Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Feminizam

Ići dole

Feminizam

Počalji od Liza_N. taj Pet Jan 28, 2011 10:55 am

Feminizam je društveni pokret i doktrina koji se zalaže za oslobođenje žena od nasilja, seksizma i tradicionalnih ženskih uloga (npr. domaćice, supruge, majke, seksualnog objekta...) i za prihvatanje žene kao celokupne ličnosti. Pokret se takođe bori za ostvarenje ekonomske i političke ravnopravnosti žena. Posebno se bavi ukazivanjem na postojanje opresije u svakodnevici, njenom predočavanju javnosti i tretmanu žrtava. Ideja pokreta je ujedinjenje žena kako bi se prevazišla diskriminacija. U početku je ograničen samo na žene, da bi istrajnošću i samoemancipacijom počeo da uključuje i muškarce kao aktiviste.
Feministkinje smatraju da je patrijarhat, kao dominacija muškaraca nad ženama, osnovna vrsta ugnjetavanja, koja se provlači kroz sve sfere. Poznat feministički slogan "lično je političko" ukazuje na to da pojedinačna represija u kući, muža nad ženom, stvara globalnu represiju u društvu, muškarca nad ženom. Feminizam, je naziv za skupinu ideologija, dakle radi se o feminizmima, i političkih pokreta kojima je cilj bio poboljšanje položaja žene u društvu, odnosno izjednačavanje prava žena s pravima muškaraca.


feministički znak

Feministički pokret se ispočetka ispoljavao u dva oblika - kao pokret za ravnopravnost u platama i kao pokret za davanje prava glasa ženama. Ovo potonje je s vremenom postignuto u većini zapadnih zemalja nakon Prvog svetskog rata, a kasnije i u ostatku sveta.
Kako je politička, a i ekonomska ravnopravnost žena postignuta u institucionalnom smislu, tako je i feminizam postepeno evoluirao u novu formu tzv. radikalnog feminizma. Feminizam se u poslednje vreme javlja i kao reakcija na porast neo-konzervativizma i verskog fundamentalizma, kojima je cilj vratiti tradicionalne institucije kao i tradicionalni položaj žene u društvu. Jedna od glavnih ženskih borbi u mnogim zemljama je pravo na legalan, besplatan i dostupan pobačaj.

Feminizam se razvijao u tri talasa:
Prvi talas feminizma - traje kroz 19. vek i označava borbu žena za pravo glasa. Te feministkinje su poznate kao sufražetkinje.
Drugi talas feminizma - javlja se 1960-ih godina i traje do 1980-ih godina. Označava klasične postavke i fokuse feminizama; organizacija masovnog pokreta, rodna ravnopravnost, antiimperijalizam, promenu zakonodavstva, ženske i feminističke časopise, edukacija žena, problematika muškog nasilja i slično...
Treći talas feminizma - započinje krajem 1980-ih godina i razvija se i danas; redefiniše rod i nadilaziti rodne razlike pa je posebno blizak kvir teoriji, postmodernizmu, ekofeminizmu, trans-feminizmu i sl.

Preuzeto sa Vikipedije

Imate li mišljenje o ovom pokretu?
Koliko su - i u kojim zemljama - žene sputane i ugrožene?
Da li feminizam, u stvari, ukazuje ne samo na drugačiji položaj kakve imaju žene u odnosu na muškarce, već na konstantne podele koje među ljudima postoje, a zasnovane na banalnim razlozima - kakvi su pol, veroispovest, poreklo...?Always believe that something wonderful is about to happen...
avatar
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Feminizam

Počalji od Liza_N. taj Sre Feb 02, 2011 5:30 am

Slažem se sa tim da žene treba da se bore protiv diskriminacije, ali, jedno vreme sam bila ubeđena da je ovaj pokret suviše agresivan. Išlo mi je na živce čak do kojih se krajnosti ide - naći i obavezno koristiti naziv nekog zanimanja u ženskom rodu, pa makar to bilo i protiv svih gramatičkih pravila.
Sada shvatam da, u svakom pokretu ili organizaciji, kao po pravilu postoji i ono ekstremističko krilo koje baca u senku samu početnu ideju pokreta.
Baš me briga za 8. mart, da li ću dobiti cveće ili ne. Dobiću ga nekog drugog dana, ili ću ga sama sebi kupiti, neću uopšte da se zamaram time.
Ali, kada se sagleda položaj žena u nekim zemljama, na primer, nekim zemljama na istoku - gde one nemaju pravo na osnovne potrebe, kao što je obrazovanje, zaposlenje... -e, onda mislim da je i te kako potrebno razmišljati o nekom feminističkom aktivizmu.
Uopšte, ne volim podele, organizacije i slične pojave. Svaka podela govori o tome koliko nismo složni. Volela bih da ni feminizam ne postoji, zato što ne želima da postoji ni njegov uzrok.


Always believe that something wonderful is about to happen...
avatar
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Feminizam

Počalji od Troja taj Sre Mar 09, 2011 7:07 am

Sasvim je sigurno da su prava zena mnogo ugrozenija u raznim arapskim, a i africkim zemljama, i generalno slabije razvijenijim dijelovima svijeta. Poznati su slucajevi pogubljenja zena zbog preljube, ili sibanja zbog otkrivanja glave, tj skidanja marame. Kod nekih africkih plemena zenama tradicionalno ostecuju polne organe, tako da ne mogu uzivati u seksu.

Napredne zemlje zapada se smatraju nosiocima feministicke borbe, a cak i tu postoje razlike u tome koliko je zena u odnosu na muskarce na visokim polozajima i koliko su placene. Ono sto poslodavci citiraju kao razlog za to je da zene obicno prekidaju karijeru da bi radjale djecu. Cak i kada se vrate na posao sklonije su tome da koriste bolovanja da bi se nasle kraj djece kada ima zdravstvenih problema. Dakle, manje su pouzdane od muskaraca, pa bih se slozila da postoji i objektivan razlog za postojece razlike.

Ne znam kako je u Srbiji, ali na zapadu su neke zene, na zalost, tu borbu za oslobodjenje zene shvatile kao dozvolu da se agresivno ponasaju prema ljudima koji ih okruzuju i ponekad se ponasaju kao vece siledzije od bilo kojeg muskarca. Tako se cesto desi da je od nekoliko sefova zena ta koja je najneprijatnija za komunikaciju, ili da vas na ulici redovno zenski vozaci ne pustaju da predjete preko pjesackog prelaza.
avatar
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 15835
Ženski Lokacija : London
Datum upisa : 08.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Feminizam

Počalji od male taj Sre Mar 09, 2011 7:24 am

Žene su se izborile za svoja prava i u mnogim oblastima su povlašćene. Kada dođe do razvoda braka, ZAJEDNIČKA deca idu majci. Muž plaća globu decenijama, kao da ne treba da i on, mukica, živi i da se ponovo oženi (ako je lud). U dekadentnim zapadnim zemljama žena kaže "tukao me" i ode čovek u zatvor iako nije dokazana krivica. U Švedskoj, recimo, veća prava imaju psi i mačke na ulici nego muškarci.
Ja se iskreno nadam da ćemo se mi, muškarci, izboriti za svoja prava, i u najmanju ruku biti ravnopravni. smajli-a095.gif
avatar
male
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6152
Muški Lokacija : Kragujevac
Datum upisa : 15.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Feminizam

Počalji od Liza_N. taj Uto Mar 15, 2011 12:50 am

male ::
Ja se iskreno nadam da ćemo se mi, muškarci, izboriti za svoja prava, i u najmanju ruku biti ravnopravni. smajli-a095.gif

male, ja se slažem sa tobom. Ovu temu otvorih više u nadi da će se razbistriti šta je pravilno, a šta je preterivanje. Neosporno je da su žene danas mnogo agresivnije - imam mnogo prijatelja koji gube želju da im priđu, zato što, ako budu odbijeni, to ne može proći bez arogancije i podsmeha (a zbog tak'ih umišljenih, dobre cure stradaju...).
Međutim, mislim da je pitanje oko razvoda malo diskutabilno. Deca moraju negde, možda je logično da pripadnu majci (ukoliko nije psihički neuračunljiva!), mislim da to nije feminizam ,,izboksovao".


Always believe that something wonderful is about to happen...
avatar
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Feminizam

Počalji od male taj Uto Mar 15, 2011 2:33 am

Liza_N. ::možda je logično da pripadnu majci (ukoliko nije psihički neuračunljiva!)
A koja bivša je uračunljiva? Sve su histerične!
Liza_N. ::mislim da to nije feminizam ,,izboksovao".
Grešiš. Pre 100 godina bi muž samo otvorio kapiju i pokazao pravac kretanja ženi koja odlazi u istoriju. Deca ostaju. Mad
avatar
male
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6152
Muški Lokacija : Kragujevac
Datum upisa : 15.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Feminizam

Počalji od Maja taj Uto Mar 15, 2011 8:09 am

male ::A koja bivša je uračunljiva? Sve su histerične!

A jel ti lično poznaješ sve bivše na ovom svetu? Ajd da ne generalizujemo.

male ::Grešiš. Pre 100 godina bi muž samo otvorio kapiju i pokazao pravac kretanja ženi koja odlazi u istoriju. Deca ostaju. Mad

Jesi li živeo pre 100 godina da znaš da su svi muževi koji su tako izbacili žene , a ostavili decu sebi uračinljivi? Jesu li danas svi bivši muževi uračunljivi, a sve bivše žene neuračunljive?
Ukoliko ne postoji neko bolje rešenje, kao npr.civilizovan dogovor, deca treba da ostanu kod onog roditelja koji im u svakom smislu može obezbediti bolje uslove za život. (a to podrazumeva i procenu psihološkog stanja i jednog i drugog). Pa će neka deca ostati sa ocem a viđati majku, a neka će obrnuto. Slažem se da je sistem automatskog dodeljivanja dece majkama najblaže rečeno nepravedan. Meni je žao tih očeva. Na žalost, imam par takvih primera u svom okruženju.

Maja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6121
Ženski Datum upisa : 19.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Feminizam

Počalji od male taj Uto Mar 15, 2011 8:44 am

Pa to i pričam. I posle ja lud kada kažem da je nasilje potpuno opravdano, čak i poželjno. :sparrow:
avatar
male
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6152
Muški Lokacija : Kragujevac
Datum upisa : 15.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Feminizam

Počalji od Troja taj Uto Mar 15, 2011 10:28 am

male ::Pa to i pričam. I posle ja lud kada kažem da je nasilje potpuno opravdano, čak i poželjno. :sparrow:

Momcilo, jesi li to ti?
avatar
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 15835
Ženski Lokacija : London
Datum upisa : 08.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Feminizam

Počalji od male taj Uto Mar 15, 2011 11:46 am

Zavisi ko pita...
avatar
male
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6152
Muški Lokacija : Kragujevac
Datum upisa : 15.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Re: Feminizam

Počalji od Maja taj Uto Mar 15, 2011 7:12 pm

Nasilje nikad nije opravdano. Pravosudni sistem jeste jako loš po ovom pitanju, ali nasilje svakako neće rešiti da deca budu dodeljena ocu ili majci. Naprotiv, on/ona mogu, na taj način, samo u potpunosti izgubiti starateljstvo i zaglaviti u zatvoru. Rekoh da saosećam sa očevima koji jesu bolji izbor za decu. Da sam na mestu tih bivših žena, ja se ne bih dvoumila ni sekundu i sama bih se odrekla starateljstva. (Toliko poznajem sebe, da znam šta mi je bitnije)

Molim vas da ne idete dalje u off. I bez priča o nasilju. Hvala.

Maja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6121
Ženski Datum upisa : 19.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Feminizam

Počalji od Liza_N. taj Pet Jul 01, 2011 7:14 am

Ja sam od pre pola sata odlučila da je, ipak, poželjno barem biti feministkinja i ne zaboraviti da je ovo muški svet... Da ne ispadne kako sada generalizujem i provociram, navešću situaciju u kojoj se danas moja majka, udovica, našla. Iako smo mi pozvale majstore da nešto poprave u kući, i ugovorile cenu, komšije sa kojima delimo dvorište su izdejstvovale da ti majstori ne odrade posao danas. Nama gori pod nogama, a ovi nas ogovaraju i pletu svoje verzije jer im je slatko da nas zezaju (ne mogu blaži izraz da nađem!), a kada se mama naljutila na majstore (pa ko ugovara posao, na kraju krajeva?!), dobila je puno razumevanja zato što je udovica, bez muškarca, pa znaju da je malo nervozna...
Ova opaska bi bila degutantna i da je moja majka mlađa, ali ona je '49. godište.
Šta to treba da znači? Žena bez muškarca je nesposobna da živi, da se organizuje? Samo je seks Bensedin za ženu? I kakav je ovo svet kada ti drugi diriguju šta češ za svoje pare da radiš? Nekome je više potrebno da nekog zeza nego da zaradi koji dinar?
I, na kraju, komšija (dakle, muškarac) je ubedio majstore pred mojom majkom da nam nisu potrebni (!) i oni ga poslušali, kao da moje majke nije ni bilo pred njima. A da je pored nje stajao neki moj otac ili brat ili bar prijatelj koje nemamo, verovatno bi sve drugačije ispalo.


Always believe that something wonderful is about to happen...
avatar
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Feminizam

Počalji od Troja taj Pet Jul 01, 2011 10:39 am

Draga Lizo, vrlo mi je zao da procitam da se ovakvo nesto dogadja nekome, ali ne mogu da se ne pitam da li je vise problem u tome sto je tvoj komsija ocigledno grozna osoba vise nego li sto je muskarac. On mora biti veliki slabic kada je odlucio da svoje neuroze istresa na dvije zene, i na tako podao nacin. Cula sam za jedan slican slucaj gdje su zrtve pitale svoje muske prijatelje da "porazgovaraju" sa nekim tipom koji ih je maltretirao. Problem sredjen! Tip se poslije toga povukao i bio manji od makovog zrna.
avatar
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 15835
Ženski Lokacija : London
Datum upisa : 08.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Feminizam

Počalji od Miss Helen taj Sub Dec 08, 2012 6:13 am

Ja imam pitanje uz ovu temu. Negdje sam procitala da su feministkinje pretjerale u svemu i da kao posustaju i da nisu vise u trendu. Moze li mi neko objasniti zasto su posustale? Usput, ja jesam za zene ali ne podrzavam feminizam bas u svemu.
avatar
Miss Helen
Novajlija
Novajlija

Broj poruka : 18
Ženski Lokacija : Malo daleko
Datum upisa : 07.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Feminizam

Počalji od ms.k taj Ned Okt 12, 2014 11:53 am

Ko i svagda sve .. ispočetka bilo dobro .. onda uhvatilo maha .. i otišlo do vraga .. :facepalm: .. toliko da se više ne zna ni šta ni ko ni zašto ni zbog čega ..
Nismo jednaki .. nikad bili niti ćemo ikad biti ..
Ali imamo jednaka prava na sve ..
Poštuj me ko čovjeka .. i ja ću tebe/vas .. yes.gif
A sva ta etiketiranja .. neopisivo umaranje/smaranje .. koja obično neko koristi za neke svoje potrebe/želje/ambicije .. yes.gif
avatar
ms.k
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 3738
Ženski Datum upisa : 20.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Feminizam

Počalji od Ivana_ taj Čet Jun 18, 2015 10:14 pm

Jaojjjj... Ne podnosim bilo kakve pokrete, podele, gluposti - pa ni ovo. Slažem se da svi trebamo biti složni na bilo kom planu ali posebno isticanje meni ide na živce i vrlo me iritira. Moram jedino da istaknem da sam protiv raznih običaja i tradicija koji žene sputavaju i lišavaju svega potrebnog pa i neophodnog za život u zdravorazumskom smislu. Npr. užasno mi je ono spaljivanje ili ubijanje žene odmah nakon muževljeve smrti, što je običaj u Indiji recimo, ili život u tamnici na hlebu i vodi ... u crnačkim plemenima i raznim nerazvijenim zajednicama širom Afrike...to je preterano i zaista zahteva određenu reakciju. Ostalo mi je bezveze, prenapucano i škart.


She was one of the few souls that made me wonder: What it was to LIVE?
                           
avatar
Ivana_
Ugledni forumaš
Ugledni forumaš

Broj poruka : 3049
Ženski Jarac Godina : 30
Lokacija : Zvezdana prašina
Datum upisa : 11.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Re: Feminizam

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu