Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Join the forum, it's quick and easy

Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.
Zid
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Moralni pobednik?

+2
ces@ric@
Still_dreaming
6 posters

Ići dole

Moralni pobednik? Empty Moralni pobednik?

Počalji od Still_dreaming Uto Okt 11, 2011 4:13 am

Verovatno ste čuli da za nekog ko izgubi na nekom takmičenju ili slično kažu da je ‚‚moralni pobednik''.

Postoji li moralni pobednik?
Koje je merilo da se neko proglasi moralnim pobednikom?
Ili vi jednostavno nazivate jednog pobednikom, a drugog gubitnikom, bez sredine?

Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22089
Muški Jarac Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Moralni pobednik? Empty Re: Moralni pobednik?

Počalji od ces@ric@ Uto Okt 11, 2011 4:24 am

Moralni pobjednik po meni je onaj bolji i zasluzniji, kojem se titula pobjednika izmakla na neposten nacin.
Recimo tri clana komisije biraju vodju novog projekta. Jedan kandidat je odlican, pametan i upravo odgovara, drugi je lijen, bezobrazan i neodogovoran. Medjutim, ovaj drugi u komisiji ima kuma, koji potkupi druga dva clana, tako da ovaj dobije posao (pobjedi). Prvi kandidat nije pobijedio, ali je po meni moralni pobjednik.

"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@
ces@ric@
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 11888
Ženski Datum upisa : 03.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja Pon Okt 24, 2011 12:11 am

Mislim da postoji moralni pobjednik. Kada sam izgubila svoj prvi posao u Engleskoj dugo sam radila za firmu u kojoj sam bila jedan od najcjenjenijih i najvrjednijih i najpreciznijih clanova osoblja. Glavni direktor me nikada nije volio, firma je zapala u krizu i moja plata je bila odlicna za tu vrstu posla. Predvidjeli su da ce kolicina posla znatno opasti u mjesecima koji dolaze, i da bi me mozda mogao zamijeniti i neki pocetnik koji bi imao mnogo manju platu od mene (za tri godine plata mi je vise nego udvostrucena) i onda su se posluzili raznim smicalicama da me otpuste. Rekli su da se "ne slazem sa osobljem", a u stvari clan osoblja koji se zalio na mene je bila pridoslica koja je zeljela bolji posao, lijena i nesposobna (znam da je kasnije i ona otpustena, vjerovatno zato sto nije bila u stanju raditi posao kako treba), ali zeljna drugih odgovornosti osim odgovaranja na telefon i kupovine stvari za kancelariju. Direktor ju je svo vrijeme podsticao da bude bezobrazna. Na kraju su oni pobijedili u smislu da sam ja otpustena, ali sam im pred kraj bar pocela odgovarati i ukazivati na propuste i greske, pa sam se uprkos svemu osjecala kao da sam iz citave situacije izasla kao moralni pobjednik. Moja pobjeda je na neki nacin potvrdjena time sto je firma prosla kroz strasne gubike, morala preci u bezvezan dio grada, vlasnica je vrlo brzo nakon mog odlaska umrla (nas dvije smo se fantasticno slagale i ja sam joj bila desna ruka), i obje djevojke koje su se bile urotile protiv mene su prestale da rade u firmi.

Dakle, bila sam u svemu prava, ali nemocna da stvari okrenem u svoju korist (a trebalo je tako biti po svim moralnim pravilima ovog svijeta).

Ja smatram da je za moralnu pobjedu potrebno da se onima koji su nekoga nepravedno zapostavili desi nesto lose, neka vrsta kazne sto su nekoga kaznili ili zanemarili bez ikakve realne i moralne osnove. A u mom slucaju se to, kao sto sam rekla, i desilo.

Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 17011
Ženski Lokacija : London
Datum upisa : 08.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ika Uto Dec 27, 2011 3:37 am

Postoji li moralni pobednik? Pa teško pitanje! :) Smatram da postoji. Moralni pobednik je u stavri gubitnik koji se borio na častan način. Tako se bar govori u praksi.
Koje je merilo da se neko proglasi moralnim pobednikom? Moralni pobednik je onaj ko ne gazi po leševima da bi stigao do cilja.
Ili vi jednostavno nazivate jednog pobednikom, a drugog gubitnikom, bez sredine? Pa moram da budem surov ali tako je. Kada se neko trka bez pravila da bi stigao do cilja, neko će uraditi sve da stigne do njega po bilo koju cenu. Moralni pobednik neće. Ići će do cilja dostojanstveno znajući da je drugi.

Ika
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 4253
Muški Lav Godina : 38
Datum upisa : 09.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od male Uto Jan 03, 2012 7:42 am

Nije nikakva uteha biti moralni pobednik. Ili jesi ili nisi. Mad
male
male
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6176
Muški Lokacija : Kragujevac
Datum upisa : 15.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja Uto Jan 03, 2012 7:52 am

Ovaj put si stvarno u pravu. Kakva je korist kad samo ti znas da si pravi pobjednik.
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ces@ric@ Uto Jan 03, 2012 12:06 pm

Vjerovatno je pitanje koliko ti je znacajan moral opcenito. Drugima mozda ne znaci, ali meni nesto znaci ta moja moralna pobjeda i vjerovatno meni bliskim ljudima

"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@
ces@ric@
Legendarni član
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od male Uto Jan 03, 2012 6:29 pm

Ces, "moralna pobeda" je samo izgovor za gubitnika. Nije ni važno da li je pobeda zaslužena ili ne. Pobednik na kredencu ima pehar a ti nemaš. Posle nekog vremena, svi će zaboraviti da li je pobeda bila zaslužena, osim tebe. A ti ne pišeš istoriju. :jj:
male
male
Legendarni član
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ces@ric@ Sre Jan 04, 2012 6:32 pm

Ne govorimo samo o sportu i takmicenjima i peharima, nego o pobjedama opcenito. Neke su velike, neke male, ali vazno da su nama vazne, a ne sta ce biti u sjecanju nekih tamo nebitnih ljudi.
Meni je draze znati npr. da moj brat nije pobijedio, da je ostao moralni pobjednik, jer se nije htio koristiti kojekakvim sredstvima, kojima se koristio taj pravi pobjednik.

ces@ric@
ces@ric@
Legendarni član
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja Sre Jan 04, 2012 8:48 pm

Mislim da te ja razumijem, ces@ric. Ja sam izgubila prvi posao u Londonu zbog nepravde, ali sam otisla iz firme gdje su medjuljudski odnosi bili grozni, da bih kasnije nasla posao u firmi gdje se ljudi mnogo bolje odnose jedni prema drugima. Dakle, mada sam u prvoj firmi bila na kraju gubitnik, na nekom opstem zivotnom planu sam uspjela ostvariti nesto mnogo bolje bas zahvaljujuci tome.
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od male Sre Jan 04, 2012 10:01 pm

Posmatrajmo to malo šire.
Srbija je bila moralni pobednik i u kosovskom boju a bili smo robovi 5 vekova. Moralni pobednik i u WW1 pa nas politički uništili i naš kralj i strane sile. A četvrtina stanovništva izginula. Bili moralni pobednik i u WW2, ali nas okupirali čobani sa petokrakama. Na kraju se sveli na Srbiju daleko manju od etničkih granica. Onda bili moralni pobednici u ratovima 90-ih, ali nam uništena ekonomija. Pa smo bili moralni pobednici posle NATO bombardovanja, ali razorena infrastruktura i izgubili smo deo teritorije. Pobedili smo i Miloševića, ali je država opljačkana. Sada se i ovo malo dobara prodaje u bescenje. Predizborno se otvaraju rudnici zlata da tupavom narodu zamažu oči, nalaze se uljni škriljci "vredni 150 milijardi" za koje se znalo i ranije.
Moralno smo baš super, ali kao država i nacija smo propali. Mad
male
male
Legendarni član
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja Čet Jan 05, 2012 12:40 am

Moram reci da je ova tvoja analiza, male, sasvim ispravna. I mnogo me je razalostila. :sorry: Voljela bih kada bi istorija srpskog naroda bila mnogo manje protkana tragedijom, i da i vama vec jednom sunce svane.
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ces@ric@ Čet Jan 05, 2012 1:10 am

Zalim, male, ali ne slazem se da je Srbija u svemu tome bila moralni pobjednik

ces@ric@
ces@ric@
Legendarni član
Legendarni član

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Miloš_88 Ned Feb 12, 2012 1:21 pm

Moralni pobednik je kategorija postignuta nekakvim kompromisom,. Smatram da postoji moralni pobednik u slučajevima kad se neko borio za pobedu na najbolji način i uz najviše simpatija publike, a da je žiri ili sudija dodelio nagradu nekom drugom. Opet, slažem se i sa Maletom: Ili jesi ili nisi - pobednik :D
Miloš_88
Miloš_88
Ugledni forumaš
Ugledni forumaš

Broj poruka : 3461
Muški Škorpija Godina : 36
Datum upisa : 22.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu