Koliko je bitan zdrav doručak?
+8
polly88
Miloš_88
pahuljica
Troja
zanesena
Maja
nexstosic
f-lady
12 posters
Koliko je bitan zdrav doručak?
"Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju" i "Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, večeraj kao prosjak", samo su neke od izreka koje nam od davnina ukazuju na važnost ovog obroka.
Doručak je jedan od onih obroka koji ljudi danas često preskaču.
Nakon buđenja šećer u krvi je nizak, pa ako ne pojedemo doručak, brzo postajemo umorni i lako razdražljivi, jer ne možemo nahraniti mozak s potrebnom količinom šećera. Kako bismo povisili šećer u krvi trebalo bi da jedemo, ali ne i da posegnemo za jakim stimulansima, kao sto su crna kafa, čaj, cigarete ili nešto slatko jer to naglo i previše podiže šećer. Učinak takve ishrane traje i tera na loš odabir hrane koja će ponovno brzo ublažiti glad i to pri povećati šećer u krvi. Dobar doručak je prvi korak u izlazu iz ovoga kruga.
Zdrav doručak bi se trebalo sastojati od proteina i vlakana. Proteine možete dobiti iz nemasnog mesa, jaja ili soje, a vlakna iz žitarica, voća i povrća. Dobar primer zdravog doručka je tvrdo kuvano jaje, narandža, činijica celih žitarica sa malo nemasnog mleka.
Spisak namirnica koje bi trebalo imati u kuhinji da biste sproveli u delo vašu novu odluku:
- Jogurt
- Voćni sok
- Tost hleb (najbolje od integralnog brašna)
- Posna šunka
- Niskomasna pavlaka
- Marmelada od voća sa smanjenim sadržajem šećera
- Kornfleks/musli
- Industrijski pravljene pločice od žitarica i voća (bonžita i slični proizvodi)
- Voće (jabuke, narandže, banane, sveže ili sušene kajsije i šljive, suve smokve...
- Paradajz, zelena salata, krastavci (zavisno od sezone)
Doručkujete li ujutru?
Koliko obraćate pažnju, na kako mnogi nutricionisti kažu, najvažniji obrok za ceo dan?
Šta čini Vaš doručak?
f-lady- Odvažni član
- Broj poruka : 652
Datum upisa : 25.03.2010
Re: Koliko je bitan zdrav doručak?
za doručak sebi napravim jedan dobar sendvič, a ručam u menzi.
a u sendvič prvo ide obavezno meso, pa cvekla i kupus. stavim malo majoneza i dodam neko voće ili povrće za kasnije, recimo šargarepe, jabuku ili pomorandžu (a može i kupus, samo da je bude naseckan bez ostalih aditiva). E na kraju ide pola litra soka, i toliko, doručak je gotov.
a u sendvič prvo ide obavezno meso, pa cvekla i kupus. stavim malo majoneza i dodam neko voće ili povrće za kasnije, recimo šargarepe, jabuku ili pomorandžu (a može i kupus, samo da je bude naseckan bez ostalih aditiva). E na kraju ide pola litra soka, i toliko, doručak je gotov.
nexstosic- Član za primer
- Broj poruka : 1444
Godina : 36
Datum upisa : 05.02.2010
Potpuno se slažem kad ljudi kažu da je doručak najvažniji obrok tokom dana. To je dobro potkrepljeno i naučnim istraživanjima.
Na žalost, ja obično preskačem doručak, popijem samo kafu i jedem nešto tek oko podne. E to "nešto", je problem, jer obično zbog nedostatka snage pojedem neki kolač ili keks,bitno da ima puno šećera. Tek popodne imam "normalan" obrok, mada i tada moram da se kljukam, jer nemam apetit.
Ali opet se trudim da u ishrani imam i meso,povrće ,voće, mlečne proizvode...
Na žalost, ja obično preskačem doručak, popijem samo kafu i jedem nešto tek oko podne. E to "nešto", je problem, jer obično zbog nedostatka snage pojedem neki kolač ili keks,bitno da ima puno šećera. Tek popodne imam "normalan" obrok, mada i tada moram da se kljukam, jer nemam apetit.
Ali opet se trudim da u ishrani imam i meso,povrće ,voće, mlečne proizvode...
Maja- Legendarni član
- Broj poruka : 6121
Datum upisa : 19.02.2010
Obavezno doruckujem prije izlaska iz kuce i poslije dorucka jedem neko voce...i najcesece doruckujem kornfleks...
Ako slucajno prekocim taj obrok zbog obaveza cijeli dan sam gladan bez obzira sto ostale obroke jedem redovno....
Tako sam navikla od polaska u skolu i nikad nisam izgubila naviku...
Ako slucajno prekocim taj obrok zbog obaveza cijeli dan sam gladan bez obzira sto ostale obroke jedem redovno....
Tako sam navikla od polaska u skolu i nikad nisam izgubila naviku...
zanesena- Počasni član
- Broj poruka : 2574
Godina : 41
Datum upisa : 17.04.2010
Ja licno doruckujem redovno i pravilno. Navikla sam da ako ustajem za skolu u 6 i 30, doruckujem, bez preskakanja u 7. Kada sam po podnevna smena dok ustanem sacekam sat, pa samo rucam, ali kada zapravo ustanem na vreme, dan zapocnem kako bi trebalo. :
f-lady- Odvažni član
- Broj poruka : 652
Datum upisa : 25.03.2010
Ja obavezno doruckujem. Ako radim napravim sendvic sa puterom, sirom i mesom. Ako ne radim jedem nekada kornfleks sa jako puno dodatih badema, ljesnjaka, oraha i slicnih "grickalica" i mlijekom. Osim toga, jedem i tostove, tijesto od krompira sa istopljenim sirom, dzem od jagoda i slicno.
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
Znam da je pozeljno doruckovati u prvih pola sata, do sat vremena po budjenju, ali to nikad ne radim..
Pokusala sam da promenim tu svoju naviku, ali mi je mnogo bilo tesko, imala sam neke mucnine, pa sam odustala..
Ja zapravo imam dva obroka, nekad se dorucak stopi sa ruckom, a nekad rucak sa vecerom... ali zato tamanim voce i povrce... Prilicno sam zdrava... Poradicu na tome, nadam se uskoro... Sada sam na maminoj i svojoj kuhinji..
Pokusala sam da promenim tu svoju naviku, ali mi je mnogo bilo tesko, imala sam neke mucnine, pa sam odustala..
Ja zapravo imam dva obroka, nekad se dorucak stopi sa ruckom, a nekad rucak sa vecerom... ali zato tamanim voce i povrce... Prilicno sam zdrava... Poradicu na tome, nadam se uskoro... Sada sam na maminoj i svojoj kuhinji..
pahuljica- Zaslužni član
- Broj poruka : 1675
Godina : 33
Datum upisa : 17.06.2011
Kad smo kod doručka, kod mene je sve naopako. Ja za doručak jedem najmanje a čsto ga i nemam, dok naviše jedem kasno popodne :O
Znam da ne valja tako al' šta da radim kad mi je takav bioritam..
Znam da ne valja tako al' šta da radim kad mi je takav bioritam..
Miloš_88- Ugledni forumaš
- Broj poruka : 3461
Datum upisa : 22.03.2011
Uglavnom ne mogu jesti prije 9 sati, bez obzira na to kad sam ustala. Ako baš moram jesti prije (kako bih npr. popila neku tabletu), onda kao da hrana jede mene, a ne ja nju... jedva gutam...
Ako idem ranije na predavanja, ne doručkujem u stanu, nego tek u nekoj pauzi u kantini. Tamo je, naravno, hrana nezdrava - sendviči, krofne, štrudle i sl., ali je jeftino pa uglavnom tamo jedem. Ako su mi predavanja kasnije, doručkujem u stanu, ali najčešće to bude nešto nabrzaka spremljeno i pojedeno "s nogu". I inače jedem dosta malo za doručak.
Kada sam kući, redovito doručkujem, oko 9, pola 10, ali opet malo... U zadnje vrijeme pazim da to bude zdrava hrana, uglavnom mliječni proizvodi, ponekad žitarice i voće.
Ako idem ranije na predavanja, ne doručkujem u stanu, nego tek u nekoj pauzi u kantini. Tamo je, naravno, hrana nezdrava - sendviči, krofne, štrudle i sl., ali je jeftino pa uglavnom tamo jedem. Ako su mi predavanja kasnije, doručkujem u stanu, ali najčešće to bude nešto nabrzaka spremljeno i pojedeno "s nogu". I inače jedem dosta malo za doručak.
Kada sam kući, redovito doručkujem, oko 9, pola 10, ali opet malo... U zadnje vrijeme pazim da to bude zdrava hrana, uglavnom mliječni proizvodi, ponekad žitarice i voće.
Gnothi seauton!
polly88- Moderator
- Broj poruka : 6404
Datum upisa : 28.07.2010
Zavisi kad ustanem, ako ustanem rano, onda je doručak na vreme.
Izbegavam testa, sendviče, mazano, najčešće doručkujem musli i jogurt. U jogurt naseckam voće, to mi je najlepši doručak
Nikada nisam mogla da doručkujem čim ustanem, dok Vilotić mlađi i matori, da.Al oni i ne puše i ne piju kafu, posebna sorta
Kad sam spomenula kafu, ta kafa, koju ja pijem ujutru, me zasiti i onda često doručkujem u podne i to je kad spavam do 9-10
Izbegavam testa, sendviče, mazano, najčešće doručkujem musli i jogurt. U jogurt naseckam voće, to mi je najlepši doručak
Nikada nisam mogla da doručkujem čim ustanem, dok Vilotić mlađi i matori, da.Al oni i ne puše i ne piju kafu, posebna sorta
Kad sam spomenula kafu, ta kafa, koju ja pijem ujutru, me zasiti i onda često doručkujem u podne i to je kad spavam do 9-10
enigma_- Veteran
- Broj poruka : 4779
Godina : 56
Datum upisa : 13.02.2010
U zadnje vrijeme mi je navika da kad tek ustanem pojedme nesto slatko. Ne mogu odmah da doruckujem, ali imam zelju za slatkim. To me smiri nekih pola sata- sat, pa tek onda doruckujem. Zavisno od toga kolika je pauza izmedju toga slatkog i pravog dorucka, toliko pojedem.
"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@- Legendarni član
- Broj poruka : 11888
Datum upisa : 03.04.2010
Obavezno doručkujem koliko god i gde god da žurim. Ranije nisam to radila, i umela sam čitav dan ne jesti ništa do duboko u podne, ali sada da.
Slažem se da je doručak najvažniji obrok i da bi samim tim i trebao biti najzdraviji i najobilniji. Znam da ne treba ali gotovo uvek prvo popijem kafu pa onda doručkujem. Doručkujem različito - nekad krišku hleba od punog zrna, jogurt, jaja, voće. Nekad sendvič sa nečim, ponekad ribu. Nekad musli ili druge pahuljice sa voćnim jogurtom. Ali često i pitu, proju, kiflu... što mi se ne sviđa. Ali gotovo uvek pijem sok od sveže ceđene narandže. Jako mi prija.
Slažem se da je doručak najvažniji obrok i da bi samim tim i trebao biti najzdraviji i najobilniji. Znam da ne treba ali gotovo uvek prvo popijem kafu pa onda doručkujem. Doručkujem različito - nekad krišku hleba od punog zrna, jogurt, jaja, voće. Nekad sendvič sa nečim, ponekad ribu. Nekad musli ili druge pahuljice sa voćnim jogurtom. Ali često i pitu, proju, kiflu... što mi se ne sviđa. Ali gotovo uvek pijem sok od sveže ceđene narandže. Jako mi prija.
She was one of the few souls that made me wonder: What it was to LIVE?
Ivana_- Ugledni forumaš
- Broj poruka : 3079
Datum upisa : 11.12.2012
Obično doručkujem oko 8 sati. I to obilno i kalorično. Volim dobru masnoću u vidu slanine, recimo.
male- Legendarni član
- Broj poruka : 6176
Datum upisa : 15.01.2011
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu