Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Poentilizam

Ići dole

Poentilizam

Počalji od Still_dreaming taj Pet Nov 22, 2013 12:31 pm

Poentilizam (od fr. point - tačka), ili divizionizam, kako ga je nazivao tvorac ove tehnike Žorž Sera, slikarska je tehnika nastala u Francuskoj u drugoj polovini 20. veka, u kojoj se primarne (plava, žuta, crvena) i komplementarne (narandžasta, ljubičasta, zelena) boje nanose na slikarsku površinu kratkim potezima (tačkama) jedna do druge, po principu komlementarnosti, da bi se u oku posmatrača stvorila iluzija celovitosti forme. Ovu tehniku su koristili slikari neoimpresionisti, tako da se imena za tehniku i pravac često koriste kao sinonimi. Pripadnici ovog pravca u slikarstvu su koristili ovu tehniku poigravajući se efektima koje slika ostavlja na posmatrača, ali na sasvim drugačiji način u poređenju sa slikarima impresionistima.

Poentilizan, ili neoimpresionizam, proizilazi iz impresionizma i označava njegov kasni razvoj. Ova tehnika i pravac u slikarstvu zasnivaju se na savremenim teorijama o fizičkim, fiziološkim i psihološkim zakonitostima čovekovog posmatranja boja. Žorž Sera je proučavao istraživanja o svetlosti savremenih fizičara kao što su Ežen Ševrel, Herman Ludvig von Helmholc i njegov prijatelj Šarl Anri.

Ovaj termin se ponekad upotrebljava i u literaturi za označavanje literarne tehnike gde se stavlja naglasak na tipičke pojedinosti pojava ili događaja.

Najistaknutiji predstavnici su Žorž Sera i Pol Sinjak.


Nastanak tehnike

Krajem 19. veka, dela impresionista su često odbijana od strane zvaničnog „Salona“. Počev od 1874, impresionisti izlažu samostalno. Godine 1884. stvaraju čuveni ‚‚Salon nezavisnih" (Salon des Indépendants). Mladi Žorž Sera ga posećuje, diveći se dometima impresionista i njihovoj tehnici slikanja svakodnevnih scena ili pejzaža pomoću kratkih i izraženih poteza. 1890. godine Sera će zapisati: „Čistina spektralnog elementa je osnov moje tehnike...“ Time je definisao svoju tehniku koja se sastoji u postavljanju čistih i komplementarnih tačaka boje na platno.

Već 1883. Sera je započeo svoju prvu veliku kompoziciju (201 × 300 cm) pod nazivom „Kupanje kod Anijera“ (Une baignade à Asnières). Kao pripremu za sliku, Sera je napravio seriju krokija i crteža. Zatim je, u svom ateljeu, na platnu „razdvojio“ boje motiva na male tačke primarnih i komplementarnih boja. Svoju sliku je 1884. izložio na Salonu nezavisnih. Rad izaziva zabunu, ali i privlači pažnju, naročito mlađih umetnika. Tokom leta te godine, Sera počinje svoju verovatno najpoznatiju sliku: „Jedno nedeljno popodne na ostrvu De La Gran Žat“. Samo za ovu sliku, Sera je izradio 38 skica u ulju i 23 pripremna crteža. Sliku je izložio 1886. na osmoj i poslednjoj izložbi impresionista.
„Jedno nedeljno popodne na ostrvu De La Gran Žat“, Žorž Sera, 1884, ulje na platnuTehnika

Poentilistički pristup je suprotnost uobičajene metode slikanja stapanjem pigmenata i mešanjem boja na paleti ili korišćenja mnogih komercijalnih, unapred zamešanih boja. Tehnika se sastoji u slaganju čistih mrlja (tašizam) boja jednih do drugih, a iluzija oblika i forme se stvara u oku posmatrača koji posmatra sliku sa određene distance.


Upotreba

Prema aditivnoj teoriji, ako se pomešaju crvena, plava i zelena svetlost (primarne aditivne boje), dobija se bela svetlost. Ovaj sistem, koji se naziva aditivna metoda, koriste televizori i monitori računara u boji, koji uz pomoć sitnih tačaka primarnih boja (crvene, zelene i plave) formiraju sliku.

U slikarskoj praksi kao i u kolor štampi koristi se supstrativna metoda, prema kojoj se potpun spektar boja dobija pomoću mešanja tri primarne sustraktivne boje, žute, crvene i plave. Sjajni poentilistički efekti isijavanja dobijeni su upravo ovom metodom, mešanjem osnovnih slikarskih boja, ne na paleti, kao što je to bio običaj u dotadašnjoj slikarskoj praksi, već njihovim postavljanjem, u vidu izdvojenih tačaka ili kratkih poteza, direktno na slikarsko platno.


Širenje i opadanje neoimpresionizma i njegovi uticaji

Termin neoimpresionizam je prvi put upotrebio 1886. Feliks Feneon, umetnički kritičar.

Oko Žorža Sere se okupila mala grupa pristalica ove tehnike. Oni osnivaju 1884. godine „Udruženje nezavisnih umenika“ (Société des artistes indépendants). Od najpoznatijih, u grupi se nalaze Žorž Sera, Pol Sinjak, Kamij Pisaro i Lisjen Pisaro. Neoimpresionizam je postao slikarski pravac sa svojim braniocima (kao što je to bio Feneon), pristalicama i izložbenim prostorima. Širi se brzo i u Belgiji, sa Henrijem van de Veldeom i Teom van Riselbergeom kao najistaknutijim predstavnicima, a zatim i u Nemačkoj, upravo zahvaljujući Veldeu.

Nakon smrti Žorža Sere 1891, Sinjak staje na čelo pokreta. Međutim, grupa je pred raspadanjem: njeni članovi slikaju sve većim i većim tačkama i platna počinju da podsećaju sve više i više na mozaike (tašizam). Efekat jedinstva forme je ugrožen i slikari teže ka njenom razaranju i apstrahovanju.

Uticaj neoimpresionizma se oseća najviše kod fovista i nemačkih ekspresionista, kao i u periodu nastanka apstrakcije (u prvim radovima Kandinskog). Početkom dvadesetog veka, neki od najistaknutijih umetnika se inspirišu neoimpresionizmom: Anri Matis, Eduar Vijar, Paul Kle, Pol Gogen, Rober Delone, Đino Severini, Đakomo Bala, Van Gog, Pit Mondrijan.Dopada li vam se ovaj način slikanja?
Ovde možete postavljati slike koje su urađene ovom tehnikom.


Amor fati

Live today
avatar
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22035
Muški Jarac Godina : 30
Lokacija : In dreams...
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu