Staromodni ili savremeni?
4 posters
Zid :: Društvo :: Svakodnevni razgovori
Strana 1 od 1
Staromodni ili savremeni?
Društvene norme se menjaju. Ono što je pre npr. 30 godina bilo aktuelno, danas se uglavnom smatra zastarelim. Nauka, tehnika i skoro sve oblasti su vidno napredovale za to vreme i taj napredak je sve brži. Stavovi ljudi su se pomenili o nekim stvarima zato što se o tim stvarima zna više. Neki običaji su zaboravljeni sasvim slučajno i spontano, a neki se primenjuju u donekle izmenjenom obliku. Ono što nije bilo prihvaćeno ranije, danas je sasvim normalno.
A ljudi drugačije reaguju na sve to. Jedni su bespogovorno krenuli u korak sa vremenom, a drugi ostali dobrovoljno u okvirima starog (u meri u kojoj društvo dozvoljava da se ostane).
Kojoj grupi vi pripadate?
Da li biste sebe nazvali staromodnim ili prihvatate sve nove promene?
Na osnovu čega svrstavate sebe u jednu od te dve grupe?
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
Re: Staromodni ili savremeni?
I jednoj i drugoj. U svakom slučaju više sam za savremeni svet. Nauka, tehnologija, kao i mnoge druge bitne oblasti su napredovale i to je super. Razlike su ogrome gledajući sadašnje vreme i recimo vreme mojih roditelja. Od njih čujem da su se ljudi nekada više cenili, poštovali. Sada deca psuju profesore jer im zakon to dozvoljava. E sada neka shvatanja ljudi se menjaju i to ona o kojima ljudi ne znaju ništa, tj sude drugim ljudima po svojim pretpostavkame. Na primer nekada su verovali da postoje veštice i spaljivali su žene na lomači. Sreća pa se mentalitet ljudi menjao.
Smatram da sam dovoljno savremen za vreme u kom živim, ali i staromodan za vreme koje dolazi.
Smatram da sam dovoljno savremen za vreme u kom živim, ali i staromodan za vreme koje dolazi.
Ika- Zavisni član
- Broj poruka : 4253
Godina : 38
Datum upisa : 09.03.2011
U vecini stvari sam savremenih shvatanja. U nekim stvarima sam, sticajem zivotnih okolnosti, i sama probijala led u svojoj porodici i cinila stvari koje zenama u mojoj porodici iz prethodnih generacija sigurno nisu padale na pamet. Ili mozda ja nisam cula za to . Tako sam, na primjer, bila prva zenska osoba koja je otisla u inostranstvo i pocela da zivi sa momkom sa kojim sam se zabavljala, a da se nisam bila vjencala sa njim. Naravno, bio je rat i zivotne okolnosti teske, ali ipak je za sve to trebalo hrabrosti i snage. Smijesno je sto je takvo nesto novim generacijama sasvim normalno i u najboljim zivotnim okolnostima. Dakle, svaka generacija rusi neke barijere i siri granice onoga sto smatramo prihvatljivim. Naravno, postoje i stvari koje neki drugi ljudi smatraju prihvatljivim, a koje ja tesko mogu shvatiti i prihvatiti. Ne znam sta buducnost nosi, i da li ce moji dosta liberalni pogledi na svijet jednoga dana izgledati kao teski konzervatizam. Ali, za sada, smatram da sam slobodoumna u svemu sto je vazno i sto mi olaksava da zivim u svijetu takvom kakav jeste.
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
Vaspitana sam pre trideset godina i to strogo kako tema kaže "staromodno".
Dosta toga se promenilo, no ima onoga i što je ostalo.
To su neki običaji, onda neki red, gde se poštuje stariji.
Čak su me vaspitali da je muško glava kuće i da se mužu nikada ne protivreči.
To se promenilo davno kao i mnogo toga još.
Ne mislim da imam pravilan stav o svemu, ali mislim da razumem mlade, dok njihove roditelje ne.
Ne može roditelj da nametne detetu za koga će da se uda-oženi.
Ne može da mu stavlja neke zabrane, kao recimo život sa momkom-devojkom.
Ovo što Troja piše, ja sam morala da krijem, jer i ja sam 4-5 mesci živela sa Vilotićem, pa tek se udala, oni to i dan-danas ne zaju.
Čak ni moja deca Iako im stalno pričam, da je obavezan zajednički život pre stupanja u brak.
Imam žensko dete, ne bih mogla da podnesem da svaki vikend provodi kod momka u kući, a momak živi sa roditeljima, al zato mogu da razumem da žive zajedno kad već ne mogu jedno bez drugo.
Tako da sam ja, što napisa Ika i jedno i drugo.
Ovo je prelepo rečeno Iko
enigma_- Veteran
- Broj poruka : 4779
Godina : 56
Datum upisa : 13.02.2010
Zid :: Društvo :: Svakodnevni razgovori
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu