Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Join the forum, it's quick and easy

Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.
Zid
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Samokontrola

+5
Nymphadora
Teixos
Ika
Troja
Still_dreaming
9 posters

Ići dole

Samokontrola Empty Samokontrola

Počalji od Still_dreaming Uto Apr 26, 2011 1:04 pm

Kada smo povređeni, iznervirani, besni, skloni smo naglim reakcijama. Mehanizmi samoodbrane i želja za smanjenjem bola čine da delamo refleksno i impulsivno.

Umete li vi da se zaustavite pre nego što uradite ili kažete nešto zbog čega ćete se kasnije kajati?
Na koji način iskontrolište svoje ponašanje u tim momentima?
Čak i kada znate da ste u pravu, umete li sebi da kažete ‚‚Stani!''?

Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22089
Muški Jarac Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Samokontrola Empty Re: Samokontrola

Počalji od Troja Sre Apr 27, 2011 2:32 am

Kada me nesto bas iznervira nekada reagujem na nacin koji znam da nije dobar za mene, ali ja to ipak uradim. Kao na primjer, meni procuri nos, a ja pocnem ponovo da pusim od muke. Znam da to nije dobro ni pametno, ali to ipak uradim.

Znala sam i da se savrseno kontrolisem (ili bar mislim da se savrseno kontrolisem, a u stvari je i to vrlo glupo u datim okolnostima!) i nikako ne reagujem na grozan bol, ali ni to nije neka velika sreca. Cini se kao civilizovano ponasanje i kao malima bili su nam rekli da tako treba, a nekada mi se i to cini glupo. Kao Isus na krstu. Doduse, ne znam sta je on navodno mislio, ja sam mislila da bi se bilo lijepo ubiti u takvim okolnostima!

scared
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 17011
Ženski Lokacija : London
Datum upisa : 08.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ika Uto Jun 14, 2011 1:17 pm

Umete li vi da se zaustavite pre nego što uradite ili kažete nešto zbog čega ćete se kasnije kajati? Umem da se zaustavim, ali to tek shvatim nakon što izgovorim, onda popravljam.
Na koji način iskontrolište svoje ponašanje u tim momentima? Sebe umem da kontrolišem, ali ne i situaciju koja ne zavisi samo od mene.
Čak i kada znate da ste u pravu, umete li sebi da kažete ‚‚Stani!''? Znam da kažem ali tek kada se rasprava dogodi. Tada smirujem situaciju.

Ika
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 4253
Muški Lav Godina : 38
Datum upisa : 09.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Teixos Sub Jul 02, 2011 1:32 pm

Umete li vi da se zaustavite pre nego što uradite ili kažete nešto zbog čega ćete se kasnije kajati?
Ne. Kajanje je neizbežno u mom slučaju. Kažem sve što mi padne na pamet, pa mislio to ili ne. :D

Na koji način iskontrolište svoje ponašanje u tim momentima?
Ili brojim do 5 u sebi, ili kažem da je raspravu najbolje nastaviti kad se malo ohladimo i priberemo. Ali retki su slučajevi kad se iskontrolišem. Sve je onako kako ja kažem i niko me ne može ubediti u suprotno.. :D

Ne. Jarac sam u horoskopu. xD
Ako sam ubeđen da jesam u pravu, nema stajanja dok to ne dokažem. Pa makar rasprava trajala danima.. :D
Teixos
Teixos
Član za primer
Član za primer

Broj poruka : 1273
Muški Jarac Godina : 34
Datum upisa : 27.04.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Nymphadora Ned Jul 03, 2011 2:32 pm

Umijem da se iskontrolisem savrseno kad su rasprave u pitanju.I to do te mjere da vise nije ni dobro.Kazem samo ono sto moram, sto ne mogu da ignorisem i to najnormalnijim mogucim tonom.
Na koji nacin?Pa, prvo mi prodje kroz glavu da mi ne stoji da vicem ili da nekome uputim uvredu.Ozbiljno, bas bi ruzno izgledalo.
A kad znam da sam u pravu a nekome to ne mogu da objasnim, vise lici na mene da kratko kazem sta imam i iziritirano odustanem od rasprave jer me prosto vrijedja slika mene koja se pravdam nekome, ili se trudim da nesto dokazem.
Nymphadora
Nymphadora
Član za primer
Član za primer

Broj poruka : 1206
Ženski Lav Godina : 32
Datum upisa : 09.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja Ned Jul 03, 2011 8:13 pm

Vidim da sam ja, za razliku od ostalih, vise pisala o fizickom bolu. Kada sam povrijedjena necijim stavom znam da kazem sebi "stani", ali moja reakcija zavisi i od toga sa kim razgovaram. Ako sam sa nekim vrlo bliskim, kao sto su to roditelji, ili mi je stvarno svega preko glave, znam i da reagujem. Nekada lupanjem vrata ili povisenim tonom, vjerovatno zato sto se najcesce trudim da budem obzirna i vise nego sto treba, pa onda budem dodatno povrijedjena da takvo moje ponasanje nije ispostovano i urodilo plodom. Nije se odavno desilo da ovako reagujem, osim jednom na poslu prije dvije godine, kada sam bila ljuta i zbog plate koja mi nije povecana, i zbog gomile posla koju su ocekivali da uradim u vrlo kratkom vremenskom periodu. Dakle, tesko se ljutim, jos rjedje reagujem kada se naljutim, ali kada eksplodiram to bude poprilicna scena.
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Liza_N. Pon Jul 04, 2011 10:07 am

Definitivno ne umem da se kontrolišem, a to sam sebi danas po hiljaditi put dokazala izvikavši se na ni krivo, ni dužno dete. Iznervirali su me na drugoj strani, ali je moj sestrić bio vreća na koju sam se istresla. Rezultat: plakao je 2 sata jer se razočarao u mene, ja sam se razočarala u sebe, a osobe i situacija koja me je issprovocirala i dalje je ista.

Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Eurinome Čet Sep 22, 2011 10:56 pm

Dosta sam impulsivna, nazalost.
Zavisi od situacije, osobe, koja me je iznervirala.Naucila sam da izbrojim do deset, i umem da stanem, kada neko nije vredan rasprave.Mada nekada ni to ne pomaze, pa kazem svasta, ali se ne pokajem, najcesce ,jer je to ta osoba neretko i zasluzila.
Kada sam u pravu, nastojim da isteram svoje.
Eurinome
Eurinome
Član za primer
Član za primer

Broj poruka : 1131
Ženski Datum upisa : 15.08.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od enigma_ Sre Apr 18, 2012 8:46 am

Naucila sam da izbrojim do deset
Ovo je najvažnije, jer kad se nauči do deset, onda je čas tu i pedeset. :)

Naučio me život da zaista brojim i do pedeset. Bilo je dana kad nisam brojala ni do deset i onda sam to dobro osetila na svojoj koži.

Definitivno da, Pa vljda bi bilo sramota da u ovim godinam ne umem.
No, ako mi se desi, al bukvalno desi, da nekada nešto nepromišljeno kažem, pitam, uradim sve da to nekako ispravim.Ljudi koji su mi bliski i koji me znaju, oproste mi brzo i zaborave to.
Jer nažalost ja umem da ćutim mnogo, pa biram momente kad šta da kažem, biram reči i onda strogo sam direktna.
No,bilo je i da pogrešim i napravim veću glupost, sa tim čekanjem, biranjem reči momente.

Samo kad sam gubila posao, nisam htela sebi da kažem stani, da sam rekla i da sam bila ljigava i šefov poltron , ostala bih na poslu. No, nije mi žao ni jedne sekunde. Iskontrolisala sam se za toliko, da ne dobije on otkaz, jer se bavio svim i svačim i ja sam to znala, kao i mnogi.Svi su mu čutali, a ja ne. Ali nisam mu ni uzela "parče hleba iz ruku" dok on meni jeste. Mrlju nisam imala na sebi, imala sam dosta bolovanja(mnogi su ostali da rade sa više bolovanja), pri prvom otpustu ljudi sa posla, bila sam ja i tada mi je Socijalni radnik rekao da je šef tražio da me otpuste i da je on sve uradio da me ne otpuste, ali nije moglo.Sećam se da mi je bilo neprijatno što mi se pravdao Socijalni radnik. Nisam ga ništa pitala, već me sam našao.

Tada mi je advokat savetovao sve i svašta, nisam htela, jer ostao bi bez posla, stanuje privatno, mala deca itd...

A da, verovatno sam ga spomenula i spomenem uvek, kad ga sretnem, danas sam ga srela.Savio je glavu kad me video.
enigma_
enigma_
Veteran
Veteran

Broj poruka : 4779
Lav Godina : 56
Datum upisa : 13.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ThePoet Čet Okt 18, 2012 6:01 am

Najlakše je reći: ‚‚Ja sam impulsivna osoba, ja tako reagujem i šta ću. Ja sam taj i taj znak u horoskopu, takav sam, trpi." E, pa nije baš tako. Hiljadu puta mi se desilo da bih mogao kuću da srušim od besa, ali pre nego što izgovorim ono što mislim, ugrizem se za jezik, dam sebi malo oduška da razmislim, preformulišem besne, neshvatljive, brzoplete rečenice u nešto što će zvučati koliko-toliko pitomo, prilagodim svoj ton i onda kažem šta imam.

To svako može da uradi. Nema izgovora. Najlakše je prasnuti, viknuti, biti impulsivan. To je na nivou malog deteta. Ali, progutati knedlu, dati sebi nekoliko sekundi da se smiriš i prilagodiš novoj situaciji - to treba i da se vežba. Svakog sledećeg puta biće lakše primiriti se i staloženo odgovoriti na provokacije.

Nekada je naravno teško konsolidovati se. Nekada se toliko iznerviramo da nam je teško da se kontrolišemo. Ali, čak i u tim trenucima, možemo se koliko-toliko potruditi da se smirimo.

Svako može to da nauči ako želi. A ako ne želi - uvek će naći izgovore: horoskop, takav sam impulsivan, i slično. Treba se potruditi. Lako je pokajati se. Pokajanje donekle zaleči rane. Ali, ožiljci koje nam naprave oštre reči nikada ne zacele potpuno.

Triput meri, jednom seci. - zlatno pravilo.

najukusnija je sirova misao
ThePoet
ThePoet
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6720
Muški Devica Godina : 33
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja Čet Okt 18, 2012 9:03 pm

Vrlo si ovo dobro rekao poeto. Mene mnogo ljute ljudi koji se ponasaju kako god im padne na pamet i izgovaraju se horoskopom, problemima na poslu ili u porodici i ko zna cim sve ne. Oni to samo koriste kao izgovor da opravdaju svoj bezobrazluk na koji smatraju da imaju pravo :( . Ja sam obicno prema svima fina, ali ovakvima znam uzvratiti istom mjerom. Sto je interesantno, takvi ce se uvijek najvise pobuniti ako prema njima nisi veoma fin. Ne znam cim samo zamisljaju da tu finocu i zasluzuju!
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole