Pre je sebi postajao neprijatan, nego drugima.
Nije voleo sebe da sluša. I to je jedna od tajni njegove sažetosti!
Pokušavao je da svako jutro proglasi za praznik.
Po podne smo ponovo palili radio da ponovo oslušnemo ono što nam je Duško već rekao. NJim smo uspavljivali svoju savest: "Možda bi Srbi i Crnogorci mogli bežati sa Kosova na more. Tako bismo rešili dva problema."
KAŽU da su đaci u tom vremenu ispisivali po zidovima škola: "Volimo Duška Radovića." Bio je ime njihovog neslaganja sa vremenom i ime njihovog protesta.
Ako je tačno ono u šta nas uveravaju čuveni psihijatri, da je dan bez smeha izgubljen dan, onda se Dušan Radović godinama starao da Beograđanima nijedan dan ne bude izgubljen dan.
U rano jutro činio ih je nasmejanim, odnosno kreativnijim, životnijim i podsticajnim da prihvate prvo sebe u ogledalu, pa onda sve one koje će toga dana sresti.
Koliko je samo Dušan Radović onih sa mišlju: "Dođe mi da poludim!", odgovorio od tog čina.
Svojim duhovitim, pa i ciničkim mislima o ženama, koje su sve iste - na različit način, tešio je muškarce sklone bračnom i porodičnom stresu.
Svojim opet duhovitim, pa i pakosnim mislima o muškarcima, koji su svi isti baš tamo gde se razlikuju, činio je kod žena stres posle razvoda bezazlenim, čak i veselim.
Svojim nihilističkim duhovitostima Radović je unosio više optimizma u društveni život i od najoptimističnijih obećanja rukovodilaca, profesionalnih i dobro plaćenih optimista i drugih nacionalnih vetrogonja.
Nije hteo da bude toliko hrabar kolio smo mu priznavali. Plašio se toliko divljenja: "Dušan Radović je jedna velika kukavica. Moli i uči druge da budu dobri, jer se plaši."
U paradoksima svoga vremena Dušan Radović je pronicljivo uočavao i ono što će nam se u budućnosti teško osvetiti. Nije reč o nostradamuskom daru, Duško se užasavao pomisli da bude prorok, već u prepoznavanju uzroka čije će posledice neminovno doći. A možda je u tome sva tajna predviđanja i proricanja.
Uočavajući paradoks Jugoslovena u popisu stanovništva iz 1971. godine, ukazao je na uzroke tragedije druge Jugoslavije, koja će doći dve decenije kasnije: "Ko nema svoju republiku ili pokrajinu, živi u Jugoslaviji kao emigrant."
Upozoravao nas je da nam mrak mora otvoriti oči: "Svi smo bili jedinstveni: da je najbolje onako kako nije bilo dobro."
Da li bi nam se desilo, sve što nam se u godinama posle njega desilo, da nam je i to vreme bilo sa njim?BOG BIRA ANĐELE

MEĐU nekrolozima koje Duško pominje u nabrajanju onog što je sve radio, izdvojiću potresne rečenice o odlasku mlade glumice božanskog dara Nede Spasojević u kojima se Radović spori sa samim Bogom:
"Nema više naše lepe i dobre Nede Spasojević. Greškom ili nepravdom i ona je umrla uemsto nekog drugog. Ili Boga nema ili ga ima, pa bira anđele da mu prave društvo."

avatar
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Duško Radović

Počalji od Liza_N. taj Pon Okt 18, 2010 2:44 am

BRAK BEZ ZAKONA! (8)

DUŠAN Radović je vodio više borbi odjednom.

Umesto da duplira staž, duplirao je borbe. Narvirala ga je ljudska glupost i, mada je znao da je beskrajna, nije se s tim živ mirio. Ni posle smrti neće. Sve je činio da se ljudska glupost i ljudska pokvarenost ne udruže i zato bivao optužen da je protiv udruženog rada, u njegovo vreme neprikosnovenog. Starao se da se pokvarenima ograniči rok upotrebe.

Prošao je mnoge borbe, a najteže su mu bile sa sobom: "Najviše me nervira laž i glupost. A onda to što me to nervira".

Radović se u životu nahvatao silnog straha od gluposti.

Kloneći se gluposti procenio je ceo svoj stvaralački život: "Niko bolje ne poznaje ljude od umetnika. A to dragoceno znanje stiče se dramatičnim poznanstvom sa samim sobom".

Stalno je bio zaposednut činjenicom da pisanje daje velike mogućnosti za laž. Znao je koliko su velike mogućnosti zloupotrebe besmisla.

Imao je, zato, velike sukobe i sa sobom i sa drugima. Sa drugima je lakše izlazio na kraj. Druge je terao iz laži, strepeći da tamo sebe ne zatekne.

Samo se jednom ovako poverio: "Terajući se iz laži, u grob ću se oterati".

Smatrao je Dušan Radović svojom patriotskom obavezom da onima koji loše rade to i kaže. I to je činio sa: "Beograde, dobro jutro na sve četiri strane". Oni koji su loše uradili, u znak javne zahvalnosti, proglašavali su ga političkim protivnikom.

Istrajavajući u svojoj patriotskoj obaveznosti Dušan Radović je iskusio i izdržao svu osetljivost ljudi na javnu reč.

Iskušao je nerazumevanje onih - što svašta vole da kažu, a ništa ne žele da čuju.

Lupalo mu se o glavu kad je one, koji svašta govore, hteo da zaštiti od toga što sami govore.

Kod nas se satiričari nisu zatvarali, ali su im zatvarane rubrike, ukidane emisije, smenjivane redakcije i urednici.

Radović je to iskusio i kao pisac, i kao urednik!

PROBLEME su mu pravili oni koji su na mrtvoj duhovnoj straži, zaduženi da čitaju sporne knjige i tekstove. Oni, za koje čitanje pesme znači uhođenje pesnika i koji iz smisla pesme iznuđuju priznanje!

"Svako ima pravo da misli, to nije sporno. Druga je stvar - šta", zapisao je.

I to zapisano ga je stiglo. Pristajao je na svoje šta, na koje moćni nisu pristajali. Duško je sve svoje slučajeve čuvao za sebe. Želeo je da ih rešava sam sa onima koji su mu ih napravili, ne izlazeći u javnost, privatnim pismima, u kojima im je govorio sve šta o njima lično misli, bez ostatka. Nije se zavaravao da će ih uveriti da su u zabludama, već da ih im pobroji i skreše, da ga pamte celog svog života. Samo onaj ko se domogne Radovićevog pisama moćnima (po državnim mestima i institucijama), moći će da utvrdi koliko je to - misleno šta - radilo protiv Radovića.

On je mislio da nije bio toliko bridak, koliko je sluh moćnika bio osetljiv. Razdraživao je gonioce istinama koje je saopštavao!

NJegove tekstove, po njegovom svedočenju, niko nije čitao, bar pre emitovanja, ni posle emitovanja (dok ne stignu knjige) ali je bilo muke sa onima moćnima koji su se u njima čuli, sa onima koji su se u njima pričuli, sa onima o kojima se čulo i pričulo.

Oni su mu "zahvaljivali" tamo gde se ne čuo. Tako su mu uvrtali radio dugme, kad nisu mogli nešto niže.

Na kraju jedne knjige "Plavi žaket" napisao je: "Ova knjiga je sa pevanjem i pucanjem, jer onaj deo naroda za koji ja pišem tako najviše voli".

Radović je pevao, a mi, koji ga volimo, pucali smo od radosti. Pucali su i oni koji to što piše ne vole i kojima je to smetalo, pucali su od muke i praskali! Toliko da im se činilo da će Radović izazvati raspad sistema.

I znali smo da: ko ne može Radovića ubediti, ne može ga zaplašiti!

Bio je kao voda, ne samo bistra, već uvek u toku, ne baš tiha, ali je sve bregove ronila. Kad ga na jednom mestu zaustave - zažuboriće kao izvor na drugom mestu. Kad ga ovde začepe, šiknuće tamo... Jedino se tom vodom nisu mogle oprati prljave ruke.

IŠAO je tamo gde ga zovu.

Odlazio je otud gde mu svako jutro ne ponavljaju dobrodošlicu. Tako je promenio više radnih mesta.

Vezivao se poslom.

Od svakog radnog mesta napravio je kultno mesto.

Ono što je jednog trentuka radio, radio je tako da je to, tog trenutka, izgledalo najpotrebnije!

Kad su njega smatrali nepotrebnim - odlazio je!

Imao je mnogo početaka kojima je prepočinjao život, uvek na nov način, u novim formama, stvarajući novu mustru.

Uključivao se na pisaću mašinu.

Odmah je stizao do glavnih misli, bez obzira na poručioca.

Pisao je isključivo do devet sati. Posle je dopuštao da mu pretresaju napisano. Pretres po njegovoj ili tuđoj volji.

Ponekad je bilo i nešto između.

U zemlji organizovanoj kao strogo kontrolisana svečanost, u kojoj se vanredno stanje egzaltiranosti održavalo slavljima i govorima, u akustično izgrađenoj otaxbini, u kojoj se znalo čiji će govori kako zvučati, o apsurda, najviše je ponavljan i najtoplije je zvučao govor koji je napisao Dušan Radović.

Posvetio ga je onima koji stupaju u brak:

"Brak se uređuje zakonom samo onda kada to ne može drugačije. Zbog toga ne dozvolite da vam zakon uređuje brak. Sredite ga sami, lepše i humanije nego što bilo koji zakon to može da predvidi", ovaj Radovićev govor budućim supružnicima čitali su matičari Starog grada nekoliko godina pored slova zakona. U tom govoru Radović savetuje supružnike da bogate svoj zajednički život, da budu realni i odmereni kad određuju ciljeve i želje, i jaki i uporni kad treba da ih ostvaruju. Radović ih i opominje da se ne mogu samo baviti ljubavlju, jer je ljubav lepa kad se podrazumeva, kad prati život i daje mu snagu. Ni ljubomoru nije zaboravljao: "Budite ljubomorni, ne jedno na drugo, već na svoj brak. Čuvajte ga i branite od svih iskušenja, smatrajte ga dragocenim za svoju sudbinu i sreću".

Kako je ovde u pitanju govor, dakle, više primenjeni nego književni tekst, onda ni književna istraživanja neće utvrditi kako je ovaj govor došao pod udar cenzure i po čijem je nalogu obustavljeno širenje ljubavi među supružnicima, kao opšte društvene opasnosti.SOBIČAK U "BORBI"

KADA je uređivao obnovljeni "Poletarac", uređivao ga je neponovljivo, kao najbolji časopis za decu u svetu u tom trenutku, da su ga u "Borbi" koja ga je izdavala od prvog broja, hteli da ukinu.

Radović je taj čudesni list uređivao u sobici u kojoj je mogao da stane neveliki pisaći sto, držeći otvorena vrata u kojima je primao vrhunske saradnike, koji su strpljivo čekali svoj red u hodniku.

Istovremeno, na prvom i drugom spratu baškarili su se razni direktori, urednici, pomoćnici, savetnici i njihove sekretarice, u velikim kabinetima sa kožnim vratima, kožnim foteljama, kožnim trosedima i kožnim agendama. Na pitanje zašto Radoviću ne ustupi svoj kabinet, jedan od njih je iskreno odgovorio: "Iz ove kože se ne može!"


avatar
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Duško Radović

Počalji od Liza_N. taj Pon Okt 18, 2010 2:45 am

DAVIČO ČUVA STRAŽU (9)

RADOVIĆU sam se približavao poizdalje, činio mi se nedostupnijim od Stevana Raičkovića, najponosnijeg pesnika u Beogradu u našoj polovini veka.

Prvi put sam ga video na tadašnjem Trgu Marksa i Engelsa 1966. godine, u holu zgrade u kojoj je tada bila Televizija Beograd. Činio mi se nedostupan, kao i televizija, za koju sam mislio da u nju nikad neću stupiti.

Upoznao sam ga na suprotnoj strani, bukvalno, a može i figurativno, opet na Trgu Marksa I Engelsa, 1968. godine, na četvrtom spratu "Borbe". Došao sam da razgovaramo za omladinsku reviju "Susret".

Radović mi je tada rekao da će u komunizmu sve biti relativno, pa i relativno da li će ga biti. Da mlade ocenjuju slabim ocenama iz istorije zato što su svi drugi iz istorije ocenjeni.

Bilo je to vreme kad sam mu postavio i ovakvo pitanje: Da li se u "Borbi" priznaje dupli borački staž? Odgovorio je: "Videćemo kad se `Borba` završi".

Pitao sam: Da li je bolje glup na svom mestu ili pametan na tuđem? Uputio me je na drugu adresu: "To pitajte Branu Crnčevića. On je ministar tuđih poslova".

Pecnuo sam ga: Kako igra šah u odnosu na Branu Crnčevića? Odvratio je: "Bolje igram nego što mislim da igram. Za razliku od Brane Crnčevića."

Zanimalo me je: Udarate li čvrge Matiji Bećkoviću? Rekao je spontano: "Ne smem. Udariće me nogom".

Ispitivao sam: Koliki je politički uticaj Živorada Mihailovića Šilje? Priznao je: "Na mene ogroman. Sve što je propovedao - omrznuo sam!"

Nisam se dao zaustaviti: Da li je Radoš Novaković osuđen na "Robiju" Oskara Daviča? Raznežio se: "Gledao sam tu kolorisanu pastoralu! Na kraju su se uzeli!"

NA kraju razgovora Dušan Radović mi je tražio da mu pokažem indeks. Raskrilio ga je, ne pogledavši u njega, zatvorio ga i vratio mi. "Od sad gde god budem sedeo, možeš sesti za sto, ne pitajući me". Tu privilegiju sam od tada najčešće koristio u "Mažestiku", na skoro svakodnevnim popodnevnim sedeljkama, ako ja sam nisam bio onaj prvi koji je sto, onaj u dnu, najveći, uz ogledala, za sve zauzimao.

Odlazeći sa ovog razgovora, svestan tog proleća Evrope, kada je prvi propustio studentski bunt, pitao sam uz pozdrav: Treba li studentskom horu dirigovati milicionerskom palicom? Stisnuo mi je ruku: "Ja sam za kompromis: da se Bogdanu Babiću da neki čin u miliciji". Bogdan je bio glavni dirigent najčuvenijeg akademskog hora u Beogradu koji se tada zvao hor "Branko Krsmanović".

Kada se tog juna zbila i naša studentska 1968, u kojoj ja nisam dobio milicijske batine, već pesničku slavu pobunjenih, Dušan Radović me je tešio u "Mažestiku": "Isto ti je to. Tući će te duže!"

Studentskom pobunom juna 1968. godine Dušan Radović nije bio zatečen, ali je bio zatečen u "Borbi" na mestu propagandiste, gde je "sklonjen" kao potpisnik osuđenog Predloga za razmišljanje o ugroženosti srpskog jezika.

U "Borbi" se studentska pobuna najžešće osuđivala kao neprijateljstvo prve vrste, uvezeno spolja.

Jedino su se osudi suprotstavili Dušan Radović i Milovan Danojlić. Dušan Radović je na skupu od hiljade nahuškanih novinara i štampara u dvorani Doma sindikata opominjao da su "studenti naša deca".

Pobunjene studente podržavali su tada svi odvažni pisci. Mali broj.

Dušan Radović je bio među onima koji su i govorili studentima u Kapetan-Mišinom zdanju. Govorio je u slavu odvažnosti, ali je rekao da će se sve završiti teškim hepiendom.

Većina pisaca, koji se na podršku nisu odvažili, ćutali su. Među njih su se infiltrirali i pisci komitetlije.

JEDINO je studente osuđivao Oskar Davičo, čije je prezime Matija Bećković čitao unatraške. Svi smo, i pisci i studenti, bili ogorčeni na Oskara. Iz toga ogorčenja ostala nam je ova Radovićeva priča:

"Četvrtog jula ja i pre osvita pođem u grad. Neću da čekam da se otvori `Kasina` kad je otvoren Univerzitet. U Knez Mihailovoj ulici samo ja i milicija. Vršim jutarnju počasnu smotru. Hoću da uđem u ulicu Vuka Karadžića. Ne puštaju me milicioneri. Ne daju ka ulazu u dvorište Univerziteta. Vide - nisam student, a ne mogu da im se izdam za profesora. Moram izokola da pokušam.

U 1.300 kaplara nema milicije. Kad nasred ulice šlem milicijski. Nisam od onih koji bi ga šutnuo. Lojalan sam građanin, skoro kao onaj koga Domanović opisuje da s patriotizmom diže policijsko dugme. Krenem ja da dignem šlem, da se ne ponižava na ulici. Kad - šlem se ne da. Zapnem, šlem se opet ne da - ni makac. Uhvatim ga s obe ruke pa iz sve snage, iz petnih žila... Kad, pod šlemom Oskar Davičo čuva stražu..."

Danima smo, na raznim mestima i u raznim prilikama, analizovali dubinu ove anegdote, otkrivali njenu svesadržajnost. Duhovnu i fizičku visinu, doušništvo i policijski karakter, strašljivost i drčnost, potrebu da se bude na licu mesta, ali skrajnuto... Sve pod jednim šlemom.

Radović je, inače, studentsku pobunu 1968. godine nazivao - međustudentskim sukobom. Nije mi bilo pravo dok nije objasnio: "Predratni studenti ne daju današnjim studentima da se bave politikom". A kad je objasnio, nije mi, opet, bilo pravo, jer je bilo tačno.

Mnogo puta sam ga čuo, a mnogo puta ga nisam poslušao.

KAKO ga mnogo puta nisam poslušao, to sam iskusio. Tu su moje senke koje vidim samo ja na svom portretu. I tu su neke nijanse distance, zbog kojih mu nisam mogao postati blizak nikad onoliko koliko su to stalno bili Slobodan Stojanović i LJubivoje Ršumović i, naravno, najviše Matija Bećković i Brana Crnčević.

On je znao da su i koliko su rukovodioci potrošna roba, pogotovo kad se činilo da su večiti. Pisao sam jedno vreme u "Ježu" portrete političara. "Skica političkog lica" - zvala mi se rubrika. Stavljao sam ime po ime politiačra u naslov (a hrabrost mi je već bila da im se imena nađu u "Ježu"). I ređao im sve, što sam znao i umeo, u redovima i između redova. Želeo sam tada, bile su mi te godine, da budem najhrabriji među najhrabrijima, bez obzira na posledice. Čak sam i kroz grad prolazio da bih primao čestitanja za hrabrost, za ono što je u onom vremenu bilo neshvatljivo.

"Što to pišeš", pitao je Duško Radović: "Nije to u redu!"

Bio sam zapanjen.

Mislio sam da mu ih je žao.

Bilo mu je žao mene:

"Neka te ne zavravaju visine, na kojima si sad", shvatio je da ga nisam shvatio: "Ne zaslužuju oni nikakav dar, pa ni tvoj. Ako dar na njih potrošiš, potrošio si ga ni na šta."

avatar
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Duško Radović

Počalji od Liza_N. taj Pon Okt 18, 2010 2:46 am

SUMNJIVA DEČJA HIMNA (10)

Svako jutro, Dušan Radović je na Terazije dolazio kao đak - to jutro krenuo na ekskurziju.

Pričao je kako se svako jutro u centar grada zatrči, ali se brzo umori: "Kratko i aktivno živim, a zatim životarim dok ponovo ne legnem".

"Kasina" je godinama, bilo njegovo miljeno mesto svakodnevnih uranaka.

Ovde se družio samo sa onima od kojih nije mogao da ima nikakve koristi.

Često je sačekivao da se "Kasina" prvo otvori za njega. Stevan Pešić je ranio da bi mu pravio društvo. Tad je najviše Duško bio samo Stevin. Ako se tamo ne bismo doveli kao noćobdije (Crnčević, Pajić, Tikalo i moja malenkost), a u prvim sedamdesetim smo to često bili.

Posle mnogih prosedenih "zadnjih šansi", sačekivao nas je Radović u "Kasini", da proveri koliko smo te noći života proćerdali.

Mi - ni legli, a on - poranio.

Čudili smo se - otkud on tu - gde smo došli da ga nađemo. Pitali smo ga: kad je poslednji put prespavao otvaranje "Kasine".

Dok nam je poručivao dobrodošle kafe, govorio je: "Budim se s nestprljenjem, kao da imam razloga za to".

Nudio nas je burecima i jogurtima, kao da ih je on sam pripravio i baš za nas.

Pokušavao je i da nas prevaspita i to je, valjda, jedina njegova didaktika. Upražnjavao je i u grupi i pojedinačno. Govorio mi je da me Crnčević ne čuje: "Nemoj da piješ sa Branom - kratak ti cug".

Napola smo mu pričali naše dosetke iz te noći. I kad mu od njih ništa nije bilo jasno, on nas je razumeo.

Starao se da nas dovede - k poznaniju sebe za taj dan.

A ponekad je ponekome i posao znao da za taj dan završi. Pogotovo što je iza nas stizao kurir iz "Ježa" Pera Todić, da Branu Crnčevića podseti kad mora napisati rubriku Dnevnik jednog...

Mića Danojlić je bio Duškov dragi jutarnji gost u "Kasini" uvek po dolasku iz Pariza, kad mu je donosio olovke i francuske cigarete.

Radovićeva "Kasina" je "zatvorena", kad se on instalisao kao predajnik u Studio B.

Nikada nismo sa njim vodili one muške razgovore o ženama, mada je on za te razgovore imao prave replike:

"Žena može biti svako. A muškarac samo poneko i samo ponekad".

Umeo je da se naruga muškim pričama: "Ko ne zna šta mu je - neka pogleda gde mu je. Pa, ako ga ne nađe - to mu je".

O vo se prvo čulo u "Kasini", pa je autorizovano koju godinu kasnije, u emisiji Beograde, dobro jutro.

Mnogo šta što je mogao, nije mogao da objasni.
Humor mu je bio veliko iskustvo sa ljudima.
O nama će se misliti njegovim rečenicama.

Sve "pakosti" o savremenicima zaveštao je potomstvu.

Sve što je mislio o prijateljima stavio je u ženske razgovore.

Izazivali smo ga i sumnjičili da piše memoare. Nudili da ih objavljujemo iz nedelje u nedelju. Nadali se velikoj parodiji kojoj smo i našli naslov: In memoariam. Bilo je to 1975.godine. Branio se iskreno i naivno: "Na žalost, ja sam imao tako siromašna život, da bi moji memoari, mogli da stanu u jednu slikovnicu - za malu decu". Misao čak nije ni dovršio, jer je tu zaspao.

Matija Bećković je tvrdio kako je Radović jednom zaspao plivajući i dospeo na pučinu.

Jednom je, kažu, zaspao primajući najveće prizannje u životu.

Malo, malo, pa se u drugoj Jugoslaviji postavljalo pitanje himne: Državne, nego!

Kao, sve nam je u zemlji bilo idealno, pa nam je samo nedostajala himna, koja će to iz svih naših grla sankcionisati.

Do himne se pokušavalo doći na razne načine i kroz nekoliko konkursa, koji su nas svakaih desetak godina egzaltirali, uvlačeći u rasprave celokupnu javnost - sa ssluhom i bez sluha.

Svoje priloge raspravama o himni donosili su svi listovi, pa i "Jež", koji je napravio veliku anketu u vreme poslednjeg konkursa - kada je preduzimljivi Vojislav Voki Kostić, ondašnji generalni sekretar Saveza kompozitora Jugoslavije (SKJ), sve činio da Jugoslavija dođe do nove himne.

Pitao sam Dušana Radovića šta misli o Vokijevoj upornosti.

"Voki je strastan gastronom i kulinar, a mi smo zemlja jubileja, banketa, svečanih zdravica, koktela i prijema. Ako sad ne dođemo do odgovarajuće himne, nikada nećemo doći" - odgovorio nam je Duško Radović, ali je zatražio da to ne objavim, jer Voki ima ozbiljne roditelje, pa ne bi želeo da ih ptorese, jer im je sin pobrkao gde je, pa misli da je generalni sekretar Saveza komunista Jugoslavije: "Što se mene tiče, ako himna psotane pesma onog političara, koji po Zlatiboru sanja da je pesnik, ime da mu ne pominjemo, ja ću se kloniti svih mesta na kojima bih morao uz nju da ustanem".

Mada Radovićev odgovor nije u anketi, prema njegovom zahtevu, objavljen, on je to Beogradu prepričavao. Verujem da je stiglo i do političara koji je sanjao da bude pesnik himne.

U taoj anketi Petar Pajić je predložio da se vratimo "Brankovom kolu".

"To neće rpoći" - rekao je Radović: "Nema nacionalnih manjina".

Anketu sam zaključio sosptvenim predlogom da za himnu uzmemo pesmu Dušana Radoviać "Sve što raste", jer je to zaista himna životu, poletu, ljudskoj prirodi i anticipira budućnost. Tu pesmu je odlično komponovao Beli Ilić i kako je već bila himna dečjeg festivala Radost Evrope, pevala su je deca Evrope.

Jež je i doneo pesmu u celosti, pozivajući čitaoce i narodne poslanike da se izjasne.

Svakako da smo znali da se to nigde neće uzeti ni u kakav obzir, mada je bilo neke suvislsoti, ali smo to izneli u Ježevom duhu, da pokažemo kako u svemu oko himne nema suvislosti.

Kad, ne lezi vraže, odjednom je pod udar došla Duškova pesma kao himna Radosti Evrope.

"Pogledajmo ove stihove: Sve što raste, htelo bi da raste...Sve što cveta, htelo bi da cveta...Sve što kljuca, htelo bi da kljuca...Sve što leti, htelo bi da leti..." - našao se jedan političar i kultur-treger, član Saveza festivala Radost Evrope i počeo da sumnja šta je u pozadini svega ovoga: "Sve što cveta, htelo bi da cveta..." Znači, htelo bi, ali mu drugi ne daju. Gde mu ne daju? Kod nas! Zar kod nas treba pustiti sve da cveta? Iz ove stupidnosti napravio je čovek temeljnu i doslendu analizu. Na kraju je zaključio da se iza bajagi dečje pesme krije ona, po njemu rušilačka i opasna anarhistička i u isti mah maoistička parola: "Neka cveta Hiljadu cvetova". A hiljadu cvetova donosi samo seme zla.

Taj član saveta i još mnogih foruma posejao je sumnju u pesmu i u pesnika.

Tako pesma "Sve što raste..." više do kraja Radovićevog života nije bila himna Radosti Evrope.

"Da li ste čuli tu pesmu ponovo?" - pitao je Dušan Radović NIN ovog novinara Mila Gligorijeviać u broju od 16.januara 1984. godine. "Niste ni mogli. Sumnjiva je!"avatar
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Duško Radović

Počalji od Liza_N. taj Pon Okt 18, 2010 2:47 am

VREME VELIKE KRIZE (11)

I KAD nismo bivali u Beogradu - Dušan Radović je bio sa nama, u pričama, kao neka vrsta nostalgije za Belim gradom.

Tako je bilo i marta 1978. godine u Zagrebu, za ta tri dana "Goranovog proleća" jutra smo u "Palasu" na Zrinjevcu počinjali beogradskim novinama, uz doručak. U "Dugi" je bila Radovićeva rubrika, a u rubrici:

"Lepo je čitati dobre ljubavne pesme, pod uslovom da ne poznajete ni pesnika, a ni ženu koja ga je inspirisala. Samo je tako moguće i dalje verovati i u ljubav i u poeziju".

Sve nas je ovo veselilo, pod pretpostavljenim uslovom - da se odnosi na nekog drugog pesnika i neke tuđe pesme.

Pitao sam Stevana Raičkovića šta misli, na koga se ovo odnosi, koga li je Radović konkretno imao na umu, ko mu je od nas bio model za opasku?

"Valjda se odnosi na sve nas. Nećeš me uvući da se poimence prebiramo... Uostalom, šta znam", rekao mi je Stevan, a onda dodao: "Jedino znam da na današnjim čitanjima neću čitati nijednu ljubavnu pesmu."

Ma koliko sklon sarkazmu, Radović je dizao ljubav na najviši pijedestal: "Tako je malo ljubavi među ljudima. Ko ume da voli, ne bi trebalo ništa drugo da radi."

Istine radi, valja reći da Dušan Radović nije napisao puno ljubavnih pesama. Čak, premalo. I kad ih je pisao - najčešće ih je pisao po narudžbini, pisao ih je da budu pevane. Pesma "Milo moje" najbolje je napisana, a bogme i komponovana pesma naše savremene zabavne muzike, u kojoj je sve suvislo, saglasno i u osećanjima i u poetici.

Ipak, čak i ako uzmemo Radovića kao pesnika samo jedne ljubavne pesme "Plavi žaket", ona je antologijska. Osvaja Radovićevom jednostavnošću.

BRANKO Ćopić je, u jednom predgovoru za prvu knjigu mlađeg satiričara (knjiga je zabranjena, pa je i predgovor ostao nepoznat), napisao da satiričari i pisci humora, dakle pisci od duha, postaju po pravilu i dobri pisci za decu.

Za Dušana Radovića bi se ovo Ćopićevo pravilo moglo uzeti obrnuto.

On je bio čuveni pesnik za decu kada se počeo ogledati u satiri.

Nije se proglašavao satiričarem ni kad je ulazio u antologije satire - i ovdašnju i američku. Kao da se grozio samoproglašenih satiričara, jer je u proglašenju video pozu i neiskrenost. Hteo je da bude samo zabrinuti čovek koji piše.

NJega je satiričarem učinila velika zabrinutost za zemlju i za narod.

NJegovo veće satirično ogledanje na stranicama "Ježa" pada pred 1970. godinu.

To je vreme prvih naznaka velike krize, početak deoba i pojava rascepa.

Radović je najavu deoba i rascepa žestoko formulisao:

"Savez država, ili Ujedinjene nacije Jugoslavije, ili Svaka Vaška Obaška."

Učinio je to četiri godine pre nego što će to biti 1974. godine Ustavom zagarantovano.

U vreme popisa stanovništva koji će građane konačno razvrstati na narode i narodnosti, ne dajući Jugoslovenima nikakvu šansu. Radović je pisao: "Jugoslavija je zemlja bivših Jugoslovena."

Sam naslov Radovićeve rubrike u "Ježu" - "Glavobolje", govori da je svoje crne (humorne) misli pisao u dubokom očajanju, depresiji, takoreći: "Treba i pokrajinama dati po jedan Dan ustanka."

Kako odbraniti zemlju u celini kad joj neprelaznije postaju unutrašnje prečice od spoljnih, pitao se Radović i svojim mislima dovodio do apsurda buduću odbranu zemlje:

"Na svakom stražarskom mestu po dva predstavnika republika i po jedan iz pokrajina."

BILO je to vreme bujanja ratnih memoara, kroz koje su se stvarale i razne verzije antifašističke borbe, naravno u službi naroda i narodnosti, pa i amnestiranja izdajnika i zločina. Radović se i toga dotakao:

"Neka svako ispriča svoju verziju NOB. Izabraćemo najbolju".

U svojim "Glavoboljama" Radović nije štitio ni intelektualce, niti ih amnestirao od odgovornosti za svoje postupke:

"Novosadski dogovor je mrtav. Potpisnici su još živi, potpisuju nove dogovore".

Pri svemu tome, nije zaboravljao ni sam prosti puk - narod kome su u praznoj duši, počele da ječe novokomponovane pesme:

"Sećaš li se, draga, bratstva i jedinstva?!"

Naravno da Radović nije zaboravljao kome narodu on sam pripada:

"Zašto nas podsećate da smo Srbi? Sad treba da se setimo gde smo stali."

Ni dečji aspekt nije propustio:

"Molim, drugarice, oni nam stalno psuju milu nam `Jugobanku`."

"Kako vam se ne spava, u ovom mraku?", obraćao se mračni Radović rukovodiocima, pa svestan svega dodavao: "Važnije odluke treba donositi na groblju. Tamo je većina."

U Radovićevim mislima prepoznajemo sve što nas nije mimoišlo, ali i duhovito seme onog što će probujati u "Beograde, dobro jutro!

DECA DEZERTERA

TEŠKO da je u književnom životu Beograda bilo tako odanog i tako brižnog prijatelja kakav je bio Dušan Radović Matiji Bećkoviću, Brani Crnčeviću, Slobodanu Stojanoviću i LJubivoju Ršumoviću.

Za razliku od Brane Crnčevića, oni su sa velikim pijetetom negovali ovo prijateljstvo. I Radović ih je takvim prihvatao, kao što se prema Crnčeviću odnosio na poseban način i sa velikim razumevanjem za sva njegova različita iskakanja iz konvencija.

Prema Crnčeviću se odnosio sa takvim prijateljstvom, da je u vreme Crnčevićeve rubrike aforizama u "Književnim novinama" i veoma burnog života autorovog, znao i da ga "prinudno" odmeni pod njegovim imenom, kako bi se rubrika sačuvala.

Čudili smo se godinama što Crnčević u izdanja knjiga aforizama ne unosi sjajan aforizam - dijagnozu srpskog mentaliteta: "Svi smo mi deca dezertera iz 1389. godine".

Tek smo u dvadeset prvom veku saznali da je to aforizam Duška Radovića pod pseudonimom Brana Crnčević. Radović je bio takav prijatelj da je i u grobu znao da čuva tajnu, ali Crnčević nije izdržao.

SRBIN U PESNIKE...
BRANKO Ćopić je voleo često da pominje Dušana Radovića u svojim intervjuima - hvaleći ga.

"Jedva čekam da se jednom ogledaš u romanu", rekao mu je u vreme jedne književne večeri na dečjem odeljenju biblioteke "Petar Kočić".

"Može li roman da stane na jednu stranicu?", pitajući, šalio se Radović na svoj račun: "Ja sam pisac do jedne stranice".

"Složi tako dvesta stranica na jednu temu i to je roman", nastavio je Branko Ćopić.

"Gde da nađem dvesta prvih rečenica za tih dvesta stranica?", zavapio je Dušan Radović.

U svojoj tajnoj azbuci od trideset slova sa trideset imena, u čiju je slavu ispevao epigrame, po principu Radovićevog "Na slovo, na slovo", Branko Ćopić je na slovo R stavio: "Radović Dušan
Rado Srbin ide u pesnike,
Da na TV bere lovorike."


avatar
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Duško Radović

Počalji od Liza_N. taj Pon Okt 18, 2010 2:47 am

NOĆI SA KRKLECOM (12)

HRVATSKI pesnik Gustav Krklec smatrao je sebe i beogradskim pesnikom. Svoje najlepše pesničke godine, između 1920. i 1941. godine, proveo je u Beogradu (stanujući u Gračaničkoj ulici) i u njemu stekao punu pesničku slavu.
"Svoje najlepše dane proveo sam noću", govorio je, sećajući se boemske Skadarlije - Bore Stankovića, Tina Ujevića, Rake Drainca, Sime Pandurovića i drugih.
Krklec je oko 1970. godine bio čest gost u Beogradu, naročito kad je postao predsednik Saveza književnika Jugoslavije (1972. godine, posle Maspoka). Odsedao je u "Mažestiku", i u njemu, u Klubu književnika i u "Tri šešira" udružio se sa srpskim piscima, izdvajajući nas četvoricu: Dušana Radovića, Stevana Raičkovića, Matiju Bećkovića, i moju malenkost.
"Vas četvoricu najvolim", govorio nam je često sa radošću, dodajući: "Moja kćerka Katarina kaže: Radović je najumniji, Raičković je najgospodstveniji, Bećković je najbolji, a Vitezović najdrskiji."
Jednom nam je pričao kako je 1925. godine pevao u čuvenom horu "Obilić" zajedno sa Simom Pandurovićem, Milošem Crnjanskim, Stanislavom Vinaverom, Rastkom Petrovićem, Desankom Maksimović, Momčilom Miloševićem i Milanom Bogdanovićem.
"To nije bio hor. To je bio horčina", rekao je Dušan Radović.
"Ej, moj stari, nekada ste se družili sa bardovima, a sad...", primetio je Stevan Raičković.
"Nemoj, Stevane, sad ste Duško i ti bardovi", opominjao je Krklec.
"A Bećković, a Kiš, a Vitezović...", terao je svoje Raičković.
"Divni su to momci... sjajni pesnici, oštri, pošteni i povrh duhoviti". Branio nas je Krklec: "Vidim da Kiš liči na Puškina..."
"PUŠKIN je poginuo u dvoboju, a ja ću u troboju", dokazivao je duhovitost Danilo Kiš.
"Ti uopšte ne želiš da stariš, već deset godina se ne menjaš", primetio je Krklecu Dušan Radović.
"A ko nema namere da živi što duže? Volim život, brate, moj Dušane, pa se ne dam", odgovarao je Krklec.
Krklec je posle Radoviću pričao kako je baš išao kao sedamdesetogodišnjak da čestita devedeseti rođendan slikaru Mirku Račkom i, čestitajući mu, rekao da želi da mu čestita i stoti rođendan.
"Može, može, ako to doživiš", rekao je Rački Krklecu.
Dušan Radović, tada pedesetogodišnjak, potresen ovom anegdotom, poželeo je da doživi da Krklecu čestita devedeseti rođendan.
IZMEĐU Radovića i Krkleca razvilo se prijateljstvo, koje se i samom ljubavlju moglo nazvati. O tome svedoči i polemika koja se razvila između njih na stranicama Književnih novina. To je najneobičnija polemika u srpskoj i hrvatskoj književnosti, vođena u klasičnoj pesničkoj formi. U sonetima.
Evo te cele polemike, sa Radovićevim uvodom u nju:
"Gustav Krklec je bio ozaren, izuzetno vedar i dobar čovek. Upoznao sam ga pre dvadesetak godina. NJegovo već izmoreno telo nije se doticalo mladalačkog duha, činilo se da su koreni te ogromne životne energije i radosti negde izvan telesnog i smrtnog, da će se pre ugasiti sunce nego on.
Bio je mlad, mlađi od svih, a star jedino zbog običaja i obzirom prema svojim vršnjacima.
I kad sam 1971. godine pročitao u Književnim novinama njegov sumorni `Starinski sonet`, potresni nagoveštaj da bi možda mogao umreti, ugasiti se kao ognjena ruža, onaj koji je od svih nas bio najdostojniji života, požurio sam i napisao `Sonet na sonet`, okrećući muku na šalu, braneći i njega i sebe od takve mogućnost.
Tako je počela naša neobična polemika u stihovima. Izmenjali smo po nekoliko soneta. Bilo nam je obojici žao što se ovaj prijateljski dijalog morao prekinuti, po želji tadašnjeg urednika Književnih novina".avatar
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Duško Radović

Počalji od Liza_N. taj Pon Okt 18, 2010 2:48 am

BESPOŠTEDNE KUVARICE (13)

KADA su me pozvali iz "Mladinske knjige" 1977. godine, da za slovenačko izdanje knjige "Poštovana deco" napišem pogovor, prihvatio sam to kao počast. Sretao sam Radovića, ali mu to nisam govorio. Pitao sam se: da li je to bila njegova ženja, koja mi je saopštena kao želja izdavača, i nikad to nisam saznao. Kad je knjiga izašla, kad su i meni iz LJubljane stigli primerci, danima sam u "Mažestiku" očekivao hoće li mi Duško uopšte išta reći, sa strahom - da je, po svoj prilici, nezadovoljan. Zalud sam to očekivao tamo gde sam očekivao.
Međutim, sreli smo se u banci, nije imao olovku da ispuni isplatnicu. Pozajmio je moju olovku. Onda je zatražio i moju pomoć da mu, sa novijim očima, nešto na izvodu rastumačim. Podizao je slovenački honorar za "Poštovana deco". Tada mi se zahvali i za pomoć i za pogovor: "Koliko razumem slovenački - hvalio si me. Da nije moja knjiga, mislio bih da pišem o Egziperiju. Trudiću se da one hvale opravdam."
Počeo sam da mu dokazujem kako ga čeka svetska slava. Slava pisca za decu koju imaju Andersen, Grim, Lindgrenova, Egziperi, Sarojan.
"Kad će to biti?", smejao se Duško: "Na kukovo leto."
Odgovorio sam: "Onda kad se njegov Plavi zec nađe pored Meterlinkove Plave ptice".
"Mnogo truda iza toga stoji
Da se ništa prikaže u boji."
Razumeo je Radović veliku muku TV poslenika. Ali i muku gledalaca sa ovakvim našim TV poslenicima.
Niko kao on nije tako pokazao izveštačenost osmeha spikerki:
"Te-ve dame smeškaju se stalno.
Ne iz srca već više oralno."
Za njegove TV kuvarice, višegodišnje nedeljne distih-kritike televizijskog programa, bez premca u sažetosti i tačnosti, biberene na južni način (Radović je rođenjem Nišlija), kojima je dubinu malog ekrana docrtavao Dušan Petričić, dramaturg, esejist i kritičar Zorica Jevremović je napisala: "TV kuvarice su odavno postale ep o našem televizijskom programu." One nam pokazuju gde smo najtanji - na gajtanu TV priključaka.
Ovome se, zaista, ništa ne može dodati, ako se i doda, kvarilo bi ocenu.
Ni pitanje obima epa ne može se postaviti. U pitanju je nekoliko stotina distiha.
Jedino valja dodati da u njima nije štedeo ni one koji su mu bliski.
Novaković mu je bio blizak i po duhu i po FK Partizanu, ali mu to nije smetalo da osmotri ovakvo urednikovanje u Televiziji Beograd (1979):
"Novaković u Takovskoj vlada
Ko Ugandom Idi Amin Dada".
Bolje je prošao Novakovićev povremeni TV zamenik, TV savladar Slobodan Stojanović:
"Ono što bi bio naš pedigre
Sad gledamo u `Više od igre`".
Sklon svakoj hvali na svo račun, Milovan Ilić Minimaks nije se hvalio Radovićevim distihom:
"Nove štete gledalištu prete
Kako ćemo bez glave do pete?"
Brana Crnčević je Radoviću bi prijatelj za prste one ruke kojom Duško drži pero, pa se iz ove kuvarice vidi i velika i neskrivena pristrasnost:
"Naš Crnčević dvaput u mesecu
Konzumira živu te-ve decu".
Kada se jedna naša pesnikinja u televizijskoj emisiji o njenoj poeziji u svom iskazu isuviše pozivala na Desanku Maksimović, što je inače bio njen običaj, Dušan Radović se ni kao gledalac nije mogao džentlmenski uzdržati:
"Mirina bi pesma bila tanka
Da joj nije prezime Desanka!"


avatar
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Duško Radović

Počalji od Liza_N. taj Pon Okt 18, 2010 2:48 am

MESTO SVEĆE - TELEVIZOR (14)

GODINAMA pišem neki TV praktikum, kako do dobrog scenarija. I ko zna da li ću ga ikad dopisati. I pored stotina ispisanih stranica siguran mi je samo Radovićev moto:
"Mali ekran pravi život krije,
Kao prozor zatvorske ćelije".
Ali, kad bolje razmislim, možda bih se opredelio pre za drugi moto, opet Radovićev:
"Razlika je u nijansi samo:
Živeli smo, a sada gledamo".
Ali kad bolje razmislim...
"Kad života stigne zadnji prizor
Mesto sveće, palite televizor..."
i dalje:
"Antena se ko krstača krivi,
Pod tim znakom više se ne živi".
Molio sam i samog Dušana Radovića da mi ispriča ili napiše svoje, bilo scenarističko, bilo uredničko iskustvo, da ga istaknem kao primer, jer on je negda bio pravi urednik TV drama i TV serija. Umesto svega, ponudio mi je ove distihe:
"Te-ve drame mogu biti razne:
duge, mlake, spore ili prazne.
Te-ve drame ko veštačko cveće,
koje nikad uvenuti neće!
Kako drame ne shvataju same
da su pune svega osim drame?"
Svako vidi sebe onakvim kakav mu je program, mislio je Radović pred poturenim ekranom:
"Te-ve program nije nam po volji
Kao da smo pa mi mnogo bolji".
Izjašnjavajući se protiv bele kuge i za porast nataliteta, Dušan Radović je ukazao i na uticaj TV programa na brojnost savremene porodice:
"Oj, Srbine, šta to s tobom čine,
Sve ti mlade ostaše nevine!"
Omiljena Radovićeva "mušterija" među TV licima koju je neobično opevavao godinama u TV kuvaricama. Opevavao ga je godinama, u distisima, u nastavcima, da se može govoriti o seriji, a možda i poemi.
Ne treba utvrđivati zašto je to uradio, jer bi trebalo utvrđivati zašto ne bi uradio. A to bi bio promašaj.
I za Radovića Bane je bio veliki izazov, pa i privilegija. Radović ga je zvao medij(um)skim.
Ne znam da li je Radović to radio na prijateljskoj ili na nervnoj osnovi. Možda - na obe!
Kao što je televizijskim kamerama nezaobilazan, Bane Vukašinović nije izmicao ni svakom Radovićevom pogledu na televizijski ekran.
Da ga nije opevao, to bi bio neoprostiv propust, skoro kao da nije TV kuvarice ni pevao.
I Radovićevi distisi govore kolika je Bane TV institucija. Zato generacijsku slabost i bolećivost ne treba uzimati u obzir.
Sad prisećanje na neke distihe o Banetu svedoči o njegovoj neprolaznosti.
Uostalom, evo nekih, onako s reda, jer svako biranje ne bi ličilo na Baneta:
"Jedno lice ekranom se mota
podseća nas na fotorobota!
Gleda Bane sa naslovne strane
na dušmane što mu traže mane!
Kad je opaska ideja je bliska
Da Baneta koriste ko kviska!
Isti moral, manir, slična mesta
Bane nam je domaći Bareta?
Nije Bane komentator škrti
već nam nudi širok izbor smrti!"


avatar
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Duško Radović

Počalji od Liza_N. taj Pon Okt 18, 2010 2:49 am

DOSETKE O PISCIMA (15)

MNOGE duhovitosti Dušana Radovića iz "Kasine", "Gradske kafane", "Sunca" i "Mažestika" na račun pojedinih pisaca završile su, neautorizovane, u "Ježevoj" rubrici "Pššš"...

Mnoge su već deo ondašnje kafanske anegdotike. Za mnoge se ne zna tačno - da li su Radovićeve ili Bećkovićeve, ili su zajedničke.

Evo nekih Radovićevih dosetki:

Za Miru Alečković je rekao da ima najduži skojevski staž.

Za raspopa Nikolu Drenovca je pričao: kako je u "Lotos baru" pokušao da uđe sa epitrahiljom umesto obavezne kravate.

"Kad su Zekini golaći, u vreme Prvog srpskog ustanka, bili jednom u Beogradu, onda im je tu zaostao Dušan Baranin", ovo je sam Dušan Baranin rado prepričavao.

Miodrag Bulatović je za njega bio poslednji krik svetske telefonije.

Vasko Popa je, po Radoviću, bio najproganjaniji srpski pisac. On je prognan u - Gradski komitet!

Za Mirka Kovača je mislio da piše pred ogledalom, da bi zauzeo pozu!

Za Branu Crnčevića je tvrdio da ne bira sredstva da bi bio cilj!

Za Vasilija Popovića je rekao da je pravičan u svojoj mržnji prema piscima, jer ni sopstveno ime ne podnosi (Ugrinov)!

Za Janeza Paćuku (Bećković) govorio je da je svetski ekspert za gluposti, kome je Frojd legao na kauč!

Dešavalo se da se Dušan Radović zaboravi, pa da se zameri psima. Da da neku izjavu za novine po pse neprijatnu ili da nešto napiše po njih nepovoljno. Kad god je prevlađivao strah od pasa, pisao je o njima kritično.

Jednom je u "Beograde, dobro jutro" izgovorio: "Psi nikad nisu živeli bolje!

Nekad su oni čuvali nas, sada mi čuvamo njih.

Živeti kao pas, to danas znači - u blagostanju, bez briga".

Sutradan nam je u "Mažestiku" praveći verbalnu paradu, pričao kako se gadno prešao što je to napisao i kako ne zna koje neslućene posledice može imati.

"Kakve posledice, kad psi ne znaju da čitaju", Dušan Baranin je uzimao sve zdravo za gotovo, to jest bukvalno.

"Možda i ne čitaju", složio se Radović da Baranina u njegovim godinana ne dovodi u nepriliku, ali je dodao: "Ali je sigurno da slušaju radio. Eto, noćas su na mene lajali svi psi od Zvezdare do Beograđanke".

Svi smo sad gledali u Baranina, očekujući šta će on na ovo reći.

"U četiri sata?", pitao je Baranin, koji je stanovao blizu Radovića, kod "Liona".

"U četiri sata!", potvrdio je Radović.

"Bogami si im se gadno zamerio", kazao je Baranin: "Lavež je i mene probudio!"

To što u detinjstvu nije mogao da bude sportista, jer po sopstvenom čestom isticanju, nije bio ni snažan, ni dovoljno vešt za mnoge fizičke discipline i, jer je "kao dete imao veliku glavu i nejako telo" pa ga je sopstvena glava pretezala, Dušan Radović je nadoknađivao kao navijač.

Voleo je fudbal, košarku i boks, pa sve ostalo.

Dosta dobro je igrao šah, ali šahovsku slavu nije tražio među sportistima.

Dovoljno smo mu paceri bili mi.

Bio je Partizanov navijač svim srcem i svim umnim silama. Svoj pesnički dar, bez porudžbina, stavljao je Partizanu na raspolaganje. Puštao je pamet na zeleni teren. O tome svedoče brojni stihovi, najčešće distisi objavljivani u "Partizanovom vesniku". Sigurno je da je i ovde napravio veliko pesničko istraživanje - kako se rimuju crno-beli, potrošivši rasipno najviše neočekivanih rima. NJegovo je ono o neprikosnovenosti Partizana:

"Zemlja, vazduh, voda,
fudbal, vaterpolo... košarka..."avatar
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Duško Radović

Počalji od Liza_N. taj Pon Okt 18, 2010 2:49 am

MITSKA SEDMICA (16)

DUŠAN Radović je svoje ukupno delo - deci namenjeno, sabirajući ga, želeo da uredi kao sedmicu. Tako da svaki dan u nedelji ima svoju knjigu i da se ona po tom danu i nazove. Imenujući knjige danima, u prvom uređenom izboru stigao je do četvrtka. Ali u knjigama (i rukopisima) ima dela za još prepuna tri dana. Pretpostavljam da će budući priređivač Radovićevih sabranih dela tako i postupiti. Nema druge logike - Radovićeva nedelja se sama po sebi (i po njemu) nameće.

Pitao sam samog Duška Radovića 17. aprila 1984. godine, dok mi je na vrhu "Beograđanke" potpisivao za decu "sa mnogo ljubavi" kompet "Ponedeljak-Četvrtak", zašto baš tako organizuje knjige.

- Ne znam ni sam. Nisam se boljeg načina setio- nasmejao se.

Pokušao sam da budem duhovit rekavši nešto o sebičnoj nedelji.

Radović je nastavio da govori o tome kao o neodređenom, kao da se ne odnosi na njega i baš njegovo delo:
- Godinama se to mučilo, kapalo i kupilo svakodnevno... valjda je tu probila težačka podsvest... Uh, ode se daleko. Šta znam?! To je prosto... tako!

To možda i jeste prosto i tako jednostavno, ali ima i u toj organizaciji dela božanskog dara. Onog bez svesne tendencije. Radović je stvorio jedan svoj neodoljiv mali svet i rasporedio ga po danima nedelje. A veliki Tvorac je veliki svet stvorio za nedelju dana i prepustio ga nama da ga po danima raspoređujemo, menjamo ili uništavamo...

MITSKI broj sedam ima i u Radovićevom stvaralačkom veku neobičan račun: proveo je sedam godina u "Pionirskim novinama", stvarao je sedam godina u Radio Beogradu (program za decu), radio je sedam godina u Televiziji Beograd, istraživao je sedam godina u izdavačkom preduzeću "Borba" (orlasi, marketing, dve godine uređivao "Poletarac") i javljao se sedam godina sa "Beograde, dobro jutro" u programu radija Studio B.

Bez obzira na sve, čak i velike, nesporazume, koje je tokom vascelog svog spisateljskog delanja, imao sa institucijama vlasti ili sa pojedincima iz vlasti, Dušan Radović nije hteo slavu disidenta. To što je pisao, posao je iz druge potrebe i za drugu vrstu slave, pa je slavu disidenta i kad je ona bila izgledna odbijao sa najvećom indignacijom.

Mislim da je voleo i da pokaže koliko je u samoodbrani jak i bespoštedan.

Kada je jednom 1982. godine dopisnik "Zidojče cajtunga" napisao jedan prljav tekst za celu stranu o Beogradu, protiv Beograda, koristeći se ponajviše Radovićevim mislima iz "Beograde, dobro jutro", uz ispomoć nešto naših aforizama, Radović je vešto odgovorio, sa tvrdnjom da takav dopisnik iz Beograda ne bi u Beogradu mogao da bude ni član gradske čistoće.

Video je Ameriku.

"Nije - bogzna!"

NJEGOVI domaćini priredili su mu u NJujorku i susret sa velikim ruskim pesnikom, poštovanim nobelovcem Josifom Brodskim, koji je tamo živeo kao emigrant i borio se za promene statusa ugroženih pisaca u svetu, a posebno u zemljama istoka. Brodski kao da nije shvatio koga ima pred sobom, pa je, iz opšte zabune, Radoviću izdiktirao čitav spisak ugroženih pisaca kod nas, čak, na i Radovićevo zaprepašćenje, postavio i neke zahteve.

Pitali smo ga, da li je prihvatio zahteve?

- Nisam. Bio sam zaprepašćen imenima pisaca sa spiska. To su oni koji najbolje žive, koje najpažljivije podržavamo i koji godišnje primaju bar dve najznačajnije nagrade.

Nije nam otkrio ko su ti naši pisci na tom spisku. Valjda i zbog prisutnih za velikim stolom u "Mažestiku".

- Pitajte za spisak Brodskog, kad dođe na Oktobarske susrete pisaca, tamo se valjda taj spisak pravi i dopunjava.

- Ima li mene na tom spisku? - pitao je Danilo Kiš, smejući se: - Nisam skoro dobio nijednu veliku nagradu...

- Slučaj tvoje zaštite je već dignut pred Ujedinjene nacije - smejao se i Duško, sa tužnom senkom na licu.


STRAST

RADOVIĆ je odgovarao filozofski: "Fudbal okuplja dve vrste muškaraca: one koji nemaju devojke i one koji imaju žene."

Kao strastveni navijač, sumnjam da li je bio strastveniji pušač, želeo je da ljude oko sebe pridobija za navijače Partizana. Ne mogu tvrditi da je Branu Crnčevića opredelio za Partizan, ali mene jeste, mada je od mene mala vajda, jer na prste ruke mogu nabrojati kada sam bio na utakmicama, od toga dva puta sa samim Radovićem.

Bio sam svedok kako je pokušavao da za Partizan pridobije Miodraga Bulatovića i to na Bulatoviću svojstvenom erogeno-mentalnom planu:
- Slušaj, Bule, ti si kao Partizan, više pružaš u gostima, nego na domaćem terenu.

Bulatović je, kakvog ga đavo dao, tražio i nešto "opipljivo".avatar
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Duško Radović

Počalji od Liza_N. taj Pon Okt 18, 2010 2:50 am

KRAJ ZA "DOBRO JUTRO" (17)

U MLADOSTI je Dušan Radović opevao ljubičicu belu.

I to je ispravljao celog svog života.

Imao je potrebu da se celom narodu izvinjava. Kad sam jednog jutra 1984. godine, po njegovom pozivu, svratio u Studio B, pokazao mi je gomilu knjiga koju mu je baš poštar doneo. Pero Zubac mu je slao svoj opus namenjen deci, u želji da promeni Radovićevu izjavu da je neće uneti u Antologiju srpske poezije za decu. Duško je izdvojio Zupčevu knjigu pesama "Tito je naš drug" i sa uzdahom mi rekao:

- Kad ja ispaštam četiri stiha, kako će on celu knjigu?

Pravili smo mu poslednjih godina dosetke, i previše surove, da je on, još četrdeset i neke, dao ideju za Kuću cveća. To ga je grizlo kao i opaka bolest. Tešilo ga je i lečilo to da mu je emisiju "Beograde, dobro jutro", definitivno zaustavio moćnik sa ljubičastim prezimenom.

Bilo je to onda, kada je u svojoj emisiji tražio nacionalizaciju koja bi obuhvatila samo imovinu članova Saveza komunista.

- Kad više ne bude ni vas, ni vaše slave i privilegija, vaša deca će prodavati Dedinje deci fudbalera, pevača, trgovaca i nakupaca. Posle kraće pauze, Dedinje će ponovo postati ono što je nekad bilo - kad je ovo čuo, moćnik sa ljubičastim prezimenom je zaključio da je bolje zaustaviti emisiju i odložiti propast Dedinja.

Zaustavljanje emisije nije izvršeno istog dana, pa se još sutradan čulo:
- Kad već možemo i moramo bez Tita, mogli bismo i bez mnogih drugih.

Posle se moglo bez emisije!

Radović nije mogao da stane, pa je ustavljen.

Predsedništvo Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije je 8. novembra 1982. godine razmatralo aktuelna idejno-politička pitanja informativnih delatnosti i 16. novembra objavilo zaključke, u kojima stoji:

"Aforizmi u popularnoj satiričnoj emisiji `Beograde, dobro jutro` u poslednje vreme sve češće imaju obeležja političkih poruka sa izraženom moralističkom i demagoškom pozadinom. Sadržina tih poruka ponekad je krajnje destruktivna i neprihvatljiva. Potrebno je izvršiti podrobniju analizu idejne usmerenosti ovakvog delanja."

Usledila je analiza i cenzura.

Posle nesporazuma sa "nekim političarima" (znao im je imena, ali ih je kažnjavao nepominjanjem), Radoviću je bilo rečeno da više ne radi. On nije hteo da ne radi, sramota čoveka. Kako je već mogao - odlučio se za penziju.

Kad nije mogao da radi, rekao je:
- Ja više neću govoriti!

Posle su mu neki političari, narod je to tražio, rekli da radi, a on nije hteo. Nije želeo da se prilagođava ukusu onih koji su protiv njega. Rekao je da hoće u penziju, lakše mu je bilo da sebe iz javnosti povuče, nego da povuče reč. On jeste i vodeći pesnik za decu, ali nije čovek koji se igra sa: uzimala-davala, sa mačkama spavala. Nije on ni aparat da se uključuje i isključuje na dugme. Ne zna se šta je tačno rekao baš tada, možda ovo:
- Lako je vama, vi živite, po vašem mišljenju, dobro. Mi bismo, po vašem mišljenju, morali živeti još bolje, ali nam smeta naše mišljenje.

Čudan je bio odnos između Dušana Radovića i Slobodana Glumca.

Onaj koji mu je prvo, kao partijski funkcioner zadužen za pisce, zagorčavao život, koji ga je kao direktor "Borbe" šezdesetih sputavao, dao je Dušanu Radoviću sve slobode, kao direktor i glavni urednik Studija B.

Glumac je, Radovića u odlasku, preklinjao da se ne kune da više nikad neće voditi emisiju "Beograde, dobro jutro".DETINJSTVO
A RADOVIĆ je mislio da se, sa penzijom, vrati u detinjstvo.

"Bili smo dobri ljudi još onda, ili smo ostali deca, kako hoćete, tek, u meni danas nije teško prepoznati ono negdašnje dete, od toga kako se obuvam, do toga kako se radujem i šta volim. Teško je poverovati da se za deset ili petnaest godina može postati čovek, ili drugi čovek. I to kad na kraju opet podetinjimo, dokaz da od detinjstva nikad nismo daleko..."

Tada ga je neko pitao šta je život. Novinar veli da je to jedno od pitanja koje ne vredi postavljati. Radović se nije složio sasvim, pa je odgovorio:
- Ipak je bilo zanimljivo roditi se i videti šta je to. A žao mi je svih onih koji nisu rođeni i koji nisu videli sve to.


avatar
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Duško Radović

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu