Knjige koje smo proosećali
2 posters
Zid :: Književnost :: Književnost
Strana 1 od 1
Knjige koje smo proosećali
Čini mi se da bismo trebali čitati samo knjige koje nas ranjavaju i ubadaju. Ako nas knjiga koju čitamo ne probudi udarcem u glavu, čemu je uopšte čitamo? Da bi nas to usrećilo, kao što ti pišeš? Dragi Bože, bili bismo srećni tačno onda kad knjiga ne bi bilo, a jedine knjige koje nas usrećuju jesu one koje bismo umeli da napišemo sami kad bismo morali. Trebaju nam knjige koje nas pogađaju kao katastrofe, koje nas duboko rastužuju, poput smrti nekoga koga smo voleli više nego sebe samog, poput prognanstva u duboku šumu, daleko od svakoga, poput samoubistva. Knjiga mora biti sekira za smrznuto more u nama.Franc Kafka
Veoma su retke knjige koje smo osetili do srži, koje su uspele da učine da se iskreno radujemo zbog nečega napisanog ili da padnemo u deprimiranost, da se rasplačemo, da drhtimo zajedno sa junacima. Retke su stranice koje su nas nagnale da osećamo ono što oseća neko drugi u knjizi, da nam bude muka kad je junaku muka, da poskočimo od straha kad junak poskoči, da stanemo, zaklopimo knjigu i zamislimo se nad napisanim, pronašavši zrnce Istine. Retke su knjige koje toliko prokrče put do nas, da, čak i ako se ne možemo indentifikovati sa mnogim napisanim stvarima, bivamo zauvek uvučeni u njihove stranice.
Koje knjige su izazvale posebne reakcije u vama?
Koje knjige ste proosećali?
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
Re: Knjige koje smo proosećali
Kad god udjem u neki lik iz knjige, ja tu knjigu proosjecam. Ne mora to biti neki lik koji mi je slican, dovoljno je da pisac zna opisati, da dobijes dojam da si ti taj lik.
Zadnja knjiga koju sam proosjecala je "Stranac".
Zadnja knjiga koju sam proosjecala je "Stranac".
"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@- Legendarni član
- Broj poruka : 11888
Datum upisa : 03.04.2010
Similar topics
» Knjige koje treba ekranizovati
» Elektronske knjige
» Da li su knjige skupe?
» Knjige o slikarima
» Horhe Luis Borhes
» Elektronske knjige
» Da li su knjige skupe?
» Knjige o slikarima