Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.
Zid
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Komedija

Zid :: Umetnost :: Film

Ići dole

Komedija Empty Komedija

Počalji od Still_dreaming taj Čet Maj 12, 2011 12:43 pm

Komedija je filmski žanr čiji je osnovni zadatak da izazove smijeh kod publike. Ona se bavi smešnim ljudskim karakterima, osobinama i situacijama, i usmerena je na ismejavanje čovekovih mana i slabosti, kao i negativnih pojava u društvu i životu. Osnovni elementi filmske komedije su komični karakteri (likovi), komične situacije i komični dijalog. Prožeta je i elementima ironičnog, poetskog, humorističkog, satiričnog, grotesknog, tragikomičnog, crnohumornog itd. Razvila se iz neme burleske u veliki broj podvrsta, preko apsurdne komedije, sentimentalne komedije sa muzikom i plesom, porodične komedije, muzičke komedije, komedije „belih telefona”, ležerne građanske komedije, ljubavne komedije itd. Specifično filmska osećanja smešnog u filmu, savremeni film postiže stvaranjem filmske satire i karakternim glumačkim kreacijama, razvijanjem rediteljskih mizanscensko-montažnih komičnih rešenja, snažnom vizuelnom dinamikom, novom „zvučnom pantomimom” i upotrebom elemenata burleske i slepstika.

Komedije se generalno dele u dve grupe: komedija led (sa dobro tempiranim gegovima, šalama ili skečevima) i komedija situacije koja se javlja unutar priče. Obe vrste se mogu javljati zajedno i obično se preklapaju. Podvrste se javljaju u sintezi sa drugim žanrovima: mjuzikl komedija, horor komedija i tiler komedija. Komedija je podeljena i u različite podvrste tj. podžanrove: kao što su romantična komedija, krimi, sportska, tinejdžerska, vojna, komedija društvenih klasa itd. Postoji takođe mnogo različitih vrsta, tipova i oblika komedije.

Slepstik je komedija improvizacije, nasilja i destrukcije, kombinacija komedije del arte, vodvilja, pantomime i cirkusa. To je najdinamičniji žanr u ranom periodu kinematografije. Prvi film je „Poliveni polivač”(1895), Luja Limjera. Zbog velike popularnosti kod publike, ubrzo su ga razvili čuveni klovnovi nemog filma: Harold Lojd, Čarli Čaplin, Baster Kiton, Feti Arbakl, Mejbel Normand, Stanlio i Olio itd.

Skrobol je vrsta američke filmske komedije koja se razvila 30-ih godina. U njoj su dominirale teme iz bračnih života srednjih i viših slojeva društva. Postupci glavnih likova su bili ekscentrični (uvrnuti), što je stvaralo neočekivane situacije po njih, a dijalog je sadržavao mnoštvo erotskih aluzija i dosetki, u smislu rata polova. Nastanak ove komedije podudara se s vremenom duboke ekonomske krize i velike socijalne nesigurnosti, kada su mnoge stvari u životu ljudi bile dovedene u pitanje ili postajale besmislene. Radnja u ovim filmovima razvijala se brzim tempom, što je ostvarivano, u prvom redu, ritmizacijom dijaloga. Antologijski primeri ovog žanra su filmovi „Dogodilo se jedne noći” (1934) Frenka Kapre, „Silom dadilja” (1938) Hauvarda Hoksa, ili komedije Prestona Stargesa (“The Great McGinty”, 1940 i “The Miracle of Morgan’s Creek”, 1944. Još neki primeri skrubol komedije su ‚‚How to Marry a Millionaire'', ‚‚Neki to vole vruće'', ‚‚What's Up, Doc?'', ‚‚A Fish Called Wanda'', ‚‚You've Got Mail'', ‚‚How to Lose a Guy in 10 Days'', ‚‚Zavedi me, razvedi me''.

Romatična komedija je vrsta filmske komedije koja pored humora sadrži i setnu ili nostalgičnu radnju. U njima se prikazuju likovi koji prolaze kroz razna iskušenja, pri čemu njihova osećanja bivaju ujedno i smešna i tužna. Njihovi postupci su komični, a situacije u kojima se nalaze, izazivaju saosećanje prema njima. Likovi su skloni sanjarenju i sublimiranju svojih ideala. Neki od primera romantične komedije su ‚‚You got a mail'', ‚‚Venčanje mog najboljeg prijatelja'', ‚‚Kejt i Leopold''.

Crna komedija je vrsta filmova koji u mračnim i opasnim stranama života otkrivaju ono što je smešno ili ih, pak, čine smešnim. Sadrže agresivnu ironiju kojom se zlo u čoveku ili društvu podvrgava ruglu. Najčešće su to triler komedije i komedije strave i užasa, puni jezovitih događaja, zločina, smrti, nasilja i pretnji, verskih i rasnih predrasuda, ali i komedije u kojima se prikazuju sumorna i besperspektivna društvena situacija običnog čoveka ili čitave civilizacije, s tim što sve to prerasta u zabavu, iako se pesimistički ton zadržava u njima. To su filmovi u kojima dominira tzv. crni humor. Dakle stvari koje bi u realnom životu bile prihvatane kao ozbiljne(smrt, ubistvo, bolest, silovanje, ludilo, teror, zavisnost o drogama itd.) u ovoj vrsti komedije se tretiraju na komičan i satiričan način. Primeri ovoga žanra su filmovi „Arsenik i stare čipke” (1942), Frenka Kapre, „Gospodin Verdu” (1947), Čarlija Čaplina i „Nevolje sa Harijem” (1956), Alfreda Hičkoka. Dve crne komedije koje ulaze u sam vrh su ‚‚DR. Strangelove” Stenlija Kjubrika i ‚‚M.A.S.H.” Roberta Altmana. Tu su i ‚‚Four rooms'', ‚‚Dve čađave dvocevke'', ‚‚Sneč'', ‚‚South park'' itd.

Groos-out komedija je jedna podvrsta crne komedije koja u samom nazivu označava nešto što vas treba načiniti bolesnim ili da izazove mučninu kod gledaoca. Dakle, to bi bila komedija koja na najbolesniji način izaziva smeh kod gledaoca, obično u seksualnom ili toalet fazonu. Npr. u filmu ‚‚American pie" jedan od likova vodi ljubav sa pitom, ili u filmovima ‚‚Dumb and Dummer" jedan od likova na vrlo degutantan način obavlja nuždu u toaletu. Tu spadaju i filmovi ‚‚Animal house'', ‚‚Road trip'', ‚‚Ajs Ventura'', ‚‚Bad Santa'', ‚‚The nutty professor'' itd.

Parodija je vrsta zabavnog, komercijalnog filma koji na komičan i podsmešljiv način oponaša neko drugo, ozbiljno filmsko ili drugo umetničko delo, obično tako što zadržava oblik i formalne odrednice dela koje parodira, a u njih unosi nov, komičan sadržaj. Cilj parodije je da ismeje stil, konvenciju ili motiv ozbiljnog dela. Nikad nije bila važan filmski žanr. Zanimljiv primer parodije na žanrovske konvencije sreće su u kubanskom filmu ‚‚Avanture Huana Kinkina" (1967), Garsije Espinose. Tek početkom 70-ih godina, u SAD su se pojavili novi talenti neobičnog, ‚‚iščašenog" humora, Mel Bruks, Džin Vajlder i dr Bruks često parodira poznate američke žanrove: vestern ("Blazing Saddles", 1974), horor ("Young Frankenstein", 1974), hičkokovski triler ("Hignh Anxiety", 1977) ili akcioni film ("Robin Hood: Men in Tights", 1993), ili "Naked gun" (1975), Džeka Smajta i ‚‚Ima li pilota u avionu?" ("Airplane", 1980), Džima Abrahamsa, Dejvida Cukera i Džerija Cukera, ‚‚Airplane II" (1982), Kena Finklmena, duhovite parodije na filmove katastrofe itd. Lik Džejmsa Bonda uspešno su parodirali Dejvid Niven, Din Martin, Džejms Kobern i Vudi Alen. Kod nas je parodije s manje uspeha snimao Radivoje-Lola Đukić, na primer, parodija vesterna ‚‚Zlatna praćka" (1967).


Komedija situacije

1. Na televiziji, komedija situacije predstavlja poseban žanr TV serija, vrlo zastupljenih i popularnih na programu mnogih televizija u svetu. Popularni naziv za ovu vrstu komedije je sitkom (engl. sitcom). Najčešće se u njima prati svakodnevni život jedne porodice koja neprestano zapada u smešne situacije, zbog neke nesmotrenosti, netaktičnosti ili dečijih nestašluka. Neke od ovih serija održale su se na američkim televizijskim stanicama nekoliko decenija.
2.Na filmu se pod ovim pojmom podrazumeva svaka komičnost koja je izazvana situacijom u kojoj se našao lik, a u užem smislu, zaseban žanr u kojem komiku izazivaju situacije kroz koje prolaze likovi, obično kao posledica nekog nesporazuma ili pogrešnog postupka, što ih čini smešnim.


Koju vrstu komedije najviše volite?
Koje komedije su po vašem mišljenju veoma duhovite i dobro odrađene?
Koji glumci su se dobro pokazali u ulozi komičnog lika?Poslednji izmenio Still_dreaming dana Uto Avg 30, 2011 11:40 pm, izmenjeno ukupno 1 puta


Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22089
Muški Jarac Godina : 32
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Komedija Empty Re: Komedija

Počalji od Teixos taj Ned Maj 15, 2011 6:47 am

Parodije, definitivno... :D Obožavam ih! :D Po meni su sve parodije ok obrađene, jer su sve smešne na neki svoj način, pa čak i Airplane... :buahahhaha:
A što se glumaca tiče, Jim Carrey je nezamenljiv!! :ll.:
Teixos
Teixos
Član za primer
Član za primer

Broj poruka : 1273
Muški Jarac Godina : 30
Datum upisa : 27.04.2011

Nazad na vrh Ići dole

Komedija Empty Re: Komedija

Počalji od Troja taj Sub Jun 11, 2011 8:44 am

Romanticne komedije.

Something about Mary je primer dobre komedije.

Ben Stiler i Robert de Niro.

Jako volim da gledam komedije i vjerujem da one oplemenjuju ljudski duh, donoseci nam bezbriznost, vedrinu i optimizam. Najcesce volim romanticne i porodicne komedije, mada sam gledala i nekoliko dobrih kriminalnih komedija.

Medju najbolje komedije koje sam gledala svakako bih ubrojala sljedece:

Mrs Doubtfire
Some Like it Hot
A Fish Called Wanda
Blue Streak
Robin Hood: Man in Tights
Meet the Fockers


Poslednji izmenio Still_dreaming dana Uto Avg 30, 2011 11:42 pm, izmenjeno ukupno 1 puta (Razlog : Spojeni postovi)
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 16256
Ženski Lokacija : London
Datum upisa : 08.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Komedija Empty Re: Komedija

Počalji od polly88 taj Sub Jun 11, 2011 10:39 am

Najviše volim neki uvrnuti humor; volim dvosmislenost i sarkazam, ali što se filmova tiče, mogu pogledati dosta toga... Trenutno mi se sviđaju filmovi Kevina Smitha (Clerks, Chasing Amy, Mallrats...).
polly88
polly88
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6404
Ženski Blizanci Godina : 32
Lokacija : across the universe
Datum upisa : 28.07.2010

Nazad na vrh Ići dole

Komedija Empty Re: Komedija

Počalji od ces@ric@ taj Pon Dec 23, 2013 8:39 am

Od nabrojanih vrsta rekla bih da najvise volim parodije. Tu spada neprevazidjeni "Airplane"  :buahahhaha: :buahahhaha: "Naked gun" - svi dijelovi  :buahahhaha: "Robin Hood: Men in Tights"  :buahahhaha: 

Poslije toga idu skrobol, crne komedije i romanticne komedije. Mislim da bih vecinu domacih filmova koje volim svrstala u crne komedije. Jedina vrsta komedije koju ne podnosim je Groos-out komedija - jezim se od same pomisli na Jim Carreya, "American Pie" i tih gluposti  beat 


"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@
ces@ric@
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 11888
Ženski Datum upisa : 03.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Komedija Empty Re: Komedija

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


Zid :: Umetnost :: Film

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu