Izumrli zanati
4 posters
Izumrli zanati
Tehnologija je daleko uznapredovala i promenila načine rada na koje su se stari zanati oslanjali vekovima. Počevši od tehnološke revolucije koja je za sobom vukla masovnu produkciju, automatizaciju, zatim robotizaciju i informatiku. Zbog masovnih promenama u načinu ljudskog života i proizvodnje, mnogi zanati su izumrli. Ali u ovoj temi bar nećemo dopustiti da se oni zaborave. Upotpunimo znanje jedni drugima.
Za koje stare zanate vi znate?
Koji zanati su izumrli i šta ih je zamenilo?
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
Re: Izumrli zanati
Jedan od zanata koji izumire je obućarstvo ili, popularno, šusteraj. Obućarstvom se bavi tek poneki dekica koji je to radio čitav život i koji ne bi umeo ništa drugo da radi.
Ništa ga nije zamenilo, stara cipela se sada zamenjuje novom i ne opravlja se. Živimo u takvom društvu.
Još pre 5-6 godina moja majka je nosila svoje čizme kod šustera da joj popravi đon, a već danas nije mogla da nađe nikoga ko bi joj popravio čizmu, pa je kupila druge. A ovaj zanat je izumro zato što je danas ‚‚sramota" nositi stare i opravljene čizme, već se odmah moraju kupiti nove i moraju se kupovati stalno.
Ništa ga nije zamenilo, stara cipela se sada zamenjuje novom i ne opravlja se. Živimo u takvom društvu.
Još pre 5-6 godina moja majka je nosila svoje čizme kod šustera da joj popravi đon, a već danas nije mogla da nađe nikoga ko bi joj popravio čizmu, pa je kupila druge. A ovaj zanat je izumro zato što je danas ‚‚sramota" nositi stare i opravljene čizme, već se odmah moraju kupiti nove i moraju se kupovati stalno.
najukusnija je sirova misao
ThePoet- Moderator
- Broj poruka : 6720
Godina : 33
Datum upisa : 23.04.2012
U Engleskoj i te kako ima obucara. Mislim da je glupo sto taj zanat (bar kod vas) izumire, jer je vrlo koristan. Ja vrlo cesto kupim nove cipele i odmah na njih stavim gumu odozdo. To jako cuva cipelu i produzava joj rok trajanja i nije ni malo jeftino. Da bi cipelari mogli dobro da zaradjuju neki kombinuju opravku cipela sa dodatnim aktivnostima - zamjenom baterija na satovima, izradom kljuceva i slicno.
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
To su se vrlo pametno dosetili. One stare obućarske radnje se zatvaraju. Možda kad si to malo osavremenilo (kao u Britaniji), s nekom dobrom reklamom i finom radnjom, mislim da bi mogao dobar biznis od toga da se napravi.
najukusnija je sirova misao
ThePoet- Moderator
- Broj poruka : 6720
Godina : 33
Datum upisa : 23.04.2012
Ja u Pragu ne znam nijednog. U SA imam "svog" obucara kod kojeg nosim sve. Obicno je u pitanju to sto mi se cipele klizu...
"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@- Legendarni član
- Broj poruka : 11888
Datum upisa : 03.04.2010
Guma je za to zakon. Kad stavis gumu nema klizanja, niti da ti kozni djon propusti vlagu cim padnu tri kapi kise.
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu