Igra sa sufiksima
5 posters
Igra sa sufiksima
Mnogo sufiksa može da se spoji sa jednom istom rečju. Cilj igre je da nađemo što više mogućih reči od jedne ponuđene reči (tj. da izvedemo što više reči od jedne reči koja bi predstavljala osnovu tih izvedenica). Te reči ne moraju biti postojeće reči, ali je potrebno da izgledaju kao potencijalne reči, tj. reči koje su gramatički ispravne iako u našem jeziku nemaju značenje niti su do sada kao takve postojale. Poželjno je da reč koja se postavlja bude imenica, mada i glagoli i pridevi mogu biti reči od kojih se mogu sufiksacijom stvoriti nove reči.
Kao pomoć mogu poslužiti dole navedeni sufiksi, mada možete i sami dodati sufiks koji vam padne na pamet.
Cilj nije napraviti jednu reč koja već postoji, nego više reči koje bi mogle postojati. Što više sufiksa uspete da iskoristite, to će biti zanimljivije.
1. reč:
ljubomora
Kao pomoć mogu poslužiti dole navedeni sufiksi, mada možete i sami dodati sufiks koji vam padne na pamet.
-ač, -ača, -ar, -ac, -lac, -telj, -nik, -ik, -ič, -džija, -lo, -aš, -ša, -ko, -ant, -ator, -an, -ija, -ist(a), -ut, -er, -or, -ir, -lica, -aljka, -nje, -će, -aža, -cija, -acija, -ijacija, -ancija, -ež, -ja, -ka, -ište, -je, -nica, -ačnica, -onica, -ara, -ana, -onja, -ak, -ešina, -etina, -ina, -urina, -jurina, -ić, -čić, -eljak, -uljak, -erak, -arak, -urak, -čak, -ečak, -ičak, -ica, -ance, -ence, -če, -anstvo, -stvo, -uša, -inja, -arija, -izam, -ost, -nje.
Cilj nije napraviti jednu reč koja već postoji, nego više reči koje bi mogle postojati. Što više sufiksa uspete da iskoristite, to će biti zanimljivije.
1. reč:
ljubomora
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
Re: Igra sa sufiksima
Da dam primer i probijem led.
ljubomorač, ljubomorača, ljubomorac, ljubomoritelj, ljubomornik, ljubomordžija, ljubomoraš, ljubomorko, ljubomoran, ljubomorista, ljubomoraža, ljubomoracija, ljubomorancija, ljubomorka, ljubomornica (prostorija za ljubomorne ljude će me smeste u ljubomornicu! ), ljubomoračnica (mesto u žbunju odakle špijunira onaj ko je ljubomoran ), ljubomoronica, ljubomorana, ljubomoronja, ljubomorak, ljubomoretina, ljubomorčić, ljubomorica, ljubomorče, ljubomoranstvo, ljubomoruša, ljubomorizam, ljubomornost.
Tako bi to trebalo da izgleda.
Nova reč:
stvar
ljubomorač, ljubomorača, ljubomorac, ljubomoritelj, ljubomornik, ljubomordžija, ljubomoraš, ljubomorko, ljubomoran, ljubomorista, ljubomoraža, ljubomoracija, ljubomorancija, ljubomorka, ljubomornica (prostorija za ljubomorne ljude će me smeste u ljubomornicu! ), ljubomoračnica (mesto u žbunju odakle špijunira onaj ko je ljubomoran ), ljubomoronica, ljubomorana, ljubomoronja, ljubomorak, ljubomoretina, ljubomorčić, ljubomorica, ljubomorče, ljubomoranstvo, ljubomoruša, ljubomorizam, ljubomornost.
Tako bi to trebalo da izgleda.
Nova reč:
stvar
Amor fati
Live today
stvardžija (onaj što pravi stvari! ), stvarnik, stvarence, stvarista (umetnik koji slika samo stvari, ne i ljude), stvaruša, stvaračnica, stvaracijacija, stvarana, stvaruljak, stvarancija...
Mislim da sam se dovoljno razstvarila!
Nova reč:
klavir
Mislim da sam se dovoljno razstvarila!
Nova reč:
klavir
Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.- Počasni član
- Broj poruka : 2032
Datum upisa : 04.05.2010
klavirač, klavirača, klavirac, klavirnik (spisak pravila za upotrebu klavira ), klavirdžija, klaviraš, klavirant, klavirija (bolest - opsednutost klavirem ), klavirista, klaviraljka, klaviranje, klaviraža, klaviracija, klavirancija, klavirište (mesto za stare i neupotrebljive klavire ), klavironica, klavirana (fabrika klavira ), klavirak, klavirina, klavirčić, klavirić, klavirica (ženka klavira ), klavirče, klaviranstvo (Njegovo Klaviranstvo ), klavirizam.
Za lakši nastavak, kopiraću sufikse odozgo. Bilo bi lepo da to svako od nas uradi.
Nova reč:
lampa
Za lakši nastavak, kopiraću sufikse odozgo. Bilo bi lepo da to svako od nas uradi.
-ač, -ača, -ar, -ac, -lac, -telj, -nik, -ik, -ič, -džija, -lo, -aš, -ša, -ko, -ant, -ator, -an, -ija, -ist(a), -ut, -er, -or, -ir, -lica, -aljka, -nje, -će, -aža, -cija, -acija, -ijacija, -ancija, -ež, -ja, -ka, -ište, -je, -nica, -ačnica, -onica, -ara, -ana, -onja, -ak, -ešina, -etina, -ina, -urina, -jurina, -ić, -čić, -eljak, -uljak, -erak, -arak, -urak, -čak, -ečak, -ičak, -ica, -ance, -ence, -če, -anstvo, -stvo, -uša, -inja, -arija, -izam, -ost, -nje.
Nova reč:
lampa
Amor fati
Live today
lampac, lampar, lampatelj, lampadzija, lampalo, lampator, lampista, lampacija, lampiste, lampnica, lampara, lamponja lampestina, lampetina, lampina, lampurina, lampic, lampcic, lampica, lampce, lampanstvo, lampusa, lampizam...
Ima li ovo ikakvog smisla?
prozor
Ima li ovo ikakvog smisla?
prozor
"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@- Legendarni član
- Broj poruka : 11888
Datum upisa : 03.04.2010
Ako se nađe samo jedna reč koja će te nasmejati, onda ima smisla.
prozorač (onaj koji stoji na prozoru i gleda u komšijske avlije ), prozorača (isto, samo ženskog roda), prozorac, prozornik, prozordžija, prozoraš, prozorko, prozorant, prozorija (mesto gde se proizvode prozori ), prozoraljka, prozoranje (kad se dve komšinice dovikuju sa svojih prozora), prozorće (na albanskom), prozoraža, prozorište ( špijuniranje ljudi), prozornica, prozoračnica (mesto sa kog se špijuniraju ljudi), prozorak, prozorić, prozorče, prozoranstvo, prozoruša (komšinica koja ubaci glavu kroz vaš prozor uz pitanje ‚‚Šta radite?'' ), prozorizam (gubljenje vremena na prozoru).
kafa
prozorač (onaj koji stoji na prozoru i gleda u komšijske avlije ), prozorača (isto, samo ženskog roda), prozorac, prozornik, prozordžija, prozoraš, prozorko, prozorant, prozorija (mesto gde se proizvode prozori ), prozoraljka, prozoranje (kad se dve komšinice dovikuju sa svojih prozora), prozorće (na albanskom), prozoraža, prozorište ( špijuniranje ljudi), prozornica, prozoračnica (mesto sa kog se špijuniraju ljudi), prozorak, prozorić, prozorče, prozoranstvo, prozoruša (komšinica koja ubaci glavu kroz vaš prozor uz pitanje ‚‚Šta radite?'' ), prozorizam (gubljenje vremena na prozoru).
kafa
Amor fati
Live today
kafa, kafica, kafurina, kaficak, kafence, kafedzija, kafana, kaficanstvo, kafetin, kafetar, kafaca, kafetiste, kafuljka, kafancija, kafecijacija, kafez, kafetiste, kafanica, kafaonica, kafic, kafeticic, kafuljak, kafas, kafator, kafetar,
ač, -ača, -ar, -ac, -lac, -telj, -nik, -ik, -ič, -džija, -lo, -aš, -ša, -ko, -ant, -ator, -an, -ija, -ist(a), -ut, -er, -or, -ir, -lica, -aljka, -nje, -će, -aža, -cija, -acija, -ijacija, -ancija, -ež, -ja, -ka, -ište, -je, -nica, -ačnica, -onica, -ara, -ana, -onja, -ak, -ešina, -etina, -ina, -urina, -jurina, -ić, -čić, -eljak, -uljak, -erak, -arak, -urak, -čak, -ečak, -ičak, -ica, -ance, -ence, -če, -anstvo, -stvo, -uša, -inja, -arija, -izam, -ost, -nje.
muzika
ač, -ača, -ar, -ac, -lac, -telj, -nik, -ik, -ič, -džija, -lo, -aš, -ša, -ko, -ant, -ator, -an, -ija, -ist(a), -ut, -er, -or, -ir, -lica, -aljka, -nje, -će, -aža, -cija, -acija, -ijacija, -ancija, -ež, -ja, -ka, -ište, -je, -nica, -ačnica, -onica, -ara, -ana, -onja, -ak, -ešina, -etina, -ina, -urina, -jurina, -ić, -čić, -eljak, -uljak, -erak, -arak, -urak, -čak, -ečak, -ičak, -ica, -ance, -ence, -če, -anstvo, -stvo, -uša, -inja, -arija, -izam, -ost, -nje.
muzika
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
muzikač, muzikača, muzikar, muzikatelj, muzikdžija, muzikaš, muzikant, muzikator, muzikan, muzikista, muzikaljka (univerzalni naziv za muzički instrument), muzikanje, muzikaža, muzikacija, muzikancija, muziknica, muzikačnica, muzikonica, muzikara, muzikana, muzikešina, muziketina, muzičić, mizičak, muzikica, muzikence, muzikance, muzikanstvo, muzikuša.
trava
trava
Amor fati
Live today
Trava, travica, travcica, travnjak, travuljina, traveljak, travurak, travaca, travilac, travitelj (osoba koja se brine o travi), travdzija (osoba koja otkupljuje pokosenu travu), travaza, travijacija, traviste, travaonica, travara, travonja, travesina, travetina, travic, travcic, travuljak, travizam, travost, travonje
film
Trava, travica, travcica, travnjak, travuljina, traveljak, travurak, travaca, travilac, travitelj (osoba koja se brine o travi), travdzija (osoba koja otkupljuje pokosenu travu), travaza, travijacija, traviste, travaonica, travara, travonja, travesina, travetina, travic, travcic, travuljak, travizam, travost, travonje
film
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
filmač, filmača, filmar, filmac, filmatelj (po analogiji sa snimatelj, možda bi mogla da bude nova reč za reditelja ), filmič , filmdžija, filmaš, filmator, filmista (ovo čak ima smisla, neko ko proučava filmove), filmer (filmatelj, ali s engleskim sufiksom ), filmaljka (loša glumica, ko što je pevaljka loša pevačica ), filmaža, filmacija, filmište , filmnica (dakle mesto gde se montira film, očigledno ), filmionica (bioskop), filmara, filmonja , filmurina, filmić, filmeljak, filmičak, filmance, filmanstvo (gospoda koja snimaju filmove), filmuša (videti filmaljka, značenje slično ), filmarija, filmizam
sunce
najukusnija je sirova misao
ThePoet- Moderator
- Broj poruka : 6720
Godina : 33
Datum upisa : 23.04.2012
suncač, suncaš, suncizam (deo nauke egiptologije, posvećena božanstvu Ra ), suncer, suncište (banja sa najidealnijim padom sunčevih zraka, idealnih za lečenje reumatizma), suncista (zapovednik u suncijaciji ), suncadin (pradeda suncov! )
prozor
prozor
Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.- Počasni član
- Broj poruka : 2032
Datum upisa : 04.05.2010
prozorač (perač prozora), prozorača (peračica ), prozornica (mesto sa kog se vrši špijunaža komšija), prozordžija (čovek koji pravi prozore), prozoraš, prozorista (stručnjak za prozore), prozoraljka (komšinica koja prati sve sa prozora i zna ko je s kim kuda otišao i zašto - izveštač sa lica mesta ), prozoraža (špijuniranje sa prozora, nastalo po analogiji sa špijunaža ), prozoracija (skup obaveštenih komšinica), prozorište, prozorana (fabrika prozora), prozorak, prozoretina, prozorčić, prozorečak, prozoričak, prozorance, prozoranstvo, prozorstvo, prozoruša (naziv kojim manje obaveštene komšije nazivaju bolje obaveštene komšinice ), prozorizam.
metla
Amor fati
Live today
metlač, metlača, metlar, metlilac, metlatelj (neko ko muči metlom ), metlič, metlidžija, metlaš (zvuči kao vrsta kriminalca), metlator , metlista, metler (filmatelj, ali s engleskim sufiksom ), metlaljka (pada mi na pamet Riska ), metlaža , metlancija, metlište , metlarnica, metlionica, metlara, metlana, metlonja , metlurina, metlić , metličak, metlance, metlarstvo, metluša , metlarija, metlizam
flaša
najukusnija je sirova misao
ThePoet- Moderator
- Broj poruka : 6720
Godina : 33
Datum upisa : 23.04.2012
flašača, flašar (onaj koji sakuplja iskorišćene flaše), flašdžija, flašista (slično kao fašista, samo je glavno oružje flaša ), flašište (groblje flaša za reciklažu), flašionica (ostava u kafani)
drška
drška
Amor fati
Live today
Similar topics
» Karlos Ruiz Zafon - Igra anđela (Anđelova igra)
» Igra senki
» Igra - napravi strip
» Igra ‚‚Jedno slovo''
» Igra - ni jedno slovo
» Igra senki
» Igra - napravi strip
» Igra ‚‚Jedno slovo''
» Igra - ni jedno slovo
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu