Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Join the forum, it's quick and easy

Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.
Zid
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Iluzija

+5
Catwoman
Bult
zanesena
f-lady
Still_dreaming
9 posters

Ići dole

Iluzija Empty Iluzija

Počalji od Still_dreaming Sub Maj 01, 2010 12:03 pm

Pritisnuti težinom svega što nas okružuje, oko sebe gradimo iluzije. Hranimo ih zatvarajući sebi oči i vidimo savršenstvo. Vidimo samo nešto što može da nam donese dobro. A onda se nađe neko ko nas uhvati za bradu, protrza je i krene da nam otvara oči. Ali mi nekad ne možemo da ih otvorimo. Zašto ih držimo zatvorene?
Zašto je lepše biti ušuškan u iluziju nego priznati sebi da nije tako?
Zašto smo ustvari skloni tome da od nečega stvaramo iluziju?
Koliko je bolno otrežnjenje od nje?

Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22089
Muški Jarac Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Iluzija Empty Re: Iluzija

Počalji od f-lady Čet Maj 06, 2010 10:02 pm

Shut your mouth and open your eyes. Bez zavaravanja. Realnost moze biti lepa ako je mi dozivljavamo bez depresija. Mnogo je veca steta za dusu i psihu kada pukne dusek lazi na kome lezite, nego kada se s' necim na vreme suocite.

f-lady
Odvažni član
Odvažni član

Broj poruka : 652
Ženski Lokacija : Beograd
Datum upisa : 25.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od zanesena Pet Jun 04, 2010 2:54 am

Lijepo je stvoriti u mislima idealan svijet i zivjeti uljuljkan u njega...ali ta ljepota se razbije prije ili kasnije...sve nestane u trenu, a onda stvarnost mnogo boli...
Sve manje stvaram iluzije jer je nekoliko puta boljelo padanje...trudim se suociti se sa situacijama onakvim kakve jesu, bez imalo uljepsavanja...i mnogo je bolje tako zaista...manje boli i prije prolazi bol....
zanesena
zanesena
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2574
Ženski Ribe Godina : 41
Datum upisa : 17.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Bult Pet Jun 04, 2010 3:27 am

Vrlo je vazno nekad otici u svijet maste, cak i kada nam je zivot u kome zivimo super. Kako se covjek lijepo osjeca kada se probudi poslije lijepog sna.
Bult
Bult
Odvažni član
Odvažni član

Broj poruka : 546
Muški Lokacija : London
Datum upisa : 03.06.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Catwoman Pet Jun 04, 2010 9:17 am

Meni je potrebno da sanjam, mastam, stvaram, uzivam... Nije ta masta nesto posebno velika, to je u domenu stvarnosti, ali onakve kakvom je ja zamisljam da bi trebalo da bude...
Catwoman
Catwoman
Član za primer
Član za primer

Broj poruka : 1450
Ženski Strelac Godina : 33
Datum upisa : 17.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od nexstosic Pet Jun 04, 2010 12:14 pm

Ja neki put samo zatvorim oči i stvaram sebi razne iluzije, ali vezane za stvarni svet. Često mi se desi da stvaram sebi iluzije koje su vezane za osobu koju volim. Ranije sam češće zamišljao nerealne stvari nego što radim danas.
A dešava mi se da modelujem na kompu nešto što ja volim, nešto što me ispunjava (a nije vezano za fakultet), ostanem udubljen u to i osećam se kao da se tu nalazim. A voleo bih i te moje iluzije da se ostvare, zbog toga sam i upisao to što sam upisao.
Takođe dok komponujem neku pesmu (ili sviram i učim neke druge), u nekoj vrsti sam iluzije i transa, jer mi vrlo prija, i ne želim da se od toga odvojim, jer mi to predstavlja jednu od najlepših stvari.
nexstosic
nexstosic
Član za primer
Član za primer

Broj poruka : 1444
Muški Ovan Godina : 36
Datum upisa : 05.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Still_dreaming Pet Jun 04, 2010 9:59 pm

A zašto se ne bi predali iluziji? Sigurno se svaki dan desi nešto što vam malo pokvari dan. Iluzija ume da zaštiti, bar neko vreme.

Ponekad ležim i vidim sebe negde tamo, sanjam o sebi i nekome pored sebe. I sve je savršeno, ne dopuštam sebi da mi ta slika bude pokvarena na bilo koji način. Dovoljno je što svakodnevno doživljavamo poraze, nije bitno na kom planu. Ako ništa drugo, bar možemo da se uzdamo u bolje sutra. Koliko god ono izgledalo daleko ipak je bolje. Ja imam iluziju da se sve, ali baš sve oko mene dešava upravo zbog mene, da ja iz toga izvučem nešto, pozitivno ili negativno, ali u svakom slučaju korisno.

Imao sam i iluziju o savršenoj vezi. Brzo se razbila. Jer je i sa druge strane to bila samo iluzija. Ali se ta iluzija još dugo vraćala i šaputala na uho: ''Možda opet jednom...'' Sad je više nema.

Amor fati

Live today
Still_dreaming
Still_dreaming
Administrator
Administrator

Broj poruka : 22089
Muški Jarac Godina : 36
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Liza_N. Pon Jun 07, 2010 1:46 pm

Ne znam zašto većina iluziju smatra za nešto loše.
Znam da obmanjujem sebe, svesna sam toga i potrebno mi je to. Ne boli
"otrežnjenje" jer nikada nisam sebe obmotavala iluzijom bez svesti o prokletoj stvarnosti.
Da li ćete pobeći u alkohol, kocku, drogu ili samoobmanu, isto je, kad varate sebe.
Ja varam sebe znajući da to činim. I znam da gradim, ne kulu u pesku, ne čardak "ni na nebu ni na zemlji", već vetrenjače koje bi i Don Kihot smlavio. Pa ipak, potrebne su mi.
Nisam od onih kojima je svakodnevnica satkana od pravila i svesnih postupaka. Sanjam na javi. Smišljam priče. Čekam nešto lepo da se desi, ili da dobijem pismo, iako znam da nemam od koga.
Ali, bilo bi mi mnogo teže da iluzija i varki nema. Stvarnost je uvek teška za moj želudac.
Liza_N.
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ThePoet Ned Avg 12, 2012 12:32 pm

Iluzija je loša. Dobro je sanjarenje. Iluzija potiče od latinske reči illudere koja znači ‚‚ismevati, rugati se...". Stvaranjem iluzija rugamo se sami sebima. Iluzija je loša, jer sama reč nam govori da je neostvariva; ona je zavaravanje i može doneti samo razočarenje i neprijatno ‚‚otrežnjenje". To ne znači da ne treba ponekad da se izgubimo u predelima u kojima bismo voleli da budemo, ne znači da ne treba da zamišljamo kako smo važniji nego što jesmo, da ne treba da mislimo kako smo hrabriji. Ali sve je to sanjarenje. Sanjariti je pozitivna stvar i vrlo često nam predstavlja jedino utočište. Žena koja je porobljena sanjari kako će jednoga dana biti oslobođena, iluzija bi bila da u okovima misli kako je slobodna. Ona može da sanjari kako beži, može da zamišlja kako izgleda trčati poljima slobodno.
Iako samo prividno deluje kako su pojmovi iluzije i sanjarenja identični, oni su samo bliski. Sanjarenje ima mogućnost da se nekad ostvari (jer život je nepredvidiv; mnoge od današnjih slavnih ličnosti nisu ni slutile da će to postati), ali da radnica u prodavnici živi u iluziji da je poznata ličnost - to nije dobro, čak u nekim slučajevima može biti i iritantno. Sama Fema iz Sterijine Pokondirene tikve zamišlja da je bogata gospođa, ‚‚nobles" i tako se i ponaša na nezadovoljstvo svih. Dakle, treba razgraničiti iluziju od sanjarenja.
U krajnjem slučaju, lako je reči da je stvarnost teška i ne raditi ništa po tom pitanju, bojiti je lažnim bojama duge i maskirati je u nešto što bismo voleli da postoji. To ne valja, to je iluzija. Umesto toga sanjarimo o idealnoj stvarnosti i učinimo sve što možemo da od realnosti napravimo nešto najsličnije onome o čemu maštamo.

najukusnija je sirova misao
ThePoet
ThePoet
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6720
Muški Devica Godina : 33
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja Ned Avg 12, 2012 8:47 pm

Ja volim da se ponekad predam snovima i zamisljam neki bolji sretniji zivot. Da li je to samo sanjarenje ili iluzija - nisam ni sama sigurna, ali znam da sam se ponekad znala toliko uzivjeti u svoje snove da mi je bilo tesko razgraniciti stvarnost i mastu. Desavalo mi se da se jako razocaram kada se moja mastanja ne ispune i danas manje sanjam nego prije. Ljepota koju obecavaju snovi moze se pronaci i u svakodnevnom zivotu ako dovoljno pazljivo pogledamo.
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 17011
Ženski Lokacija : London
Datum upisa : 08.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole