Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.


Join the forum, it's quick and easy

Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.
Zid
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Vesti iz književnosti

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Vesti iz književnosti

Počalji od Still_dreaming Ned Feb 17, 2013 3:34 pm


U ovoj temi objavljivaće se vesti vezane za književnost: dobitnici književnih nagrada, nova izdanja već ostvarenih pisaca i sve usko vezano za književnu umetnost.


*Svako ko dođe do vesti ovog tipa, može objavljivati u temi. Podrazumeva se, naravno, da treba da se da što više detalja.


Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22089
Muški Jarac Godina : 33
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Re: Vesti iz književnosti

Počalji od Still_dreaming Sre Feb 20, 2013 1:29 am


‚‚Veliki rat'' Aleksandra Gatalice dobitnik je 25. nagrade ‚‚Meša Selimović''


U najvećem književnom nadmetanju u zemlji, za uglednu nagradu ‚‚Meša Selimović" koju tradicionalno dodeljuju ‚‚Večernje novosti", ubedljivu pobedu odneo je roman Aleksandra Gatalice ‚‚Veliki rat", u izdanju ‚‚Mono i Manjane". Ovo delo dobilo je najviše glasova Velikog žirija ‚‚Novosti", ukupno 19, koji je ove godine činilo 50 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara.

Tako je posle prošlogodišnjeg trijumfa poezije iz pera Dejana Aleksića, ovoga puta slavu zasluženo odnela Gataličina proza epskog obima, zamaha i dometa. Ovaj roman o najvećem istorijskom preokretu na početku 20. veka, najvećem sukobu što ga je svet do tada video - o Prvom svetskom ratu, združio je veliki deo kritičara u oceni da je reč o najuspelijem, najupečatljivijem romanesknom delu iz prošle godine, i prvorazrednoj senzaciji naše književnosti.

Rezultati izbora saopšteni su u ponedeljak u Vukovoj zadužbini, uz prisustvo mnogobrojnih novinara i televizijskih kamera, i samog autora nagrađenog romana.

Kritičari su ukupno predložili 95 knjiga, a svoj glas Gataličinom ‚‚Velikom ratu" dali su: Marko Nedić, Slađana Ilić, Jasmina Tonić, Mladen Vesković, Nebojša Lazić, Petar Pijanović, Đorđe Pisarev, Svetlana Milašinović, Časlav Nikolić, Radivoje Mikić, Vladimir Gvozden, Draško Ređep, Zorica Nestorović, Mileta Aćimović Ivkov, Ljiljana Šop, Danica Andrejević, Aleksandar Jerkov, Miroslav Vujičić i Tatjana Lazarević Milošević.

- Žiriranje za ‚‚Mešu" je specifično i jedinstveno ne samo kod nas nego i na prostorima bivše Jugoslavije: osim imponzantnog broja kritičara izbor najbolje knjige godine obavlja se javno, pred najširom čitalačkom publikom pa takav, maksimalno demokratski način vrednovanja, ostavlja minimalnu mogućnost eventualnog lobiranja za pojedine autore sa ishodom koji bi se mogao predvideti. Istovremeno, članovi žirija su i iz različitih sredina i gradova: Beograda, Novog Sada, Niša, Smedereva, Kruševca, Kragujevca, Mladenovca, Banjaluke, Novog Pazara, Zrenjanina, Sombora, Subotice, Kosovske Mitrovice i Mokrina - rekao je Dragan Bogutović, novinar ‚‚Večernjih novosti", i sa Ognjenom Lakićevićem jedan od osnivača Nagrade ‚‚Meša Selimović".

Po oceni velikog žirija, ‚‚Veliki rat" je roman složene kompozicije, zasnovan na ukrštanju faktografije i imaginacije. Pisac daje drugačiji pogled na ključni istorijski događaj u svetskoj i srpskoj istoriji s početka 20. veka. U prvom planu je sudbina običnog čoveka, stanje duha na prelazu dveju epoha, dok istorija predstavlja samo podlogu za sažeto i zanimljivo pripovedanje o ljudskim sudbinama, ličnoj istoriji, izgubljenim iluzijama i velikim idealima. Gatalica sistematično prati Prvi svetski rat od početka do kraja i to kroz prizme bezmalo stotinu stvarnih i fiktivnih likova sa svih zaraćenih strana, i oblikuje neodoljive epizode sa carevima i kraljevima, generalima i običnim vojnicima, operskim pevačima i špijunima, trgovcima i šnajderkama, patolozima i umetnicima...

Oko ‚‚Meše", kako je objasnio Bogutović, okupljeni su književni znanci koji redovno prate domaću produkciju i koji su godinama privrženi ovom prestižnom priznanju. Pripadaju različitim generacijama, od najmlađe do najstarije i, što je posebno važno, zagovornici su različitih književnih poetika.

- Svakodnevno objavljivanje njihovih glasova počelo je, na stranicama ‚‚Novosti", 6. februara i završeno je u ponedeljak. Svaki član žirija mogao je da izdvoji pet knjiga, svih žanrova, iz pera savremenih domaćih autora, objavljenih u 2012. uz kratko obrazloženje. Antologije i obnovljena izdanja nisu dolazila u obzir, a isti pisac nagradu ne može da dobije dva puta. Do pobednika se stiže na jednostavan način - zbrajanjem glasova - rekao je Bogutović.

Nagrada ‚‚Meša Selimović" sastoji se od plakete-reljefa sa likom Meše Selimovića, povelje i novčanog iznosa, a biće dodeljena na svečanosti u Narodnom pozorištu 5. marta.


Aleksandar Gatalica, na vest o nagradi

Dobijanje nagrade ‚‚Meša Selimović" koju tradicionalno dodeljuje najveći i samim tim najdemokratskiji žiri u srpskoj književnosti, velika je čast i obaveza za pisca, jer taj žiri jeste odista jedan literarni parlament koji zastupa čitav čitalački srpski narod. A taj narod ja ovih nedelja viđam bezmalo iz večeri u veče, nastupajući u gotovo svim gradovima od krajnjeg severa do juga naše zemlje.

Radostan sam što kao dobitnik nagrade ‚‚Meša Selimović" mogu kazati da se u Srbiji - protivno sumornim prognozama - i dalje čita. Čitaju nastavnici i njihovi talentovani učenici u gimnazijama, čitaju istoričari, kustosi muzeja, etnolozi zaljubljeni u lokalne običaje i gradske legende; čitaju oni sa školom, čitaju i oni bez visokog obrazovanja i to je za pisca nešto najlepše što može da vidi i oseti u susretu sa svojom publikom.

Siguran sam da će dobijanjem nagrade ‚‚Meša Selimović" onih koji će poželeti da pročitaju ‚‚Veliki rat" biti još više i zbog toga što sam u ovom romanu sabrao sva svoja autentična iskustva i veštine, ali i sve ono što sam nasledio od književnih predaka. Niko se u velikoj književnosti, kakva je srpska, ne rađa sam, i to je najlepši osećaj. Nešto od ‚‚alatki" svaka radionica na glasu mora da nasledi od svojih očeva, pa tako i moja baštini mnogo i od književnih veština koje su bile svojstvene samo Meši Selimoviću.

Ali ima još nešto što me vezuje s Mešom. Neko ko ‚‚gologlav" stupa u književnost (Mešin izraz), ko se rodio u Tuzli, u mahali među rudarima i sitnim zanatlijama, ko je počeo da piše u mladosti, ali je prvu knjigu pripovedaka objavio tek u svojoj četrdesetoj godini, pisac koga kritika nije valjano primetila sve do romana ‚‚Derviš i smrt" velika je inspiracija za sve pisce, a naročito za one koji, poput mene, kasno stupaju u književnost.

I ja sam, dakle, poput Meše, ‚‚preskočio staž" u književnim listovima; nikog nisam smatrao idolom ni za kafanskim stolom; nikom nisam donosio kafu; ništa od ranije prakse tipične za srpske pisce nisam imao - ništa osim velike škole na koju sam ponosan. U književnost stupam pet godina pošto sam naučio šta je to literatura na Katedri za svetsku književnost koju i danas, pomalo u šali, zovem ‚‚školom za književne specijalce". Veliki profesori, poput Svetozara Petrovića, Zorana Gavrilovića, Nikole Miloševića, Ive Tartalje, Vladete Jankovića, Đorđija Vukovića, ili Vladete Košutića - čiji sam, na sreću, bio student - nepogrešivo su me uputili da razlikujem važno od nevažnog i da prepoznam ono što je najbitnije u umetnosti, a deluje toliko jednostavno kao Mešina rečenica: ‚‚Ja nemam dva srca: jedno za mržnju a drugo za ljubav". Ono što je za književnost i danas najvažnije jeste jednostavna činjenica da ne postoje dva ljudska produkta koji se obraćaju emocijama, već samo jedan - a to je umetnost.

Ako se književnost, kao najkompleksnija umetnost, izgubi u šumi svojih svojstava, i zaboravi da joj je osnovna namena da bude lepa i da gane svoje čitaoce, onda je ona promašila metu. ‚‚Veliki rat" je možda i stoga našao put do srca čitalaca, jer računa na emocije i onu "jednu suzu" bez koje nema velike umetnosti.

Zahvaljujem se ‚‚Večernjim novostima" i svim članovima Velikog žirija koji su glasali za mene, ali se zahvaljujem i svima koji nisu dali svoj glas za ‚‚Veliki rat", jer su glasajući za ostale knjige, potvrdili da srpska literatura ni ove godine nije bila ‚‚književnost od jedne knjige".


Pisac i prevodilac

Rođen u Beogradu 1964. Gatalica je diplomirao na Katedri za svetsku književnost. Kao pisac pojavio se 1993. sa romanom ‚‚Linije života" i do sada objavio jedanaest knjiga, koje su prevedene na deset jezika. Poznat je i kao prevodilac sa antičkog grčkog i muzički kritičar. Za ‚‚Linije života" dobio je nagrade ‚‚Miloš Crnjanski" i ‚‚Giorgio la Pira". Za knjigu pripovedaka ‚‚Vek" uručena mu je nagrada ‚‚Ivo Andrić", kao i nagrada ‚‚Umberto Saba" za italijansko izdanje ovog dela. Za dramu ‚‚Čioda sa dve glave" dobio je nagradu Udruženja dramskih umetnika, a za roman ‚‚Nevidljivi" nagradu ‚‚Stevan Sremac". Osim pomenutih, objavio je i knjige ‚‚Naličja", ‚‚Mimikrije", ‚‚Kraj", ‚‚Euripidova smrt", ‚‚Dijalog sa opsenama", ‚‚Dnevnik poraženih neimara". Roman ‚‚Veliki rat" nedavno je ovenčan i Ninovom nagradom. Od pre nekoliko dana radi kao načelnik Odeljenja za programe iz kulture Narodne biblioteke Srbije.


Izvor: novosti.rs


Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22089
Muški Jarac Godina : 33
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Re: Vesti iz književnosti

Počalji od Liza_N. Pet Jun 21, 2013 2:36 am

Konkurs Pisanija


Neformalni književni klub “Pisanija” iz Vranja po prvi put organizuje konkurs za zbornik kratkih priča i pesama. Pravo na učešće imaju svi autori iznad 14 godina, koji stvaraju na jezicima bivših jugoslovenskih republika. Poslati najviše tri rada  na elektronsku adresu

pisanijavranje@gmail.com

Konkurs je otvoren od 20. juna do 21. jula 2013. godine. Radove potpisati imenom i prezimenom i drugim podacima (adresa, telefon, e-mail). One radove koje odabere stručni žiri ući će u zbornik “Pisanija”, koji će izaći iz štampe krajem avgusta ili početkom septembra 2013. godine, a promocija će biti održana u Vranju odmah nakon toga. Autori će biti pozvani da prisustvuju promociji zbornika, a kako nismo u mogućnosti da svima platimo put i smeštaj, žiri će odlučiti koji se autori ističu svojim radovima i njima će biti plaćen boravak u Vranju.  Autorima koji ne budu bili u mogućnosti da dođu na promociju, primerci će biti poslati poštom.

Vesti iz književnosti Pisanija-300x147


Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Re: Vesti iz književnosti

Počalji od Liza_N. Uto Jun 25, 2013 10:47 pm

U toku je drugi Beogradski festival evropske književnosti. Traje do 28. juna, a lokacija je Dom omladine u Beogradu.
Koncept je ovakav: od 19 i 20 časova razgovor sa piscima, u 21 čas besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.
Više informacija o programu na sajtu Doma omladine.


Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Re: Vesti iz književnosti

Počalji od Liza_N. Čet Jul 04, 2013 6:11 am

ČITANJE JE JAVNA STVAR

Geopoetika ove godine proslavlja dvadeset godina postojanja. U sklopu obeležavanja ovog jubileja ova izdavačka kuća organizuje akciju pod sloganom „Čitanje je javna stvar“ čime želi da promoviše čitanje na javnim mestima. Ovom akcijom pažnja javnosti se usmerava i na stanje u kulturi i položaj knjige danas.

„Ovu akciju smo odlučili da sprovedemo u saradnji sa Gradskim zelenilom Beograda. Ideja je da se za početak u šest gradskih parkova u centru Beograda, za klupe zakače različite knjige koje je objavila Geopoetika, da bi naši sugrađani imali mogućnost da ulepšaju svoj boravak van kuće uz knjigu koju im Geopoetika i Beogradski parkovi na taj način daruju na čitanje. Knjige će biti zakačene tako da ih je nemoguće odneti, te će na taj način biti omogućeno da što veći broj ljudi može da uživa u njima“ – saopštila je Geopoetika.

Zvanični početak akcije je bio 20. juna u Tašmajdanskom parku na klupama na glavnom šetalištu od Crkve Svetog Marka do fontane prema malom Tašu. Tog dana knjige su zakačene i za klupe u ostalim parkovima. Za početak to su, pored Tašmajdana, Kalemegdan (Savsko šetalište), park Manjež, Pionirski park, park pored ex- Savezne skupštine i Akademski park (Studentski trg).

„Napominjemo da je ova akcija neprofitabilna, nekomercijalna, da se njome ne promovišu novi naslovi naše izdavačke kuće, već da ona predstavlja poziv na čitanje, javno čitanje, a uz to podsećanje da je kvalitetna knjiga značajna kulturna vrednost i događaj“.

Kultura čitanja na otvorenom prostoru, izvan četiri zida, na klupi pod otvorenim nebom, poslednjih godina široko je rasprostranjena u zemljama sveta. Male biblioteke niču u parkovima, na autobuskim stajalištima ili trgovima.

Ovu akciju, a i razne druge koje će ove godine Geopoetika organizovati pod sloganom „Čitanje je javna stvar“ prati i svojevrsni manifest koji sledi u nastavku teksta:

Geopoetika je osnovana pre dvadeset godina, u vreme sankcija. Želja osnivača je bila da ova kuća predstavlja uporište kulture, prozor u druge prostore i vreme, veru u normalnost. Želela je da očuva ono ljudsko u nama, uprkos stanju u državi. Protiv ludila rata koji je u to vreme besneo oko nas i u nama borila se radom, kvalitetom, bezvremenim vrednostima.

Dvadeset godina nakon te 1993, Geopoetika i njeni čitaoci suočavaju se sa stanjem u kulturi, gorim od onog kada je kuća osnovana. Problem ne leži samo u odsustvu sredstava, već u nametnutom uverenju da je umetnosti mesto ne na pramcu, već u potpalublju društva. Nameće nam se stav da treba da se stidimo potrebe za duhovnom hranom i da je potiskujemo, ostavljajući prostora za tobože važnije stvari.

Dvadeset godina kasnije, vraćamo se na početak. Kultura ponovo znači – pobuna. Hana Arent kaže da „tamo gde svako laže o svemu što je značajno, onaj ko kazuje istinu počinje da dela.“ Mi verujemo da tamo gde vlada šund, konzervativizam i nekultura, onaj ko ponosno čita započinje revoluciju.


Čitanje je javna stvar!


Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Re: Vesti iz književnosti

Počalji od Liza_N. Čet Okt 10, 2013 2:32 am

Kanađanka Alis Manro ovogodišnja je dobitnica Nobelove nagrade za književnost, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka.
Peter Englund, stalni sekretar Akademije, rekao je da je Manroova „majstor savremene kratke priče“.
Među njenim najpoznatijim knjigama su „Dragi život“ i „Ples srećnih sjenki“.
Njoj će pripasti i novčana nagrada od osam miliona švedskih kruna /1,2 miliona dolara.


Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Re: Vesti iz književnosti

Počalji od Liza_N. Uto Okt 22, 2013 6:54 am

Upravo sam pročitala da je ova pesma osvojila nagradu ,,Smederevski Orfej" na međunarodnom festivalu poezije Smederevska Pesnicka Jesen.
Nisam ni znala da postoji taj festival...

FOSFEN

Koliko glasno možeš da vičeš,
a da tvoje reči zadrže smisao?
Koliko samouvereno možeš da ćutiš,
dok ti pogled panično gubi smirenost?
Koliki bol možeš da podneseš?
Da li tvoja sujeta ima senku?

Ako u magli tumornih misli
naslutiš puteve iskrenosti,
tvoje će oči zadržati sjaj,
iznenadiće te harmonija sopstvenih pokreta,
bistrina najdubljih osećanja
i sigurnost glasa
kojim objašnjavaš sebe mraku.

Tada nežno ispruži ruku,
sigurnim glasom pozovi daljinu na ples
koji otvara veče,
s prvim koracima skolpi oči
i prikazaće ti se Horizont
veličanstven
kao beskrajni podijum za ptice.

Vuk Jovanović


Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Re: Vesti iz književnosti

Počalji od Liza_N. Sub Nov 02, 2013 6:52 am

Ove godine obeležava se nekoliko važnih godišnjica koje se tiču književnosti: godišnjice rođenja Miloša Crnjanskog, Iva Andrića, Petra II Petrovića Njegoša, Branka Radičevića i Jovana Hristića (godišnjica rođenja je i Mihajlu Pupinu, a on je voleo da čita Zmajeve pesme, pa eto povezanosti sa književnošću. :)).
70 godina od smrti obeležava se Jovanu Dučiću.

P.S. Tokom novembra, svake subote uz Blic dobija se na poklon neko delo od Crnjanskog - danas je to bio Roman o Čarnojeviću.


Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Re: Vesti iz književnosti

Počalji od polly88 Pon Dec 16, 2013 12:59 am

Dodijeljene nagrade Kiklop: Daša Drndić i Roman Simić napisali su najbolju prozu

Dobitnici nagrade Kiklop za najbolje prozno djelo su Daša Drndić za roman “Belladona” (Fraktura) i Roman Simić Bodrožić za zbirku priča “Nahrani me” (Profil), što je prvi put da se nagrada u toj kategoriji dijeli između dva dobitnika.
Nagrade ovogodišnjim laureatima u 12 kategorija nagrade Kiklop Pulskog sajma knjiga uručene su u nedjelju u muzejsko-galerijskom prostoru Svetih srca.
Najduži pljesak bio je rezerviran za dobitnika nagrade za životno djelo - teoretičara i povjesničara književnosti Milivoja Solara.
Najavljujući ga, Bruno Kragić, predsjednik Upravnog odbora nagrade, naglasio je da je odluka donesena jednoglasno te da je riječ o čovjeku koji je sinonim za čitanje književnosti kod nas.

I memoari i roman
- Kad je čovjek mlad, misli da je najpametniji. Kad ostari, drago mu je kad se njegove knjige čitaju, pogotovo kad se misli da su dobre - istaknuo je Solar i razgalio okupljene izrecitiravši prve stihove “Pjesme o Istri” Vladimira Nazora. Dodjela nagrada bila je vrhunac posljednjeg dana sajma.
U subotu, večer uoči završetka sajma, u doista prepunoj galeriji Cvajner predstavljen je, pak, posljednji roman Mirka Kovača “Vrijeme koje se udaljava”. Prema riječima Filipa Davida, priča o jednoj epohi, posveta vremenu u kojem je Kovač sazrijevao kao pisac, posveta ljudima koji su postali nezaobilazni dio njegove biografije, ali i “književni testament, posljednjeg velikog pisca, velike potonule, nestale Jugoslavije”.
O romanu podnaslovljenom roman-memoari, u izdanju Frakture, uz Davida, govorili su Seid Serdarević, Božo Koprivica i Miljenko Jergović.
Miljenko Jergović, referirajući se na “klasifikaciju knjige”, istaknuo je da se radi o tekstu koji je iznad svega slavlje književne vještine, ali i knjizi koja je i roman i memoari: - Stvarnost zna imati neuvjerljive zaplete. Mirko Kovač je intervenirao u zbilju, dokumente, biografije na način da je zbilji pružio literarnu uvjerljivost.

Gledajući smrt u oči
- U ritmu pripovijedanja ove knjige čujem Mirkovo srce kako kuca - rekao je Božo Koprivica i dodao: - Gledajući smrti u oči, pisao je do zadnjeg daha, s tekom u ruci i olovkom u srcu.
Devetnaesto izdanje Pulskog sajma knjiga završeno je danas. Središnje tematske cjeline sajma bile su socijalizam, Vojvodina i Rusija, a u više od 100 programa sudjelovalo je više od 260 sudionika: pisaca, kritičara, prevoditelja, urednika...
- Ove godine dogodio nam se kvalitativni skok koji nismo očekivali. Naime, ovo je bio naš najveći i najzahtjevniji program dosad, ne samo po brojnosti događanja, nego i po sadržaju i zahtjevnosti organiziranja - komentirala je direktorica sajma Magdalena Vodopija.
- Neposredno prije početka sajma uhvatio me strah da nismo pretjerali. Pula je, ipak, grad od 50 tisuća stanovnika, a u našem programu tijekom deset dana održano je 112 programa. Posjetitelji su demantirali moje strahove jer su prvi put sve promocije bile pune, a svakim danom dolazilo je sve više i više posjetitelja, ne samo iz Pule. Publika se ove godine doista potpuno spojila s pulskim sajmom.

Autori našli izdavače
Direktorica sajma napomenula je i kako su prvi put najprodavanije knjige dana bile knjige autora koji se taj dan predstavljaju, što do sada nije bio slučaj. A autori dosad neprevedeni na hrvatski našli su svoje izdavače: na sajmu su dogovoreni prijevodi triju knjiga Aleksandra Genisa, ruskog pisca s američkom adresom. Slično je bilo i prošle godine, kad su dogovoreni prijevodi šest turskih naslova koji su objavljeni tijekom prošle godine.
Na prodajnom dijelu sajma uredno se vodila lista najprodavanijih naslova po danima, ali i ukupna lista svih dana.
Pretprošle godine hit Pule bila je autobiografska proza Abdulaha Sidrana, prošle godine prva dva naslova iz erotske trilogije “50 nijansi sive”. Ove godine titula najprodavanijeg naslova sajma pripala je Pravopisu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a uz taj naslov na listi prvih pet našli su se: “Jugoslavija, moja domovina” Gorana Vojnovića, prvi dio “50 nijansi sive” E. L. James, “Ispričat ću ti priču” Jorgea Bucaya i “Rod” Miljenka Jergovića.

Kraj trakavice
Organizatori su već počeli raditi na programu za iduću godinu koji će biti posvećen 1914. godini, a naslovljen je “Pula u slobodnom padu”, referirajući se na godinu kad je Pula bila najveća luka carstva, ali i vrhunac modernog doba urbaniteta toga grada. Uz ratove, pitanje identiteta, u sklopu teme raspravljat će se o pitanju grada, urbaniteta, a fokus će biti na autorima zemalja nekadašnjega carstva.
Sutra bi trebala biti završena trakavica s dodjelom nagrade Kiklop Nives Celzijus za hit godine 2008. Svečana dodjela održat će se u 12 sati u Domu hrvatskih branitelja. Vrijeme i mjesto svečene dodjele, kako je napomenuto, određeno je ovršnim rješenjem suda u kojem se inzistira na dodjeli nagrade u Domu hrvatskih branitelja, a ponedjeljak u 12 sati bio je prvi slobodan termin u tom prostoru.

izvor: Jutarnji.hr


Gnothi seauton!
polly88
polly88
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6404
Ženski Blizanci Godina : 32
Lokacija : across the universe
Datum upisa : 28.07.2010

Nazad na vrh Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Re: Vesti iz književnosti

Počalji od Liza_N. Pet Mar 21, 2014 3:45 am

Vesti iz književnosti 138598810153424748905296

Srećan vam 21. mart - Svetski dan poezije!  givenheart 


Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Re: Vesti iz književnosti

Počalji od Still_dreaming Pet Mar 21, 2014 9:40 am

Divno!  givenheart Imam taj datum zapisan, a nisam se setio danas. Super što si me podsetila! Ja bih u to ime da okačim stihove Dobriše Cesarića i Sime Pandurovića.


Krik

Čitavog dana bol mi buja,
Zamjetljiv tek u glasu tihom,
Al dođe noć, i razlije se -
I najedanput kriknem stihom.

Zavrisnuvši svoj vrisak u svijet
Da naokolo traži jeku,
Razdjelio sam srce svoje
Med braću neznanu, daleku.

I krik moj luta, luta, luta
A kada srodno srce prene,
Dal' ono shvati da je pušten
Iz noći mučne, probdivene?Udes


I oko se naše teškom suzom vlaži
U iskrenom bolu, i sreći i tuzi;
Naš je bedni život zamršen splet laži
Gde se tajno ropće, pretvara i puzi.

Stari smo mi glumci s oveštalom maskom
Na daskama trulim pozorišta tužnog,
Srođeni sa zlobom, taštinom i laskom,
Na večitoj probi iskušenja ružnog.

I najmanje puta u svojoj smo roli,
A najčešće odjek samo tuđe reči.
O, kol'ko to tužno i tragično boli
Kada duh pred silom materije kleči.

Pa baš tad, kad za nas nema sreće preče
No da nam, k'o potok iz prastare šume,
Suza teške, gorke istine poteče, -
Nit nam kogod pljeska, niti nas razume.


Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22089
Muški Jarac Godina : 33
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Re: Vesti iz književnosti

Počalji od ThePoet Čet Apr 17, 2014 9:56 am

Umro nobelovac Gabrijel Garsija Markes

Nobelovac Gabrijel Garsija Markes umro je danas u svom domu u Meksiko Sitiju, piše meksički El Pais.

Vesti iz književnosti 29113676353503890db2ad920700772_orig

Iako uzrok smrti velikog pisca nije poznat, članovi Markesove porodice su poslednjih dana navodili da je njegovo zdravlje "veoma krhko".

Markes (87), pisac "Sto godina samoće", najviše prevođenog i najčitanijeg dela na španskom jeziku, hospitalizovan je 3. aprila u Meksiko Sitiju zbog upale pluća, a stanje mu se posle nekoliko dana popravilo i pušten je iz bolnice.

Garsija Markes bio je jedan od najpopularnijih pisaca španskog govornog područja i mnogi njegovu popularnost porede sa Markom Tvenom ili Čarlsom Dikensom.

Rodio se 6. marta 1927. u gradu Arakataka, u oblasti Magdalena, a živeo uglavnom u Meksiku.

Oslabljen od raka, Markes nije ništa napisao posle svog poslednjeg romana "Sećanja na moje tužne kurve" koji je objavio 2004.

Smatra se najpoznatijim piscem magičnog realizma, žanra u kome se prepliću mitovi i magija sa realnošću svakodnevne egzistencije. Najviše je doprineo tome da latinoamerička literatura dođe u centar pažnje svetske kulturne javnosti šezdesetih godina 20. veka.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1982. godine.

Izvor: b92.net


najukusnija je sirova misao
ThePoet
ThePoet
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6720
Muški Devica Godina : 29
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Re: Vesti iz književnosti

Počalji od Liza_N. Sre Apr 23, 2014 1:35 am

Vesti iz književnosti Books-wallpaper-books-to

Na današnji dan rođeni su Šekspir i Servantes. A možda i još neki veličanstveni pisac...

Srećan vam 23. april - Svetski dan knjige!

Vesti iz književnosti Tumblrstaticbook


Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Re: Vesti iz književnosti

Počalji od ThePoet Ned Maj 18, 2014 4:41 am

Preminuo Dobrica Ćosić

Beograd -- Književnik, akademik i bivši predsednik SRJ Dobrica Ćosić preminuo je danas u Beogradu u 93. godini, potvrdila je njegova porodica.

Vesti iz književnosti 12990380455378a10a127c9898670481_orig

Ćosić je rošen 29. decembra 1921. u Velikoj Drenovi, kod Trstenika. Bio je srpski pisac, romansijer i esejista, politički i nacionalni teoretičar i redovni član SANU. Bio je prvi predsednik Savezne Republike Jugoslavije od 1992. do 1993. godine.

Nazivan "ocem nacije", ostaće upamćen po romanima "Daleko je sunce", "Koreni", "Deobe", "Vreme smrti", "Vreme zla" i "Vreme vlasti".

Školovao se u srednjoj Poljoprivrednoj školi u Bukovu, kod Negotina, ali je prekinuo školovanje za vreme Drugog svetskog rata i kasnije završio Višu političku školu "Đuro Đaković".

U toku Narodnooslobodilačke borbe bio je politički komesar u Resavskom partizanskom odredu, urednik lista "Mladi borac" i član Pokrajinskog komiteta SKOJ-a za Srbiju. Posle oslobođenja je bio član AGITROP-a Centralnog komiteta KP Srbije, a republički i savezni poslanik bio je 12 godina.

Jedan je od retkih koji su se javno usprotivili političkoj likvidaciji Aleksandra Rankovića.

Prvi Ćosićevi prozni radovi nisu skrenuli naročitu pažnju književne kritike. U domaću i svetsku književnost ulazi 1951. godine sa svojim prvim delom "Daleko je sunce".

Ohrabren početnim književnim uspehom, Ćosić počinje uporno i istrajno da radi na upoznavanju moderne domaće i evropske proze i filozofske i sociološke naučne misli, što mu je omogućilo da svojim budućim delima dospe u vrh srpske književnosti i da značajno pregraniči nacionalne međe.

Od 1951. godine Dobrica Ćosić postaje slobodan umetnik, književnik koji je napisao kultne romane: "Korene", "Deobe", "Vreme smrti", "Vreme zla", "Vreme vlasti", ali i mnoge druge.

Od 14. februara do 26. aprila, Dobrica Ćosić je, kao član državne delegacije, bio saputnik predsedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu na brodu "Galeb" kojim su obilazili afričke zemlje.

Godine 1968. otvara pitanje Kosova čime izaziva pozornost članova iz CK. Postao je jedan od najpoznatijih opozicionara Josipu Brozu Titu posle razmimoilaženja sa njim. Dobrica Ćosić godine 1970. postaje član SANU, a u svojoj pristupnoj besedi je rekao "srpski narod dobijao u ratu, a gubio u miru".

Godine 1984. je Odbor za odbranu slobode misli i izražavanja koji je ustajao u zaštitu raznih protivnika socijalističke Jugoslavije.

Tokom 1989. i 1990. godine osnovao je srpske nacionalne stranke u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Prvi predsednik SRJ odlukom Savezne skupštine postaje u junu 1992. godine. Smenjen je godinu dana kasnije (31. maj 1993.) tajnim glasanjem oba veća Saveznog parlamenta posle sukoba sa Slobodanom Miloševićem.

Nedavno je za "Nedeljnik" opširno govorio o Srbiji, istoriji, pobedama i porazima države, o Kosovu, kao i o bivšim i sadašnjim političkim ličnostima u zemlji.

"Prosto sam morao da se prihvatim te dužnosti, iako je ona bila apsolutno protiv mene kao pisca, u sukobu s mojim osećanjima i sa mojom ambicijom. Znao sam da je cena izuzetno velika i da ću na neki način prestati da budem pisac. I negativna percepcija Dobrice Ćosića kao pisca, posebno kod mladih generacija, počinje od trenutka kada sam postao predsednik, kada sam postao čovek vlasti, mada sam 20 godina pre toga bio disident sa najvećim policijskim dosijeom", rekao je on.


Izvor: b92.net


najukusnija je sirova misao
ThePoet
ThePoet
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6720
Muški Devica Godina : 29
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Re: Vesti iz književnosti

Počalji od Liza_N. Pet Jan 23, 2015 6:27 am

Žiri Ninove nagrade, u sastavu Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić, Božo Koprivica, Mića Vujičić i Vladislava Gordić-Petković (predsednica), odlučio je na svom poslednjem sastanku 19. januara 2015. godine da nagradu za najbolji roman objavljen u protekloj godini u Srbiji dodeli Filipu Davidu za roman Kuća sećanja i zaborava u izdanju Lagune.

Vesti iz književnosti Kuca-secanja-i-zaborava-


Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Re: Vesti iz književnosti

Počalji od Liza_N. Pet Jan 23, 2015 6:33 am

Ove godine se obeležavaju godišnjice rođenja četvorice srpskih pisaca:

840 godina od rođenja Svetog Save,
160 godina od rođenja Stevana Sremca,
100 godina od rođenja Branka Ćopića,
80 godina od rođenja Danila Kiša.


Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Re: Vesti iz književnosti

Počalji od Liza_N. Pet Apr 03, 2015 9:05 am

U toku je književni konkurs koji organizuje Mirjana Bobić Mojsilović. Više informacija na njenom sajtu:

http://mirjanabm.com/


Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Re: Vesti iz književnosti

Počalji od ces@ric@ Pet Apr 03, 2015 10:01 am

Zanimljivo, je li ko od vas ovdje dosad ucestvovao na nekom konkursu koji je je ona priredjivala?


"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@
ces@ric@
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 11888
Ženski Datum upisa : 03.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Re: Vesti iz književnosti

Počalji od Liza_N. Pon Apr 06, 2015 3:26 am

Jesam ja, ces, prošle ili pretprošle godine, ne sećam se.
Svi oni kojima su priče bile štampane pozvani su u jedan klub u Beogradu (Leila Books & Records), gde je održana promocija i svakom autoru su poklonjene po tri knjige (sa njenim potpisom).
Naravno, autoru nagrađene priče je uručena nagrada.
Bilo je to jedno lepo iskustvo, volela bih da ga ponovim - samo mislim da na ovu temu koju je sada zadala nemam bogznašta da kažem.


Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Re: Vesti iz književnosti

Počalji od ces@ric@ Pon Apr 06, 2015 4:09 am

Meni se svidja i voljela bih pokusati, mada ni meni tema nije cemu. No, malo sam zabrinuta zbog svih tih pravila idijeljenja privatnih informacija


"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@
ces@ric@
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 11888
Ženski Datum upisa : 03.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Re: Vesti iz književnosti

Počalji od Liza_N. Pon Apr 06, 2015 9:46 pm

Mislim da nema potrebe za brigom u vezi sa ličnim podacima, bar moje iskustvo nije negativno. Sve priče, pa samim tim i podatke, čita Mirjana, a oni služe da se ona ogradi ako joj neko podvali već objavljivanu ili tuđu priču (ti se podaci ne štampaju u zbirci, već samo ime autora - ukoliko ne želiš da je objavljena pod pseudonimom - i tvoja biografija, tj. ono što ti sama o sebi napišeš i pošalješ).

Ako si voljna, pokušaj. Ja se predomišljam, mada, kažem, nemam pojma o čemu bih pisala, ali je svakako divno iskustvo. :)


Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Re: Vesti iz književnosti

Počalji od ces@ric@ Uto Apr 07, 2015 8:33 am

Uvijek sam htjela ovakvo nesto pokusati, ali imam osjecaj da cu fuliti temu :buahahhaha:
Koliko se prosli put ljudi na ovo prijavilo?


"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@
ces@ric@
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 11888
Ženski Datum upisa : 03.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Re: Vesti iz književnosti

Počalji od Liza_N. Uto Apr 07, 2015 8:43 am

Ne znam šta znači fuliti temu, mada, čitajući te, mislim da nema šanse da omaneš! :)
Prijavilo se dosta ljudi, bogami, ali je Mira odabrala samo 51 priču.
Hajde, prijavi se, da zajedno budemo u knjizi i učinimo Zid ponosnim (pošto ćemo obe, jelte, da upadnemou uži izbor!). :D


Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Re: Vesti iz književnosti

Počalji od ces@ric@ Uto Apr 07, 2015 8:52 am

Pa mislila sam je li mora bas imati neku radnju ili moze biti i prica sastavljena od razmisljanja na osnovu neke radnje.

Evo sam pocela da vjezbam pisanje sa kvacicama :D


"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@
ces@ric@
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 11888
Ženski Datum upisa : 03.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Re: Vesti iz književnosti

Počalji od Liza_N. Uto Apr 07, 2015 9:06 am

Mislim da nema ograničenja po tom pitanju, tj. da li mora radnja, ili može samo neko uopšteno razmišljanje.
Vedžbaj, vedžbaj, da vidiš kako je nama sa iščašenim tastaturama! :D (Meni je ć na tri mesta, ali se ubijem da nađem dž!!)


Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Vesti iz književnosti Empty Re: Vesti iz književnosti

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu