Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Join the forum, it's quick and easy

Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.
Zid
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Nametnuto i Željeno

3 posters

Ići dole

Nametnuto i Željeno Empty Nametnuto i Željeno

Počalji od Still_dreaming Uto Nov 27, 2012 1:18 pm

‚‚Zar ja ne mogu da budem ništa drugo no ono što sam se rodio?''
Dobrica Ćosić, ‚‚Koreni'' (Vukašin)

Nametnuto i Željeno Nametn10

Postoje stvari koje su nam ‚‚nametnute'' samim rođenjem, stvari koje ne možemo birati. Ne možemo birati roditelje, braću, sestre, rodbinu, mesto u kom smo se rodili, poziciju na društvenoj lestvici, crte lica, građu sopstvenog tela i slične stvari. Ponekad su neke od tih stvari ograničavajući faktor u našem nasotojanju da se ostvarimo. Neke osobe se ne uklapaju u sredinu iz koje su potekle, neke se ne uklapaju u želje i ambicije koje su roditelji imali u vezi njih, neke se ne uklapaju u novu sredinu zbog porekla, neke osobe su automatki odbačene zbog neke od navedenih stvari.

Naše želje često dolaze u suprotnost sa našom ‚‚istorijom''. Često je teško spojiti ‚‚nametnuto'' sa ‚‚željenim'', a u isto vreme nemoguće odbaciti Nametnuto da bi se došlo do Željenog, jer Željeno neće imati isti ukus ako mora da se odbaci ono prvo radi njegovog ostvarenja. U jednom trenutku dolazi se do problema gde Nametnuto negira Željeno, a Željeno negira Nametnuto, pa Željeno, čak i ako je ostvareno, neminovno ostaje nepotpuno, jer Nametnuto se ne može izbrisati. Dve ‚‚zaraćene'' strane treba nekako pomiriti.

Kako pomiriti u sebi Nametnuto i Željeno?
Kako učiniti da ono što nismo birali bude u skladu sa onim što biramo, a u osnovi se kose jedno sa drugim?

Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22089
Muški Jarac Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Nametnuto i Željeno Empty Re: Nametnuto i Željeno

Počalji od ThePoet Čet Dec 20, 2012 11:22 am

Ne bih se složio da se Nametnuto ne može odbaciti. Mi moramo biti svesni onoga što smo postali samim rođenjem, tu gde smo. Ali, svaki čovek bi trebalo da se razvija onako kako želi i da ide u pravcu svojih ciljeva i želja, a ne onoga što bi drugi želeli da on bude.

Želje su naši pokretači. Dok god imamo želja, imaćemo i ambicije i moći ćemo da stremimo ka nečemu. Nametnuto često ume da uguši Željeno, a ipak treba stremiti tome da Željeno uguši Nametnuto. Kad se kod nekoga ova dva pojma poklope, taj čovek se može smatrati srećnim, mada ja ne znam mnogo takvih ljudi. Nametnuto skoro uvek negira Željeno i obratno.

Ja uvek glasam za Željeno. Gušeći želje, gubi se naš pravi identitet, a niko ne može biti srećan kao neko ko ne želi da bude.

Međutim, uvek se može praviti kompromis. Mogu se uskladiti Nametnuto i Željeno, ako se čovek potrudi. Ipak za to treba uložiti veliki napor. Meni je svašta u životu bili nametano, ali sam se sad izborio da radim onako kako želim i kako osećam. Još uvek imam veze s onim nametnutim, ali sam uspeo na neki način da negujem nametnuto tako da mi ne smeta da pratim svoje želje.

Uvek se možemo odreći onoga što nismo birali, a da nam ne bude teško, ali kolika je samo snaga volje potrebna da bismo se odrekli onoga što želimo? Podrazumeva se, naravno, da imamo realne i ostvarive želje. Ne mogu ja sada želeti nešto što zbog nametnutog finansijskog stanja ne mogu da priuštim, ali ono sa čime raspolažem, uvek raspoređujem tako da ono što želim dolazi na prvom mestu.

Ako se nešto kosi u osnovi s nečim, onda postojanje jednog podrazumeva odsustvo drugog. Da bi nešto bilo belo, crnog ne sme da ima. Tako je i u ovom slučaju. Ako se Željeno potpuno kosi s Nametnutim, nema tu kompromisa, jedno se mora odabrati. Uvek odaberite ono što želite.

najukusnija je sirova misao
ThePoet
ThePoet
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6720
Muški Devica Godina : 33
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja Uto Feb 19, 2013 10:12 am

Poeto, ti si mnogo ozbiljan i zreo momak, pa je u tvom slučaju željeno možda uvijek ispravnije od nametnutog. Iz vlastitog iskustva, medjutim, znam da to i ne mora tako da bude. Kada sam završila gimnaziju upala sam u društvo neambicioznih ljudi čiji je jedini cilj bio da se što bolje provedu i što češće izadju napolje. Moj otac je bio direktor u jednoj od najjačih bosanskih firmi, za koju se pričalo da imaju možda i najveće plate u Bosni. Čula sam da bih kao sekretarica u toj firmi mogla zaraditi više od profesora u srednjoj školi, te mi se dopala ideja da napustim fakultet i zaposlim se. Moj otac nije htio ni da čuje. Apsolutno je insistirao da moram da završim fakultet i vršio pritisak na mene da učinim kako me on savjetovao. Nakon godinu-dvije odvojila sam se od drugara koji su zapostavili školu i počela shvatati studije ozbiljno. Postala sam jedan od najuzornijih studenata i ispunila očev san. Završila sam fakultet i zaposlila se, proputovala Evropom i doživjela mnoge prekrasne trenutke baš zato što sam pretpostavila nametnuto željenom. Znam da nametnuto nije uvijek bolje, ali iz vlastitog primjera vidim da i željeno može biti pogrešno, naročito ako je željeno jer osoba želi da ide linijom slabijeg otpora.
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 17011
Ženski Lokacija : London
Datum upisa : 08.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole