Crtež
5 posters
Zid :: Umetnost :: Vizuelna umetnost
Strana 1 od 1
Crtež
Crtež je način izražavanja koji je stariji od pisma, grafički prikaz nekog oblika, nekog predmeta ili pojave urađen pomoću grafičkih sredstava - linije, mrlje, tačke. Može da bude izveden kao crtež-studija ili kao kroki odnosno skica.
Kombinovanjem svih tih grafičkih elemenata - spajanjem linija, crtica, mrlja i njihovim međusobnim kontrastom dobija se čista linearnost, a volumen - plastičnost, trodimezionalnost, ako se tim elementima doda i efekat senke i svetla, crnog i belog. Volumen se postiže i upotrebom gumice za brisanje, sa kojom se može ublažiti punoća linije. Ova tehnika se upotrebljava kada je u pitanju crtanje grafitnim olovkama ili olovkama u boji.
Kod drugih crtačkih tehnika je moguće grebanjem ili kombinovanjem različitih sredstava (tuš, ugljen...) dobiti slične efekte. Podloge (papir, drvo, kamen, platno, staklo...), kao i crtački alati (grafit, sepia, tuš, četka, pero, pastel...) mogu biti veoma različiti, a jedina sličnost su im crtački elementi: linija, mrlja, tačka, na bilo čemu ili bilo čime se oni izveli.
Tehnike koje se koriste pri stvaranju nekog crteža nazivaju se crtačke tehnike, i mada je najčešće jednobojan, crtež može biti i u više boja.
Uz pomoć osnovnih elemenata crteža - linije, mrlje i tačke - mogu se izraziti dve osnovne dimenzije: visina i širina, ali se privid prostorne dubine i volumena postiže primenom perspektive.
Crtež može biti:
Linearan - Ako je crtež izveden samo u linijama, odnosno ako je linija osnovni likovni element.
Tonski - Ako je crtež izveden tonovima - svetlom i senkom, odnosno slikarski crtež.
Jednobojni - Ako je crtež izveden u jednoj boji.
Obojeni - Ako se upotrebljavaju dve ili više boja.
Umetnički crtež je osnova, i ravnomerno je zastupljen u svim oblicima likovnog stvaralaštva, u grafici, u slikarstvu, u vajarstvu, u arhitekturi.
Crtež može biti samostalno i potpuno završeno likovno delo, studija, ali može biti i nešto što je tek začetak, prvi stepen u osmišljavanju slike, skulpture, grafike. Takav crtež se naziva skica i on je samo zapis određenog oblika u prostoru. Za razliku od skice, studija je potpun, samostalan vizuelni zapis za završno delo. Posebno su interesantni crteži studije akta jer oni spadaju u sam vrh crtačke tehnike i predstavljaju završno umetničko delo.
Kao i većina drugih likovnih dela, crtež se tematski može podeliti na crteže koji su odraz stvarnosti, jer su nastali kada umetnik posmatra neki objekt, prirodu ili oblik i pojavu i na imaginarne crteže - crteži koji nastaju u mašti stvaraoca.
Crtačke tehnike je naziv za sve materijale - alate, kao i za način njihovog korišćenja pri izradi jednog umetničkog crteža. Crtačke tehnike su: olovka, srebrna olovka (ostavlja nežan sivkasti trag), ugljen, kreda, flomaster, hemijska olovka, tuš i sepia.
U ovoj temi ćemo postavljati crteže. Poželjno bi bilo da napišete i ime autora ako vam je poznato.
U ovoj temi ne postavljate svoje crteže - za njih postoji tema U naletu inspiracije.
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
Dora_Mar- Ugledni forumaš
- Broj poruka : 2926
Godina : 32
Datum upisa : 17.12.2010
Re: Crtež
Female Nude, Standing - Vincent van Gogh, 1886
Bult- Odvažni član
- Broj poruka : 546
Datum upisa : 03.06.2010
Re: Crtež
Sigurno moj najdraži crtež. Iako ne znam ko je autor opčinjena sam. Inače volim crteže. Nekako mi je rad olovkom specifičan.
I još po neki ...
She was one of the few souls that made me wonder: What it was to LIVE?
Ivana_- Ugledni forumaš
- Broj poruka : 3079
Datum upisa : 11.12.2012
Ivana_- Ugledni forumaš
- Broj poruka : 3079
Datum upisa : 11.12.2012
Zid :: Umetnost :: Vizuelna umetnost
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu