Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Join the forum, it's quick and easy

Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.
Zid
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Staromodni ili savremeni?

4 posters

Ići dole

Staromodni ili savremeni? Empty Staromodni ili savremeni?

Počalji od Still_dreaming Pon Feb 06, 2012 3:15 am

Društvene norme se menjaju. Ono što je pre npr. 30 godina bilo aktuelno, danas se uglavnom smatra zastarelim. Nauka, tehnika i skoro sve oblasti su vidno napredovale za to vreme i taj napredak je sve brži. Stavovi ljudi su se pomenili o nekim stvarima zato što se o tim stvarima zna više. Neki običaji su zaboravljeni sasvim slučajno i spontano, a neki se primenjuju u donekle izmenjenom obliku. Ono što nije bilo prihvaćeno ranije, danas je sasvim normalno.

A ljudi drugačije reaguju na sve to. Jedni su bespogovorno krenuli u korak sa vremenom, a drugi ostali dobrovoljno u okvirima starog (u meri u kojoj društvo dozvoljava da se ostane).

Kojoj grupi vi pripadate?
Da li biste sebe nazvali staromodnim ili prihvatate sve nove promene?
Na osnovu čega svrstavate sebe u jednu od te dve grupe?

Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22089
Muški Jarac Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Staromodni ili savremeni? Empty Re: Staromodni ili savremeni?

Počalji od Ika Pon Feb 06, 2012 3:36 am

I jednoj i drugoj. U svakom slučaju više sam za savremeni svet. Nauka, tehnologija, kao i mnoge druge bitne oblasti su napredovale i to je super. Razlike su ogrome gledajući sadašnje vreme i recimo vreme mojih roditelja. Od njih čujem da su se ljudi nekada više cenili, poštovali. Sada deca psuju profesore jer im zakon to dozvoljava. E sada neka shvatanja ljudi se menjaju i to ona o kojima ljudi ne znaju ništa, tj sude drugim ljudima po svojim pretpostavkame. Na primer nekada su verovali da postoje veštice i spaljivali su žene na lomači. Sreća pa se mentalitet ljudi menjao.
Smatram da sam dovoljno savremen za vreme u kom živim, ali i staromodan za vreme koje dolazi.

Ika
Zavisni član
Zavisni član

Broj poruka : 4253
Muški Lav Godina : 38
Datum upisa : 09.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja Pon Feb 06, 2012 10:20 am

U vecini stvari sam savremenih shvatanja. U nekim stvarima sam, sticajem zivotnih okolnosti, i sama probijala led u svojoj porodici i cinila stvari koje zenama u mojoj porodici iz prethodnih generacija sigurno nisu padale na pamet. Ili mozda ja nisam cula za to :D . Tako sam, na primjer, bila prva zenska osoba koja je otisla u inostranstvo i pocela da zivi sa momkom sa kojim sam se zabavljala, a da se nisam bila vjencala sa njim. Naravno, bio je rat i zivotne okolnosti teske, ali ipak je za sve to trebalo hrabrosti i snage. Smijesno je sto je takvo nesto novim generacijama sasvim normalno i u najboljim zivotnim okolnostima. Dakle, svaka generacija rusi neke barijere i siri granice onoga sto smatramo prihvatljivim. Naravno, postoje i stvari koje neki drugi ljudi smatraju prihvatljivim, a koje ja tesko mogu shvatiti i prihvatiti. Ne znam sta buducnost nosi, i da li ce moji dosta liberalni pogledi na svijet jednoga dana izgledati kao teski konzervatizam. Ali, za sada, smatram da sam slobodoumna u svemu sto je vazno i sto mi olaksava da zivim u svijetu takvom kakav jeste.
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 17011
Ženski Lokacija : London
Datum upisa : 08.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od enigma_ Uto Feb 07, 2012 2:02 am

Vaspitana sam pre trideset godina i to strogo kako tema kaže "staromodno".
Dosta toga se promenilo, no ima onoga i što je ostalo.
To su neki običaji, onda neki red, gde se poštuje stariji.
Čak su me vaspitali da je muško glava kuće i da se mužu nikada ne protivreči.
To se promenilo davno kao i mnogo toga još.
Ne mislim da imam pravilan stav o svemu, ali mislim da razumem mlade, dok njihove roditelje ne.
Ne može roditelj da nametne detetu za koga će da se uda-oženi.
Ne može da mu stavlja neke zabrane, kao recimo život sa momkom-devojkom.
Ovo što Troja piše, ja sam morala da krijem, jer i ja sam 4-5 mesci živela sa Vilotićem, pa tek se udala, oni to i dan-danas ne zaju.
Čak ni moja deca :( Iako im stalno pričam, da je obavezan zajednički život pre stupanja u brak.
Imam žensko dete, ne bih mogla da podnesem da svaki vikend provodi kod momka u kući, a momak živi sa roditeljima, al zato mogu da razumem da žive zajedno kad već ne mogu jedno bez drugo.
Tako da sam ja, što napisa Ika i jedno i drugo.
Ovo je prelepo rečeno Iko :)

Smatram da sam dovoljno savremen za vreme u kom živim, ali i staromodan za vreme koje dolazi.
enigma_
enigma_
Veteran
Veteran

Broj poruka : 4779
Lav Godina : 56
Datum upisa : 13.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu