Autoportret
2 posters
Zid :: Umetnost :: Vizuelna umetnost
Strana 1 od 1
Autoportret
Autoportret je samoprikazivanje umetnika u slikarstvu, grafici, vajarstvu ili fotografiji.
Prvi autoportreti potiču iz ranog srednjeg veka, doduše još uvek bez portretske sličnosti i prepoznatljivi su samo po alatima zanata ili po dodatnom natpisu. Najraniji pravi autoportreti nastali su u 14. veku, najpre u plastici (na primer još od Petera Parlera) a kasnije i u slikarstvu u obliku figura asistencije u religioznim scenama (na primer kod Fra Filipo Lipija, Botičelija ili Domenika Girlandaja).
Albreht Direr naslikao je prvi autoportret kao autonomnu pojedinačnu sliku. Kao i kod portreta, samoprikazivanje se može kretati od čisto fizičkog do psihološkog samoprikazivanja. U ovom drugom Rembrant je neprikosnoveni majstor. Danas autoportret takođe uživa veliku popularnost, pri čemu psihoanalitičko prožimanje sopstvenog ja i problematika položaja umetnika u savremenom društvu predstavljaju dodatne važne sastavne delove autoportreta.
Mene su autoportreti oduvek fascinirali.
Kakav utisak ostavljaju na vas?
U ovoj temi postavljaćemo autoportrete poznatih i manje poznatih slikara. Čak i kad je to očigledno i opštepoznato, napišite ime slikara i godinu u kojoj je autoportret nastao.
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
Re: Autoportret
Volim autoportrete Fride Kahlo:
1949
Volim tu neobicnost u njima i kako je tako jednostavno opisala svoju komplikovanu vezu.
1949
Volim tu neobicnost u njima i kako je tako jednostavno opisala svoju komplikovanu vezu.
"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@- Legendarni član
- Broj poruka : 11888
Datum upisa : 03.04.2010
Zid :: Umetnost :: Vizuelna umetnost
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu