Čuda arhitekture
3 posters
Zid :: Umetnost :: Vizuelna umetnost
Strana 1 od 1
Čuda arhitekture
U poslednjih nekoliko decenija niču sve čudnije građevine. Rešenja spoljašnjeg izgleda zgrada su sve maštovitija, ponekad čak toliko da se zapitamo kako te zgrade stoje takve kakve su izgrađene.
Ovde možete postavljati fotografije neobičnih arhitektonskih ostvarenja, a veoma je poželjno i da napišete ispod fotografije ponešto o toj zgradi, npr. ko ju je konstruisao, gde se nalazi i slično, jer možda se neko od nas nekad nađe u blizini te zgrade, pa je na taj način pronađe i vidi uživo.
Ovde možete postavljati fotografije neobičnih arhitektonskih ostvarenja, a veoma je poželjno i da napišete ispod fotografije ponešto o toj zgradi, npr. ko ju je konstruisao, gde se nalazi i slično, jer možda se neko od nas nekad nađe u blizini te zgrade, pa je na taj način pronađe i vidi uživo.
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
Re: Čuda arhitekture
Walt Disney koncertna hala u Los Anđelesu. Izgrađena je 2003. godine, a projektovao ju je Frenk Geri (Frank Gehry), poznati američki arhitekta.
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Datum upisa : 15.01.2010
Kada sam vidjela temu, prvo čega sam se sjetila bila je Sydney Opera House u Australiji. Prekrasna je.
Ni sama ne znam puno o njoj pa sam napravila malo istraživanje na Internetu... Evo što mislim da je bitno:
- sagrađena 1973. godine
- arhitekt: Danac Jørn Utzon
- 28. 6. 2007. postala je dio UNESCO Svjetske baštine
- nalazi se blizu Sydneyskog lučkog mosta
- mjesto na kojem danas stoji opera nekada je bilo mjesto na kojem se nalazila utvrda (1958. je srušena, a 1959. počela je izgradnja opere)
- svečano je otvorena 20. listopada 1973., a otvorila ju je australska kraljica Elizabeta II; otvaranje je praćeno vatrometom i izvođenjem Beethovenove Devete simfonije
Ni sama ne znam puno o njoj pa sam napravila malo istraživanje na Internetu... Evo što mislim da je bitno:
- sagrađena 1973. godine
- arhitekt: Danac Jørn Utzon
- 28. 6. 2007. postala je dio UNESCO Svjetske baštine
- nalazi se blizu Sydneyskog lučkog mosta
- mjesto na kojem danas stoji opera nekada je bilo mjesto na kojem se nalazila utvrda (1958. je srušena, a 1959. počela je izgradnja opere)
- svečano je otvorena 20. listopada 1973., a otvorila ju je australska kraljica Elizabeta II; otvaranje je praćeno vatrometom i izvođenjem Beethovenove Devete simfonije
polly88- Moderator
- Broj poruka : 6404
Datum upisa : 28.07.2010
Odmah sam se setila hotela "Burj Al Arab" u Dubaiu.
Jedan je od cetiri najvisih hotela na svetu (321m).
Otvoren je decembra 1999.
Projektovali i izgradili Murray & Roberts Holdings
moram priloziti video
Jedan je od cetiri najvisih hotela na svetu (321m).
Otvoren je decembra 1999.
Projektovali i izgradili Murray & Roberts Holdings
moram priloziti video
pahuljica- Zaslužni član
- Broj poruka : 1675
Godina : 33
Datum upisa : 17.06.2011
Iako je tema započeta rečenicom: "U poslednjih nekoliko decenija niču sve čudnije građevine.", odlučila sam se za dosta stariju građevinu jer je zaista prekrasna. Stoga, evo još jednog čuda arhitekture: Taj Mahal.
Taj Mahal je arhitektonski spomenik u Agri, gradu u indijskoj saveznoj državi Uttar Pradesh koji je izgradio mogulski vladar Džahan-šah kao spomen za svoju rano preminulu ženu Mumtaz Mahal. Smatra se vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture; kombinirani su elementi perzijskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova. Godine 1983. Taj Mahal postao je UNESCO-ov spomenik Svjetske baštine opisan kao „dragulj islamske umjetnosti u Indiji i jedan od univerzalno priznatih remek-djela svjetskog nasljeđa”. Iako je bijela kupola mramornog mauzoleja najpoznatija arhitektonska komponenta, Taj Mahal je zapravo integrirani kompleks struktura. Gradnja je počela oko 1632. i završena 1653. godine, a uključivala je tisuće umjetnika i radnika. Iranski arhitekt Ustad Ahmad Lahauri smatra se glavnim projektantom Taj Mahala.
Taj Mahal je arhitektonski spomenik u Agri, gradu u indijskoj saveznoj državi Uttar Pradesh koji je izgradio mogulski vladar Džahan-šah kao spomen za svoju rano preminulu ženu Mumtaz Mahal. Smatra se vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture; kombinirani su elementi perzijskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova. Godine 1983. Taj Mahal postao je UNESCO-ov spomenik Svjetske baštine opisan kao „dragulj islamske umjetnosti u Indiji i jedan od univerzalno priznatih remek-djela svjetskog nasljeđa”. Iako je bijela kupola mramornog mauzoleja najpoznatija arhitektonska komponenta, Taj Mahal je zapravo integrirani kompleks struktura. Gradnja je počela oko 1632. i završena 1653. godine, a uključivala je tisuće umjetnika i radnika. Iranski arhitekt Ustad Ahmad Lahauri smatra se glavnim projektantom Taj Mahala.
Gnothi seauton!
polly88- Moderator
Fallingwater house (ili Kuća nad vodopadom) kuća je koju je dizajnirao arhitekt Frank Lloyd Wright 1935. godine u Pennsylvaniji nad vodopadom Bear Run. Od 1937. do 1963. godine bila je obiteljska kuća, a od 1964. otvorena je kao muzej.
Gnothi seauton!
polly88- Moderator
Zid :: Umetnost :: Vizuelna umetnost
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu