Deža vi ( Deja Vu )
+4
amaranth
polly88
Catwoman
f-lady
8 posters
Zid :: Društvo :: Psihologija
Strana 1 od 1
Deža vi ( Deja Vu )
Deža vi („već viđeno“) je snažan utisak da smo već videli nešto što inače vidimo prvi put. Frojd smatra da je ovde u pitanju paramnezija nastala usled toga što nas novi utisak podseća na neki raniji, „zaboravljeni“ odnosno potisnuti doživljaj ili fantanizam.
A šta je sa Vama? Jeste li imali sličnih iskustava?
f-lady- Odvažni član
- Broj poruka : 652
Datum upisa : 25.03.2010
Re: Deža vi ( Deja Vu )
Naravno da jesam. To mi desava...pa dobro, ne bas cesto, ali mi se desava. Imam utisak kao da sam to vec prezivela i da se sve ponavlja. Znam st ace ko da kaze, sta ce da uardi... Ali, to traje kratko.
Catwoman- Član za primer
- Broj poruka : 1450
Godina : 33
Datum upisa : 17.01.2010
Da, i ja sam to doživljavala. Meni su se javljali kao neki flashevi... Evo baš mi se nedavno dogodilo - čitala sam neku knjigu i imala sam osjećaj kao da sam ju već čitala (a nikad prije nisam čitala ništa slično, niti sam gledala neki takav film).
polly88- Moderator
- Broj poruka : 6404
Godina : 36
Datum upisa : 28.07.2010
Dosta puta mi se dogodilo takvo nesto. Kao sto kaze Catwoman znam ko ce sta reci ili uraditi. U pocetku je sve to trajalo veoma kratko, ali vremenom se vreme Deža vi-ja produzavalo. Uglavnom, nikada duze od minut-dva.
amaranth- Zaslužni član
- Broj poruka : 1943
Godina : 35
Datum upisa : 26.07.2010
I meni se takodje dosta puta desavalo, uobicajna pojava, prozor iz alternativne realnosti
Faraday- Novajlija
- Broj poruka : 6
Datum upisa : 29.07.2010
Ranije mi se to često događalo. U poslednje vreme baš retko.
Kad god mi neko pomene ‚‚deža vi'', ja se obavezno setim jednog. Zalazak sunaca, sve narandžasto, a ja se biciklom penjem iz brdo. Iz suprotnog pravca nailazi čovek. Ništa posebno, ali to mi se urezalo u sećanje i ubeđen sam da sam to jednom sanjao, pa mi je zato tada izgledalo poznato.
Kad god mi neko pomene ‚‚deža vi'', ja se obavezno setim jednog. Zalazak sunaca, sve narandžasto, a ja se biciklom penjem iz brdo. Iz suprotnog pravca nailazi čovek. Ništa posebno, ali to mi se urezalo u sećanje i ubeđen sam da sam to jednom sanjao, pa mi je zato tada izgledalo poznato.
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
I meni se to desavalo kada sam bila mladja. Bas cudan neki osjecaj, kada ljudi izgovaraju neke stvari, a ti znas tacno sta ce da kazu, kao da je to sve iz neke knjige koju si citao. Ne znam kako nauka objasnjava ove stvari, ali je pomalo zastrasujuce i zbunjujuce kada se dogodi.
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
Dešavalo mi se, stvarno neopisiv osećaj. Ali shvatam da su to ili već doživljene situacije koje su se nesvesno poklopile u psihičkim procesima ili jednostavno plod upravo tih procesa iako se sličnosti nisu dešavale ranije.
Ika- Zavisni član
- Broj poruka : 4253
Godina : 38
Datum upisa : 09.03.2011
Zid :: Društvo :: Psihologija
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu