Klasična muzika
5 posters
Klasična muzika
Klasičnu muziku su stvarali veliki majstori Evropske muzičke prošlosti i prvenstveno, ovim izrazom se označava muzika stvarana od epohe baroka (početak sedamnaestog veka), pa sve do kompozitora našeg razdoblja. Osim ove postoje i neke specifične klasične muzike, kao na primer klasična muzika Indije, koja ima izgrađene lestvice i muzičke sisteme, pa i vlastite stvaraoce. Specifično obeležje klasične muzike novijeg razdoblja (dvadeseti i dvadeset prvi vek), jeste da je sve više stvaraju i kompozitori zemalja izvan Evrope, pretežno pod uticajem foklora svojih zemalja.
Klasična muzika obuhvata vrlo široku lepezu muzičkog, umetničkog stvaranja. U oblast klasične muzike spadaju: Kamerna muzika, koncertna ili kocertantna muzika (za jedan, dva ili više solističkih instrumenata i orkestar), simfonijska muzika, oratorijumska (vokalno - instrumetnalna muzika), za vokalne soliste, hor i orkestar, operska muzika.
Pod pojam klasične muzike, može se podvesti (iako se to često ne čini) i takozvana stara muzika, muzika koju su stvarali poznati ili anonimni stvaraoci iz Evropskog srednjeg veka i renesanse. Sa razvojem muzičke teorije, estetike i istorije, period postojanja klasične muzike i dela koja ona obuhvata, sve se više pomera na ranija razdoblja Evropske istorije, što je vrlo dobra, ohrabrujuća pojava.
Klasična muzika napokon obuhvata i brojne umetnike - stvaraoce i izvođače - koji su je tokom vremena, sve do naših dana učinili veoma poznatom i popularnom širom sveta. Svaki je od stvaralaca to jest, kompozitora, bio i ostao predstavnik specifičnog stilskog pravca pod čijim je uticajem stvarao. Barok, klasicizam, romantizam, realizam, impresionizam, moderna avangardna stremljenja... sve su to stilski pravci koji su dali brojne umetnike - kompozitore i izvođače, vokalne ili instrumentalne.
Klasična muzika je najobuhvatnije i najraskošnije područje umetničko - muzičkog stvaranja ali ipak, rođeno iz prvobitne, izvorne narodne, muzičke kulture, udahnuvši joj jedan specifičan, uzvišen, umetnički, muzički karakter i izraz.
"Muzika je otkriće nadmoćnije od svake filozofije i mudrosti." - Ludwig van Beethoven
Da li volite klasičnu muziku?
Imate li omiljenog kompozitora? Ili omiljenu kompoziciju?
Koliko znate o tome kako su nastajala neka dela klasične muzike?
Šta mislite o "modernom" načinu izvođenja klasične muzike od strane izvođača, kao što su Vanessa Mae i Maksim Mrvica?
Klasična muzika obuhvata vrlo široku lepezu muzičkog, umetničkog stvaranja. U oblast klasične muzike spadaju: Kamerna muzika, koncertna ili kocertantna muzika (za jedan, dva ili više solističkih instrumenata i orkestar), simfonijska muzika, oratorijumska (vokalno - instrumetnalna muzika), za vokalne soliste, hor i orkestar, operska muzika.
Pod pojam klasične muzike, može se podvesti (iako se to često ne čini) i takozvana stara muzika, muzika koju su stvarali poznati ili anonimni stvaraoci iz Evropskog srednjeg veka i renesanse. Sa razvojem muzičke teorije, estetike i istorije, period postojanja klasične muzike i dela koja ona obuhvata, sve se više pomera na ranija razdoblja Evropske istorije, što je vrlo dobra, ohrabrujuća pojava.
Klasična muzika napokon obuhvata i brojne umetnike - stvaraoce i izvođače - koji su je tokom vremena, sve do naših dana učinili veoma poznatom i popularnom širom sveta. Svaki je od stvaralaca to jest, kompozitora, bio i ostao predstavnik specifičnog stilskog pravca pod čijim je uticajem stvarao. Barok, klasicizam, romantizam, realizam, impresionizam, moderna avangardna stremljenja... sve su to stilski pravci koji su dali brojne umetnike - kompozitore i izvođače, vokalne ili instrumentalne.
Klasična muzika je najobuhvatnije i najraskošnije područje umetničko - muzičkog stvaranja ali ipak, rođeno iz prvobitne, izvorne narodne, muzičke kulture, udahnuvši joj jedan specifičan, uzvišen, umetnički, muzički karakter i izraz.
"Muzika je otkriće nadmoćnije od svake filozofije i mudrosti." - Ludwig van Beethoven
Da li volite klasičnu muziku?
Imate li omiljenog kompozitora? Ili omiljenu kompoziciju?
Koliko znate o tome kako su nastajala neka dela klasične muzike?
Šta mislite o "modernom" načinu izvođenja klasične muzike od strane izvođača, kao što su Vanessa Mae i Maksim Mrvica?
Maja- Legendarni član
- Broj poruka : 6121
Datum upisa : 19.02.2010
Re: Klasična muzika
Naravno, volim da slušam klasičnu muziku. To je smirujuća i opuštajuća muzika.
Imam najomiljenijeg kompozitora, Volfgang Amadeus Mocarta.
Muzika u to vreme je uglavnom nastajala po narudžbini, ali su muzičari morali da imaju neku inspiraciju. Veliki broj pesama smatram da je nastalo iz ljubavi prema nekome ili nečemu.
A ovo 'moderno' izvođenje klasične muzike je u stvari, skrnavljenje klasične muzike. Mislim šta da kažem kad čujem Fur Elise u tehno stilu? Da je lepo? Možda jeste lepo, ali na taj način gubi pravi smisao za muziku i ovaj klasični pravac.
Za današnje izvođenje ove muzike je potrebno isto onoliko koliko je bilo potrebno Mocartu, Betovenu, Šopenu, Vivaldiju itd. da naprave kompoziciju: znanje i inspiracija. Bez kopiranja velikih umova klasične muzike, već treba sastaviti nešto svoje poštujući istoriju klasične muzike.
Imam najomiljenijeg kompozitora, Volfgang Amadeus Mocarta.
Muzika u to vreme je uglavnom nastajala po narudžbini, ali su muzičari morali da imaju neku inspiraciju. Veliki broj pesama smatram da je nastalo iz ljubavi prema nekome ili nečemu.
A ovo 'moderno' izvođenje klasične muzike je u stvari, skrnavljenje klasične muzike. Mislim šta da kažem kad čujem Fur Elise u tehno stilu? Da je lepo? Možda jeste lepo, ali na taj način gubi pravi smisao za muziku i ovaj klasični pravac.
Za današnje izvođenje ove muzike je potrebno isto onoliko koliko je bilo potrebno Mocartu, Betovenu, Šopenu, Vivaldiju itd. da naprave kompoziciju: znanje i inspiracija. Bez kopiranja velikih umova klasične muzike, već treba sastaviti nešto svoje poštujući istoriju klasične muzike.
nexstosic- Član za primer
- Broj poruka : 1444
Godina : 36
Datum upisa : 05.02.2010
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
https://www.youtube.com/watch?v=oqSulR9Fymg
A inače, ovo mi je jedna od najomiljenijih kompozicija klasične muzike.
A inače, ovo mi je jedna od najomiljenijih kompozicija klasične muzike.
nexstosic- Član za primer
- Broj poruka : 1444
Datum upisa : 05.02.2010
Volim i slušam klasičnu muziku. Najčešće kada učim jer me tada smiruje i imam veću koncentraciju. To sam sasvim slučajno otkrila jer muziku uvijek moram slušati, a riječi su mi počele odvlačiti pozornost od učenja pa sam, za promjenu, pustila klasičnu i kockice su se složile same od sebe
Ne znam previše o tome kako su neka klasična djela nastajala, nikada me to nije nešto posebno zanimalo... Jednostavno uživam u onome što čujem i to mi je dovoljno.
Omiljenog kompozitora nemam, ali imam nekoliko omiljenih kompozicija:
Carl Orff - O fortuna
John Williams - Schindler's list main theme
Sergei Rachmaninoff - Rhapsody on a theme of Paganini
Pyotr Ilyich Tchaikovsky - Swan Lake scene (Dance of the swans)
Što se tiče modernog načina izvođenja klasične muzike, volim i to poslušati. Naravno, ne sve i svašta, ali, recimo, Maksima Mrvicu baš volim. Mislim da se na taj način može takva muzika približiti mladima...
Ne znam previše o tome kako su neka klasična djela nastajala, nikada me to nije nešto posebno zanimalo... Jednostavno uživam u onome što čujem i to mi je dovoljno.
Omiljenog kompozitora nemam, ali imam nekoliko omiljenih kompozicija:
Carl Orff - O fortuna
John Williams - Schindler's list main theme
Sergei Rachmaninoff - Rhapsody on a theme of Paganini
Pyotr Ilyich Tchaikovsky - Swan Lake scene (Dance of the swans)
Što se tiče modernog načina izvođenja klasične muzike, volim i to poslušati. Naravno, ne sve i svašta, ali, recimo, Maksima Mrvicu baš volim. Mislim da se na taj način može takva muzika približiti mladima...
Gnothi seauton!
polly88- Moderator
- Broj poruka : 6404
Datum upisa : 28.07.2010
polly88- Moderator
Carobna frula - Mocart - duet Papagenja i Pamine
Troja- Legendarni član
- Broj poruka : 17011
Datum upisa : 08.12.2010
U posljednje vrijeme, kada radim nešto na što se moram posebno koncentrirati, najčešće pustim Vivaldijeva Četiri godišnja doba. Nenametljivo svira u pozadini, ne ometa me, a zvuči predivno.
Gnothi seauton!
polly88- Moderator
Jedna od legendarnih kompozicija....
Traveler- Novajlija
- Broj poruka : 11
Datum upisa : 20.10.2017
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu