Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Join the forum, it's quick and easy

Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.
Zid
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Govor tijela

+2
Bult
Troja
6 posters

Ići dole

Govor tijela Empty Govor tijela

Počalji od Troja Ned Apr 03, 2011 9:34 am

‚‚Kada nam se neka osoba svidi, javljaju se pojave koje su mahom van naše kontrole i ne možemo ih upotrebiti u manipulativne svrhe.
Da li je stvarno tako? Zenice se šire, oči dobijaju poseban sjaj, dolazi do pojačanog dotoka krvi u usne (zašto je i inače izmišljen karmin), pogled se duže zadržava na partneru. Koliko god mi mislimo da je odabir pravih reči i fraza ključan za dobar flert, komunikacija sa drugim osobama odvija se kako na verbalnom tako i na neverbalnom nivou. Čak 93% prenesenih informacija o nama mi ćemo poslati neverbalnim putem. Međutim, postoje značajne razlike u pogledu neverbalnog govora muškaraca i žena tokom flerta.
Muškarci često nameštaju kravatu, poprave svoju frizuru, telom su okrenuti prema partnerki, noge su nešto raširenije nego obično. Agresivniji nastup podrazumeva kačenje palca za kaiš ili približavanje korak napred. Žene kada ugledaju za njih privlačnu osobu zabace kosu sa jedne strane na drugu, udalje je sa lica, da bi se otkrile oči, štaviše ovaj gest postoji i kod osoba sa kratkom kosom. Oči su poluzatvorene, pogled dovoljno dug da ga muškarac primeti. Posebno jak signal za muškarce jeste i pogled preko ramena. Kada se pogledi susretnu žena obično stidljivo spusti pogled dole i u stranu, ali ako pak samo spusti pogled i nastavi živo da gleda po gomili- njena zasinteresovanost za datog muškarca je veoma mala. Prekrštene noge okrenute prema određenoj osobi pokazuju zainteresovanost ali takođe i grickanje usne i diskretno oblizivanje. Zevanje, namršteno lice, prekrštene ruke govore o nezainteresovanosti. Čak i najatraktivnija žena neće imati udvarače ako ne flertuje, ako ne šalje te inicijalne signale muškarcima za početak flerta, za razliku od onih koji naveliko flertuju. Smisao flerta nije da impresioniramo druge, dovoljno je da budemo opušteni, nasmejani, pomalo detinjasti, a priroda će učiniti ostalo i zato uživajte u flertu- uživanja radi."

Izvor: shvoong.com, "Umešnost udvaranja-flert i govor tela", Autor: ass.dr.Olivera Žikić

Govor tijela je prisutan kod svih ljudi bez obzira da li su oni toga svjesni ili ne. Ovo je samo jedan primjer kako govor tijela moze da otkrije naše misli ljudima oko nas.

Da li se vama dešava da govorom tijela otkrijete neke svoje skrivene misli sagovorniku i protiv svoje volje?
Koje biste primjere govora tijela prisutne kod vas naveli?
Da li biste mogli navesti značenja još nekih primjera govora tijela?
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 17011
Ženski Lokacija : London
Datum upisa : 08.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Govor tijela Empty Re: Govor tijela

Počalji od Bult Ned Apr 03, 2011 11:40 pm

Svakako da je najpoznatiji vid govora tijela kada neko pocrveni, sto je uvijek znak stida i neugodnosti. Spustanje pogleda moze da bude znak stidljivosti, isto tako kao i dopadanja. U nekim ekstremnim slucajevima moze cak i da znaci da ta osoba pokusava nesto da sakrije od vas.
Stisak ruke se takodje smatra necim sto puno govori o osobi. Tako uvijek imamo pozitivan utisak o ljudima koji imaju cvrst stisak ruke, mada naravno ni tu ne treba pretjerati! Necete se bas obradovati ako vam neko pocne lomiti kosti sake! S druge strane, ako neko ima veoma mlitav stisak ruke to ostavlja los utisak o toj osobi
Bult
Bult
Odvažni član
Odvažni član

Broj poruka : 546
Muški Lokacija : London
Datum upisa : 03.06.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od hermina Čet Apr 07, 2011 1:53 pm

Ne verujem u tačna značenja govora tela. Ni onaj koji šalje te znake često ni ne zna da ih šalje. A onaj ko ih prima ima čitav sistem ideja i verovanja o ljudima, životu i neverbalnim znacima u komunikaciji. Stoga je meni gotovo svako uopštavanje besmisleno.

Da li se vama dešava da govorom tijela otkrijete neke svoje skrivene misli sagovorniku i protiv svoje volje?
Koje biste primjere govora tijela prisutne kod vas naveli?

Kažu mi da uopšte nema potrebe da pričam, da se sve vidi na meni. Šta, kako - ne znam. Ali, eto, navodno najviše očima govorim. Ja i dalje ne mogu to da zamislim. Rolling Eyes
hermina
hermina
Istraživač
Istraživač

Broj poruka : 117
Ženski Lav Godina : 37
Datum upisa : 25.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ika Sre Apr 13, 2011 2:54 pm

Naravno... Mnoga istraživanja upućuju da gestovi najjasnije prenose značenje govora tela. Slažem se sa tim. Na primer za one koji retko lažu činjenica je da se podsvesni um ponaša nezavisno od laganja, pa ih odaje govor tela. “Profesionalni lažovi”, u koje spadaju političari, novinari, advokati, glumci, naučili su da kontrolišu svoje pokrete pa lažu tako da je to teško primetiti. Smatram da govor tela svakako utice i na odabir osobe koja nam se svidi, privlači pažnju.
U mom slučaju, kada razmišljam podlaktim se, kažiprst je na slepoočnici,a palac ispod brade. Kada mi se neko dopada gledam pravo u oči, smeškam se pa spustim pogled ka podu, onda opet pogledam i smeškam se. To su gestovi koji su lako prepoznatljivi i veoma važni.

Ika
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 4253
Muški Lav Godina : 38
Datum upisa : 09.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od enigma_ Sre Feb 08, 2012 10:06 am

“Profesionalni lažovi”, u koje spadaju političari, novinari, advokati, glumci, naučili su da kontrolišu svoje pokrete pa lažu tako da je to teško primetiti.

Odlično Iko, tačno oni su takvi.
Ono što ne vidimo, ili kasno vidimo to su njihove oči.
I da ne 'mašim temu :)

Meni mnogo više gestikulacija kaže o čoveku, nego sam čovek. Obraćam pažnju na gestiukulaciju, posebno kod prvog susreta.
Malo puta sam pogrešila, na prste mogu da izbrojim. :) Al to nikako ne znači da sam opterećena, već jednostavno vidim i jasno mi je sve.
To je ono kad osetim da nisam prihvaćena, a ja sam prišla pomalo oprezno, jer taj strah od odbacivanja nikako da se iskoreni kod mene.
Ja...nesveno prekrstim ruke i to mi je odbrambeni stav. Tada nema šanse da mi iko priđe, naravno uz to ide i strogo ozbiljno lice, gde sve piše.
Moram da naglasim da zagrljaj, jak, daje sigurnost, mnoge ljude ljude jako zarlim a i oni mene :)
Stisak ruke, nikad neću zaboraviti jedan stisak ruke, koji me ohrabrio da istrajem.

Ovo oko flerta, zaboravila sam :D Znam da se uvek zezam i onda je to kao neki flert.
Oduvek je tako.
enigma_
enigma_
Veteran
Veteran

Broj poruka : 4779
Lav Godina : 56
Datum upisa : 13.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja Sre Feb 08, 2012 10:11 pm

Citala sam da doticanje lica prstima i premjestanje nogu - cas prekrstene, cas raskrstene, znaci da neko laze, kao i izbjegavanje direktnog pogleda. Znam da lagan dodir ruke po misici znaci interesovanje za drugu osobu. Takodje i produzeni pogled pravo u oci znaci isto.

Nervozno igranje hemijskom olovkom uobicajeno je kod osoba koje pokusavaju nesto da sakriju.
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od male Sre Feb 08, 2012 10:22 pm

Prvu knjigu o govoru tela sam pročitao krajem prošlog veka. Pre 20 godina. Od onda sam još toga čitao i usavršio sam se da kada vodim neki bitniji razgovor - sedim kao kip i ne šaram očima. Šipak će da me pročitaju! Mad
male
male
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6176
Muški Lokacija : Kragujevac
Datum upisa : 15.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja Sre Feb 08, 2012 10:25 pm

A ja opet imam obicaj da drzim noge cas prekrstene, a cas ne, ali ne zato sto nesto lazem, nego zato sto sam navikla da ih prekrstam, a nesto mi vise ne prija taj polozaj nogu.
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole