Svrha posta
+8
polly88
Dora_Mar
Liza_N.
f-lady
Bella
Catwoman
nexstosic
Still_dreaming
12 posters
Zid :: Društvo :: Svakodnevni razgovori
Strana 1 od 1
Svrha posta
Veliki post, mali post, post na Veliki petak… Odricanje radi nečega... Samo, radi čega?
Šta je svrha posta?
Zašto ljudi uopšte poste? Običaj ili šta?
Da li redovno postite?
Ako da, koja je po vašem mišljenju svrha posta?
Kako Vi lično shvatate post? Šta za vas predstavlja post? (ne ono što su vam babe pričale, nego vaš osećaj tokom i nakon tog čina)
Šta je svrha posta?
Zašto ljudi uopšte poste? Običaj ili šta?
Da li redovno postite?
Ako da, koja je po vašem mišljenju svrha posta?
Kako Vi lično shvatate post? Šta za vas predstavlja post? (ne ono što su vam babe pričale, nego vaš osećaj tokom i nakon tog čina)
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
Re: Svrha posta
pa sa religijske strane (naravno, religiozan sam) post znači iskupljenje duše i čišćenje od grehova (za to postoje i ispovedaonice u crkvi, ali nikad to nisam radio, niti ću). Mislim (ne znam, već samo mislim) da ljudi poste da bi održali tu neku tradiciju, a da većina ne zna zašto uopšte posti, a prave se ono kao "e, ja postim", a kad ih pitate zašto, oni uvek odgovaraju nešto tipa "pa ne znam, eto zato". Ja recimo uvek kad je prvi dan Božića ili Uskrsa, ujutru obavezno jedem burek sa sirom, a ostatak dana jedem ribu, koja mi se tako usladi, da je ne jedem zbog posta, već zato što mi nekako slatka.
A ne volim da postim, ne zbog religije, već zato što sam mlad, pa treba da jedem da bih mogao da se razvijam (mada riba ima jod, koji vrlo pozitivno utiče na inteligenciju i mozak, Stari Grci su zato i bili vrlo pametni). Kasnije, kad se budem oženio, možda ću.
A ne volim da postim, ne zbog religije, već zato što sam mlad, pa treba da jedem da bih mogao da se razvijam (mada riba ima jod, koji vrlo pozitivno utiče na inteligenciju i mozak, Stari Grci su zato i bili vrlo pametni). Kasnije, kad se budem oženio, možda ću.
nexstosic- Član za primer
- Broj poruka : 1444
Datum upisa : 05.02.2010
Post nije odricanje, vec dobijanje. Svake godine postim za pricest. Prosle godine sam se pricestila 3 puta. Osecaj koji imam kad postim je bozanstven. Smirena sam, spokojna, nemam nikakvu zelju za mrsnom hranom. Post ne postoji da bi neko drzao dijetu, vec da bi se duhovno ponovo rodio.
I nikada mi nije bio problem da se odreknem te zemaljske, "ukusne",mrsne i masne hrane. Ne zivim da bih jela, vec jedem da bih zivela.
Ako ne osecate duhovnu potrebu da se ocistite od bilo kakvog greha, nemojte ni pocinjati s tim jer nema nikakve svrhe. Imacete osecaj da se stalno odricete necega. Tek kada pozelite zbog sebe da postite, da se produhovite i tek kad shvatite da verujete da je vino sama Hristova krv, a voda njegovo telo, tek tada cete shvatiti pravi smisao posta.
I nikada mi nije bio problem da se odreknem te zemaljske, "ukusne",mrsne i masne hrane. Ne zivim da bih jela, vec jedem da bih zivela.
Ako ne osecate duhovnu potrebu da se ocistite od bilo kakvog greha, nemojte ni pocinjati s tim jer nema nikakve svrhe. Imacete osecaj da se stalno odricete necega. Tek kada pozelite zbog sebe da postite, da se produhovite i tek kad shvatite da verujete da je vino sama Hristova krv, a voda njegovo telo, tek tada cete shvatiti pravi smisao posta.
Catwoman- Član za primer
- Broj poruka : 1450
Godina : 33
Datum upisa : 17.01.2010
Sve si rekla zaistra nemam sta da dodam na tvoje reci.Catwoman ::Post nije odricanje, vec dobijanje. Svake godine postim za pricest. Prosle godine sam se pricestila 3 puta. Osecaj koji imam kad postim je bozanstven. Smirena sam, spokojna, nemam nikakvu zelju za mrsnom hranom. Post ne postoji da bi neko drzao dijetu, vec da bi se duhovno ponovo rodio.
Bella- Početnik
- Broj poruka : 92
Datum upisa : 10.02.2010
Ocistite telo, bolje se osecate. : Prvo je tesko, posle je sve lakse.
Postim na 3 dana u toku cele godine, ali podrzavam ljude koji zaista poste. Naravno i vi dok postite mozete da se ugojite i ne znam sta sve, al to onda nije pravi post D: Moja drugarica redovno posti, jer se tako bolje oseca i sta vise smrsa za to vreme, dok se mi svi gojimo, jer je recimo zima. U svakom slucaju bolje se osecate.
Postim na 3 dana u toku cele godine, ali podrzavam ljude koji zaista poste. Naravno i vi dok postite mozete da se ugojite i ne znam sta sve, al to onda nije pravi post D: Moja drugarica redovno posti, jer se tako bolje oseca i sta vise smrsa za to vreme, dok se mi svi gojimo, jer je recimo zima. U svakom slucaju bolje se osecate.
f-lady- Odvažni član
- Broj poruka : 652
Datum upisa : 25.03.2010
Postim kada osetim potrebu, a to je kada sam uznemirena, puna straha ili gorcine, bez nekog (meni vidljivog) razloga.
Post dozivljavam ne samo kao telesno prociscenje (na zalost, poznajem osobe koje poste, ali nisu dobre), vec kao vrstu mog licnog odaziva veri. Da li sam dovoljno jaka da uradim ono sto od mene trazi. Jer, zlo ne ulazi na usta, vec iz njih izlazi...
Ne kazem da sam dobar vernik. Nisam redovna u tim malim ritualima nakon kojih se, zaista, osecam jace i smirenije. Ali, moram jos da ucim...
Post dozivljavam ne samo kao telesno prociscenje (na zalost, poznajem osobe koje poste, ali nisu dobre), vec kao vrstu mog licnog odaziva veri. Da li sam dovoljno jaka da uradim ono sto od mene trazi. Jer, zlo ne ulazi na usta, vec iz njih izlazi...
Ne kazem da sam dobar vernik. Nisam redovna u tim malim ritualima nakon kojih se, zaista, osecam jace i smirenije. Ali, moram jos da ucim...
Liza_N.- Počasni član
- Broj poruka : 2032
Datum upisa : 04.05.2010
Ja postim redovno,svaku srijedu i petak,sve postove,mada sam sa duzim postovima pocela skoro.Sta da kazem,nije toliko tesko koliko se vecini cini.......
Ne postim zbog drugih,vec zbog sebe....Radim to iz ljubavi!
Inace,ne podrzavam pomodarstvo,a pogotovo ne u ovakvoj stvari....
Ne postim zbog drugih,vec zbog sebe....Radim to iz ljubavi!
Inace,ne podrzavam pomodarstvo,a pogotovo ne u ovakvoj stvari....
Dora_Mar- Ugledni forumaš
- Broj poruka : 2926
Godina : 32
Datum upisa : 17.12.2010
Postila sam dok sam bila mlađa i to samo zato što su moji postili... No kada sam bila mlađa išla sam i u crkvu, vjerovala u Boga... Negdje u srednjoj počela sam promišljati o svemu tome, prestala ići u crkvu, promijenilo se moje poimanje te neke veće sile, pa sam tako odbacila i post. Dakle, nevezano sad uz religiju, mislim da je veći grijeh ono što izađe iz usta nego ono što uđe u njih. Naravno, poštujem sve one koji poste, ali samo ako imaju svoj razlog (a ne kao što je bio onaj moj - radim to zato što svi tako rade).
polly88- Moderator
- Broj poruka : 6404
Datum upisa : 28.07.2010
ja se sa slazem sa ovim da ne treba to raditi jer tako svi rade,ja to radim cisto zbog svojih ubedjenja i zbog sebe.....
I ja sam postila kada sam bila dijete jer su i roditelji postili. Moram reci, nisam odgojena religiozno, niti idem u crkvu. Otkako sam odrasla prestala sam postiti, ali sam gotovo citav svoj zivot na nekoj vrsti dijete, gdje pazim da ne jedem slatkise, niti gotovo bilo sta peceno i przeno na ulju. Mislim da je moj nacin ishrane na neki nacin slican po ucinku postu, i u stvari zadovoljava potrebe mojeg tijela, zbog kojih je i crkva vjerovatno uvela post. Sto se tice Boga, cudno je to. Na neki nacin vjerujem u njega, ali niti idem u crkvu, niti vjerujem u neke stvari koje crkva propovijeda, kao na primjer da su vino i voda Hristova krv i tijelo. Ali takodje smatram da oni koji zele da vjeruju imaju pravo na to, kao sto i ja imam pravo na svoja uvjerenja.
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
Dok sam bila mala postila sam i nisam imala pojma zašto ja jedem sve na vodi, a moja drugarica ne.Nikako nisam razumela to, čak sam i na neki način okrivljivala moje.Jer šta ima mi da postimo, a tamo neka S ne posti ili Sveštenikov sin koji je bio sa mnom u razredu isto ne posti.
Danas, samo za Veliki Petak i Badnje veče.
(moram da dodam, da je sada predbožićni post i da moja majka Rada još uvek posti i redovno me kritikuje što ne postim)
Danas, samo za Veliki Petak i Badnje veče.
(moram da dodam, da je sada predbožićni post i da moja majka Rada još uvek posti i redovno me kritikuje što ne postim)
enigma_- Veteran
- Broj poruka : 4779
Godina : 56
Datum upisa : 13.02.2010
Post, kao što je već neko gore napisao, služi da bi se pročistili i duša i telo vernika od greha. Ja postim na Veliki petak i na Badnji dan zato što tada nema ništa drugo da se jede u kući osim posne hrane.
Moj deda je redovno postio, pa je uspevao na post da psuje i u to vreme je bio vrlo težak za saradnju. Tako ne treba da se ponaša osoba u vreme posta.
Ja ne vidim potrebu za postom. Zar čovek treba da bude očišćen od greha samo za vreme posta, a ostalim danima može da bude grešan?
Ne znam, nisam religiozan, te stvarno ne shvatam poentu posta. Sviđa mi se ono što je rekla polly: mnogo je veći greh ono što izlazi iz usta, nego ono što ulazi u njih.
Ako se neko oseća dobro kad posti, nemam ništa protiv. Ja sam postio kad sam bio manji zato što tako ‚‚valja", a kad sam počeo da ‚‚razmišljam" prestao sam to da radim.
Moj deda je redovno postio, pa je uspevao na post da psuje i u to vreme je bio vrlo težak za saradnju. Tako ne treba da se ponaša osoba u vreme posta.
Ja ne vidim potrebu za postom. Zar čovek treba da bude očišćen od greha samo za vreme posta, a ostalim danima može da bude grešan?
Ne znam, nisam religiozan, te stvarno ne shvatam poentu posta. Sviđa mi se ono što je rekla polly: mnogo je veći greh ono što izlazi iz usta, nego ono što ulazi u njih.
Ako se neko oseća dobro kad posti, nemam ništa protiv. Ja sam postio kad sam bio manji zato što tako ‚‚valja", a kad sam počeo da ‚‚razmišljam" prestao sam to da radim.
najukusnija je sirova misao
ThePoet- Moderator
- Broj poruka : 6720
Godina : 33
Datum upisa : 23.04.2012
Kad sam procitala naziv teme , kroz glavu mi proslo svrha postova na forumu axaxaxa
Kad ono o necem drugom rijec
Valjda je svrha da se procisti dusa, ali verujem da se nekima nece procistiti ni da poste do kraja zivota.
Mislim da poste jer je obicaj. Ako se u porodici drzi do toga, onda prelazi taj obicaj sa kolena na koleno.
Ne postim redovno, tj. postila sam najduze jednom sedam dana, samo da bih mogla da se pricestim.
A ovako postim samo za Badnje vece i za Veliki petak.
Kad ono o necem drugom rijec
Valjda je svrha da se procisti dusa, ali verujem da se nekima nece procistiti ni da poste do kraja zivota.
Mislim da poste jer je obicaj. Ako se u porodici drzi do toga, onda prelazi taj obicaj sa kolena na koleno.
Ne postim redovno, tj. postila sam najduze jednom sedam dana, samo da bih mogla da se pricestim.
A ovako postim samo za Badnje vece i za Veliki petak.
Born to die- Profi
- Broj poruka : 315
Godina : 34
Datum upisa : 19.08.2012
Ako je svrha posta zaista da se ocisti dusa, onda ima mnogo vise smisla truditi se da budes dobar prema drugim ljudima uvijek, nego paziti na to sto jedes nekoliko puta godisnje.
Troja- Legendarni član
Troja
Ako je svrha posta zaista da se ocisti dusa, onda ima mnogo vise smisla truditi se da budes dobar prema drugim ljudima uvijek, nego paziti na to sto jedes nekoliko puta godisnje.
Svrha posta nije samo paziti na hranu. Već paziti i na misli, djela, razmišljanje, pokajanje...
Time se i ja rukovodim kada pokusavam da zivim svoj zivot tako da nikome ne naudim i cinim samo dobra djela. Na post ne pazim, i mislim da ako ima boga, on nece mariti za to sta je na mom tanjiru, nego sta je u mom srcu i dusi.
Troja- Legendarni član
Naravno da je tako. Slažem se.
Opet mislim da je post bogougodan, ne najvažniji i nikako presudan. Ljudi koji se pridržavaju posta rade što im tako prija.
Opet mislim da je post bogougodan, ne najvažniji i nikako presudan. Ljudi koji se pridržavaju posta rade što im tako prija.
Ko zeli da posti skidam mu kapu sa glave i svakako postujem da svako ima pravo da upraznjava obicaje koji nece nikome naskoditi, a njima mogu i pomoci! I ja mislim da je post dobar, na neki nacin zamjenjuje dijetu.
Troja- Legendarni član
Zid :: Društvo :: Svakodnevni razgovori
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu