Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Join the forum, it's quick and easy

Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.
Zid
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Koliko je bitan zdrav doručak?

+8
polly88
Miloš_88
pahuljica
Troja
zanesena
Maja
nexstosic
f-lady
12 posters

Ići dole

Koliko je bitan zdrav doručak? Empty Koliko je bitan zdrav doručak?

Počalji od f-lady Pon Maj 10, 2010 1:40 am

"Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju" i "Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, večeraj kao prosjak", samo su neke od izreka koje nam od davnina ukazuju na važnost ovog obroka.
Doručak je jedan od onih obroka koji ljudi danas često preskaču.
Nakon buđenja šećer u krvi je nizak, pa ako ne pojedemo doručak, brzo postajemo umorni i lako razdražljivi, jer ne možemo nahraniti mozak s potrebnom količinom šećera. Kako bismo povisili šećer u krvi trebalo bi da jedemo, ali ne i da posegnemo za jakim stimulansima, kao sto su crna kafa, čaj, cigarete ili nešto slatko jer to naglo i previše podiže šećer. Učinak takve ishrane traje i tera na loš odabir hrane koja će ponovno brzo ublažiti glad i to pri povećati šećer u krvi. Dobar doručak je prvi korak u izlazu iz ovoga kruga.
Zdrav doručak bi se trebalo sastojati od proteina i vlakana. Proteine možete dobiti iz nemasnog mesa, jaja ili soje, a vlakna iz žitarica, voća i povrća. Dobar primer zdravog doručka je tvrdo kuvano jaje, narandža, činijica celih žitarica sa malo nemasnog mleka.
Spisak namirnica koje bi trebalo imati u kuhinji da biste sproveli u delo vašu novu odluku:
- Jogurt
- Voćni sok
- Tost hleb (najbolje od integralnog brašna)
- Posna šunka
- Niskomasna pavlaka
- Marmelada od voća sa smanjenim sadržajem šećera
- Kornfleks/musli
- Industrijski pravljene pločice od žitarica i voća (bonžita i slični proizvodi)
- Voće (jabuke, narandže, banane, sveže ili sušene kajsije i šljive, suve smokve...
- Paradajz, zelena salata, krastavci (zavisno od sezone)
Koliko je bitan zdrav doručak? Healthy-foods-for-breakfast-healthy-breakfast
Doručkujete li ujutru?
Koliko obraćate pažnju, na kako mnogi nutricionisti kažu, najvažniji obrok za ceo dan?
Šta čini Vaš doručak?

f-lady
Odvažni član
Odvažni član

Broj poruka : 652
Ženski Lokacija : Beograd
Datum upisa : 25.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Koliko je bitan zdrav doručak? Empty Re: Koliko je bitan zdrav doručak?

Počalji od nexstosic Pon Maj 10, 2010 2:00 am

za doručak sebi napravim jedan dobar sendvič, a ručam u menzi.
a u sendvič prvo ide obavezno meso, pa cvekla i kupus. stavim malo majoneza i dodam neko voće ili povrće za kasnije, recimo šargarepe, jabuku ili pomorandžu (a može i kupus, samo da je bude naseckan bez ostalih aditiva). E na kraju ide pola litra soka, i toliko, doručak je gotov.
nexstosic
nexstosic
Član za primer
Član za primer

Broj poruka : 1444
Muški Ovan Godina : 36
Datum upisa : 05.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Maja Pon Maj 10, 2010 2:44 am

Potpuno se slažem kad ljudi kažu da je doručak najvažniji obrok tokom dana. To je dobro potkrepljeno i naučnim istraživanjima.
Na žalost, ja obično preskačem doručak, popijem samo kafu i jedem nešto tek oko podne. E to "nešto", je problem, jer obično zbog nedostatka snage pojedem neki kolač ili keks,bitno da ima puno šećera. Tek popodne imam "normalan" obrok, mada i tada moram da se kljukam, jer nemam apetit.
Ali opet se trudim da u ishrani imam i meso,povrće ,voće, mlečne proizvode...

Maja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6121
Ženski Datum upisa : 19.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od zanesena Pon Maj 10, 2010 3:48 am

Obavezno doruckujem prije izlaska iz kuce i poslije dorucka jedem neko voce...i najcesece doruckujem kornfleks...
Ako slucajno prekocim taj obrok zbog obaveza cijeli dan sam gladan bez obzira sto ostale obroke jedem redovno....
Tako sam navikla od polaska u skolu i nikad nisam izgubila naviku...
zanesena
zanesena
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2574
Ženski Ribe Godina : 41
Datum upisa : 17.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od f-lady Pon Maj 10, 2010 7:55 am

Ja licno doruckujem redovno i pravilno. Navikla sam da ako ustajem za skolu u 6 i 30, doruckujem, bez preskakanja u 7. Kada sam po podnevna smena dok ustanem sacekam sat, pa samo rucam, ali kada zapravo ustanem na vreme, dan zapocnem kako bi trebalo. :P:

f-lady
Odvažni član
Odvažni član

Broj poruka : 652
Ženski Lokacija : Beograd
Datum upisa : 25.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja Sre Apr 13, 2011 12:56 am

Ja obavezno doruckujem. Ako radim napravim sendvic sa puterom, sirom i mesom. Ako ne radim jedem nekada kornfleks sa jako puno dodatih badema, ljesnjaka, oraha i slicnih "grickalica" i mlijekom. Osim toga, jedem i tostove, tijesto od krompira sa istopljenim sirom, dzem od jagoda i slicno.
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 17011
Ženski Lokacija : London
Datum upisa : 08.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od pahuljica Pon Jul 18, 2011 6:42 am

Znam da je pozeljno doruckovati u prvih pola sata, do sat vremena po budjenju, ali to nikad ne radim.. :facepalm:
Pokusala sam da promenim tu svoju naviku, ali mi je mnogo bilo tesko, imala sam neke mucnine, pa sam odustala..
Ja zapravo imam dva obroka, nekad se dorucak stopi sa ruckom, a nekad rucak sa vecerom... ali zato tamanim voce i povrce... Prilicno sam zdrava... Poradicu na tome, nadam se uskoro... Sada sam na maminoj i svojoj kuhinji.. :mesi:
pahuljica
pahuljica
Zaslužni član
Zaslužni član

Broj poruka : 1675
Ženski Bik Godina : 33
Datum upisa : 17.06.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Miloš_88 Čet Sep 08, 2011 10:17 pm

Kad smo kod doručka, kod mene je sve naopako. Ja za doručak jedem najmanje a čsto ga i nemam, dok naviše jedem kasno popodne :O
Znam da ne valja tako al' šta da radim kad mi je takav bioritam.. :blabla:
Miloš_88
Miloš_88
Ugledni forumaš
Ugledni forumaš

Broj poruka : 3461
Muški Škorpija Godina : 36
Datum upisa : 22.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od polly88 Pet Sep 16, 2011 7:27 am

Uglavnom ne mogu jesti prije 9 sati, bez obzira na to kad sam ustala. Ako baš moram jesti prije (kako bih npr. popila neku tabletu), onda kao da hrana jede mene, a ne ja nju... jedva gutam...

Ako idem ranije na predavanja, ne doručkujem u stanu, nego tek u nekoj pauzi u kantini. Tamo je, naravno, hrana nezdrava - sendviči, krofne, štrudle i sl., ali je jeftino pa uglavnom tamo jedem. Ako su mi predavanja kasnije, doručkujem u stanu, ali najčešće to bude nešto nabrzaka spremljeno i pojedeno "s nogu". I inače jedem dosta malo za doručak.

Kada sam kući, redovito doručkujem, oko 9, pola 10, ali opet malo... U zadnje vrijeme pazim da to bude zdrava hrana, uglavnom mliječni proizvodi, ponekad žitarice i voće.

Gnothi seauton!
polly88
polly88
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6404
Ženski Blizanci Godina : 36
Datum upisa : 28.07.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od enigma_ Uto Okt 09, 2012 12:34 am

Zavisi kad ustanem, ako ustanem rano, onda je doručak na vreme.
Izbegavam testa, sendviče, mazano, najčešće doručkujem musli i jogurt. U jogurt naseckam voće, to mi je najlepši doručak givenheart
Nikada nisam mogla da doručkujem čim ustanem, dok Vilotić mlađi i matori, da.Al oni i ne puše i ne piju kafu, posebna sorta :D
Kad sam spomenula kafu, ta kafa, koju ja pijem ujutru, me zasiti i onda često doručkujem u podne i to je kad spavam do 9-10 :(
enigma_
enigma_
Veteran
Veteran

Broj poruka : 4779
Lav Godina : 56
Datum upisa : 13.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ces@ric@ Uto Okt 09, 2012 8:23 pm

U zadnje vrijeme mi je navika da kad tek ustanem pojedme nesto slatko. Ne mogu odmah da doruckujem, ali imam zelju za slatkim. To me smiri nekih pola sata- sat, pa tek onda doruckujem. Zavisno od toga kolika je pauza izmedju toga slatkog i pravog dorucka, toliko pojedem.

"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@
ces@ric@
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 11888
Ženski Datum upisa : 03.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ivana_ Ned Jun 07, 2015 6:06 am

Obavezno doručkujem koliko god i gde god da žurim. Ranije nisam to radila, i umela sam čitav dan ne jesti ništa do duboko u podne, ali sada da.
Slažem se da je doručak najvažniji obrok i da bi samim tim i trebao biti najzdraviji i najobilniji. Znam da ne treba ali gotovo uvek prvo popijem kafu pa onda doručkujem. Doručkujem različito - nekad krišku hleba od punog zrna, jogurt, jaja, voće. Nekad sendvič sa nečim, ponekad ribu. Nekad musli ili druge pahuljice sa voćnim jogurtom. Ali često i pitu, proju, kiflu... što mi se ne sviđa. Ali gotovo uvek pijem sok od sveže ceđene narandže. Jako mi prija.

She was one of the few souls that made me wonder: What it was to LIVE?

Ivana_
Ivana_
Ugledni forumaš
Ugledni forumaš

Broj poruka : 3079
Ženski Jarac Godina : 36
Datum upisa : 11.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od male Ned Jun 07, 2015 10:04 am

Obično doručkujem oko 8 sati. I to obilno i kalorično. Volim dobru masnoću u vidu slanine, recimo. :jj:
male
male
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 6176
Muški Lokacija : Kragujevac
Datum upisa : 15.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu