Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Join the forum, it's quick and easy

Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.
Zid
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Naracija ili deskripcija?

3 posters

Ići dole

Naracija ili deskripcija? Empty Naracija ili deskripcija?

Počalji od Still_dreaming Sub Apr 09, 2011 12:54 pm

Napisati delo i učiniti ga živim. Opisivati i pripovedati. Zaći do najsitnijih detalja i razvijati priču. Dve strane teksta. Deskripcija je prisutnija u poeziji, a naracija u prozi, mada nema čvrstih pravila - neretko se prozom peva, a poezijom priča.

Volite li više narativne ili deskriptivne delove teksta?
Šta to čini deskripciju boljom od naracije, ili naraciju boljom od deskripcije?
Naravno, najčešće su neodvojive jedna od druge, ali da li vam više prija tekst sa više narativnih ili sa više deskriptivnih elemenata?

Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22089
Muški Jarac Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Naracija ili deskripcija? Empty Re: Naracija ili deskripcija?

Počalji od Liza_N. Pet Apr 29, 2011 12:52 am

Mislim da odgovor na tvoje pitanje ipak zavisi od toga ko je kakva osoba, tj. ko je kakav čitalac. Ja ne volim previše deskripciju, zato što nisam vizuelan tip. Bar mislim da je to u pitanju. Sećam se, kada sam prvi put čitala ,,Gospodara prstenova", najteže sam iščitavala strane na kojima je opisivan predeo ili put koji su prelazili. Volim da zamislim sama, ili ne zamišljam uopšte.
Doduše, deskripcija ne mora da se odnosi samo na predeo, ali, eto, meni to najviše smeta, to jest, ne umem da se udubim dovoljno da zamislim kako je opisano.
Naravno, ima i onih pisaca koji su me prevaspitali, kakav je Kiš. Uz njega sam naučila da čitam i takve redove, deskriptivne (na primer, opis rubrike u njegovoj krštenici - iz Ranih jada (mislim da je u pitanju segment Iz baršunastog albuma, ako nekog interesuje)).
Očigledno, zavisi i od čitaoca, ali, bogme, i od pisca odnosno teksta kako ćeš šta doživeti. :)

Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja Ned Jul 17, 2011 9:28 pm

Mislim da ja volim naraciju obogacenu opisima, to jest deskripcijom razmisljanja, osjecanja, i slicno. Upravo sam procitala roman "Kockar" Dostojevskog i moram priznati da mi je nekako nedostajalo vise deskripcije. Dostojevskog sam se sjecala kao vrlo dobrog pisca, pa me je iznenadila ovakva moja reakcija. Kao da se nesto u meni promijenilo otkako sam ga zadnji put citala, pa su mi i standardi nekako drugaciji. Inace, mislim da su knjige koje su zasnovane na deskripciji, a imaju vrlo malo naracije, takodje teske za citanje. Dobra knjiga je kao dobar koktel - treba staviti ispravnu kolicinu raznih sastojaka da bi ukus bio zadovoljavajuci.

Inace, istina je sto je Liza rekla da ne vole svi ljudi isto. U gimnaziji sam imala drugaricu koja je u knjigama citala samo dijaloge. Ja to nikada ne bih ucinila, ali eto, ima nas raznih, pa nije cudo ni sto postoje razne vrste literature za raznu publiku.
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 17011
Ženski Lokacija : London
Datum upisa : 08.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu