Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.

Join the forum, it's quick and easy

Zid
Dobro došli na forum Zid!

Ovu poruku vidite jer pregledate naš forum kao gost.

Ukoliko se registrujete dobićete mogućnost da odgovarate na teme, otvarate nove, upoznate nove ljude, učestvujete u forumskim takmičenjima i iskoristite sve pogodnosti jednog člana. Registracija traje samo minut, jednostavna je i potpuno besplatna.

Da biste se registrovali kliknite ovde.

Važna napomena: Mejl za registraciju može dospeti u spam ili trash u vašem mejlu, pa prilikom aktivacije naloga, ukoliko ne dobijete mejl u inbox, proverite da li je možda završio tamo.
Zid
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Gradski prevoz

+3
Catwoman
Liza_N.
f-lady
7 posters

Ići dole

Gradski prevoz Empty Gradski prevoz

Počalji od f-lady Uto Jun 01, 2010 9:31 am

Većina nas, svakodnevno, biva primorana da kao prevozno sredstvo bira GSP. Neki ne mogu sebi da priušte kola ili privatne kombije koji sada razvoze po gradu, a kamoli taksi. Dešava se i da je isplativije ići autobusom, nego davati pare za gorivo. Neki od nas su jednostavno suviše mladi, a kako roditelji nisu na tom nivou, da dete ima svog vozača, što ja lično ne bih izabrala ni da imam tu mogućnost, onda kako ne možemo da dobijemo vozačku dozvolu još uvek, maltene postajemo primorani na ovu soluciju.

Jednostavno, moramo pričati o prevozu, kada većina nas ne živi u centru grada, a i čak u tom slučaju škole ili objekti u kojima radimo su veoma često na drugom kraju grada, te zamisao o hodu ili voženju bicikla do tamo postaje gotovo nemoguća.

Gradski prevoz, i to ne samo autobusi, i tramvaji i trolejbusi, su u Srbiji u veoma lošem stanju. U Beogradu se, u poslednjih par godina, stanje dosta poboljšalo u smislu samih prevoznih sredstava, te su tu bile i neke donacije, poput onih od Japanske ambasade, ali problem je u samoj ustanovi. Većina tih autobusa se užasno održava, te bivaju iz dana u dan sve prljaviji, i to ne samo iznutra, već se dešava da idete autobusom i da ne možete ni pogoditi gde se nalazite, gledajući kroz prljava stakla. Takođe nedovoljan br. sredstava utiče na ogromne gužve, kao i veoma loša, a ponekad čak i nepravedna podela istih po linijama. Tako se desi, da ne možete ući u autobus kada bi trebalo, jer poslednjoj ženi koja je ušla tašna i dalje zaglavljuje vrata autobusa, pa će se par stanica voziti i otvoreni.
Karte i kontrola, šta je sa njima? Možda cena povlastica nije mala, ali je svakako veoma pristupačna u odnosu na to šta bi bilo kada bismo svakog dana kupovali pojedinačne karte, naročito kod osoba koje menjaju više linija. Problem nastaje i sa onima koji evidentno ne kupuju iste, pa se popularno "švercuju", te je i njima opterećen prevoz. Nekada su postojali kondukteri, kažu da će sada ponovo, ali mene lično veoma interesuje kako će on da funkcioniše u autobusu u kojem ne možete da se pomerite i to što se ni za šta ne držite, zapravo, ne predstavlja nikakav problem, kada vas tela drugih ljudi drže, možda čak i čvršće nego što bi trebalo. Ljude koji se ne kupaju nikako ne možete isterati, makar ne ako imaju kartu, ali šta je sa prosjacima? Zapravo oni su gotovo sastvani deo GSPa i njih kontrola čak ni ne dira, što svakako dodatno spušta nivo "usluge". Naravno, svima je jasno da mi nismo u mogućnosti da iskontrolišemo broj putnika i mesta, što kada bi se dogodilo više ne bi bio toliko važan problem "svakakvih" putnika.

Uistinu, niko vama ne može odrediti kada ćete vi i kojim prevozom ići ne biste li obavili svoje obaveze, ali zar ne bi trebalo da postoji malo tolerancije među svima nama, te recimo da ljudi u penziji, koji ne idu na nešto zakazano, sačekaju one manje "ključne" termine. Neki čak dođu ne bi li svoje lične frustracije i nezadovoljstvo ispraznili na drugima. Omladinu ne zanima da li osoba koja stoji do njih ne može ni da hoda, oni neće ustati i ustupiti joj mesto. Po nekom mom ličnom misljenju, ne bi trebalo ustajati "sedim glavama", već onima za koje vidite da im je to potrebnije nego vama. Osoba sa malim detetom, dete sa teškom torbom ili tinejdžerka sa sinkopama, možda ima više razloga da sedne od neke starije osobe, koja se u tom trenutku čak i bolje oseća. Takođe, smatram da je užasno što omladinu koja ne ustaje, opominju drugi umesto da recimo oni ustupe mesto i upravo time pokažu toj omladini kako bi se trebalo ponašati. U autobusu su svi putnici jednaki i niko nema prava da im to oduzima, izuzev naravno prednosti trudnicama recimo.
Mada to je već ono u nama i odraz naše lične kulture, odnosno nekulture, kao i tolerancije. Ali da problem sa prevozom postoji, ne možemo nikako poreći.

Takođe užasno je što nigde ne stoji obaveštenje o promeni putnih pravaca, te osoba koja je iz dana u dan navikla da ulazi u jedan te isti tramvaj, neće nikako znati da ovoga dana taj tramvaj neće kao i uvek ići, recimo preko Bulevara kralja Aleksandra, pa kroz Resavsku, vec kroz Dorćol, te ako niste nameravali da odete do konačne tačke na Novom Beogradu, već recimo do SKC-a, vi ste, gotovo sam sigurna, u potpunosti promašili pravac. A jednostavno bi mogli odštampati novu putanju u najvažnijim tačkama i zalepiti makar na prednje staklo.
Nepoštovanje vremena, jeste neizostavno, zbog gužve u gradu, ali mogli bi nekako ispoštovati, makar, onaj poslednji dnevni autobus, makar da ne krene RANIJE sa početne stanice, kako neki ljudi ne bi bi krivi ni dužni ostali u gradu.

Kakva su Vaša iskustva sa "prevozom"? Iz kog razloga idete njime, ukoliko je to izbor vašeg svakodnevnog p. sredstva?
Šta Vam najviše smeta? Šta bismo mi sami mogli da uradimo, ne bi li situacija postala bolja i da li uopšte možemo nešto da uradimo?
Hoćemo li ikada dočekati "normalne dane" sa GSP-om?

f-lady
Odvažni član
Odvažni član

Broj poruka : 652
Ženski Lokacija : Beograd
Datum upisa : 25.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Gradski prevoz Empty Re: Gradski prevoz

Počalji od Liza_N. Sub Jun 05, 2010 12:14 am

Na žalost, nemam šta pozitivno niti optimistično da dodam.
Na gradski prevoz sam osuđena kao i većina studenata iz unutrašnjosti, i potvrđujem sve što si navela. Prvenstveno se užasavam neprofesionalizma koji se ogleda u, na primer, promeni trase, a bez ikakvog obaveštenja. Ja sam neko ko se teže snalazi u prostoru (za početak, levo i desno su mi problem, a kamoli gradski prevoz...) i stvarno se istraumiram kada se desi neko neplanirano skretanje. Jednom sam 95-icom išla do SC. Pošto su bili u toku neki radovi u toj ulici, 95 je promenila smer, tj. poklapao se sa trasom 16-ice, i to je bilo javljeno. Međutim, ulazim jednom ja u 95, sa svešću o toj promeni putanje, ali sada bus ide skroz nekom drugom stranom. Pitam vozača šta se dešava, dokle se sad ide, gde će da stane (već sam počela napad da dobijam!), a on mi, mrtav 'ladan, odgovori: Verujte, ne znam ni sam.
I tako ja izađem, naravno, ne znam gde sam (od gužve i krkljanca u busu nisam odmah primetila da se trasa promenila), jedva se snađem (najviše volim kada mi njih desetoro, usput pitanih prolaznika, daje potpuno drugačije direktive), zakasnim na probu, dobijem "ribanje" od dirigenta... I šta mi je sve to trebalo??
Bila sam u Pragu pre nekoliko godina, i kao i većina kolega koja je u Prag išla na apsolventsku ekskurziju, vratila sam se oduševljena, između ostalog, prevozom! Čak je i meni, koja-ponavljam-imam problem sa orijentacijom, bilo lakše u stranoj zemlji da se snađem. Zvučno obaveštenje u svakom vozilu o tome na kojoj ste sada stanici, i koja je sledeća. Prostore rezervisane za roditelje sa decom ili kolicima niko ne zauzima (izuzev nas, turista, pa se upoznamo tako sa psovkama na češkom...). Metro-savršen. Debil bi se snašao (bez želje da vređam, ali sve je NACRTANO, maltene).
I, ono što mi se najviše dopalo, a što bi moglo da se uvede kod nas bez ikakvih teškoća, jesu karte na dnevnom ili nedeljnom nivou. Smuči mi se trčkaranje od jedne do druge trafike da bih kupila kartu, ako već nemam mesečnu.
Liza_N.
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Catwoman Sub Jun 05, 2010 7:25 am

Ja nemam tolikih problema sa gradskim zato sto mi do fakulteta nije potreban (hvala Bogu). Ali, desi se da moram malo dalje da odem i tada uglavnom udjem u onaj na kome pise ciljna stanica. Tako sam jednom usla u jedan misleci da ide do centra, jer u Nisu svi autobusi moraju kad tad da stignu do centra. I onda smo se drug i ja vozili, vozili i na kraju - nema dalje... On pravi krug, a kondukter ponovo naplacuje kartu, tako da sam dva puta morala da platim za jednu voznju. Ali, kao sto rekoh, to se ne desava cesto tako da se i ne nerviram toliko.
Mada bih se slozila sa Lizom da bi trebalo uvesti dnevne karte. Moja cimerka je bila u Ceskoj i pricala mi je za to, i evo, sad si mi ti potvrdila. Samo malo ulozenog truda i moglo bi se sve postici. Ali, kome mi to ovde pricamo. Mozda bi i cuo glas naroda kad bi se registrovao ovde neki politicar. Ovako - nista...
Catwoman
Catwoman
Član za primer
Član za primer

Broj poruka : 1450
Ženski Strelac Godina : 33
Datum upisa : 17.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Liza_N. Pon Jun 07, 2010 1:35 pm

Setila sam se još nečega što me nervira - noćni prevoz. Ne razumem čemu ta podela na dnevni i noćni, izuzev toga da nam se uzme još para.
I zašto je promenjena trasa, kad ni to ne igra nikakvu ulogu.
Iako imam mesečnu, sloboda kretanja mi je ograničena.
Ja stvarno ništa ne kontam, ako neko ima da ponudi bilo kakav logičan odgovor, nek izvoli.
Liza_N.
Liza_N.
Počasni član
Počasni član

Broj poruka : 2032
Ženski Datum upisa : 04.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od f-lady Pon Jun 28, 2010 11:27 am

Liza_N. ::I, ono što mi se najviše dopalo, a što bi moglo da se uvede kod nas bez ikakvih teškoća, jesu karte na dnevnom ili nedeljnom nivou. Smuči mi se trčkaranje od jedne do druge trafike da bih kupila kartu, ako već nemam mesečnu.
To je tako dobra ideja, zaista uopste nisam znala za to, a da sam sama mislila nikada mi ne bi slicna ideja pala na pamet. Mislim da bi ovo mnogima resilo probleme i da bi ljudi mozda vise postovali kupovinu karata.

Liza_N. ::Ne razumem čemu ta podela na dnevni i noćni, izuzev toga da nam se uzme još para.
Ipak i vozaci imaju dusu i smatra se da nije neophodan, iako se svi njim lepo sluzimo.
Ja bih za njega uvela nedeljne karte, mislim da bi to bio odlican potez, imozda kada bi se kao sa povlasticama sa tom kartom ostvario neki popust - divota.

Liza_N. ::Iako imam mesečnu, sloboda kretanja mi je ograničena.
Ja stvarno ništa ne kontam, ako neko ima da ponudi bilo kakav logičan odgovor, nek izvoli.
Ovo je vec do uzimanja para, povlastice su ogranicene po zonama i to je prosto tako, al mislim da te u sustini niko ne dira oko toga, il' da makar mozes da se izvuces.

f-lady
Odvažni član
Odvažni član

Broj poruka : 652
Ženski Lokacija : Beograd
Datum upisa : 25.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od polly88 Uto Sep 27, 2011 6:10 am

Ne živim u Srbiji, ali mogu se osvrnuti na hrvatski gradski prijevoz, s kojim baš i nisam zadovoljna. Sve više i više ljudi ima svoj auto, sve više mladih polaže vozački pa je samim tim sve manje putnika kojima je potreban prijevoz autobusom ili tramvajom. Uglavnom ga koriste školarci i umirovljenici.

Ja ga koristim samo u zimskim mjesecima jer mi je onda predugo šetati do centra i fakulteta i brzo padne mrak pa sam nekako sigurnija dok se vozim. Nezadovoljna sam jer autobusi ne idu često pa budu tolike gužve da se dogodilo da uopće nisam stala u bus, nego sam morala čekati sljedeći (događalo se čak i da sam zbog toga kasnila na predavanja i da sam za vrijeme koje sam potrošila na čekanje mogla i pješke stići na odredište). Gužve se stvaraju kada učenici idu ili se vraćaju iz škole. Mislim da bi im trebali dati neke posebne autobuse, a ostale građane poštedjeti i gužve i živaca i neljubaznosti i otresitosti tih mladih ljudi.

Gnothi seauton!
polly88
polly88
Moderator
Moderator

Broj poruka : 6404
Ženski Blizanci Godina : 36
Datum upisa : 28.07.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ces@ric@ Uto Sep 27, 2011 6:28 am

Mislim da Prag ima jedan od najbolje organizovanih gradskih saobracaja u Evropi i presretna sam zbog toga. Cini mi se da se prosle godine nasao medju prvim gradovima sa najvecim brojem korisnika gradskog saobracaja.
Ne cudi me zaista. Karte su vremenske. Najkraca je za 20-30 min, koja je dovoljna za kracu voznju. Onda idu one od 60-90 min, pa dnevne, za tri dana, za sedam dana, za mjesec... Ja imam studentsku i kupujem kupon na tri mjeseca, mada mogu i samo za mjesec ili za pola godine, ali ovo mi odgovara.
Ravnam sat po gradskom prevozu koliko su tacni. U svakom autobusu je sat i napisano koja je iduca stanica, te koja je konacna. Vecina ima napisano do sedam narednih stanica sa strane. Pored toga, na svakoj stanici (za razliku od nasih prostora) je ime stanice i red voznje. Red voznje se sastoji od imena stanica od pocetne do zadnje, gdje je podvucena stanica na kojoj ste trenutno, a pored je u koliko sati tacno dolazi na tu stanicu. Ispod podvucene stanice pisu dalje stanice gdje ide i okvirno za koliko minuta ste na tim stanicama. Kad se negdje izgubim, odem do najblize stranice, procitam gdje sam, gdje ide autobu ili tramvaj dalje, uzmem taj broj i odem na najblizu stanicu koju znam.
Nocni tramvaju isto rade super, i za njih je poseban red voznje, kao i za nocne autobuse...
Moj otac dodje autom, ali uglavnom ostavi auto, kupi dnevnu ili sedmicnu kartu i voza se po Pragu :)
Predobro zaista!
No, zato kad dodjem kuci, redovno poludim kad vidim nas gradski

"Don't tell me what they said about me. Tell me why they were so comfortable to say it around you."
ces@ric@
ces@ric@
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 11888
Ženski Datum upisa : 03.04.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Troja Pet Okt 21, 2011 3:18 am

Ja zivim u Londonu. I kod nas je gradski prevoz izgleda bolje organizovan nego u Srbiji, ali su guzve u vrijeme spice zaista strasne, i to je jedan od nerijesenih problema prevoza. Inace, kao i u Pragu, na svakoj stanici postoje mape koje pokazuju dokle ide koja linija. Mali problem se javlja na podzemnoj kada vozovi zbog nekih problema ne idu do krajnje stanice, ali je gustoca vozila odlicna, pa se covjek obicno moze snaci tako sto presjedne na neki alternativni nacin prevoza. Kod nas se, zbog zagadjenja i preopterecenosti drumova, sada sve vise podstice upotreba bicikla. Ovo mi se bas ni malo ne dopada, jer biciklisti ne postuju nikakve saobracajne propise, pa cesto pretstavljaju veliku opasnost za ostale ucesnike saobracaja, bilo da je rijec o pjesacima ili automobilistima.

Najveca mana naseg prevoza je da se svakog vikenda obnavljaju neke stanice, pa je saobracaj cesto zatvoren na, recimo, podzemoj za vrijeme vikenda. Srecom, ja i suprug tada uvijek putujemo automobilom, pa nas to ne ogranicava previse, ali mnogi ucesnici saobracaja nisu te srece. Takodje, zbog sve cescih snijeznih zima, opravljanje puteva postaje veci problem, pa, ako se nastavi ovaj trend, putovanje automobilom ce biti mnogo manje prijatno nego sto je to bilo do sada.
Troja
Troja
Legendarni član
Legendarni član

Broj poruka : 17011
Ženski Lokacija : London
Datum upisa : 08.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od enigma_ Pon Jan 30, 2012 11:05 am

Gradski prevoz u Beogradu je meni bzv.
Prvo imamo 20 milimetra metroa..malo se koristi jer nije funkcionalan, a silne pare su uložene u taj metro i sve od štednje kod Dafine i Jezde (dobro je da je Cobi mrtav, inače uhapsili bi me :D )

Dalje, autobusi si u očajnom stanju, malo malo pa gledamo kako se neki iskrivio, samo što ne padne.
Dok tramavaji odlično funkcionišu, bar ja imam takvo mišljenje.

Sad su uveli neko plaćanje BUS PLUS karte, nešto tipa onih "patljičara" što su nekad bile.
No, koliko vidim po autobusima, već se lome čitači karata,jer ovde se nažalost mnogi švercuju.
Inače ovaj sistem naplate vožnje nije uspeo nigde na Balakanu (ne znam za Sloveniju i Hrvatsku) za Makedoniju znam da nije.

Kao i što su veće gužve sada.

Nešto čitam da onaj most na adi, je funkcionalan samo za pešake, a to je trebalo da rastereti gužvu u saobraćaju, sad da l će i kad će to niko ne zna.

I da završim, iako sam na lokaciji koja je fanatstično povezana sa centrom i svim ostalim delovima grada, nisam zadovoljna gradskim prevozom.
enigma_
enigma_
Veteran
Veteran

Broj poruka : 4779
Lav Godina : 56
Datum upisa : 13.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole