Odlazak kod zubara
+8
enigma_
Troja
Bult
ces@ric@
nexstosic
zanesena
f-lady
Still_dreaming
12 posters
Odlazak kod zubara
Plašite li se odlaska kod zubara?
Koliko puta vam se deslilo da se zbog odlaganja odlaska kod zubara stvari iskomplikuju i samo prođete gore nego što bi prošli da ste otišli prilikom prvih tegoba?
Da li je anestezija ''iz Raja izašla''?
Koliko ste redovni u kontroli zdravlja svojih zuba?
Koliko držite do svoje oralne higijene? (misli se na redovne odlaske kod zubara)
Koliko puta vam se deslilo da se zbog odlaganja odlaska kod zubara stvari iskomplikuju i samo prođete gore nego što bi prošli da ste otišli prilikom prvih tegoba?
Koliko držite do svoje oralne higijene? (misli se na redovne odlaske kod zubara)
Amor fati
Live today
Still_dreaming- Administrator
- Broj poruka : 22089
Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010
Re: Odlazak kod zubara
1. neStill_dreaming ::
1.Plašite li se odlaska kod zubara?
2.Koliko ste redovni u kontroli zdravlja svojih zuba?
3.Koliko držite do svoje oralne higijene? (misli se na redovne odlaske kod zubara)
2. slabo :S al znam sta i kako, samo me mrzi da odem
3. cetkica i kaladont ;p stalno, cetkica iglica kada negde zaskripi D: ( zaboravila sam kako se zove ;P ), konac svakodnevno manje vise i nekada tecnost za usta
f-lady- Odvažni član
- Broj poruka : 652
Datum upisa : 25.03.2010
Dugo sam se bojala odlaska kod zubara zbog neke traume iz djetinjstva...ali prevazisla sam taj strah i prilicno redovno odlazim...
Imam super zubara koji se bas potrudio da mi olakasa te posjete...imao je neizmjerno strpljenje za moj strah...sada toga vise nema, sa osmjehom na licu odlazim kod njega...
Imam super zubara koji se bas potrudio da mi olakasa te posjete...imao je neizmjerno strpljenje za moj strah...sada toga vise nema, sa osmjehom na licu odlazim kod njega...
zanesena- Počasni član
- Broj poruka : 2574
Godina : 41
Datum upisa : 17.04.2010
Anestezija je iz nauke nastala. Inače, ne podnosim doktore, pa nema veze kojom se podstrukom bave. Čak i mog oca kad vidim u belom mantilu padne mi muka. A taj 'smrad' bolnice osetim skoro uvek kad idem na fax, pogotovo kad se približavaju ambulantna kola, a ne primetim ih. Odmah stavim ruku na usta.
Ranije sam se plašio odlaska kod zubara, jer sam mislio da će bogzna nešto da mi uradi, ali sam kasnije shvatio da to što radi radi zbog pacijenata, pa se danas ne bojim, već ih ne podnosim samo, a inače, sam brinem o svom zdravlju bilo šta da je u pitanju. Inače, neki put volim da experimentišem, pa umesto četkice kombinujem četke za zube i četke za tempere. Blesavo a? ;-)
Ranije sam se plašio odlaska kod zubara, jer sam mislio da će bogzna nešto da mi uradi, ali sam kasnije shvatio da to što radi radi zbog pacijenata, pa se danas ne bojim, već ih ne podnosim samo, a inače, sam brinem o svom zdravlju bilo šta da je u pitanju. Inače, neki put volim da experimentišem, pa umesto četkice kombinujem četke za zube i četke za tempere. Blesavo a? ;-)
nexstosic- Član za primer
- Broj poruka : 1444
Datum upisa : 05.02.2010
Imam divnu zubarku i ne plasim se zubara. Ovdje su usluge prilicno skupe, pa na kontrolu idem kad sam u BiH, svake godine. Bar se trudim, jer zaista moram, zbog jako loseg kvaliteta zuba. Nazalost, kao i kod vecine stvari, ja sam opet pokupila onaj losi gen sto se tice zuba i kose. Poslije godinu dana kad dodjem bar 5-6 zuba treba popravljati. Kako znam za taj los kvalitet jako pazim na higijenu, ali ne vrijedi Na drugu stranu, brat dodje u 5 godina jednom i ima jedan malo kvar za popraviti. Eto, sta ti je genetika! Priznajem da zavidim ljudima sa zdravim i jakim zubima
"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@- Legendarni član
- Broj poruka : 11888
Datum upisa : 03.04.2010
Nemam nista protiv odlaska kod zubar. Uz danasnju tehnologiju nema vise bola, kao nekad.
Bult- Odvažni član
- Broj poruka : 546
Datum upisa : 03.06.2010
Still_dreaming ::Plašite li se odlaska kod zubara?
Idem redovno kod zubara i uglavnom mi se nije desilo da mi se stvari iskomplikuju zbog neodlaska na vrijeme. Anesteziju obozavam, mnogo sam mrzila kada me svaki popravak bolio.
Inace, imam vrlo lijepe zube, mada su malo skloni kvarenju, pa je vecina bar malo popravljena. Godinama sam zube prala samo navece, sada to radim dva do tri puta dnevno. Osim toga, redovno koristim cetkice za ciscenje zuba, a i neke rastvore za ispiranje desni.
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
Strah od zubara se nosi iz detinjstva.
Kad sam ja bila dete, nisu postojali ili ja ne znam , privtane ordinacije zubara.
Išla sam kod neke koja je odvratna bila i sad se nje plašim
Strah je nestao tek kad sam počela da gubim zube.Tako da imam par navlaka i nemam par zuba
Od tada sam redovna kod zubara, jer imam i plombe.
Doduše treba mi par dana da se mentalno pripremim za čiku zubu
Ovih dana moram da idem, bolucka me jedan zubić a plombiran je. Što me on bolucka nije strašno, ne znam što me boli (noću) izvađen zub To je izvađeno pre 5-6 godina.Strašno.Verovatno sanjam bol evo sad me ne boli taj izvađen zub, anoćas me boleo
Kad sam ja bila dete, nisu postojali ili ja ne znam , privtane ordinacije zubara.
Išla sam kod neke koja je odvratna bila i sad se nje plašim
Strah je nestao tek kad sam počela da gubim zube.Tako da imam par navlaka i nemam par zuba
Od tada sam redovna kod zubara, jer imam i plombe.
Doduše treba mi par dana da se mentalno pripremim za čiku zubu
Ovih dana moram da idem, bolucka me jedan zubić a plombiran je. Što me on bolucka nije strašno, ne znam što me boli (noću) izvađen zub To je izvađeno pre 5-6 godina.Strašno.Verovatno sanjam bol evo sad me ne boli taj izvađen zub, anoćas me boleo
enigma_- Veteran
- Broj poruka : 4779
Godina : 56
Datum upisa : 13.02.2010
Kao što reče enigma, strah od zubara se nosi iz detinjstva. U osnovnoj školi u koju sam išao, bila je jedna medicinska sestra koja se zove Buba. To je jedna aždaja i monstrum, jedna veštica koju su doveli da radi s decom, a koja je prosto ko zna zbog čega isfrustrirana, pa svoje frustracije prenosi na decu. Vika joj je bilo drugo ime, nije imala obzira, ismevala je decu koja su imala kvarne zube itd.
Zbog jedne takve žene ja sam dugo nosio strah od zubara. I to je trajalo kroz čitavu srednju školu svakog puta kad sam posetio zubara. Zbog toga sam išao ređe nego što je možda trebalo.
Taj strah je trajao dok nisam pre godinu dana otišao kod doktorke Lukić. To je jedna divna žena koja s takvom ljubavlju obavlja svoj posao da prosto ni najplašljiviji čovek nema kad da se uplaši. Kod nje idem već godinu dana i ne pada mi na pamet da menjam zubara. Ona stalno priča s pacijentima o nebitnim stvariMA i skreće im pažnju od popravke (doduše, to je monolog, pošto s razjapljenim ustima i bušilicom koja dreči, pacijent ne može mnogo toga da kaže). Zapamti vam ime ako samo kod nje zaređate par puta. Preporučio sam je svim prijateljima koje znam.
Smatram da je veoma bitno održavati higijenu zuba što zbog estetike, što zbog zdravlja. Kvarni zubi mogu doneti mnogo problema i mogu biti izazivači mnogih bolesti.
Tako da, nema tu izbora. Stanje zuba se mora redovno kontrolisati. A što se češće kontroliše, kvarovi su manji, a samim tim i popravke, a zubi su uvek zdravi i lepi.
Zbog jedne takve žene ja sam dugo nosio strah od zubara. I to je trajalo kroz čitavu srednju školu svakog puta kad sam posetio zubara. Zbog toga sam išao ređe nego što je možda trebalo.
Taj strah je trajao dok nisam pre godinu dana otišao kod doktorke Lukić. To je jedna divna žena koja s takvom ljubavlju obavlja svoj posao da prosto ni najplašljiviji čovek nema kad da se uplaši. Kod nje idem već godinu dana i ne pada mi na pamet da menjam zubara. Ona stalno priča s pacijentima o nebitnim stvariMA i skreće im pažnju od popravke (doduše, to je monolog, pošto s razjapljenim ustima i bušilicom koja dreči, pacijent ne može mnogo toga da kaže). Zapamti vam ime ako samo kod nje zaređate par puta. Preporučio sam je svim prijateljima koje znam.
Smatram da je veoma bitno održavati higijenu zuba što zbog estetike, što zbog zdravlja. Kvarni zubi mogu doneti mnogo problema i mogu biti izazivači mnogih bolesti.
Tako da, nema tu izbora. Stanje zuba se mora redovno kontrolisati. A što se češće kontroliše, kvarovi su manji, a samim tim i popravke, a zubi su uvek zdravi i lepi.
najukusnija je sirova misao
ThePoet- Moderator
- Broj poruka : 6720
Godina : 33
Datum upisa : 23.04.2012
Uh, zubi i ja... posebna priča.
Prvi put sam kod zubara bila sa 6 godina i sve je bilo ok, nisam se bojala. S 9 godina sam počela nositi (noćnu) protezu jer su mi gornji prednji zubi jako ružno izrasli (to sam valjda 'pokupila' od mame i bake). Nakon godinu dana, one nesretne 1999., morala sam prestati nositi protezu (nekoliko je razloga, najviše je nedostatak novca bio u pitanju). Tako da su mi zubi ostalo tako nakaradni. Uvijek je nešto drugo bilo važnije od moje proteze - prvo spajanje kraja s krajem, onda moje školovanje, pa selidba, pa bratovo školovanje, kupovanje i sređivanje kuće... Mislim, i da se mene pitalo, bez razmišljanja bih novac uložila u školovanje, a ne u protezu, no ne mogu reći da mi nije krivo što se za to baš nikako nije uspjelo naći novca.
Iako dosta ružno izgleda, divno je čudo što me djeca u školi nisu zadirkivala i davala mi neka pogrdna imena. Mislim da upravo zato nisam ni bila iskompleksirana i nisam nikada rukom prikrivala usta kada bih se smijala, jednostavno sam se pomirila s tim. U jednom trenutku sam pomislila kako zbog toga neću moći naći dečka, ali ispostavilo se da u ničemu nisam kaskala za svojim prijateljicama, jedino se još nisam udala. Ali da, i dalje mi je žao što nemam lijep osmijeh.
Baš te 1999. počela sam se i bojati zubara jer sam imala susret s jednom (meni se učinilo) pripitom zubarkom. Od tada sam išla na preglede samo kad je baš bilo hitno.
Kad sam se doselila u Hrvatsku nisam imala sreće s odabirom zubarke, valjda sam otišla najgoroj. Na stranu to što obavlja posao dobro, to i očekujem. Ali kad je konstantno nadrndana, namrgođena, dere se i odnosi se prema meni kao da sam maloumna (a zapravo se bojim i jedino što mi treba je neka lijepa riječ da me smiri), onda naravno da mi nije ugodno kada moram ići na pregled.
Prošle godine sam se prebacila kod nove zubarke, baka mi ju je preporučila, i prezadovoljna sam. Draga je, simpatična, pristupačna, čak su me ona i medicinska sestra uspjele opustiti i na kraju sam se osjećala ugodno. Još uvijek me malo strah kad znam da moram ići, ali nestala je panika i vrćenje najgorih scenarija u glavi.
Ako zanemarim to što su mi zubi krivi, dosta su zdravi. Vadila sam samo jedan (s tim da mi je korijen ostao ) i dva sam popravljala. Perem ih bar dva puta dnevno, koristim i konac za zube i za sada je sve u redu. Planiram bar jednom godišnje odlaziti na kontrolu, a češće ako bude bilo problema.
Eh da, anestezija. Kakav ludi osjećaj. Prošle godine sam nakon vađenja zuba putovala pa sam na kolodvoru jedva zatražila kartu, mislila sam da mi jezik visi i da mi curi pljuvačka iz usta.
Prvi put sam kod zubara bila sa 6 godina i sve je bilo ok, nisam se bojala. S 9 godina sam počela nositi (noćnu) protezu jer su mi gornji prednji zubi jako ružno izrasli (to sam valjda 'pokupila' od mame i bake). Nakon godinu dana, one nesretne 1999., morala sam prestati nositi protezu (nekoliko je razloga, najviše je nedostatak novca bio u pitanju). Tako da su mi zubi ostalo tako nakaradni. Uvijek je nešto drugo bilo važnije od moje proteze - prvo spajanje kraja s krajem, onda moje školovanje, pa selidba, pa bratovo školovanje, kupovanje i sređivanje kuće... Mislim, i da se mene pitalo, bez razmišljanja bih novac uložila u školovanje, a ne u protezu, no ne mogu reći da mi nije krivo što se za to baš nikako nije uspjelo naći novca.
Iako dosta ružno izgleda, divno je čudo što me djeca u školi nisu zadirkivala i davala mi neka pogrdna imena. Mislim da upravo zato nisam ni bila iskompleksirana i nisam nikada rukom prikrivala usta kada bih se smijala, jednostavno sam se pomirila s tim. U jednom trenutku sam pomislila kako zbog toga neću moći naći dečka, ali ispostavilo se da u ničemu nisam kaskala za svojim prijateljicama, jedino se još nisam udala. Ali da, i dalje mi je žao što nemam lijep osmijeh.
Baš te 1999. počela sam se i bojati zubara jer sam imala susret s jednom (meni se učinilo) pripitom zubarkom. Od tada sam išla na preglede samo kad je baš bilo hitno.
Kad sam se doselila u Hrvatsku nisam imala sreće s odabirom zubarke, valjda sam otišla najgoroj. Na stranu to što obavlja posao dobro, to i očekujem. Ali kad je konstantno nadrndana, namrgođena, dere se i odnosi se prema meni kao da sam maloumna (a zapravo se bojim i jedino što mi treba je neka lijepa riječ da me smiri), onda naravno da mi nije ugodno kada moram ići na pregled.
Prošle godine sam se prebacila kod nove zubarke, baka mi ju je preporučila, i prezadovoljna sam. Draga je, simpatična, pristupačna, čak su me ona i medicinska sestra uspjele opustiti i na kraju sam se osjećala ugodno. Još uvijek me malo strah kad znam da moram ići, ali nestala je panika i vrćenje najgorih scenarija u glavi.
Ako zanemarim to što su mi zubi krivi, dosta su zdravi. Vadila sam samo jedan (s tim da mi je korijen ostao ) i dva sam popravljala. Perem ih bar dva puta dnevno, koristim i konac za zube i za sada je sve u redu. Planiram bar jednom godišnje odlaziti na kontrolu, a češće ako bude bilo problema.
Eh da, anestezija. Kakav ludi osjećaj. Prošle godine sam nakon vađenja zuba putovala pa sam na kolodvoru jedva zatražila kartu, mislila sam da mi jezik visi i da mi curi pljuvačka iz usta.
Gnothi seauton!
polly88- Moderator
- Broj poruka : 6404
Datum upisa : 28.07.2010
ces@ric@ ::Imam divnu zubarku i ne plasim se zubara. Ovdje su usluge prilicno skupe, pa na kontrolu idem kad sam u BiH, svake godine. Bar se trudim, jer zaista moram, zbog jako loseg kvaliteta zuba. Nazalost, kao i kod vecine stvari, ja sam opet pokupila onaj losi gen sto se tice zuba i kose. Poslije godinu dana kad dodjem bar 5-6 zuba treba popravljati. Kako znam za taj los kvalitet jako pazim na higijenu, ali ne vrijedi :(Na drugu stranu, brat dodje u 5 godina jednom i ima jedan malo kvar za popraviti. Eto, sta ti je genetika! Priznajem da zavidim ljudima sa zdravim i jakim zubima
Konacno imam zubara i u Pragu i nije pretjerano skup, jer dosta toga pokrije osiguranje koje imam. Uvijek se trudi da mi izadje u susret i za svaku i najmanju intervenciju mi daje anesteziju kako me nista ne bi boljelo. I pored toga stalno me pita da li me nesto slucajno boli. Mlad momak, ali odlican. Ima i novoopremljenu ordinaciju i kod njega sam prvi put vidjela neke aparate za koje jos uvijek nisam sigurna za sta sluze
"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@- Legendarni član
- Broj poruka : 11888
Datum upisa : 03.04.2010
Ponekad se u meni javi strah...ali to traje samo prvih pet minuta...kada sednem na onu stolicu,osetim dobro poznati miris zubarske ordinacije,kada se zubarka nadne nad mene sa spravama i krene da mi pregleda zube.Posle toga,bude nakako lakše.
Imala sam dosta problema sa zubima...pola njih mi je plombirano,uglavnom zbog karijesa,a nosila sam i protezu četiri godine...u jednom periodu sam par nedelja išla redovno kod zubara...sećam se tačno kako sam nestrpljivo čekala u ambulanti.Tako sam jednom imala problem i sa korenom zuba,ali se to nekako rešilo,na jedvite jade...
Nisam baš redovna po pitanju pregleda,nažalost.
Imala sam dosta problema sa zubima...pola njih mi je plombirano,uglavnom zbog karijesa,a nosila sam i protezu četiri godine...u jednom periodu sam par nedelja išla redovno kod zubara...sećam se tačno kako sam nestrpljivo čekala u ambulanti.Tako sam jednom imala problem i sa korenom zuba,ali se to nekako rešilo,na jedvite jade...
Nisam baš redovna po pitanju pregleda,nažalost.
Dafne- Istraživač
- Broj poruka : 157
Datum upisa : 27.04.2014
Ja se ne bojim zubara otkako mi sve popravke rade sa anestezijom. Jedino se nekad bojim koliko ce me to lupiti po dzepu.
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
Jao ako se ja bojim nečega u realnom svetu - to je zubar. Sam odlazak, pa i makar pregled bez intervencije meni je horor.
Sigurno 10 godina nisam išla kod zubara Sramota, da, ali imam genetski jake i zdrave zube, mada ću uskoro morati da odem, ovo kao da mi je opomena, jer imam tačkicu na jednom i trebala bih to srediti. Ali tako se bojim! Međutim ako ne odem tačkica će se uvećati i poješće mi zub, a posle će me duplo boleti kad budem morala ne daj bože da ga vadim. Bolje da se nekako stegnem i sredim to na vreme kao normalan čovek. Inače redovno perem zube i ponekad žvaćem žalfiju za desni. I tako...
Sigurno 10 godina nisam išla kod zubara Sramota, da, ali imam genetski jake i zdrave zube, mada ću uskoro morati da odem, ovo kao da mi je opomena, jer imam tačkicu na jednom i trebala bih to srediti. Ali tako se bojim! Međutim ako ne odem tačkica će se uvećati i poješće mi zub, a posle će me duplo boleti kad budem morala ne daj bože da ga vadim. Bolje da se nekako stegnem i sredim to na vreme kao normalan čovek. Inače redovno perem zube i ponekad žvaćem žalfiju za desni. I tako...
She was one of the few souls that made me wonder: What it was to LIVE?
Ivana_- Ugledni forumaš
- Broj poruka : 3079
Datum upisa : 11.12.2012
Ivana_ ::Jao ako se ja bojim nečega u realnom svetu - to je zubar. Sam odlazak, pa i makar pregled bez intervencije meni je horor.
Hm...mislim da je ta tačkica karijes...bolje sredi na vreme,inače će ti otići koren,a to li su tek muke...
Dafne- Istraživač
- Broj poruka : 157
Datum upisa : 27.04.2014
Ahhahahha skoro je godinu dana od ovog posta, a ja i dalje nisam sanirala tačkicu, hvala Bogu pa je i dalje samo tačkica Užasna mi je frka, stvarno. Ne podnosim strana tela u ustima, imam traume iz detinjstva... kad mi je jednom prilikom izvađen zub ostalo je nečega u mesu i ... to mi je horor samo kad pomislim. A treba, znam da treba i mora. Imam zube na tatu, lepe, bele i sa reckicama, što mi je fest simpatično. Što imam skoro trideset godina, a još uvek reckave zube kao da su tek izrasli, k'o tinejdžerka.
She was one of the few souls that made me wonder: What it was to LIVE?
Ivana_- Ugledni forumaš
- Broj poruka : 3079
Datum upisa : 11.12.2012
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu