Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Vladan Desnica

Ići dole

Vladan Desnica Empty Vladan Desnica

Počalji od Still_dreaming taj Ned Dec 11, 2011 12:58 am


Vladan Desnica Vladan10


Vladan Desnica je bio srpski i hrvatski književnik. Rođen je u Zadru 17. septembra 1905. godine u srpskoj porodici Desnica, pravoslavne veroispovesti. Njegov otac je Uroš Desnica, a majka Fani Desnica, rođ. Luković. Vladan Desnica potomak je Stojana Mitrovića Jankovića (oko 1635 — 1687), u srpskoj narodnoj pesmi poznatog kao Janković Stojan, vođe srpskih kotarskih uskoka u XVII veku, serdara Kotara, kavaljera sv. Marka, konjičkog kapetana, zapovednik tvrđave Ostrovice.

Osnovnu školu Vladan Desnica je učio u Zadru sa srpsko-hrvatskim kao nastavnim jezikom. Dve godine Prvog svetskog rata proveo je u Grčkoj, gde mu se otac sklonio s porodicom. Gimnaziju je počeo da pohađa u Zadru, a kad je taj grad pripao Italiji, nastavlja gimnaziju u Splitu i Šibeniku. Maturirao je u Šibeniku 1924. godine u klasičnom odeljenju tamošnje gimnazije. Pravne nauke studirao je u Zagrebu i Parizu. Diplomirao je 1930. godine u Zagrebu. U Parizu je slušao predavanja iz filozofije, pa je tako zadovoljavao svoja interesovanja za filozofske teme, koje će kod njega biti prisutne tokom celog života. Posle završenih pravnih nauka zaposlio se u Državnom pravobranilaštvu u Splitu, gde je ostao do početka rata. Godine 1941. italijanske okupacione vlasti odvele su ga u Zadar za prevodioca na usaglašavanju zakonskih propisa. Iz Zadra se sklonio 1943. u Islam Grčki, a odatle prešao na oslobođenu teritoriju 1944, i sa ZAVNOH-om došao u Zagreb 1945. godine. U Zagrebu radi o pravnom odeljenju Ministarstva finansija do 1950, a od tada bio je piše sve do smrti. Umro je u Zagrebu 4. marta 1967. godine, a sahranjen u porodičnoj grobnici u Islamu Grčkom.

Književnošću i muzikom Vladan Desnica se počeo baviti još u gimnazijskim danima. Studiozno je čitao domaće pisce, ali i francuske, italijanske, ruske, grčke i rimske. Od domaćih pisaca najviše je cenio Lazu K. Lazarevića kao harmoničnog pripovedača. Veoma je cenio Njegoša i njegovo delo ‚‚Luča mikrokozma". Napisao je esej o Dositeju Obradoviću, ističući pesničke i lične crte vellikog srpskog putnika i radoznalica. Od stranih pisaca izuzetno je poštovao Stendala i Flobera. Za Tolstoja je govorio da je pisac koji unosi život u svoja dela. Desnica je cenio i Turgenjeva zbog toga što je nalazio kod ovog pisca blizinu stvarnom životu i zbog harmonične kompozicije njegovih dela. O ocu italijanske književnosti, Danteu, Desnica je skicirao esej, koji, nažalost, nije dovršen.

Već u gimnaziji upoznao je dela važnijih grčkih i rimskih pisaca, pa se nekima od njih vraćao celoga života. Izuzetno je voleo Eshilovog ‚‚Okovanog Prometeja". Čitao je filozofska dela, dolazio na diskusije filozofskog društva u Zagrebu, hteo je da bude u stalnom i živom kontaktu sa vitalnim idejama koje pokreću čovekovu težnju da kuca na sva vrata sveta kako bi se približio lepoti, istini i suštini.

Vladan Desnica imao je široko obrazovanje: pored poznavanja književnosti, filozofije, estetičkih teorija, znao je italijanski, francuski, ruski, a služio se latinskim i grčkim jezikom. Bio je bez sumnje jedan od najkompletnijih intelektualaca svog vremena.

Pisao je pesme, poeme, kratke priče i novele uglavnom sa tematikom svoje rodne Dalmacije. Najpoznatiji roman mu je ‚‚Proljeća Ivana Galeba'', objavljen 1957. u Zagrebu. Roman „Zimsko ljetovanje“ objavio je 1950 - to je prvi srpski roman sa tematikom iz Drugog svetskog rata. Neke od njegovih pripovedaka imaju antologijsku vrednost: ‚‚Posjeta'', ‚‚Priča o fratru sa zelenom bradom'', ‚‚Florjanović'', ‚‚Konac dana'', ‚‚Bunarevac'', ‚‚Solilokviji gospodina Pinka''. U značajnija dela ubraja se zbirka pesama „Slijepac na žalu“ i drama „Ljestve Jakovljeve“.

Bavio se i filmom, napisao je scenario za film „Koncert“ 1954 - jedan od najznačajnijih filmova jugoslovenske kinematografije. Po njegovom scenariju je snimnjen i flim „Prvada“ 1962, a posle njegove smrti „Pred zoru“, 1974, na osnovu istoimene novele, koja je realistička analiza gradsko-seoskih odnosa u okviru ratnih dešavanja. 1974. po noveli „Florijanović“ snimljena je istoimena TV drama.

Pored navedenih dela, neka od poznatijih su i: ‚‚Olupine na suncu'' (zbirka pripovedaka, 1952), ‚‚Proljeće u Badrovcu'' (zbirka pripovedaka, 1955), ‚‚Tu odmah pored nas'' (zbirka pripovedaka, 1956), ‚‚Progutane polemike'' (posthumno, 2001, Beograd) i nedovršeni roman ‚‚Pronalazak Athanatika".


Poslednji izmenio Still_dreaming dana Pet Avg 21, 2015 8:27 am, izmenjeno ukupno 1 puta


Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22039
Muški Jarac Godina : 31
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Vladan Desnica Empty Re: Vladan Desnica

Počalji od hermina taj Ned Dec 11, 2011 10:47 am

A u stvari, svi se mi umjetnošću liječimo od života, svak na svoj način.

Proljeća Ivana Galeba
hermina
hermina
Istraživač
Istraživač

Broj poruka : 117
Ženski Lav Godina : 31
Lokacija : Neverland
Datum upisa : 25.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Vladan Desnica Empty Re: Vladan Desnica

Počalji od hermina taj Pet Dec 16, 2011 5:28 pm

U kratkim provedrinama svijesti, mislio sam: kad bih živio jedan časak pa umro za jednu vječnost, i tako naizmjence, bilo bi savršeno svejedno koliko su te vječnosti trajale: između dva bljeska svijesti, jedno more ništavila ili jedan časak ništavila potpuno su jednaki.

Proljeća Ivana Galeba


hermina
hermina
Istraživač
Istraživač

Broj poruka : 117
Ženski Lav Godina : 31
Lokacija : Neverland
Datum upisa : 25.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Vladan Desnica Empty Re: Vladan Desnica

Počalji od hermina taj Čet Jan 05, 2012 7:31 pmPа to se i zove čovjek, moj oče: skup intimnih kontrаdikcijа zаšivenih u jednu ljudsku kožu!


Proljeća Ivana Galeba
hermina
hermina
Istraživač
Istraživač

Broj poruka : 117
Ženski Lav Godina : 31
Lokacija : Neverland
Datum upisa : 25.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Vladan Desnica Empty Re: Vladan Desnica

Počalji od ms.k taj Pet Avg 21, 2015 8:19 am

Vladan Desnica 2i89bw9

Vladan Desnica 1584g44

Vladan Desnica Ehn87p

Vladan Desnica 25up403

Vladan Desnica 2mn5115

Vladan Desnica V61cvr


Griješe ljudi kad za znatnim vanjskim efektima zamišljaju neke velike unutrašnje pomake, neke krupnije movense. Ma da si se dosta potucao po svijetu, ti poznaš ljude prilično jednostrano. Ti još vjeruješ da život pokreću neki veliki osjećaji, neki veliki zanosi, stremljenja, neke velike zamisli, velike aspiracije, i što ti ja znam. Taman! Sve, skoro sve leži u onim sitnim pomacima, u onim mišjim movensima. Tu je tajna i ključ skoro svega u čovjeku. ("Proljeća Ivana Galeba")
ms.k
ms.k
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 3738
Ženski Datum upisa : 20.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Vladan Desnica Empty Re: Vladan Desnica

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu