Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Join the forum, it's quick and easy

Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.
Zid
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Dobrovoljno davanje krvi

+12
pahuljica
enigma_
male
Troja
polly88
ces@ric@
Bella
child_in_the_night
Catwoman
f-lady
Mima
nexstosic
16 posters

Ići dole

Dobrovoljno davanje krvi Empty Dobrovoljno davanje krvi

Počalji od nexstosic Ned Mar 28, 2010 12:09 am

Da li biste dobrovoljno dali krv kad se ukaže prilika za to?
Ako ne, zašto ne, ako da, zašto da?

Poslednji izmenio Still_dreaming dana Ned Mar 28, 2010 1:14 pm, izmenjeno ukupno 1 puta (Razlog : Jao nex zaboga, ne crveno!)
nexstosic
nexstosic
Član za primer
Član za primer

Broj poruka : 1444
Muški Ovan Godina : 36
Datum upisa : 05.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dobrovoljno davanje krvi Empty Re: Dobrovoljno davanje krvi

Počalji od Mima Ned Mar 28, 2010 1:12 pm

Probala jednom - nisu hteli, rekose da sam isuvise bleda :D:
Sada vise ne bi pokusavala (osim u izuzetnim situacijama), dosta mi je raznih igala za ceo zivot.

Mima
Odvažni član
Odvažni član

Broj poruka : 572
Ženski Datum upisa : 19.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od f-lady Pon Mar 29, 2010 12:48 am

Ne bih dala krv, sem ukoliko nije neko u pitanju koga poznajem.
Mislim danas recimo srednjoskolci to rade samo da ne bi isli u skolu i slicno, a Zavod i daje neke opcije zbog toga. Ili tako dodje student zarazen HIVom(prozor, a nekada cak ni to) a da to ni ne zna, a zavod ne radi te provere, niti je na njima da rade...
Izmedju ostalog, znam da zvucim nehumano, ali to je moje misljenje jednostavno, to nije dobro za osobu koja daje. Jeste da je bolje da mlada osoba da i zbog kvaliteta proizvoda i sto ce se ta osoba lakse oporaviti, ali kada to uradi vise puta na njoj ostavi vise stete nego na nekom starijem, jer u startu osteti zdravlje. Moja majka je dobila medalju za dobrovoljno davanje krvi ( da, to se nekada davalo ), a sada i ona koja je medicinski radnik, mene ne bi ni pustila.. Inace sam anemicna xD

f-lady
Odvažni član
Odvažni član

Broj poruka : 652
Ženski Lokacija : Beograd
Datum upisa : 25.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Catwoman Čet Apr 01, 2010 7:03 am

Uh, nisam sigurna. Kod nas su dolazili na fax za dobrovoljno davanje krvi. Ja sam cekala drugarice dok su one sedele na onim stolicama i mislim da se pre meni smucilo nego njima. I kada bih htela da dam, ne bih smela jer mi se desavalo da se onesvestim posle vadjenja krvi. A zamislite tek kako bih se osecala da mi uzmu onoliko koliko uzimaju.
Inace, cula sam da se svasta radi sa tim, da je prodaju na kilo. Dok neko umire za operacionalnim stolom cekajuci litru krvi, oni je prodaju za bud zasto i to ko zna kome.
Skidam kapu onim zdravstvenim ustanovama koje stvarno rade svoj posao. Ali, ima ih raznih.
Catwoman
Catwoman
Član za primer
Član za primer

Broj poruka : 1450
Ženski Strelac Godina : 33
Datum upisa : 17.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od child_in_the_night Čet Apr 01, 2010 10:33 am

Rado bih dala krv,ali anemicna sam jako tako da kao sto vidite nemam ni za sebe dovoljno... :sorry:
child_in_the_night
child_in_the_night
Graffit master
Graffit master

Broj poruka : 428
Ženski Blizanci Godina : 33
Datum upisa : 12.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Bella Pet Apr 02, 2010 9:52 am

Rado bih postala davalc krvi ali ne mogu,malokrvna sam...ne mnogo ali jesam.
Nazalost...
Bella
Bella
Početnik
Početnik

Broj poruka : 92
Ženski Lokacija : U zagrljaju ljubavi...
Datum upisa : 10.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ces@ric@ Ned Apr 04, 2010 6:06 am

Isto bih, ali ne mogu. Nemam dovoljno kila za to :sorry: a preblijeda sam

"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@
ces@ric@
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 11888
Ženski Datum upisa : 03.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od polly88 Čet Jul 29, 2010 4:39 am

Ja sam isto anemična, a i inače mi bude zlo kad mi vade krv, tako da - neka hvala!

A s druge strane, to je lijep čin - možda nekome spasi život!
polly88
polly88
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6404
Ženski Blizanci Godina : 36
Datum upisa : 28.07.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Catwoman Čet Jul 29, 2010 8:10 am

Gledala sam na vestima da je bas velika potraznja za krvlju. Nase zdravstvene ustanove nemaju dovoljno bocica. Na zalost, mnogi cekaju zaista dugo da bi dobili krv, i to je stvarno strasno. Lepo je biti human i to se moze postici na mnoge nacine. Ali, jos uvek sam skepticna po tom pitanju, a i obicno se onesvestim kad mi malo vise izvade, tako da... :jj:
Catwoman
Catwoman
Član za primer
Član za primer

Broj poruka : 1450
Ženski Strelac Godina : 33
Datum upisa : 17.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja Sre Apr 13, 2011 12:05 am

Ja se u potpunosti slazem da je veoma humano dati krv, ali ja to ne bih uradila. I sama imam problema sa iscrpljenoscu i zeljezom u krvi, pa nisam sigurna koliko je moja krv stvarno dobra, a meni bi sigurno puno skodilo da izgubim veliku kolicinu krvi.

Mozda bih to jedino razmotrila kada bi moja krv bila hitno potrebna za nekog od vrlo bliskih clanova moje porodice. Ako bih smatrala da bi moje davanje krvi spasilo neki od njihovih zivota onda bih to sigurno ucinila.
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 17011
Ženski Lokacija : London
Datum upisa : 08.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od male Sre Apr 13, 2011 12:58 am

Auuuu, koliko izgovora!? "Nemam dovoljno kilograma"?! Pa jedi bre! Nema obroka bez pola kil'a mesa! kez_12.gif
"anemična sam"..... Jeste li čule za cveklu? Spanać? :sparrow:
Dao sam krv preko 15 puta. Davao sam čak i kada sam imao srčane aritmije. Nema dovoljno jakog argumenta za ne dati. Mad
male
male
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6176
Muški Lokacija : Kragujevac
Datum upisa : 15.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od enigma_ Sre Apr 13, 2011 2:16 am

Nisu to izgovori, vec zaista ne mogu svi biti dobrovoljni davaoci.
Dalje...mnogi ljudi (Srbija) daju krv zbog slobodnih dana,,,(mislim da se dva dana dobijaju...cak i djaci su oslobodjeni od skole)
smeta mi kad je povod za davanje krvi slobodan dan kod odraslih ljudi, koji rade, i koji na taj nacin pobegnu s' posla a busaju se u grudi kako su humani!
I ima nas koji smo davaoci postali onda kad je nekom nasem bliznjem bilo hitno potrebno. Tako da od tada mnogi shvatimo da sutradan moze i nama da zatreba. a kad vec mozemo, zasto ne bi dali par puta godisnje? :)
enigma_
enigma_
Veteran
Veteran

Broj poruka : 4779
Lav Godina : 56
Datum upisa : 13.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od male Sre Apr 13, 2011 7:16 am

^Mhmmmm.... A koliko procenata davalaca su žene? 2%? 3? Gde je sada ta ravnopravnost oko koje se otimate? :sparrow:
male
male
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6176
Muški Lokacija : Kragujevac
Datum upisa : 15.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od pahuljica Pon Jun 20, 2011 10:27 am

Davala sam krv, obicno pole posta, onako preciscenu :D
U okolini najcesce cujem da bi dali, ali samo nekome kog licno poznaju. Ne delim to misljenje, dala bih svakome kome je to potrebno, a te price kuda to ide, ne zanima me, zelim da verujem da mojih pet minuta nekom spasava zivot... :happy!:
pahuljica
pahuljica
Zaslužni član
Zaslužni član

Broj poruka : 1675
Ženski Bik Godina : 33
Datum upisa : 17.06.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Liza_N. Pon Jun 20, 2011 11:17 am

Ne bih davala krv, i nikad nisam. Ne verujem Transfuzionom zavodu Srbije, kao što ne verujem ni jednoj instituciji u ovoj zemlji.
Kada bi došlo do situacije (ne daj, Bože) da nekome od mojih najbližih treba, učinila bih to bez razmišljanja. Ovako - ni pod tačkom razno; koliko god to humano delo bilo, koliko god dobio slobodnih dana i sendviča (a i ovo su neko vreme ukinuli), ne dam.

Always believe that something wonderful is about to happen...
Liza_N.
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ThePoet Čet Sep 27, 2012 2:53 pm

Sećam se kad smo davali krv u srednjoj školi. Nagrnula gomila - svi popunjavaju obrasce, čekaju u redu (nema veze što se čeka i do sat-dva, bitno je da se ne ide u školu). I ja sam otišao da dam krv - pritisak mi je tada bio savršen, isto kao i otkucaji srca. Sam proces davanja krvi mi je bio vrlo zanimljiv, gledao sam kako mi krv otiče u kesu dok je sestra urlala na mene da ne gledam jer ću se onesvestiti. Ustao sam odmah, nisam imao mučninu, bilo je to zanimljivo iskustvo. Ali, samo to.
Mislim da nemam potencijal da postanem redovni davalac, sigurno ne bih voleo da imam obavezu da često idem da dajem krv i znam da bi mi se vremenom smučilo.
Ali, s vremena na vreme, kad se setim, zašto da ne? Smatram to vrlo humanim i čestitam ljudima koji su redovni davaoci.
Naravno, ako bi nekome nekad zatrebala, odmah bih pristao da dam krvi koliko treba.

najukusnija je sirova misao
ThePoet
ThePoet
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6720
Muški Devica Godina : 33
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Dzangrizava Ned Mar 10, 2013 4:12 am

Cak i kada moram da dam iz zdrastvenih problema krv ja se raspravljam da ne dam,a jos dobrovoljno ma nema sanse.
A sa druge strane ako gledam tri puta sam ja dobijala krv , jednom cak umalo da otegnem papke girl_mad.gif jer sam dosta izgubila tako da su to sve nadohnadili transfuzijom.I sada zvucim sebicno i nezahvalno, ali se stvarno uzasavam igli a uz to sam i anemicna i ako jedem cveklu, sto kaze @male, i zelje , spanac, koprivu, blitvu.Jedino da pocnem to da pasem za sva tri obroka mozda bude neka vajda. :jj:
Dzangrizava
Dzangrizava
Početnik
Početnik

Broj poruka : 51
Ženski Lokacija : Dzangrizgrad
Datum upisa : 13.09.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ivana_ Ned Jun 07, 2015 9:07 am

Jako volim krv u umetničkom smislu. Možda je to nekome morbidno ali ja to posmatram iz svog ugla. Krv je jedna od mojih opsesija u smislu životvorne tečnosti. Ne bojim je se i nije mi gadna. Volim joj miris i boju. Volim kad pulsira. Vidim život u njoj. I rado bih dala krv uvek. Ali ... postoji problem. Barem trenutno i duži niz godina moja krv je zatrovana. Tako da ne mogu to da učinim iako bih jako želela. Fascinantno mi je da neko, bilo ko, a ko mi nije rod, u sebi ima i moje krvi... figurativno i bukvalno. Osim što bih ga spasila mogla bih o tome i da pišem. Ja sve posmatram kroz umetnost. Moj deda je bio dobrovoljni davalac krvi i dobio je medalju Crvenog krsta. Sramim se što sam podležna koječemu i što sam sebe dovodim do nezdravih stanja.

She was one of the few souls that made me wonder: What it was to LIVE?

Ivana_
Ivana_
Ugledni forumaš
Ugledni forumaš

Broj poruka : 3079
Ženski Jarac Godina : 36
Datum upisa : 11.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole