Neobični običaji
5 posters
Neobični običaji
Od mesta do mesta, običaji se razlikuju u pojedinostima. Neki podrazumevaju male rituale i obrede i imaju neko dublje značenje, ostali su kao trag starih verovanja. Običaju prilikom venčanja, sahranjivanja i drugi slični običaji, umeju da izgledaju besmisleno u današnje vreme. Kakvi su u vašem mestu? Imaju li neke svoje specifičnosti?
Nekad su običaji toliko čudni da ne možemo da ih shvatimo čistom logikom nego zahtevaju objašnjenje. Znate li vi za neki takav običaj? Kako se objašnjava takvo postupanje?
Koje od običaja smatrate besmislenim ostatkom paganskih verovanja?
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
Re: Neobični običaji
Imam tu čast da se često srećem sa raznim običajima (uglavnom na svadbama) ali i ovako i mogu reći da ja lično mnoge običaje smatream budalaštinama. Svako sleo ima svoje običaje i kad mi neko kaže: ‚‚mora, to je običaj" ja kažem: ‚U kojoj to crkvenoj knjizi piše?". Uglavnom su na selima ljudi najzatucaniji po pitanju običaja i sve se svodi na paganstvo i adaptaciju i miks raznih običaja. Zaista ima puno običaj koje sam video, ali mi trenutno jedan pada na pamet, a to je da se na severu bačke prilikom veridbe čeka svitanje i u svitanje momak vodi nevestu kući
Miloš_88- Ugledni forumaš
- Broj poruka : 3461
Datum upisa : 22.03.2011
Meni je cudan obicaj iz postojbine mojih roditelja da kada neko umre i sahranjuju ga na sahranu dolaze narikace ciji je zadatak da sto vise jadikuju na glas za pokojnikom. Licno mislim da je taj obicaj pregazilo vrijeme. Nekako mi je ruzno i nedostajanstveno takvo ponasanje. Sto ne znaci da ne razumijem da ljudi na sahranama puste koju suzu i izmjenjuju tuzne komentare.
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
Evo npr. malopre saznah da se na današnji dan ne unose drva u kuću, jer će na leto ući zmija u kuću. A ja uneo, pa moji digli frku i svi na mene. Morao sam da iznesem drva napolje, zbog njihovog glupog sujeverja. Trla baba lan da joj prođe dan.
Isto tako u jednom selu pored moga ljudi su graknuli kad sveća nije mogla da se stavi uspravno zbog vetra pored groba, nego je morala da se položi, pa je moja mama položila sveću, na šta su joj oni povikali da se plamen okreće ka pokojniku kad se tako stavlja.
Isto tako u jednom selu pored moga ljudi su graknuli kad sveća nije mogla da se stavi uspravno zbog vetra pored groba, nego je morala da se položi, pa je moja mama položila sveću, na šta su joj oni povikali da se plamen okreće ka pokojniku kad se tako stavlja.
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Datum upisa : 15.01.2010
Da li ste znali da kad se sprema hrana za sahranu ne smete nikako vi da je spremate, niti smete da služite goste (da, goste, one koji su došli da vam izjave saučešće i da popiju po koju kaficu i da se slade vašim bolom, da slušaju malo pričicu kako je pokojnik umro, kako bi imalo šta da se priča po šoru). Ne, morate da nabavite nekoliko žena (msm da tačno ima određen broj) koje će to da odrade umesto vas.
Ima onaj jedan dan u godini kad ne smem da se kupam, jer ne znam ko će da se naljuti.
Ima onaj jedan dan u godini kad ne smem da se kupam, jer ne znam ko će da se naljuti.
najukusnija je sirova misao
ThePoet- Moderator
- Broj poruka : 6720
Godina : 33
Datum upisa : 23.04.2012
Za neke od napisanih običaja sam čula,Posebno me nerviraju te "narikače" mislim da toga ima svuda.
Ja sam praktikovala jedan neobičan običaj,a zabranili su mi
Pre svakog ispita bacala sam vodu za klincem, pri bacanju vode mislilla sam da mu sve ide kao voda.Jedno me video i vratio se haso mi napravio Bez razlike na to "zabranjivanje" za njim je uvek bačen bokal vode
Dok je na ispitu, nikada nisam ništa radila, već čekala da se javi.Niti sam ikome dozvoljavala recimo da usisava. To ne može.
Kad neko putuje i dok ne stigne, ja isto ne usisava niti išta perem. Tamo gde sam odrasla je tako i to sam ja pokupila od njih, tako da mi dobro dođe da ne radim ništa čim nekoga ispratim na put
Ja sam praktikovala jedan neobičan običaj,a zabranili su mi
Pre svakog ispita bacala sam vodu za klincem, pri bacanju vode mislilla sam da mu sve ide kao voda.Jedno me video i vratio se haso mi napravio Bez razlike na to "zabranjivanje" za njim je uvek bačen bokal vode
Dok je na ispitu, nikada nisam ništa radila, već čekala da se javi.Niti sam ikome dozvoljavala recimo da usisava. To ne može.
Kad neko putuje i dok ne stigne, ja isto ne usisava niti išta perem. Tamo gde sam odrasla je tako i to sam ja pokupila od njih, tako da mi dobro dođe da ne radim ništa čim nekoga ispratim na put
enigma_- Veteran
- Broj poruka : 4779
Godina : 56
Datum upisa : 13.02.2010
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu