Noć muzeja
4 posters
Noć muzeja
Noć muzeja je manifestacija koja se održava svake godine u maju u više zemalja Evrope.
Prva Noć muzeja je održana u Berlinu 1997. godine pod nazivom ,,Duga noć muzeja" (Lange Nacht der Museen). Iz Francuske je 2004. godine potekla ideja da se organizuje evropska Noć muzeja. Osnovna ideja je bila da se istovremeno u više gradova u Evropi organizuju posete muzejima u toku noći pod povoljnim uslovima.
Ova manifestacija iz godine u godinu privlači sve više posetilaca u muzeje. Prema podacima organizatora iz 2011. godine, više od 42 zemlja se uključilo u ovaj projekat, a preko 2000 muzeja je otvorilo svoja vrata posetiocima u noćnim satima.
Prva Noć muzeja u Srbiji održana je u Beogradu, 17. aprila 2005. godine. Osnivači i pokretači ove manifestacije u našoj zemlji su Mladen Petrović i Ana Jovanović. Prva nacionalna Noć muzeja održana 19. maja 2007. godine bila je posebno značajna jer se proširila van granica Beograda, podrškom Ministarstva kulture Srbije i Francuske i dala povod za odličan provod u još devet gradova. O uspehu ove inicijative svedoči 320.000 poseta u oko 80 muzeja širom Srbije.
Zbog velike popularnosti i interesovanja, broj gradova koji učestvuje u Noći muzeja se povećavao iz godine u godinu. Vrata svojih muzeja i galerija, pored Beograda, sad već uobičajeno otvaraju u Novom Sadu, Šapcu, Valjevu, Nišu, Pančevu, Kragujevcu, Kraljevu, Jagodini, Zrenjaninu, Somboru, Kikindi, Požarevcu, Čačku, Subotici, Uživu, Sirogojnu, Kladovu, Vrbasu, Zaječaru, Vranju...
Preuzeto sa Vikipedije
Noć muzeja - sajt
Kako vam se dopada ova ideja?
Da li ste išli ove godine u muzeje i kakvi su vaši utisci?
Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.- Počasni član
- Broj poruka : 2032
Datum upisa : 04.05.2010
Re: Noć muzeja
Ja ne mogu prežaliti što ove godine nisam otišao, ali sam reklamu video tek juče u autobusu.
Mislim da je ovo odlična manifestacija koja u ljudima može na zanimljiv način na približi muzeje. Posetio sam zvanični sajt Noći muzeja i oduševio se kako je sve profesionalno i predivno određeno.
Nadam se da sledeće godine neću kasno saznati kad se održava.
Mislim da je ovo odlična manifestacija koja u ljudima može na zanimljiv način na približi muzeje. Posetio sam zvanični sajt Noći muzeja i oduševio se kako je sve profesionalno i predivno određeno.
Nadam se da sledeće godine neću kasno saznati kad se održava.
najukusnija je sirova misao
ThePoet- Moderator
- Broj poruka : 6720
Godina : 33
Datum upisa : 23.04.2012
Odlicna ideja i sve, ali ja nemam strpljenja za ovo. Ne znam kako je u vasem gradu, ali ovdje su za Noc muzeja ogromni redovi pred svim muzejima. Ceka se satima da se udje, a onda je unutra vec dosta ljudi. Cesi su opicen narod, stalno za sve stvaraju redove, pa je njima to normalno, ali meni nije. No, na drugu stranu je lijepo vidjeti toliko zainteresovanih ljudi
"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@- Legendarni član
- Broj poruka : 11888
Datum upisa : 03.04.2010
I kod nas se to isto održava. Bila sam dvije godine zaredom. Prve godine sam išla s prijateljicama iz znatiželje pa smo se gužvale i jedva vidjele nešto. Strašan osjećaj kad te masa nosi. Još se sjećam da sam poslije toga trebala na koncert pa sam jedva nekako izašla van iz muzeja... Sljedeće godine smo išli u sklopu fakulteta i u tom je muzeju bilo nešto manje ljudi, tako da sam uspjela nešto i vidjeti i fino prošetati. Kasnije više nisam išla, ako me nešto baš zanima - odem na izložbu.
Sve u svemu, ideja mi se sviđa, vjerojatno velika većina ljudi koja dođe na Noć muzeja inače nikad ne bi tamo ušla.
Sve u svemu, ideja mi se sviđa, vjerojatno velika većina ljudi koja dođe na Noć muzeja inače nikad ne bi tamo ušla.
Gnothi seauton!
polly88- Moderator
- Broj poruka : 6404
Godina : 36
Datum upisa : 28.07.2010
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu