Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Mehmed Meša Selimović

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Mehmed Meša Selimović

Počalji od Still_dreaming taj Čet Apr 14, 2011 6:02 am

Mehmed Meša Selimović Mesa_s10

Potičem iz muslimanske porodice iz Bosne, a po nacionalnoj pripadnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kome takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog jezika. Jednako poštujem svoje porijeklo i svoje opredeljenje, jer sam vezan za sve ono što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom. Pripadam, dakle, naciji i književnosti Vuka, Matavulja, Stevana Sremca, Borisava Stankovića, Petra Kočića, Ive Andrića, a svoje najdublje srodstvo sa njima nemam potrebe da dokazujem. Znali su to, uostalom, oni članovi Uređivačkog odbora edicije „Srpska književnost u sto knjiga“, koji su takođe članovi Srpske akademije nauka i umetnosti i sa mnom su zajedno u Odeljenju jezika i književnosti: Mladen Leskovac, Dušan Matić, Vojislav Đurić, Boško Petrović. Nije, zato, slučajno što ovo pismo upućujem Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, sa izričitim zahtjevom da se ono smatra punovažnim autobiografskim podatkom.

Kao član Predsedništva Srpske akademije nauka i umetnosti, ostavio je Akademiji svoj duhovni testament u kojem je, pored ostalog, zapisao i ovo. Ipak, posle smrti, njegovo delo je, i pored izričite zabrane supruge Darke, uvršćeno u sarajevsku ediciju „Muslimanska književnost 20. veka“.Mehmed Meša Selimović rođen je 26. aprila 1910. godine u Tuzli. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. 1930. godine upisao se na studijsku grupu srpskohrvatski jezik i jugoslovenska književnost Filozofskog fakulteta u Beogradu. Diplomirao je 1934. godine, a od 1935. do 1941. godine radi kao profesor Građanske škole, a potom je (1936) postavljen za suplenta u Realnoj gimnaziji u Tuzli. Prve dve godine rata zivi u Tuzli, gde ga hapse zbog saradnje sa NOP-om, a u maju 1943. godine prelazi na oslobođenu teritoriju, postaje član KPJ i član Agitprop-a za istočnu Bosnu, potom je politički komesar Tuzlanskog odreda, a 1944. godine prelazi u Beograd i obavlja značajne političke i kulturne funkcije. Od 1947. godine živi u Sarajevu i radi kao profesor Više pedagoške škole, docent Filozofskog fakulteta, umetnički direktor i rektor drame Narodnog pozorišta. Zbog prigušenog sukobа s tаdаšjim političkim rukovodstvom u Bih – mаnifestovаnog pojedinаčnim gestovimа, izjаvаmа i nаtpisimа-nаpuštа Sаrаjevo i prelаzi u Beogrаd, gde nаstаvljа sа objаvljivаnjem svojih delа.

Ja sam srpski pisac muhamedanske vere.

Ovo je rekao Meša Selimović, autor znamenitih dela kao što su ‚‚Tvrđava'' i ‚‚Derviš i smrt'', ranih sedamdesetih, prilikom „isleđivanja“ na sednici Upravnog odbora Srpske književne zadruge, odgovarajući na optužbe da su taj Odbor i njegov predsednik Dobrica Ćosić leglo srpskih nacionalista.

Pored činjenice da je Meša Selimović odrastao i da je, kao stvaralac, dobar deo života proveo u Tuzli i u Sarajevu, u sredinama, dakle, u kojima je muslimanski živalj činio dobar deo od ukupnog stanovništva, Meša će – čak i u teškim godinama tadašnje bosanske majorizacije, a prisećajući se svog pradedovskog pravoslavnog porekla, u svakoj prilici, pa makar ona bila i više no neugodna i po samoga pisca, tvrditi da je on srpski pisac, te da kao takav pripada korpusu srpske kulture.

Pričaće Selimović i zašto je inspiraciju za svoje romane tražio u starim bosanskim knjigama, kao što je čuveni „Ljetopis Mula Mustafe Bešeskije“ ili pak, u nekim drugim događajima.

Mula Mustafa Bešeskija je u svojoj čuvenoj sarajevskoj hronici iz osamnaestog veka beležio svakodnevne događaje o gradu na Miljacki, koliko životne i obične, toliko bliske našim današnjim shvatanjima, da sam se zaprepastio nad njegovom „savremenošću“. Pomislio sam da bi bio vrlo rečit i slikovit lik dobrog čoveka opaljenog prašumom zla i dobra, koji ima razumevanja i za jedno i za drugo. Tako sam i započeo roman, Mula Mustafinim pričanjem, ali onda mi se nametnuo lik Ahmeda Šabe, nesnalažljivog i neaktivnog, dobrog, nezlobnog, običnog čoveka bez ikakvih izrazitih sposobnosti, osuđenog na čuđenje u prilično bezdušnom svetu. Tako je Šabo postao glavni junak a Mustafa sporedni lik. Neke slikovite događaje i ličnosti uzeo sam iz te hronike, mada sam ih stilizovao jer deluju suviše egzotično, a većinu sam izmislio, iako su ostali oni koji deluju najaktuelnije, kao da su aluzija na naše vreme, a zaista nisu, nego se život ponavlja.


Bio je prozаist rаznovrsne temаtske i žаnrovske orijentаcije. Počeo je sа književnim rаdom relаtivno kаsno, prozom sа rаtnom temаtikom, dа bi potom svoj literаrni rаd usredsredio nа refleksiju i univerzаlne teme: čovek, njegovа egzistencijа i sudbinа.

Posle prve knjige, zbirke pripovedаkа ‚‚Prvа četа'' (1950), s temom iz NOB-а, objаvljuje romаn ‚‚Tišine'' (1961). Slede knjige, zbirkа pripovedаkа ‚‚Tuđа zemljа'' (1962) i krаtki poetski romаn ‚‚Mаglа i mjesečinа'' (1965).

‚‚Derviš i smrt'' (1966) kritikа je odmаh oduševljeno pozdrаvilа kаo izuzetno delo. Ovаj romаn je nаpisаn kаo reаkcijа nа tаdаšnji Titov režim koji se vrlo često obrаčunаvаo sа političkim osuđenicimа. I sаm Mešin brаt je bio nа Golom otoku, što je bio dodаtni motiv. Rаdnjа romаnа zbivа se u 18. veku u nekom mestu u Bosni. Glаvni junаk je Ahmed Nurudin, derviš mevlevijskog redа. To je delo snаžne misаone koncentrаcije, pisаno u ispovednom tonu, monološki, s izvаnrednim umetničkim nаdаhnućem, povezuje drevnu mudrost s modernim misаonim nemirimа. Ono počinje od religioznih istinа kаo oblikа dogmаtskog mišljenjа dа bi došlo do čovekove večne upitаnosti pred svetom, do spoznаje pаtnje i strаhа kаo neizbežnih prаtilаcа ljudskog življenjа. Knjigu je posvetio supruzi Dаrki, kojа mu je celi život bilа verni prаtilаc, prijаtelj i podrškа. Pisci iz Bosne i Hercegovine predložili su dа se Mešа ovim romаnom kаndiduje zа Nobelovu nаgrаdu zа književnost.

Romаn ‚‚Tvrđаvа'' (1970) vrаćа nаs u 17. vek. ‚‚Tvrđаvа'' je tu i stvаrnost i simbol, а kаo simbol onа je „svаki čovjek, svаkа zаjednicа, svаkа ideologijа“ zаtvorenа u sаmu sebe. Izlаzаk iz tvrđаve istovremeno je ulаzаk u život, u hаotičnu stvаrnost svetа, početаk individuаlnog rаzvitkа, otvаrаnje mogućnosti susretа s drugimа i upoznаvаnjа istinskih ljudskih vrednosti. Kаo i prethodni romаn, i ‚‚Tvrđаvа'' je ispunjenа verom u ljubаv, kojа je shvаćenа kаo most što spаjа ljude, bez obzirа nа rаzličitost uverenjа, civilizаcijа i ideologijа.

Nаkon romаnа ‚‚Ostrvo'' (1974) koji obrаđuje teme iz sаvremenog životа, slede delа: ‚‚Djevojkа crvene kose'' i ‚‚Pisci, mišljenjа i rаzgovori''.

Njegov književni opus obuhvаtа i:
- romаne: ‚‚Ostrvo'' (1974) i ‚‚Krug'' (1983);
- studije i eseje: ‚‚Eseji i ogledi'' (1966), ‚‚Zа i protiv Vukа'' (1967).
- аutobiogrаfski spis ‚‚Sjećаnjа'' (1975) koji govori o piščevom zivotu, književnom rаdu i nekim književnim i kulturnim dogаđаjimа i ličnostimа.

Spojler:
Dva intervjua sa Mešom
Biran je za predsednika Saveza književnika Jugoslavije, bio je počasni doktor Sarajevskog univerziteta (1971), redovni član ANUBiH i SANU. Dobitnik je brojnih nagrada od kojih su najznačajnije NIN-ova nagrada, GORANOVA nagrada (1967), Njegoševa nagrada (1967), potom Dvadesetsedmojulska SRBiH, nagrada AVNOJ-a, itd.

Meša Selimović je umro 11. jula 1982. godine u Beogradu.
Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22039
Muški Jarac Godina : 31
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Re: Mehmed Meša Selimović

Počalji od hermina taj Pet Apr 15, 2011 9:45 am

Htio sam da se nadam, ne može se živjeti bez čekanja, ali nisam imao snage. Napustio sam stražarsko mjesto pored vrata, sjedio gdje bilo, tih, poražen, sve tiši. Gubio sam osjećaj življenja, nestajala je granica između jave i sna, zaista se dešavalo ono što sanjam, hodao sam slobodno stazama mladosti i djetinjstva, nikad sokacima ove kasabe, kao da bi me i iz sna mogli odvesti u zatvor, živio s ljudima s kojima sam se davno susretao, i bilo je lijepo jer nije bilo buđenja, nisam znao za njega. I Džemal je bio san, i mrak oko mene, i mokri zidovi, pa i kad sam dolazio sebi, nisam trpio suviše. I za trpljenje treba imati snage.

Postalo mi je jasno kako čovjek umire, i vidio sam da nije tako teško. Ni lako. Nije ništa. Samo se sve manje živi, sve manje se jest, sve manje se misli, i osjeća, i zna, bogato životno kolanje presušuje, i ostaje tanki končić nesigurne svijesti, sve siromašniji, sve beznačajniji. I onda se ne desi ništa, ne bude ništa, bude ništa. I ništa, svejedno.


~Derviš i smrt
hermina
hermina
Istraživač
Istraživač

Broj poruka : 117
Ženski Lav Godina : 31
Lokacija : Neverland
Datum upisa : 25.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Re: Mehmed Meša Selimović

Počalji od Nelly taj Sub Apr 16, 2011 5:41 am
Hodaćemo bez razloga, radovaćemo se, bez razloga,
smijaćemo se, bez razloga, s jednim jedinim razlogom, sto smo živi i što se volimo.
A kud ćeš veći razlog?!


Tvrđava
Nelly
Nelly
Profi
Profi

Broj poruka : 362
Ženski Datum upisa : 06.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Re: Mehmed Meša Selimović

Počalji od hermina taj Pon Maj 09, 2011 2:15 pm

Šta je to s nama i sa životom, u kakve se to konce splićemo, u šta upadamo svojom voljom, u šta nevoljom, šta od nas zavisi, i šta možemo sa sobom. Nisam vješt razmišljanju, više volim život nego misao o njemu, ali kako god sam prevrtao, ispada da nam se većina stvari dešava mimo nas, bez naše odluke. Slučajnost odlučuje o mome životnom putu i o mojoj sudbini, i najčešće bivam doveden pred gotov čin, upadam u jedan od mogućih tokova, u drugi će me ubaciti samo druga slučajnost. Ne vjerujem da mi je unaprijed zapisan put kojim ću proći, jer ne vjerujem u neki naročit red ovoga svijeta. Ne odlučujemo, već se zatičemo. Strmoglavljeni smo u igru, punu nebrojenih izmjena, jednog određenog trenutka, kad nas samo ta prilika čeka, jedina koja nas može sačekati u toku mješanja. Ne možeš je zaobići, ni odbiti. Tvoja je, kao voda u koju padneš. Pa plivaš, ili potoneš.

~Tvrđava
hermina
hermina
Istraživač
Istraživač

Broj poruka : 117
Ženski Lav Godina : 31
Lokacija : Neverland
Datum upisa : 25.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Re: Mehmed Meša Selimović

Počalji od hermina taj Sre Maj 11, 2011 8:51 amLjudima ne mogu udahnuti svoju ljubav, i oni ne mogu da mi je vrate. Gledaju me hladno, sumnjičavo odmeravaju opasnost koja im od mene prijeti i, zatvoreni svakako, zatvaraju se još više, na prvu neočekivanu riječ, na prvi nenaviknut pokret, ili odmah napadaju, braneći se, jer više vole da ubiju nego da strahuju. Ljudi se u stvari boje, zato su surovi. Napad je odbrana koju naređuje opreznost, i tako nema lijeka surovosti, jer nema lijeka ljudskoj nesigurnosti.

~Tvrđava
hermina
hermina
Istraživač
Istraživač

Broj poruka : 117
Ženski Lav Godina : 31
Lokacija : Neverland
Datum upisa : 25.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Re: Mehmed Meša Selimović

Počalji od hermina taj Ned Maj 22, 2011 5:09 am

Sad će da ćuti i misli o njoj. Neka vrijeme teče.

Život je san…

Da li je to on rekao?

Ne, nije. On i ne zna da je život san.

Nikoga nema, a rečeno je. Nije zaspao da bi mogao usiniti te riječi.

Je li to dio nekog davno izrečenog razgovora što ga je kamen zapamtio? Je li to odjek odlutalih pa opet vraćenih riječi? Ili je nečije buduće govorenje, otkinuto od cjeline, ili tek začeto? Ili je palo u ovaj prostor odnekud izdaleka, odbilo se od neba. Ili nije ni postojalo?

Jeste, čuo je to negdje, možda u sebi, kao smirenu ili uplašenu misao, kao jato prhnulih ptica.

Život je san…

Je li Luonotar otišla u uvalu na kupanje?

To su riječi iz neke pjesme, to o snu. Ali sad mu zvuče tajanstveno. Imaju čudno značenje kad su ovako na okupu: svaka za sebe je obična.

Znači li to da mi samo sanjamo da živimo, a ne živimo? Sve što nam se dešava, nije stvarnost, već naš san o stvarnosti. Kakva je onda ta stvarnost, i da li postoji? Ili je sam san stvarnost?

Ko nas drži u snu, i ko nas budi?

Je li smrt buđenje? Je li život u smrti?


~ Ostrvo
hermina
hermina
Istraživač
Istraživač

Broj poruka : 117
Ženski Lav Godina : 31
Lokacija : Neverland
Datum upisa : 25.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Re: Mehmed Meša Selimović

Počalji od Nelly taj Sub Maj 28, 2011 1:53 pmNišta nije čovjeku važnije od svoga mira i od sreće koju sam stvori. Zato je treba čuvati, tu svoju sreću, opkoliti je šančevima i nikome ne dozvoliti da je ugrozi. Niko drugi neka me se ne tiče, život je surov, ljudi zli, i treba ih držati na odstojanju. Neka budu što dalje od svega što je tvoje i što ti je drago.

Tvrđava
Nelly
Nelly
Profi
Profi

Broj poruka : 362
Ženski Datum upisa : 06.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Re: Mehmed Meša Selimović

Počalji od zanesena taj Pet Jun 17, 2011 11:39 am

A naša ljutnja je odmah splasnula, postala je smiješna, kao i povod.

Pobune su trajale kratko, toliko kratko, da ih nije vrijedilo ni dizati. Pogotovu što sam znao, ma koliko bio ljut, da mi ništa ne može zamijeniti nju, ovakvu kakva je, uskogrudu u svojoj ljubavi, netrpeljivu prema svemu što bi joj moglo uzeti ma i djelić mene, njene svojine. I brzo sam se, iz traljave pobune i tobožnje želje za slobodom, vraćao u čvrstu tvrđavu njene ljubavi, kao smireni bjegunac koji nije ni odmicao daleko od kapije.

Život nam nije naklonjen, i sami stvaramo svoju malu zajednicu, svoj kosmos, u kojem namirujemo jedno drugome sve što nam nedostaje.

Kad sam bio ugrožen, mislio sam samo na nju, hrabreći se njenim prisustvom. Kad mi je bilo teško, pominjao sam njeno ime kao u molitvi, nalazeći olakšanje. Kad osjetim radost, trčim da je podijelim s njom, zahvalan joj, kao da mi je ona daruje.

Dobar je čovjek, i lijepa žena, ali ono što je samo za mene, to sam sam stvorio. Čak i da je imala velikih mana, ja ih ne bih znao. Potrebna mi je savršena, i ne mogu dopustiti da to ne bude.

Dao sam joj sve što nisam našao u životu, a bez čega ne mogu. Čak se i umanjujem pred njom, da bi ona bila veća, i ja pomoću nje. Bogato je darujem, da bih mogao da uzmem. Ja sam osujećen, ona je ostvarena, i tako sam obeštećen. Ona mi namiruje izgubljeno, i dobijam više nego što sam želio da imam. Moje želje su bile maglovite i rasute, sad su sakupljene u jednom imenu, u jednom liku, stvarnijem i ljepšem od mašte. Njoj priznajem sve što ja nisam, a opet ništa ne gubim, odričući se. Nemoćan pred ljudima i slab pred svijetom, značajan sam pred svojom tvorevinom, vrednijom od njih. Nespokojan pred nesigurnošću svega, siguran sam pred ljubavlju, koja se stvara sama iz sebe, jer je potreba, pretvorena u osjećanje. Ljubav je žrtva i nasilje, nudi i zahtijeva, moli i grdi. Ova žena, cio moj svijet, potrebna mi je da joj se divim i da nad njom osjetim svoju moć. Stvorio sam je kao divljak svoga kumira, da mu stoji iznad pećinske vatre, zaštita od groma, neprijatelja, zvijeri, ljudi, neba, samoće, da traži od njega obične stvari ali da zahtijeva i nemoguće, da osjeća oduševljenje ali i ogorčenje, da se zahvaljuje i da grdi, uvijek svjestan da bi mu bez njega strahovi bili preteški, nade bez korijena, radosti bez trajanja.

Zbog nje, isključive, i ljudi su mi postali bliži.
zanesena
zanesena
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2574
Ženski Ribe Godina : 36
Lokacija : na oblaku...
Datum upisa : 17.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Re: Mehmed Meša Selimović

Počalji od hermina taj Ned Jul 10, 2011 1:42 pm

Tako, eto, ja živ, jedini, pričam o njima mrtvima. Pa, da pošteno priznam, volim što je tako nego da su oni živi pa da pričaju o meni mrtvom, pogotovo što ne znam šta bi o meni govorili, kao što ni oni ne znaju šta ću ja o njima govoriti. Oni su svoje odradili, i ni sjenke više od njih nema. Ostaće samo ono što ja, pravo ili krivo, kažem o njima.

I eto, tih desetak Sarajlija, kao i hiljade drugih, osvajalo je nešto što im nije bilo potrebno, i borilo se za carevinu, ne misleći da se ne tiče ni njih carevina ni oni carevine, što su saznala njihova djeca, za kojom niko ni glavu nije okrenuo, poslije. Dugo me mučila nekorisna misao, kako je glupo i nepravedno što su izginuli toliki dobri ljudi, za neku maštariju kojoj ni imena ne znaš. Šta će oni u dalekoj Rusiji, na dalekom Dnjestru? Šta će tamo krojač Ahmed Misira, šta će knjigovezac Paro, šta dva sina berbera Saliha s Alifakovca, šta će kazandžija Sovo, ta telal Hido? Pa i da su održali taj nesrećni Hoćin, da su osvojili tuđu zemlju, šta bi se promjenilo? Da li bi bilo više pravde a manje gladi, pa ako bi i bilo, zar ljudima ne bi zastajao zalogaj u grlu ako je otet od tuđe muke? I da li bi srećnije živjeli? Ne bi, nimalo. Neki drugi krojač Misira bi krojio sukno, pogrbljen, i išao da pogine u nekim nepoznatim močvarama. Dva sina nekog berbera s Alifakovca, vezana bratskom ljubavlju, jurila bi da nestanu na nekom drugom Hoćinu i nekom drugom Dnjestru.

Pametni Mula Ibrahim kaže da to nije ni glupo ni nepravedno. To nam je sudbina. Kad ne bi bilo ratova, poklali bismo se među sobom. Zato svaka pametna carevina potraži neki Hoćin, da pusti zlu krv narodu i da nagomilana nezadovoljstva odvrati od sebe. Druge koristi nema, ni štete, ni od poraza ni od pobjede. Jer, ko je ikada ostao pametan poslije pobjede? A ko je izvukao iskustvo iz poraza? Niko. Ljudi su zla djeca, zla po činu, djeca po pameti. I nikad neće biti drugačiji.


Tvrđava
hermina
hermina
Istraživač
Istraživač

Broj poruka : 117
Ženski Lav Godina : 31
Lokacija : Neverland
Datum upisa : 25.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Re: Mehmed Meša Selimović

Počalji od Nelly taj Čet Avg 25, 2011 10:36 am


...
Strah od svoje vlastite reči, to je strah od slobode, strah od moguće greške, pristanak na mehaničko reprodukovanje, izjava lojalnosti, religiozno-politički ritual, izgovaranje molitava koje svako zna, ponavljanje obrednih reči zbog ublažavanja nekog mogućeg višeg besa. Lepa i korisna predostrožnost, stara kao čovečanstvo: zaklanjanje iza opšte primljenih reči, uz koje pristajemo, a ne izlažemo se riziku sopstvenih misli.
Bog je jedan, to je početak i kraj misli.
A o kompleksu veličine: to je lažni mit stvari usled kompleksa male zemlje, male države, male vojske, male kulture. Velik je samo naš primitivizam. Zato smo najviše doprineli teoriji i praksi napredne misli u svetu, zato uživamo ogroman ugled među svim državama u svetu, zato nam je stopa rasta industrijske proizvodnje najveća u svetu, zato su nam vodeći ljudi najveći u istoriji, zato naše samoupravljanje nailazi na opšte priznanje... Karakteristično je što svoju muku i nevolju, najveću u Evropi, zaodevamo u sjajno ruho tužne laži. Da li ta laž ipak nije postala nečija istina?

Krug
Nelly
Nelly
Profi
Profi

Broj poruka : 362
Ženski Datum upisa : 06.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Re: Mehmed Meša Selimović

Počalji od Still_dreaming taj Ned Sep 04, 2011 9:01 pm


Prostranstvo je naša tamnica… Prostranstvo posjeduje nas. Mi ga posjedujemo samo koliko može oko da pređe preko njega. A ono nas umara, plaši, zove, goni. Mislimo da nas vidi, a mi ga se ne tičemo, kažemo da ga savladavamo, a samo se koristimo njegovom ravnodušnošću. Zemlja nam nije naklonjena. Gromovi i talasi nisu za nas, mi smo u njima. Čovjek nema svog pravog doma, on ga otima od slijepih sila. To je tuđe gnijezdo, zemlja bi mogla biti samo stanište čudovišta koja bi bila u stanju da se nose s nedaćama što ih ona pruža u izobilju. Ili ničija. Pa ni naša.

Derviš i smrt


Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22039
Muški Jarac Godina : 31
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Re: Mehmed Meša Selimović

Počalji od Still_dreaming taj Sub Sep 10, 2011 12:52 pm


Pametni su ovo ljudi. Primaju nerad od Istoka, ugodan život od Zapada; nikuda ne žure, jer sam život žuri, ne zanima ih da vide šta je iza sutrašnjeg dana, doći će što je određeno, a od njih malo šta zavisi; zajedno su samo u nevoljama, zato i ne vole da često budu zajedno; malo kome vjeruju, a najlakše ih je prevariti lijepom riječi; ne liče na junake, a najteže ih je uplaštiti prijetnjom; dugo se ne osvrću ni na što, svejedno im je šta se oko njih dešava, a onda odjednom sve počne da ih se tiče, sve isprevrću i okrenu na glavu, pa opet postanu spavači, i ne vole da se sjećaju ničeg što se desilo; boje se promjena jer su im često donosile zlo, a lako im dosadi jedan čovjek makar im činio i dobro. Čudan svijet, ogovara te a voli, ljubi te u obraz a mrzi te, ismijava plemenita djela a pamti ih kroz mnoge pasove, živi i nadom i sevapom i ne znaš šta nadjača i kada. Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga. A povrh svega moji su i ja njihov, kao rijeka i kaplja, i sve ovo što govorim kao o sebi da govorim.


O Balkanu


Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22039
Muški Jarac Godina : 31
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Re: Mehmed Meša Selimović

Počalji od Still_dreaming taj Pon Sep 12, 2011 11:14 am

Vraćao sam se kući, na nezarađeni ručak, kao i svakog dana, umoran od nekorisne upornosti s kojom sam tražio izlaz iz zazidanosti. Navikao sam da tražim i ne nalazim, jedno je zavisilo od mene, drugo ne znam od koga, i ništa nisam imao da predbacim sebi, a nisam mogao da se ljutim što me ne prihvataju. Nekad sam, u ljutini, prijetio mržnjom, a nisam je osjećao. Ni sad je ne osjećam. I hvala bogu.

Da sam drukčiji, da život nosim kao tegobu, da sam ogorčen, počeo bih da se gubim, da pijem, da mrzim, postao bih nezadovoljnik koji se okreće protiv cijelog svijeta.

A ne mogu to. Uprkos svemu, živim kao i drugi ljudi, koji su bez moga biljega, veseo i tužan zbog običnih stvari, veseo zbog dobrih ljudi koji su pomalo zli, tužan zbog zlih ljudi koji su rijetko dobri, srećan zbog žene koja mi je olakšavala život, i zbog djeteta koje je nosila. S djetetom će nam, doduše biti teže, ali, opet ćemo nekako živjeti.


To je jedna od tajni ovoga svijeta: toliki ljudi žive teško, ni sam ne znaš kako ni od čega, a niko ne umire od gladi. Znam, nije pravo što tog malog čovjeka dočekujem s utjehom što neće umrijeti od gladi, ali znam i to da nikad ne vjerujemo u svačiju zlu sreću, i da uvijek postoji nada u bolje.

Od svoje muke nisam uspijevao da stvorim ni veliki bol ni veliku misao. Rođen sam, izgleda, za sitne stvari, kao i većina ljudi i nije mi žao što je tako.

Pošten sam koliko mogu, nikome ne želim suviše zla, htio bih da ljude više volim nego što ih žalim, molim se svojoj sreći da mimo mene prođe ono što me se ne tiče.

Nisam se umorio.


Tvrđava


Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22039
Muški Jarac Godina : 31
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Re: Mehmed Meša Selimović

Počalji od pahuljica taj Uto Sep 13, 2011 6:46 am

"Samo jedan kutak svemira možeš popraviti, taj kutak si ti sam..."
pahuljica
pahuljica
Zaslužni član
Zaslužni član

Broj poruka : 1675
Ženski Bik Godina : 27
Lokacija : ...u mašti...
Datum upisa : 17.06.2011

Nazad na vrh Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Re: Mehmed Meša Selimović

Počalji od pahuljica taj Ned Sep 18, 2011 11:49 pm

"- Oprosti.

Bila je to najljepša riječ koju je moglo pronaći njegovo kukavičko poštenje.
Tako me srećno skinuo sa savjesti i prijateljski ispratio u prošlost.
A za mene je to bio prvi korak u budućnost, nepoznatu i dotad nezamišljanu.
Srećan ti ostanak, dobri čovječe, koga strah čini tako nesigurnim prijateljem. Teško tvojim ćosavim pomoćnicima, bićeš nemilosrdan prema njima: oni te nisu izvlačili iz nabujale rijeke. A možda ćete živjeti i dobro, ništa vas ne spaja, ne tičete se jedni drugih, neće te mučiti sjećanje na tuđe požrtvovanje, i nećeš strepjeti od njihove nerazumnosti.

A kad budeš dobro raspoložen, kad pazar bude obilan, kad ne bude straha u tebi, možda ćeš nesigurno šapnuti sam sebi, da su za sve krivi šejtan, rat, i moja prekinuta mladost. I dobro je što tada neću biti blizu, jer bih ti odgovorio štogod ružno, pa bi to bilo naknadno opravdanje za nepravdu koju si mi nanio.


Vidiš, još mislim dobro o tebi, i želim da se ponekad probudiš usred noći, i da dugo sjediš prekrštenih nogu na postelji, mučeći se kajanjem i stidom, zbog mene.

Ali, neka ti je Bogom prosto, nisi ti birao svoju sitnu dušu, dali su ti je, ne pitajući, došao si na red kad drugih, boljih, nije više bilo."Tvrđava
pahuljica
pahuljica
Zaslužni član
Zaslužni član

Broj poruka : 1675
Ženski Bik Godina : 27
Lokacija : ...u mašti...
Datum upisa : 17.06.2011

Nazad na vrh Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Re: Mehmed Meša Selimović

Počalji od Still_dreaming taj Uto Nov 22, 2011 1:18 am


Neobičan mladić. Biće divan čovjek ako ne uspije u onome što želi, strašan ako uspije. Bio bi ponosan na svoju čistu misao i poslije, kad bi već odavno bila uprljana. Sad je protiv nasilja, zavešće ga u ime slobode. Sad je za slobodu, ugušiće je u ime vlasti. Boriće se surovo za svoje uvjerenje, smatrajući da je plemenito, ne znajući da je postalo neljudsko. Biće najljući neprijatelj protiv sebe bivšeg, i čuvaće, kao hamajliju, ogrubjelu sliku svoga nekadašnjeg zanosa. A ako ne uspije, kao i toliki drugi, ako mu sadašnji bivši zanesenjaci presijeku put, njegovo stradanje će učiniti više nego pobjeda. Sačuvaće se u ljudima dirljiva uspomena na žrtvu i na misao koja nije postala stvarnost. I začudo, to je najljepše od svega što čovjek može da učini: da pokuša i da ne uspije.

Ostaje tako da živi želja i vjera da će jednom doći sanjani raj, a s tom željom lakše se živi. Ako proroci razočaraju, snovi tamne. Proroci treba da umru prije nego što išta ostvare. Dovoljno je to što su još jednom razgorjeli staru nadu. Zašto da je gase djelom koje razočarava. Možda treba da prođe neko drugo vrijeme, da se u dušama nakupi dosta te neokaljane ljepote, pa da ljudi, očišćeni, ostvare prastari san.


‚‚Tvrđava''


Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22039
Muški Jarac Godina : 31
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Re: Mehmed Meša Selimović

Počalji od chegirl taj Uto Nov 29, 2011 9:51 am

Tumačiti književno djelo, tu specifičnu organizaciju konkretno - čulnih slika, nekim drugim sredstvom, spoznajnim, sociološkim, ekonomskim, društvenim, filozofskim, ili ma kojim drugim pojmovima, bilo bi isto što i čovjekovu cjelokupnost svesti na anatomiju ili na fiziološke procese. (Pisci, mišljenja i razgovori)
chegirl
chegirl
Ugledni forumaš
Ugledni forumaš

Broj poruka : 2818
Ženski Devica Godina : 25
Lokacija : in the middle of nowhere
Datum upisa : 08.09.2010

Nazad na vrh Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Re: Mehmed Meša Selimović

Počalji od Virginija_Woolf taj Ned Apr 22, 2012 10:05 am

,,Trebalo bi ubijati prošlost sa svakim danom što se ugasi. Izbrisati je, da ne boli. Lakše bi se podnosio dan što traje, ne bi se mjerio onim što više ne postoji. Ovako se mješaju utvare i život, pa nema ni čistog sjećanja ni čistog života.'' love
Virginija_Woolf
Virginija_Woolf
Član za primer
Član za primer

Broj poruka : 1030
Ženski Vaga Godina : 25
Datum upisa : 26.07.2011

Nazad na vrh Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Re: Mehmed Meša Selimović

Počalji od polly88 taj Uto Jul 03, 2012 10:29 pm

Smrt je jekin, sigurno saznanje, jedino za što znamo da će nas stići. Izuzetka nema, ni iznenađenja, svi putevi vode do nje, sve što činimo to je priprema za nju, priprema čim zakmečimo udarivši čelom o pod, uvijek joj bliže, nikad dalje. Pa ako je jekin, zašto se čudimo kad dođe. Ako je ovaj život kratak prolazak što traje samo čas, ili dan, zašto se borimo da ga produžimo još dan ili čas. Zemaljski život je varljiv, vječnost je bolja.

Derviš i smrt


Gnothi seauton!
polly88
polly88
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6404
Ženski Blizanci Godina : 30
Lokacija : across the universe
Datum upisa : 28.07.2010

Nazad na vrh Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Re: Mehmed Meša Selimović

Počalji od Still_dreaming taj Sub Jul 28, 2012 4:29 am


Prošao sam pored džamije na čošku Hasanova sokaka, prošao pored medrese što se nije vidjela iza zida, prošao nanuldžijski sokak, došao do kožara, iščilio je Latinkin miris, blijedila je misao o Hasanu, koračao mimo zanatlijskih radnji i zanačija što su mirno radili svoj posao, počinjala je granica moje vlastite brige i puta u nepoznato. Ali zašto u nepoznato? Nisam sumnjao da ću uspjeti, nisam smio da sumnjam, jer ne bih imao snage da učinim ni korak dalje. A morao sam, to je bilo pitanje moga života, ili nečeg još važnijeg. Čeznuo sam za mirom u tom času, išao pognute glave pored ćefenaka, klonulo umoran, osjećao miris kože i johove kore, umoran, gledao okrugli kamen kaldrme pred sobom i noge prolaznika, umoran, bez trunka snage, željan zatvorene sobe i dugog mrtvačkog sna, kao davljenik, iza zaključanih vrata, zatvorenih prozora, kao bolesnik. Ali ta slabost, i taj strah pred neslućenim teškoćama, ta želja da se legne i umre, da se odustane i primi sudbina, ne smiju sada da me zaustave. Nikakav zamor ni klonulost ne mogu me spriječiti da izvršim obavezu. Gonila me moja preostala seljačka upornost i nemilosrdno jasna misao o potrebi da se branim. Moram. Idi naprijed, poslije umri.


Derviš i smrt

--------------------------

Čitam ‚‚Derviša'' i pronašao sam se u ovom citatu. Da sam ga pročitao pre mesec dana, ne bih se pronašao, ali danas jesam.


Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22039
Muški Jarac Godina : 31
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Re: Mehmed Meša Selimović

Počalji od Still_dreaming taj Uto Sep 18, 2012 12:39 pm


Otvorio sam knjigu nasumice i naišao na priču o Aleksandru Makedonskom. Car je, priča se tu, dobio na poklon divne posude od stakla. Poklon mu se veoma svidio, a ipak je sve polupao.

‚‚Zašto? Zar nije lijepo?” pitali su ga.
‚‚Baš zato” odgovorio je on. ‚‚Toliko su lijepe, da bi mi bilo teško da ih izgubim. A s vremenom bi se jedna po jedna razbijala, i ja bih žalio više nego sada.”

Priča je naivna, a opet me zaprepastila. Smisao je gorak: čovjek treba da se odriče svega što bi mogao da zavoli, jer su gubitak i razočarenje neizbježni. Moramo se odreći ljubavi, da je ne izgubimo. Moramo uništiti svoju ljubav, da je ne unište drugi. Moramo se odreći svakog vezivanja, zbog mogućeg žaljenja.

Misao je surovo beznadna. Ne možemo uništiti sve što volimo, uvijek će ostati mogućnost da nam to unište drugi.


Derviš i smrt


Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22039
Muški Jarac Godina : 31
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Re: Mehmed Meša Selimović

Počalji od ms.k taj Ned Apr 07, 2013 2:15 pm

Mehmed Meša Selimović Hehhhi

" Prolaze neki teretni vozovi pored ove lagane smrti, ja sam nervozan, Hamza mirno puši tešku 'Savu' ... Ćuti, spokojno, ili kaže nešto bez ogorčenja, nešto uz kišu i tamu kasabe, bez zlobe, čak s vedrinom koja ga teško napušta. Sigurno mu nije prijatno što mu kiša pada za vrat, u životu je hedonist, ali on je filozof posebne vrste: ne treba se tužiti na ono što ne možeš izmjeniti. Voli da mu je ugodno u životu, ali ako nije, ne kuka, zna da će sve proći. Citira jednu tursku poslovicu: I ovo će proći! Ne vrijedi se uzrujavati zbog glupih stvari, a glupe stvari postaju još gluplje ako im daješ previše značaja. "

"Sjećanja"

.. slika .. Fabian Perez ..
ms.k
ms.k
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 3738
Ženski Datum upisa : 20.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Re: Mehmed Meša Selimović

Počalji od ms.k taj Sre Avg 21, 2013 1:00 pm

Mehmed Meša Selimović 899i

" Nikad prirodu ne osjećam tako snažno kao kad gledam široku pučinu. Kao da se otkriva, sva. Nismo izvan nje, već u njoj. Nismo posmatrači, već učesnici, njen neodvojivi dio. Ona se ne skriva kao što to čine ljudi. Zato što nema šta da skriva. Potpuno je nevina. "

"Ostrvo"
ms.k
ms.k
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 3738
Ženski Datum upisa : 20.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Re: Mehmed Meša Selimović

Počalji od Still_dreaming taj Sub Avg 24, 2013 10:32 pm

Rekoh čudnu riječ: pobuna. I zaustavih pero nad ravnim retkom u kom je ostala utisnuta jedna nedoumica, prelako izrečena. Prvi put sam tako nazvao svoju muku, a nikad ranije nisam o njoj mislio, nisam je zvao tim imenom. Odakle je došla opasna riječ? I je li samo riječ?. Upitao sam se, ne bi li bilo bolje prekinuti ovo pisanje, da sve ne bude teže nego što jest. Jer ako ono neobjašnjivim putevima izvlači iz mene čak i što nisam htio da kažem, što nije bila moja misao, ili je moja nepoznata misao što se skrivala u mraku mene, ulovljena uzbuđenjem, osjećanjem koje me više ne sluša, ako je sve to tako, onda je pisanje nemilosrdno isljeđenje, šejtanski posao, i možda bi najbolje bilo slomiti trščano pero pažljivo zarezano na vrhu, prosuti divit na kamenu ploču pred tekijom, neka me crnom mrljom podsjeća da se nikad više ne prihvatim magije što budi zle duhove. Pobuna! Je li to samo riječ, ili je misao? Ako je misao, onda je moja misao, ili moja zabluda. Ako je zabluda, teško meni; ako je istina, teško meni još više.


Derviš i smrt


Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22039
Muški Jarac Godina : 31
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Re: Mehmed Meša Selimović

Počalji od ms.k taj Uto Avg 27, 2013 4:55 pm

Mehmed Meša Selimović Ydvd

" ... Rekao sam joj da sutra idem na sijelo kod hadži Duhotine, ispričao sam i kako sam bio odbio i ponovo pristao, zbog Mula Ibrahima.
– Zašto da ne odeš? Naći ćeš se s ljudima, popričati. Šta je u tome rđavo? Hoćeš li ostati dugo?
Nije znala lagati. U životu nisam sreo nikoga ko je bio toliko nesposoban da sakrije ono što misli. Odavala se glasom, izrazom lica, ako ne i izravnom riječju.
Suviše je lako pristala. Čak me i nagovara. Zašto?
Upitao sam:
– Ne voliš što idem?
Nasmijala se:
– Ne volim što ideš! Nikad ne volim kada ideš od mene.
– Možda bi voljela da ne idem ni na posao?
– Naravno da bih voljela.
Sad sam i ja počeo da se smijem. Sasvim je luda.
– Ko živi tako?
– Ja bih željela da živim tako. "

"Tvrđava"
ms.k
ms.k
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 3738
Ženski Datum upisa : 20.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Mehmed Meša Selimović Empty Re: Mehmed Meša Selimović

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu