Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Join the forum, it's quick and easy

Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.
Zid
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Radimo li ono što želimo ili ono što mislimo da treba?

4 posters

Ići dole

Radimo li ono što želimo ili ono što mislimo da treba? Empty Radimo li ono što želimo ili ono što mislimo da treba?

Počalji od Still_dreaming Sub Feb 04, 2012 1:35 am

Povremeno se naše želje kose sa normama društva u kome živimo. ‚‚To ne bi bilo ispravno.'' Za koga? Za tebe ili za nekog drugog? Naravno, postoje želje koje mogu naškoditi drugima i onda to svakako ne bi bilo ispravno. Ali dok god su naše želje samo naše i odnose se samo na nas, valjda bismo trebali da slušamo samo sebe i njih. Osim ako nam se onaj kontrolišući deo nas ne suprotstavlja. A taj kontrolišući deo smo prihvatili od okruženja. Taj kontrolišući deo je onaj deo koji ne dozvoljava da budemo osuđivani i izvrgavani podsmehu, pa sprečava unapred sve želje koje bi dovele do toga. To je onaj deo koji je željan prihvatanja od strane drugih, pa nas stavlja u rascep između sebe i drugih u sebi. Najčešće se njih dvojica dogovore za srednje rešenje.

Da li onda radimo ono što želimo ili ono što mislimo da treba?
Da li srednje rešenje zadovoljava želju?
Umete li da ostavite po strani druge i ostvarite ono što će vas učiniti zadovoljnim?

Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22089
Muški Jarac Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Radimo li ono što želimo ili ono što mislimo da treba? Empty Re: Radimo li ono što želimo ili ono što mislimo da treba?

Počalji od Troja Sub Feb 04, 2012 1:55 am

Znala sam ostaviti po strani druge i raditi ono sto meni odgovara, ali moram reci da sam zato mozda nacinila i neke pogresne korake u zivotu zbog kojih sam se kasnije u zivotu kajala. Na primjer, kada sam htjela da pusim radila sam to uprkos zestokom protivljenju prvo moje majke, a kasnije supruga. Na kraju sam to u oba slucaja zazalila, i cak se i sada borim sa posljedicama te nesmotrene odluke. Inace, u pravu si da je lakse odluciti da radis po svome kada posljedice mogu biti negativne samo po tebe, jer onda osjecas da imas pravo da radis sta god tebi vise odgovara. Kada znas da bi posljedice neke tvoje odluke mogle da povrijede ili ugroze i nekog drugog, ako si imalo savjestan, svoje ces odluke odvagnuti vise puta i suzdrzavati se da ucinis ono sto bi moglo povrijediti druge. Vjerujem da mnogi pribjegavaju srednjem rjesenju u takvom slucaju, znam da ja jesam. Neki, mozda hrabriji, ali i sebicniji od mene, bi samo ucinili po svome, ma sta da posljedice njihove odluke znacile za druge ljude. Nekada sam mislila da se samo takvi ljudi izbore za svoju srecu u zivotu, danas vidim da se sreca moze dobiti i uz moj nacin odlucivanja i zivota, i to mi je posebno drago.

Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 17011
Ženski Lokacija : London
Datum upisa : 08.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Radimo li ono što želimo ili ono što mislimo da treba? Empty Re: Radimo li ono što želimo ili ono što mislimo da treba?

Počalji od enigma_ Pon Feb 13, 2012 11:15 am

Maksimalno se trudim da uklopum želju i potrebu drugih.
Verovatno bi bilo drugačije da nisam porodična žena ili sam jednostavno takva.
Retko kada sam sve ostavila po strani i uradila samo ono što meni odgovara.
Znam ženicu kojoj je bila želja da ode sama na letovanje,muž se nije slagao.Bez razlike na muževljevo neslaganje, ona se spakovala, ostavila decu i muža i otišla.
Ona je ovim odlaskom povredila svoju porodicu, ali je ispunila sebi želju.Sad da l je pametnije ispuniti svoju želju i povrediti najbliže?! Za nju je bolje, dok po mom nekom mišljenju, mislim da nije.
Svaki čovek ima neku svoju želju, imam je i ja, ali ta moja želja čeka, sad da l ću je ispuniti ne znam, jer ja uklapam želje i potrebe drugih (mojih).A ovo je samo moja želja i nikako je ne mogu ukopiti sa potrebama "drugih", bar je sada tako.

( cigarete ne spominjem, jer to nije želja, već moj porok koji je prihvaćen)
enigma_
enigma_
Veteran
Veteran

Broj poruka : 4779
Lav Godina : 56
Datum upisa : 13.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Still_dreaming Ned Jun 16, 2013 1:58 pm

Mislim da sam, nažalost, skoro uvek bio na sredini, čak i onda kad sam uspevao da ubedim sebe kako je to baš ono što sam ja zamislio. Nekad sticaj okolnosti jednostavno dovede do toga, a nekad nekakav glupav ‚‚uzdrhtaj'' od drugih. Udovoljiti svima, a ostati sam nepotpuno zadovoljan. Divne li ‚‚odluke''. Inače sam za to da ljudi uvek rade ono što žele i što im prija i protiv svakog sputavanja sam, ali mi se nekako čini da sebe samog sputavam, iako ne puno, ipak dovoljno da to ne bude baš to. I kad saberem utiske, obično shvatim da nisam zadovoljan željenim, iako nedostaje samo nijansa - nijansa koju sam sam izmenio da bih ‚‚udovoljio'' nekom drugom. Na trenutke sam ubeđen da radim baš ono što želim i kako ja želim, ali kad sednem i dobro razmislim o tome, shvatam da mnoge nijanse u svemu tome zavise od drugih, tj. od toga što ja puštam da drugi utiču na to. Verujem da to može da se saseče, a da budu zadovoljne obe strane: da ja budem zadovljan i da neko drugi bude zadovoljan. Potpuno. A eto, čak i ovoj rečenici uzeo sam u obzir i zadovoljenje druge strane.

Umem da zadovoljim sebe, to da, ali samo ako to ne utiče na druge i ako drugi ne učestvuju u tome. U suprotnom, prekrojavam, menjam i ne dobijem željeno. Ne stalno, ali u velikoj većini slučajeva.

Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22089
Muški Jarac Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ThePoet Čet Jul 04, 2013 11:47 am

O, svakako radimo ono što mislimo da treba. Kad bi svako radio sve ono što želi, živeli bismo u haosu, anarhiji i rasulu. Čovek je nestabilno biće i njemu trebaju pravila.

Ja radim ono što mislim da treba, mada prag tolerancije koji ja imam prema onome što je dozvoljeno i što nije veoma je visok. Ja prihvatam sve što neko voli, a što ni na koji način ne povređuje druge. Tim se u životu vodim i smatram taj svoj stav ispravnim.

Prinuđeni smo da tražimo sredinu između naših želja i onoga što je dozvoljeno i što bi ‚‚trebalo" uraditi i tako prosto život funkcioniše. Srednje rešenje, taj most između naših želja i onoga što nas ograničava, dobro je obično. Nekada nismo zadovoljni što moramo da se odreknemo nekog dela onoga što želimo da uradimo, ali tako je. Kako bismo zaista ostvarivali samo ono što želimo, morali bismo da promenimo same temelje društva, a za to pojedinac nije sposoban.

Ponekad, pak, delujemo po intuiciji, po nekom instinktu, porivu koji se kosi sa svime što drugi od nas žele i očekuju i to je dobro. Dobro je povremeno otvoriti ventil i dozvoliti nakupljenim željama da pokuljaju napolje. Dobro je ponekad pobuniti se protiv svih, protiv normi, protiv ograničenja i lanaca. Ali, u tome ne bi trebalo da se pretera.

Ja sam se navikao na to da ne mogu uvek dobiti sve što želim. Kad se sve skupi u meni postane previše tesno, ja otvorim poklopac da sve izađe i napravi mesta za nove nedovršene porive i težnje i neostvarene želje. Kako sam se na čitav taj proces navikao, zadovoljan sam svime što uspem da postignem.

najukusnija je sirova misao
ThePoet
ThePoet
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6720
Muški Devica Godina : 33
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu