Reinkarnacija
5 posters
Zid :: Društvo :: Svakodnevni razgovori
Strana 1 od 1
Reinkarnacija
Reinkarnacija (od latinskog re in caro, ponovo u tijelo, to jest ponovno utjelovljenje) je učenje o ponovnom ili neprestanom vraćanju duha ili duše u tijelo nakon smrti. Uzrokom vraćanja smatraju se loša djela iz prethodnog života, čiji skup istočna mudrost naziva karma; pojam sličan zapadnom pojmu sudbine. Po ovom učenju ljudski duh i duša se mogu utjeloviti i u tijelu životinje ili biljke, što se naziva i metempsihoza. Ovo učenje je najviše zastupano u Indiji, a u širem smislu odnosi se i na periodsko nestajanje i ponovno nastajanje svjetova.
Potječe iz Upanišada, tekstova starih indijskih mudraca. U njima se po prvi put uvodi misao o karmi i seljenju duša. U istočnim religijama izlaz iz ovog kruga ostvaruje se kroz dobra djela iz ljubavi. U budizmu ovaj duhovni cilj se naziva nirvana.
Najpoznatije religije u kojima je reinkarnacija opće prihvaćena su budizam i hinduizam.
Da li vjerujete u reinkarnaciju?
Kako vi zamišljate reinkarnaciju?
Da li ste čitali tekstove o ovom vjerovanju? Podijelite interesantne priče o ovome ako ste ih čuli.
Šta mislite o vjerovanju da se možemo vratiti u novi život kao biljke i životinje?
Da li biste voljeli da ponovo živite nakon smrti u nekom drugom tijelu?
Potječe iz Upanišada, tekstova starih indijskih mudraca. U njima se po prvi put uvodi misao o karmi i seljenju duša. U istočnim religijama izlaz iz ovog kruga ostvaruje se kroz dobra djela iz ljubavi. U budizmu ovaj duhovni cilj se naziva nirvana.
Najpoznatije religije u kojima je reinkarnacija opće prihvaćena su budizam i hinduizam.
Da li vjerujete u reinkarnaciju?
Kako vi zamišljate reinkarnaciju?
Da li ste čitali tekstove o ovom vjerovanju? Podijelite interesantne priče o ovome ako ste ih čuli.
Šta mislite o vjerovanju da se možemo vratiti u novi život kao biljke i životinje?
Da li biste voljeli da ponovo živite nakon smrti u nekom drugom tijelu?
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
Re: Reinkarnacija
U reinkarnaciju ne vjerujem. Ako bi ipak postojala ne bih joj se previše radovala. Za mene je i ovaj jedan život više nego dovoljan. Takodje mi se čini da se situacija na planeti ne kreće u dobrom pravcu sa sve većom prenaseljenošću, zagadjenjem i slično, pa se ne bih voljela morati suočavati sa problemima budućnosti.
Imam prijatelja koji čvrsto vjeruje u reinkarnaciju. Dva puta je doživio kliničku smrt. Kaže da je u tom stanju doživio odvajanje tijela i duha, te je sasvim ubijedjen da je duša postoji i nezavisno od tijela. Sada se posvetio proučavanjima Hari Krišne i nadgradio je svoje iskustvo ubjedjenjem da se svi reinkarniramo nakon smrti. On ne misli da je reinkarnacija kazna onima koji su griješili. Naprotiv, po tim vjerovanjima ljudi koji se ubiju moraju da čekaju prije nego što nastave živjeti.
Mene prilično zgraža pomisao da bih se mogla vratiti u život kao neka životinja, naročito kada pomislim sa kakvim merakom ubijam ili bih rado ubila neke od njih (zmije, insekte osim buba mare i slično). Možda mi ne bi bilo mrsko postojati kao delfin.
Imam prijatelja koji čvrsto vjeruje u reinkarnaciju. Dva puta je doživio kliničku smrt. Kaže da je u tom stanju doživio odvajanje tijela i duha, te je sasvim ubijedjen da je duša postoji i nezavisno od tijela. Sada se posvetio proučavanjima Hari Krišne i nadgradio je svoje iskustvo ubjedjenjem da se svi reinkarniramo nakon smrti. On ne misli da je reinkarnacija kazna onima koji su griješili. Naprotiv, po tim vjerovanjima ljudi koji se ubiju moraju da čekaju prije nego što nastave živjeti.
Mene prilično zgraža pomisao da bih se mogla vratiti u život kao neka životinja, naročito kada pomislim sa kakvim merakom ubijam ili bih rado ubila neke od njih (zmije, insekte osim buba mare i slično). Možda mi ne bi bilo mrsko postojati kao delfin.
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
Ne verujem ni u šta što ne doživim, a da sam svestan toga. Ne verujem ni u čije priče niti religiozna predavanja.
Što se reinkarnacije tiče, postoji kruženje materije iliti lanac ishrane, a da li duša (ako je sastavljenja od materije, a nije stanje uma) prelazi iz jednog tela u drugo ne znam. Interesantne su priče o reinkarnaciji jer razrađuju čovekovu maštu, ali ne bih voleo da čitav život provedem razmišljajući da li možda nešto postoji. Sa druge strane smatram da svako ima pravo na svoje mišljenje, verovanje i slično sve dok to ne prelazi granice normalnog ljudskog ponašanja.
Nemam ništa protiv da se vratim jer život nije izbor...život je priroda.
Što se reinkarnacije tiče, postoji kruženje materije iliti lanac ishrane, a da li duša (ako je sastavljenja od materije, a nije stanje uma) prelazi iz jednog tela u drugo ne znam. Interesantne su priče o reinkarnaciji jer razrađuju čovekovu maštu, ali ne bih voleo da čitav život provedem razmišljajući da li možda nešto postoji. Sa druge strane smatram da svako ima pravo na svoje mišljenje, verovanje i slično sve dok to ne prelazi granice normalnog ljudskog ponašanja.
Nemam ništa protiv da se vratim jer život nije izbor...život je priroda.
Ika- Zavisni član
- Broj poruka : 4253
Godina : 38
Datum upisa : 09.03.2011
Reinkarnacija je nešto u šta bih baš želeo da verujem, ali, nažalost, ne mogu sebe da ubedim u takvo nešto. Život bi mi bio lakši i verovatno sporiji ako bih znao da ću imati vremena i u narednom životu da uradim neke stvari. Ovako grabim kao lud i grebem po vazduhu i žurim negde i trčim, a ne hvatam ništa i vreme mi prolazi u magnovenju.
Malo znam o tome, malo sam to proučavao. Naišao sam na neki test na netu koji kao otkriva šta ste bili u prošlom životu i to mi je bilo baš zanimljivo, ali nisam poverovao u njega. Zato mi je tako dobar film "Cloud atlas". Jednostavno silno želim da verujem, a ne mogu.
Malo znam o tome, malo sam to proučavao. Naišao sam na neki test na netu koji kao otkriva šta ste bili u prošlom životu i to mi je bilo baš zanimljivo, ali nisam poverovao u njega. Zato mi je tako dobar film "Cloud atlas". Jednostavno silno želim da verujem, a ne mogu.
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
Ne znam šta da mislim, od silnih misli i filozofija i teorija sve više sebe zbunjujem a ne dolazim ni do kakvog odgovora. Jedino u šta odista želim da verujem je da smrt nije kraj. Očajno je, jadno i posve tako tragično prihvatiti da si ništa, da si tašt, pust, nepostojeći, da te nema. To je tako depresivno i tako ne u skladu sa svime... Mora biti da postoji nešto više od prostog naziranja stvari, ali mi to ne možemo spoznati jer smo ograničeni. Kada bi znali sve tajne ne bi ni bili ljudi, bili bi božanstva i stvoritelji...bili bi svemir sam. A on je mnoooogo brate velik... i mnooogo širok i još se širi... ne mogu da prihvatim da će i on nekada nestati...a i ništa je nešto...i to je neki vid materije... ne mogu da poverujem u reinkarnaciju ali verujem u dušu. Tako mi je lakše.
She was one of the few souls that made me wonder: What it was to LIVE?
Ivana_- Ugledni forumaš
- Broj poruka : 3079
Godina : 36
Datum upisa : 11.12.2012
Reinkarnacija uopšte nije toliko naivna, ni prozaična koliko se možda čini na prvi pogled. Ona je čak tako lepo osmišljena da u nju mogu da poveruju i oni koji veruju u postojanje duše, pa čak i ateisti.
Ako ne verujete u postojanje duše, opet vam reinkarnacija može biti zanimljiva ako je posmatrate na malo drugačiji način. Svi se mi sastojimo od atoma, čitav svet, sve u prirodi. Jednom kada umremo i kada telo počne da se razgrađuje, svi se ti atomi polako razgrađuju u zemlji (ili u pepelu ako je izvršena kremacija) i sjedinjuju se sa drugim stvarima, tako da se čovek ponovo rasprši po svetu i postane biljka, životinja i mnoge druge stvari. Kažu da je u svima nama po neka čestica još iz prvobitnog Velikog Praska.
Međutim, ja sve manje verujem u dušu. Sve to što mi kažemo da potiče od duše jeste, u stvari, mozak. On diktira emocije, sviđanja, nesviđanja i sve ostalo. Tako da u reinkarnaciju kao takvu ne verujem ni ja, iako mi je najprimamljivija od svih religija.
Ako ne verujete u postojanje duše, opet vam reinkarnacija može biti zanimljiva ako je posmatrate na malo drugačiji način. Svi se mi sastojimo od atoma, čitav svet, sve u prirodi. Jednom kada umremo i kada telo počne da se razgrađuje, svi se ti atomi polako razgrađuju u zemlji (ili u pepelu ako je izvršena kremacija) i sjedinjuju se sa drugim stvarima, tako da se čovek ponovo rasprši po svetu i postane biljka, životinja i mnoge druge stvari. Kažu da je u svima nama po neka čestica još iz prvobitnog Velikog Praska.
Međutim, ja sve manje verujem u dušu. Sve to što mi kažemo da potiče od duše jeste, u stvari, mozak. On diktira emocije, sviđanja, nesviđanja i sve ostalo. Tako da u reinkarnaciju kao takvu ne verujem ni ja, iako mi je najprimamljivija od svih religija.
najukusnija je sirova misao
ThePoet- Moderator
- Broj poruka : 6720
Godina : 33
Datum upisa : 23.04.2012
Zid :: Društvo :: Svakodnevni razgovori
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu