Naracija ili deskripcija?
3 posters
Zid :: Književnost :: Književnost
Strana 1 od 1
Naracija ili deskripcija?
Napisati delo i učiniti ga živim. Opisivati i pripovedati. Zaći do najsitnijih detalja i razvijati priču. Dve strane teksta. Deskripcija je prisutnija u poeziji, a naracija u prozi, mada nema čvrstih pravila - neretko se prozom peva, a poezijom priča.
Volite li više narativne ili deskriptivne delove teksta?
Šta to čini deskripciju boljom od naracije, ili naraciju boljom od deskripcije?
Naravno, najčešće su neodvojive jedna od druge, ali da li vam više prija tekst sa više narativnih ili sa više deskriptivnih elemenata?
Volite li više narativne ili deskriptivne delove teksta?
Šta to čini deskripciju boljom od naracije, ili naraciju boljom od deskripcije?
Naravno, najčešće su neodvojive jedna od druge, ali da li vam više prija tekst sa više narativnih ili sa više deskriptivnih elemenata?
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
Re: Naracija ili deskripcija?
Mislim da odgovor na tvoje pitanje ipak zavisi od toga ko je kakva osoba, tj. ko je kakav čitalac. Ja ne volim previše deskripciju, zato što nisam vizuelan tip. Bar mislim da je to u pitanju. Sećam se, kada sam prvi put čitala ,,Gospodara prstenova", najteže sam iščitavala strane na kojima je opisivan predeo ili put koji su prelazili. Volim da zamislim sama, ili ne zamišljam uopšte.
Doduše, deskripcija ne mora da se odnosi samo na predeo, ali, eto, meni to najviše smeta, to jest, ne umem da se udubim dovoljno da zamislim kako je opisano.
Naravno, ima i onih pisaca koji su me prevaspitali, kakav je Kiš. Uz njega sam naučila da čitam i takve redove, deskriptivne (na primer, opis rubrike u njegovoj krštenici - iz Ranih jada (mislim da je u pitanju segment Iz baršunastog albuma, ako nekog interesuje)).
Očigledno, zavisi i od čitaoca, ali, bogme, i od pisca odnosno teksta kako ćeš šta doživeti.
Doduše, deskripcija ne mora da se odnosi samo na predeo, ali, eto, meni to najviše smeta, to jest, ne umem da se udubim dovoljno da zamislim kako je opisano.
Naravno, ima i onih pisaca koji su me prevaspitali, kakav je Kiš. Uz njega sam naučila da čitam i takve redove, deskriptivne (na primer, opis rubrike u njegovoj krštenici - iz Ranih jada (mislim da je u pitanju segment Iz baršunastog albuma, ako nekog interesuje)).
Očigledno, zavisi i od čitaoca, ali, bogme, i od pisca odnosno teksta kako ćeš šta doživeti.
Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.- Počasni član
- Broj poruka : 2032
Datum upisa : 04.05.2010
Re: Naracija ili deskripcija?
Mislim da ja volim naraciju obogacenu opisima, to jest deskripcijom razmisljanja, osjecanja, i slicno. Upravo sam procitala roman "Kockar" Dostojevskog i moram priznati da mi je nekako nedostajalo vise deskripcije. Dostojevskog sam se sjecala kao vrlo dobrog pisca, pa me je iznenadila ovakva moja reakcija. Kao da se nesto u meni promijenilo otkako sam ga zadnji put citala, pa su mi i standardi nekako drugaciji. Inace, mislim da su knjige koje su zasnovane na deskripciji, a imaju vrlo malo naracije, takodje teske za citanje. Dobra knjiga je kao dobar koktel - treba staviti ispravnu kolicinu raznih sastojaka da bi ukus bio zadovoljavajuci.
Inace, istina je sto je Liza rekla da ne vole svi ljudi isto. U gimnaziji sam imala drugaricu koja je u knjigama citala samo dijaloge. Ja to nikada ne bih ucinila, ali eto, ima nas raznih, pa nije cudo ni sto postoje razne vrste literature za raznu publiku.
Inace, istina je sto je Liza rekla da ne vole svi ljudi isto. U gimnaziji sam imala drugaricu koja je u knjigama citala samo dijaloge. Ja to nikada ne bih ucinila, ali eto, ima nas raznih, pa nije cudo ni sto postoje razne vrste literature za raznu publiku.
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
Zid :: Književnost :: Književnost
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu