Šta znači i kako se još kaže
5 posters
Šta znači i kako se još kaže
Ponekad iskoči neka reč kod nekog forumaša koju nikad ranije nisam čuo i koju ne razumem, tj. ne znam joj značenje. Verovatno zbog toga što smo iz različitih krajeva. A voleo bih da znam šta je tačno rečeno. Verujem da se i ostali nađu nekad u toj situaciji.
Ovo je tema u kojoj možete pitati šta znači neka reč koju ste negde čuli, kako bi najbolje bio preveden neki izraz sa nekog stranog jezika i koji mu je smisao u tom jeziku. Znam da ovde članovi znaju sledeće jezike: engleski, mađarski, češki, ruski, nemački, italijanski i možda još neki koji nisam registrovao. Mada, opet napominjem, ne radi se samo o stranim jezicima, nego i o rečima i izrazima našeg jezika koje do sada nismo čuli.
Nadam se da ćemo se bolje razumeti nakon ove teme i da ćemo obogatiti svoj rečnik.
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
Re: Šta znači i kako se još kaže
Npr. tava - Troja, šta je to? Nekakva posuda? Tiganj?
Plata? To je plotna, ringla?
I jedan pojam koji sam našao u skripti. Nisam siguran ni da se tako piše, jer je loše odštampano, ali ja sam razumeo da piše aglminativni. Tako su nazvani određeni jezici u kojima se gramatički odnosi ‚‚obeležavaju sistemom 'prilepaka' (mađarski, npr.) - stavljanjem posebnih, dodatnih jezičkih formi, za svako novo značenje, na osnovni oblik reči.'' Ako neko zna da li je aglminativni ili nije (možda je samo jedno slovo drugačije), bio bih zahvalan na informaciji.
U tavu ne stavljate ulje.
Plata? To je plotna, ringla?
Zagrijte platu
I jedan pojam koji sam našao u skripti. Nisam siguran ni da se tako piše, jer je loše odštampano, ali ja sam razumeo da piše aglminativni. Tako su nazvani određeni jezici u kojima se gramatički odnosi ‚‚obeležavaju sistemom 'prilepaka' (mađarski, npr.) - stavljanjem posebnih, dodatnih jezičkih formi, za svako novo značenje, na osnovni oblik reči.'' Ako neko zna da li je aglminativni ili nije (možda je samo jedno slovo drugačije), bio bih zahvalan na informaciji.
Amor fati
Live today
Still, tiganj je u Bosni tava, a plotna plata.
I poslije se vi ljutite sto su sad hrvatski, bosanski i crnogorski zasebni jezici . Pa vi sami kazete da ih ne razumijete!
I poslije se vi ljutite sto su sad hrvatski, bosanski i crnogorski zasebni jezici . Pa vi sami kazete da ih ne razumijete!
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
Still, ti jezici su aglutinativni (mađarski, finski, japanski...).
Gnothi seauton!
polly88- Moderator
- Broj poruka : 6404
Datum upisa : 28.07.2010
Hvala vam obema!
Troja, i prizrensko-timočki dijalekat je dosta nerazumljiv nekima, pa se ne izdvaja kao zaseban jezik. Ali nećemo o tome u ovoj temi - za to postoji posebna tema.
Troja, i prizrensko-timočki dijalekat je dosta nerazumljiv nekima, pa se ne izdvaja kao zaseban jezik. Ali nećemo o tome u ovoj temi - za to postoji posebna tema.
Amor fati
Live today
Naša Enigma često koristi izraz sabajle:
Sve sam mislila da ću nekako iz konteksta shvatiti što to znači, ali ne ide
Može li mi netko objasniti što to znači?
enigma_ ::Jutros me isto probudili sabajle i milon obaveza mi ostavila, morala sam da zapisujem
Sve sam mislila da ću nekako iz konteksta shvatiti što to znači, ali ne ide
Može li mi netko objasniti što to znači?
Gnothi seauton!
polly88- Moderator
- Broj poruka : 6404
Datum upisa : 28.07.2010
sabajle znači mnogo rano, tek što je svanulo
najukusnija je sirova misao
ThePoet- Moderator
- Broj poruka : 6720
Godina : 33
Datum upisa : 23.04.2012
Da. Bar koliko ja znam.
"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@- Legendarni član
- Broj poruka : 11888
Datum upisa : 03.04.2010
Ja mislim da se ben koristi za male okrugle tamne mrlje na kozi, a mladezi za vece mrlje.
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu