Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Jovan Bijelić - Sa slikarske ideje na ideju

Ići dole

Jovan Bijelić - Sa slikarske ideje na ideju

Počalji od Maja taj Uto Nov 02, 2010 8:52 pm

Kako se prošle godine navršilo 125 godina od rođenja Jovana Bijelića prilika je da se podsetimo stvaralačkog opusa jednog od najuglednijih protagonista domaće međuratne umetničke scene.

U Galeriji RTS-a, 4. novembra, biće predstavljen izbor od 22 ulja na platnu i kartonu nastalih između 1919. i 1937. godine iz kolekcije Narodnog muzeja u Beogradu.
Izborom Bijelićevih remek dela sa predstavama pejzaža, mrtve prirode, enterijera, aktova, portreta i autoportreta biće nam omogućeno celovito sagledavanje stvaralačkih nastojanja nosioca najprogresivnijih umetničkih shvatanja u srpskoj sredini tog vremena.

Jovan Bijelić rođen je 1884. godine u Reveniku kod Bosanskog Petrovca. Slikarstvo je studirao u Krakovu, usavršavao se u Parizu i Pragu, a putujući po Francuskoj, Nemačkoj i Italiji imao je prilike da se upozna sa aktuelnim tokovima evropske umetničke scene.

Od 1919. živeo je u Beogradu, gde je radio kao scenograf Narodnog pozorišta, dok je u svom ateljeu vodio slikarsku školu koju su pohađali mnogi srpski umetnici mlađe generacije. Bio je jedan od osnivača i pripadnik evropski orijentisanih umetničkih grupa, kao što su Oblik, Slobodni i Nezavisni, ali nije zaboravljao da naglasi da je važno od Evrope učiti, te na svome tlu i pod svojim podnebljem sebe izgrađivati. Za člana SANU izabran je 1963. godine.

U Narodnom muzeju danas se čuva najcelovitija zbirku slika ovog svestranog umetnika-istraživača koja vrlo dobro upućuje u razvoj stila, preokupacije i stvaralačka razdoblja jednog od utemeljivača Moderne u srpskoj sredini. Zbirka obuhvata više antologijskih ostvarenja koja su nezaobilazna prilikom svakog predstavljanja vrhunskih dometa srpske umetnosti 20. veka.

Izbor dela prezentovanih na izložbi Jovan Bijelić - sa slikarske ideje na ideju, predstavlja rezime bogatog umetničkog opusa koji se kretao u rasponu od impresionizma i sezanizma, preko postkubizma i tradicionalnog realizma, do ekspresionističke, prvo figurativne, a potom, gotovo apstraktne faze.

Autor izložbe i kataloške studije je viši kustos Narodnog muzeja, Ljubica Miljković.
U tekstu kataloga izložbe, istoričarka umetnosti Ljubica Miljković, konstatuje: „Bijelić je anticipirao, predvodio i pratio matične tokove slikarstva u nekadašnjoj Jugoslaviji. Razvijao se od prihvatanja iskustava simbolizma, Pola Sezana i apstrakcije, preko ekspresionizma forme, novog realizma i tradicionalizma, do kolorističkog i osobenog ekspresionizma koji sluti nova ishodišta.

Za sobom je ostavio više remek-dela i antologijskih ostvarenja. I pored manjih nedostataka, Narodni muzej čuva najcelovitiju zbirku slika ovog radoznalog umetnika-istraživača, koja je i primer nepogrešivog izbora prilikom otkupljivanja i prihvatanja poklona.

Ona vrlo dobro upućuje u razvoj stila, preokupacije i stvaralačka razdoblja jednog od najuglednijih korifeja našeg slikarstva između dva svetska rata. Vredna je što obuhvata više remek-dela i kapitalnih ostvarenja, koja su nezaobilazna kod svakog predstavljanja vrhova srpske umetnosti 20. veka“.

Vreme trajanja izložbe: 4. novembar - 13. decembar 2010. godine

Izvor: kudazavikend.com i nadlanu.com
Maja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6121
Ženski Datum upisa : 19.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu